ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο χιονάνθρωπος του Δημήτρη Πρίφτη

Ο Δημήτρης Πρίφτης αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του
Ο Δημήτρης Πρίφτης αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Σ' έναν πρόωρο τελικό ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Ούνικς Καζάν και ο Βασίλης Σκουντής προσπαθεί να διεισδύσει στο μυαλό του Δημήτρη Πρίφτη.

Μαζεμένα του 'ρχονται όλα του Δημήτρη Πρίφτη. Το βάπτισμα του πυρός στην Euroleague, η αδόκητη ήττα στην πρεμιέρα από τον Άρη, η ντροπιαστική -όπως την αποκάλεσε τιμίως και ειλικρινώς ο ίδιος- εμφάνιση στο Βελιγράδι, το επερχόμενο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό (22 Νοεμβρίου), η ανάγκη του να αποδεικνύει μετά από κάθε ήττα, ενίοτε και μετά από κάθε νίκη, πως δεν είναι ελέφαντας.

Απόψε μάλιστα έχει την ανάγκη να αποδείξει πως δεν είναι ούτε χιονάνθρωπος! Και δεν εννοώ τον "Χιονάνθρωπο" κατά πως λέει το τραγούδι του συχωρεμένου του συνονόματου, Δημήτρη Μητροπάνου, αλλά τον χιονάνθρωπο που έβλεπε ολημερίς και ολονυχτίς στο... μαγευτικό Καζάν.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού καθόταν στον πάγκο της Ούνικς, μίλησα πολλές φορές μαζί του. Κάθε φορά, λοιπόν που του τηλεφωνούσα ή του έστελνα γραπτό μήνυμα στο κινητό, τον ρωτούσα "όλα καλά φίλε;".

Όλα άσπρα, όλα γκρίζα

Και κάθε φορά μου έστελνε την ίδια απάντηση: όλα άσπρα! Πάλι καλά, γιατί θα μπορούσαν να είναι όλα μαύρα.

Στο Καζάν δεν ήταν όλα μαύρα, αλλά όλα άσπρα και συνάμα όλα γκρίζα! "Εδώ το χιόνι είναι ατελείωτο. Στη γη λοιπόν είναι όλα άσπρα και στον ουρανό όλα γκρίζα" μου είχε πει μια φορά και εκείνη τη στιγμή άκουσα έναν θόρυβο. "Τι είναι αυτό;" τον ρώτησα από περιέργεια. "Τι θέλεις να 'ναι; Οι μπουλντόζες που μαζεύουν το χιόνι λες και είναι χώμα" μου έλυσε την απορία!

Μια μέρα όχι, μια ζωή ναι

Το Καζάν λοιπόν... Το Καζάν, που όπως μου είχε μπει πριν από επτά μήνες ο (μόνιμος κάτοικος πλέον) Κώστας Καϊμακόγλου, "όταν πρωτοπήγαμε με τον Παναθηναϊκό (σ.σ σεζόν 2011-12) έλεγα πως δεν θα έμενα εδώ ούτε μια μέρα και η ζωή μου τα έφερε έτσι ώστε να μην το έχω κουνήσει ρούπι εδώ και εννέα χρόνια"! Ο Καϊμακόγλου επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως συνεργάτης του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος παρεμπιπτόντως το 2006 και το 2016, ως προπονητής της Μπασκόνια έγινε η κακιά μάγισσα που μεταμόρφωσε τον πράσινο κύκνο σε ασχημόπαπο.

Επιστρέφει επίσης ο Μάριο Χεζόνια, ο οποίος ή έχει δίκιο με όλα όσα είπε όταν εντάχθηκε στην Ούνικς (για τον επίλογο της σχέσης του με τον Παναθηναϊκό) ή πούλαγε παραμύθι και αγαπητιλίκι! Βρε μπας και ξέρει την αλήθεια η... Κατερίνα Καινούργιου;

Ο Καιμακόγλου θα βρει απέναντι του τρεις δικούς του ανθρώπους, με τους οποίους τα έβλεπε (και συνεχίζει να τα βλέπει) όλα άσπρα και όλα γκρίζα στο Καζάν: τον Δημήτρη Πρίφτη, τον συνεργάτη του και πιστικό του από παλιά, Βασίλη Σίμτσακ και τον φυσικοθεραπευτή Χάρη Γλάρο. Πλάκα πλάκα μόνο Θωμάς Νίκου τους την κοπάνησε!

Στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός πράγματι ο Πρίφτης δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο στη μνήμη του ώστε να ανακαλέσει εικόνες, στιγμές, συναισθήματα και πάει λέγοντας.

Η εξιλέωση και ο λάκκος με τα φίδια

Επείγει ο αποψινός αγώνας που -όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται- μοιάζει με ένα πρόωρο τελικό και πάντως με μια ευκαιρία επιβεβαίωσης, αυτοσυντήρησης και εξιλέωσης.

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση μέχρι τούδε, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στον λάκκο με τα φίδια και πρέπει να παλέψει για να μην τον ζώσουν και τον πνίξουν: η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την πώληση των μετοχών της ΚΑΕ, το χαμηλό μπάτζετ, τα αγωνιστικά ζητήματα, ο Νέντοβιτς και πάει λέγοντας.

Ασφαλώς, όπως έλεγε και ο Ρικ Πιτίνο, οι προϋπολογισμοί δεν παίζουν pick n' roll, ούτε κάνουν deflections, αλλά, διάβολε, συμβάλλουν ώστε να συμβούν όλα αυτά. Το μπάτζετ του Παναθηναϊκού κυμαίνεται γύρω στα 5.000.000 ευρώ, παίζει να είναι το χαμηλότερο σε ολόκληρη τη διοργάνωση και μάλιστα ανισομερώς κατανεμημένο: τρεις παίκτες αμείβονται με 2.500.000 και οι υπόλοιποι εννέα με τα άλλα μισά.

Εν τω μέσω αυτής της στενότητος ο Παναθηναϊκός δεν είχε δικαίωμα να αστοχήσει ούτε σε μία επιλογή το καλοκαίρι, αλλά, ως γνωστόν, ακόμη και ο Θεός κάνει λάθη!

Βαραββάν ή Ιησούν;

Συν τοις άλλοις, ετέθη το δίλημμα "Τίνα θέλετε απολύσω υμίν; Βαραββάν ή Ιησούν τον λεγόμενον Χριστόν;", όπως ρωτούσε και ο Πόντιος Πιλάτος τον μαινόμενο όχλο έξω από το πραιτόριο. Ετέθη αυτό το δίλημμα, διότι εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι οι Πράσινοι στην παρούσα φάση δεν μπορούσαν να κρατήσουν και τον Νέντοβιτς και τον Χεζόνια και τον Παπαπέτρου και τον Μήτογλου.

Ανέφερα και προηγουμένως τον Νέντοβιτς, διότι άθελα του ο δόλιος είναι μια από τις βασικές αιτίες του κακού που μαστίζει τον Παναθηναϊκό! Δεν το κάνει επίτηδες διάβολε, απλώς όσο δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την απόδοση του, να σκοράρει (όπως στην περυσινή σεζόν) και να γίνει ο ηγέτης τον οποίο χρειάζεται η ομάδα, τόσο θα υποφέρουν όλοι μαζί.

Του έτυχαν κιόλας οι τραυματισμοί, οι οποίοι τον κατατρύχουν στην καριέρα του, έπεσε και θύμα του κορωνοϊού και εκεί που τα είχαν χύμα τους ήρθαν και τσουβαλάτα!

Απόψε οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν τους ομόχρωμους τους Τάρταρους για πέμπτη φορά στην ιστορία τους, αλλά και ο Πρίφτης τους έχει βρει απέναντι του προτού κάνει κολεγιά μαζί τους. Και μάλιστα τους περιποιήθηκε δεόντως!

Οι σημαδιακές νίκες του Άρη

Αυτό το αντάμωμα συνέβη τη σεζόν 2015-16 στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του EuroCup με τον Αρη να νικά δυο φορές την Ούνικς και μάλιστα σε σημαδιακές ημερομηνίες: ανήμερα την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου (μετά τη δική του ονομαστική και τα γενέθλια του) με 74-73 στο Καζάν και στις 2 Δεκεμβρίου στο "Nick Gallis Hall" με 76-70. Στις 2 Δεκεμβρίου, την ημέρα που συμπληρώνονταν 36 χρόνια από το ντεμπούτο του λεγάμενου στο ελληνικό μπάσκετ. Του Νίκου Γκάλη, ντε!

Σε εκείνη την ομάδα του Αρη ο Πρίφτης είχε παίκτες τον Οκάρο Γουάιτ και τον Βασίλη Σίμτσακ, ενώ στην Ούνικς αγωνίζονταν ο Κώστας Καιμακόγλου, ο νυν πόιντ γκαρντ της ΑΕΚ Κίνο Κολόμ και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, κορυφαίος σκόρερ της Ευρώπης εκείνη την εποχή, ο πολύς Κιθ Λάνγκφορντ.

Ο Πρίφτης κάθισε επί τρεις σεζόν στον πάγκο του Αρη και θα παρέμενε τουλάχιστον για άλλη μια, αλλά τα όργανα άρχισαν από νωρίς μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, με τις περιπέτειες του Νίκου Λάσκαρη, την απληρωσιά, τις εκκρεμότητες που συσσωρεύονταν και την ατμόσφαιρα η οποία χάλαγε κάθε μέρα.

Ο Λάσκαρης, ο Γιαννάκης και ο Μαρτίνεθ

Κάποια στιγμή μάλιστα, στα μέσα Μαρτίου (του 2017) ο Πρίφτης ένιωσε ότι πλανιόταν πάνω του η σκιά του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος όντως τον διαδέχθηκε μετά από τέσσερις μήνες. Στα τέλη εκείνου του μηνός, μετά τον αγώνα με την Κύμη συναντήθηκε με τον Λάσκαρη και ψυλλιάστηκε ότι θα έπρεπε να αρχίσει να ψάχνεται για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Στις 3 Ιουλίου ο Άρης και ο Πρίφτης (ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αρνηθεί την πρόταση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής) έλυσαν κοινή συναινέσει το συμβόλαιο τους και την ίδια ημέρα ο προπονητής δημοσιοποίησε μια ανοικτή επιστολή που όντως όποιος τη διάβασε, τον πήραν τα ζουμιά!

Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε επικοινωνήσει μαζί του το αφεντικό της Ούνικς, ο Γεβγένι Μπόγκασεφ, τα είπαν μέσω skype, τον κάλεσε στο Καζάν, πήγε, συμφώνησαν και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο ανταγωνιστής του Πρίφτη για τον πάγκο της Ούνικς τότε ήταν ο Ισπανός Πέδρο Μαρτίνεθ, ο οποίος είχε οδηγήσει τη Βαλένθια στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά η άρνηση του διευκόλυνε τα πράγματα. Επί των ημερών του Πρίφτη η Ούνικς δεν κατάφερε να κατακτήσει έναν τίτλο, αλλά έπαιξε στους περυσινούς τελικούς του EuroCup και της VTB League και οι σχέσεις τους ήταν, παρέμειναν και θα είναι πάντα ζεστές. Ζεστές κι ας κάνει ψοφόκρυο σε αυτό το εξωτικό μέρος όπου όλα στη γη είναι άσπρα και όλα στον ουρανό γκρίζα!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ