FIBA WORLD CUP

Ο ''δικός'' τους Τζόρτζεβιτς!

Ο ''δικός'' τους Τζόρτζεβιτς!

Ζήτησαν τη γνώμη του για την καλύτερη πεντάδα όλων των εποχών. Τι απάντησε; ''Ο Ντανίλοβιτς, ο Πάσπαλι, ο Σάβιτς, ο Ντίβατς κι εγώ!''. Πλέον ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ξεκαθαρίζει ότι δεν γουστάρει αυτούς που συμβιβάζονται με πάγκο στο ΝΒΑ!

Εκείνα τα μπινελίκια του Ντάρκο Μίλιτσιτς (τον οποίον οι Σέρβοι προπονητές χρησιμοποιούν πλέον ως παράδειγμα προς αποφυγή) στο EuroBasket 2007, έβγαλαν τη σέρβικη ομοσπονδία από τη δύσκολη θέση.

Οι ''Αετοί'' δεν πήγαν στο Πεκίνο το 2008, έδωσαν τα ''κλειδιά'' στον Ντούσαν Ίβκοβιτς και όλοι εκείνοι που είχαν χαμένο το μυαλό τους, πήραν πόδι από την εθνική ομάδα για να δοθεί το χρίσμα στη νέα γενιά!

Ο ''Σάλε'' πήρε τη σκυτάλη από τον Ίβκοβιτς τον Νοέμβριο του 2013 κι ενώ μεσολάβησε το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket 2009. O Ντέγιαν Μποντιρόγκα εξήγησε πως ''λατρεύω το πάθος του Σάσα Τζόρτζεβιτς! Ήταν ένας πολύ δυνατός παίκτης, με τεράστιο χάρισμα. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει και ως προπονητής στη Σερβία''.

''Είμαι ο ηγέτης που ψάχνατε!''

Αυτό, ακριβώς, το... πάθος του Τζόρτζεβιτς επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο προετοιμασίας με τη Νέα Ζηλανδία, όταν ο εθνικός κόουτς των Σέρβων δεν δίστασε να πετάξει εκτός ομάδας τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ , εξηγώντας στη συνέχεια πως ''ουδείς είναι μεγαλύτερος από το σύνολο''. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος δήλωσε μετά το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα (03/01/1997) κόντρα στη Γρανάδα πως ''είμαι ο ηγέτης που έψαχνε πάντα η Μπάρτσα!''. Για την ιστορία, ο ''Σάλε'' είχε 13 πόντους σε εκείνο το παιχνίδι ενώ η ''Mundo Deportivo'' κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα με τίτλο: ''Ο Τζόρτζεβιτς κερδίζει''!

Ο ''δικός'' τους Τζόρτζεβιτς!

''Προτιμώ να γράφω την ιστορία''

Η Σερβία έμαθε τους αντιπάλους της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας τον περασμένο Φεβρουάριο και οι προγραμματικές δηλώσεις του ''Σάλε'' στο Palau de la Musica ήταν τουλάχιστον... αισιόδοξες. Οι ''Αετοί'' θα αντιμετώπιζαν, μεταξύ άλλων, τη διοργανώτρια Ισπανία και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία ωστόσο ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έδειξε να αγχώνεται ιδιαίτερα! Ο λόγος; ''Το ίδιο μου κάνει. Είτε παίζουμε με την Ισπανία, είτε με την Αίγυτο! Πρέπει να παίξεις κόντρα στους καλύτερους αν θες να προχωρήσεις μπροστά, αν θέλεις να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Στη μια περίπτωση, απλώς, είσαι μέλος της ιστορίας. Στην άλλη περίπτωση, είσαι εσύ που τη γράφεις!''.

Ο ''δικός'' τους Τζόρτζεβιτς!

Εν τέλει, οι ''Αετοί'' τερμάτισαν στην τέταρτη θέση του Α' ομίλου, με ρεκόρ 2-3. Ηττήθηκαν από την Ισπανία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία ενώ οι δυο νίκες στο γκρουπ ήλθαν κόντρα στις σαφώς υποδεέστερες Αίγυπτο και Ιράν. Τι έλεγαν, στο μεταξύ, οι Σέρβοι για την εθνική τους ομάδα; Πως δεν έχει κάνει ακόμα ένα καλό παιχνίδι. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς δέχτηκαν σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες τους. Ειδικά οι σταρ της ομάδας όπως ο Τεόντοσιτς, ο Μπιέλιτσα, ο Μπογκντάνοβιτς και ο Κρστιτς κατηγορήθηκαν για το ότι δεν είχαν δείξει πνεύμα μαχητικότητας πριν από την do-or-die αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Καμία κριτική στον Κρστιτς λόγω ''Ντούντα''

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε, επίσης, η επιλογή του Νέναντ Κρστιτς στην προετοιμασία κι, εν τέλει, στην τελική 12άδα της Σερβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Ο Σέρβος σέντερ της Αναντολού Εφές ταλαιπωρείται από πρόβλημα στο γόνατο. Πριν από το ματς με την Ελλάδα έπαιξε 7' κόντρα στην Αίγυπτο, 17' κόντρα στη Βραζιλία και μόλις 6' απέναντι στην Ισπανία. Εκτός, όμως, από τραυματίας, ο Κρστιτς τυγχάνει να είναι και πνευματικό παιδί του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Όλοι γνωρίζουν τι εστί ''Ντούντα'', επομένως ουδείς είχε το ''δικαίωμα'' να κριτικάρει την επιμονή του Τζόρτζεβιτς στον 31χρονο σέντερ, ο οποίος με τη σειρά του έκανε ρεκόρ στο τουρνουά με 10 πόντους, κόντρα στην Ελλάδα.

Ο ''δικός'' τους Τζόρτζεβιτς!

Οι παίκτες ''πεθαίνουν'' για τον ''Σάλε''

Παρά τις ήττες στην α' φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για κάποιο... διεστραμμένο λόγο όλοι πίστευαν στον Τζόρτζεβιτς. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι, ακριβώς, αυτό. Οι παίκτες του τον γουστάρουν! Παίζουν για τον προπονητή τους και είναι διατεθειμένοι να ''πεθάνουν'' γι' αυτόν στο παρκέ. Ενδεικτική είναι η στιγμή που ο εθνικός κόουτς των Σέρβων χρεώθηκε με τεχνική ποινή στον αγώνα με την Ισπανία και αποβλήθηκε. Ο ''Σάλε'' γύρισε στον πάγκο, χαιρέτησε έναν προς έναν τους παίκτες του κι εν συνεχεία δήλωσε πως ''εμείς παίζουμε δίκαια! Οι παίκτες μου παλεύουν, δεν μιλάνε με τους διαιτητές και προσπαθούν να κερδίσουν μέσα στο γήπεδο. Είμαστε περήφανη ομάδα!''.

Ο ''δικός'' τους Τζόρτζεβιτς!

''Δεν μου κάνουν οι παγκίτες του ΝΒΑ''

Στις 25/01/2006, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αρμάνι Μιλάνο. Εκείνη την περίοδο, οι Ιταλοί είχαν ρεκόρ 10-7 στην ιταλική Serie A και αποφάσισαν να απομακρύνουν τον Λίνο Λάρντο, δίνοντας το χρίσμα στον 38χρονο -τότε- ''Σάλε''. Δείτε τι δήλωνε τότε ο θρύλος του Γιουγκοσλαβικού μπάσκετ για να καταλάβετε περί τίνος... κόουτς πρόκειται.

''Για μένα, το μπάσκετ συνοψίζεται σε τέσσερις συγκεκριμένες λέξεις. Δουλειά, φιλοδοξίες, επιτυχίες, στόχοι. Στην ομάδα μου θέλω παίκτες που να γουστάρουν αυτό που κάνουν, που να μην τους αρκεί η χαρά της συμμετοχής. Όλοι αυτοί που συμβιβάζονται με το να κάθονται στον πάγκο μιας ομάδας στο ΝΒΑ, απλώς δεν μου κάνουν!!! Είναι σημαντικό να έχεις αξίες στο παιχνίδι σου και να μην βολεύεσαι.

Συνεχώς λέω στους παίκτες να είναι ο εαυτός τους. Ότι πέρα από τα συστήματα, πρέπει να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τους εαυτούς τους. Η ομάδα είναι πάντα πάνω από το ''εγώ''. Έχω γνωρίσει παίκτες όπως ο Σαν Επιφάνιο, ο Μπράμπεντερ, ο Νταλιπάγκιτς και ο Πέτροβιτς που με ενέπνευσαν όταν ήμουν νέος. Παίκτες που είχαν φιλοδοξίες και δεν κοίταζαν τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα! Παίκτες που ήθελαν τίτλους και όχι το πώς θα βγάλουν χρήματα.

Έχω τις ίδιες φιλοδοξίες που είχα ως παίκτης. Από τότε που ήμουν παιδί, δούλευα πάντα με τους κορυφαίους! Είμαι περήφανος για όλα όσα πέτυχα ως παίκτης. Οι στόχοι μου είναι ίδιοι και ως προπονητής. Θα δουλεύω πάντα για να κερδίζω''.

Με τον Σάβιτς, τον Ντίβατς και τα άλλα παιδιά...

Όταν μάλιστα τον ρώτησαν ποια είναι η καλύτερη πεντάδα όλων των εποχών, ο ίδιος δεν το σκέφτηκε πολύ: ''Ο Ντανίλοβιτς, ο Πάσπαλ, ο Σάβιτς, ο Ντίβατς κι εγώ! Απλώς και μόνο το να προφέρω αυτά τα ονόματα, στην ίδια πεντάδα, μου προκαλεί ανατριχίλα! Είναι η καλύτερη ομάδα που έχω παίξει ποτέ''.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ