NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Οι Νετς έχουν ένα “Αν” να τους ακολουθεί

Οι Καϊρί Ίρβινγκ και Τζέιμς Χάρντεν σε αγώνα των Νετς
Οι Καϊρί Ίρβινγκ και Τζέιμς Χάρντεν σε αγώνα των Νετς Ⓒ 2022 DARRON CUMMINGS/ ASSOCIATED PRESS

Η τρομερή παρουσία των Ίρβινγκ-Χάρντεν στην νίκη των Νετς επί των Σπερς που ξύπνησε το μεγάλο “ΑΝ” του Μπρούκλιν, ο ακάθεκτος Αντετοκούνμπο, ο Μοράντ, ο Κάρι και οι Κλίπερς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Οι Νετς πήραν μία καλή νίκη στο Σαν Αντόνιο και βλέπουν τα (κλασικά) ερωτήματα να τους ακολουθούν, οι Γουόριορς νίκησαν με το ζόρι και οι Μπακς χαίρονται για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τζρου Χόλιντεϊ, αλλά είδαν τον Γκρέισον Άλεν να ξυπνάει μνήμες.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 11 αγώνες.

Το ματς τη βραδιάς

Ήταν δύσκολη απόφαση, αλλά τελικά το Γουόριορς - Ρόκετς νίκησε… at the buzzer τον ανταγωνισμό. Σαν το buzzer-beater του Στεφ Κάρι δηλαδή, ο οποίος έδωσε την νίκη με 105-103 στο Γκόλντεν Στέιτ κόντρα στους Ρόκετς, γλιτώνοντας την ομάδα του από δεύτερο σερί κάζο μέσα σε 24 ώρες μετά την εντός έδρας ήττα από τους Ρόκετς.

Παίζοντας χωρίς τον τραυματία Ντρέιμοντ Γκριν και με τον Κλέι Τόμπσον να ξεκουράζεται, ο Κάρι… έσπασε τα καλάθια, έχοντας 22 πόντους με 6/21 σουτ και 12 ασίστ. Το σουτ που έπρεπε να βάλει όμως το έβαλε, σε μία βραδιά που οι Γουόριορς είδαν τον Τζόρνταν Πουλ να προσθέσει 20 πόντους. Για τους Ρόκετς, ο Κρίστιαν Γουντ είχε 19 πόντους και 15 ριμπάουντ και ο Κέβιν Πόρτερ 17 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Τζα Μοράντ κατάφερε να επισκιάσει το τρίτο συνεχόμενο triple-double του Νίκολα Γιόκιτς, οδηγώντας τους Γκρίζλις στην νίκη με 118-122 μέσα στο Ντένβερ επί των Νάγκετς.

Ο Μοράντ βρέθηκε σε μαγική βραδιά, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 38 πόντους με 15/26 σουτ (2/6 τρίποντα) και 6/8 βολές, κουβαλώντας για ακόμα ένα παιχνίδι τους Γκρίζλις, που βρίσκονται στην τρίτη θέση της Δύσης με ρεκόρ 32-16.

Η χαρά και το μελαγχολικό ερώτημα των Νετς

Οι Νετς πέρασαν από το Σαν Αντόνιο επικρατώντας με 117-102 των Σπερς, βλέποντας τον Τζέιμς Χάρντεν να θυμίζει… Τζέιμς Χάρντεν έχοντας 37 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ και τον Καϊρί Ίρβινγκ να θυμίζει… Καϊρί Ίρβινγκ με 24 πόντους με 10/21 σουτ. Θα έπρεπε να χαίρονται. Και χαίρονται. Δεν γίνεται όμως να μην τους ταλανίζει το “ΑΝ” που τους ακολουθεί.

Το περίφημο “ΑΝ” βέβαια πηγαίνει στο πόσο καλή ομάδα θα ήταν το Μπρούκλιν αν μπορούσε να έχει ταυτόχρονα στο παρκέ τους Ντουράντ, Χάρντεν και Ίρβινγκ. Οι τρεις σταρ δεν έχουν καταφέρει να συνυπάρξουν ούτε καν για 15 αγώνες. Και - με βάση το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του Ντουράντ και την επιλογή του Ίρβινγκ να μένει ανεμβολίαστος - είναι αμφίβολο αν αυτό θα συμβεί μέχρι να τελειώσει την φετινή σεζόν.

Υπάρχει μία τεράστια πάνω από τους Νετς από το ξεκίνημα της σεζόν. Βασικά υπάρχει εδώ και τρεις σεζόν, από τότε που οι Ντουράντ και Ίρβινγκ ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να έρθει πέρυσι και ο Χάρντεν να “κλεισει” την τριάδα. Η ατυχία μοιάζει να είναι σταθερός συνοδοιπόρος τους. Στην περίπτωση της φετινής απουσίας του Ίρβινγκ βέβαια δεν τίθεται θέμα ατυχίας, αλλά επιλογής. Όπως και να έχει, οι φίλοι των Νετς χαίρονται με κάθε νίκη, χαίρονται να βλέπουν ξανά τον Ίρβινγκ στο παρκέ. Και μετά επιστρέφουν στο μελαγχολικό ερώτημα που τους ακολουθεί. Και είναι ένα ερώτημα που φαίνεται ότι θα τους ακολουθεί για πάντα.

Οι Κλίπερς προσγείωσαν τους Σίξερς

Οι Σίξερς γλίτωσαν από του… χάρου τα δόντια πριν από μερικές ημέρες κόντρα στους Μάτζικ, με την 50αρα του Τζοέλ Εμπίντ να τους σώζει για να νικήσουν με 123-110. Οι Κλιπερς όμως - ακόμα και αυτή η εκδοχή τους χωρίς τους Λέοναρντ και Τζορτζ - δεν είναι οι Μάτζικ. Και φρόντισαν να προσγειώσουν άτσαλα την Φιλαντέλφεια, ανατρέποντας διαφορά 24 πόντων για να νικήσουν με 101-102 μέσα στην έδρα των 76ερς.

Οι Σίξερς είχαν δείξει να ξεφεύγουν από τις παιδικές ασθένειές τους. Κόντρα στους Κλίπερς ωστόσο έδειξαν ότι παραμένουν αφελείς. Το βασικότερο όμως είναι ότι σπαταλούν την καλύτερη σεζόν της καριέρας του Τζοέλ Εμπίντ, που αυτή τη φορά είδε να μην είναι αρκετοί οι 40 πόντοι που σημείωσε.

Το φιάσκο με τον Μπεν Σίμονς έχει κάνει κακό στους Σίξερς, ενώ την ίδια στιγμή ο Τομπάιας Χάρις εξακολουθεί να μένει εκνευριστικά στάσιμος. Οι ανάδειξη του Ταϊρίς Μάξεϊ είναι κάτι όμορφο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η Φιλαντέλφεια θα έπρεπε να παλεύει για τον τίτλο και όχι να βρίσκεται απλώς στον “αφρό”.

Οι Μπακς κάνουν την δουλειά τους

Οι Μπακς νίκησαν δύσκολα τους Μπουλς (94-90) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Νο4 της Ανατολής με ρεκόρ 29-19. Κι όμως, παρόλα αυτά χαμογελούν, αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από την τριάδα των ομάδων που βρίσκεται από πάνω τους (Νετς, Μπουλς, Χιτ).

Το Μιλγουόκι δεν υποτιμά τον ανταγωνισμό. Δεν είναι ότι δεν σέβεται τους αντιπάλους του και δεν ξέρει ότι μπορούν να του κάνουν ζημιά. Βλέποντας όμως τους παίκτες του πλέον να επιστρέφουν ένας-ένας, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίζει σαν MVP και τους αντιπάλους τους να είναι ασταθείς, είναι λογικό να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει το repeat.

Ο Μάιλς Μπρίτζες είναι το φαβορί για το βραβείο του πιο βελτιωμένου

Ο Μάιλς Μπρίτζες πραγματοποίησε ακόμα μια τρομερή εμφάνιση έχοντας 22 πόντους και 14 ριμπάουντ στην νίκη των Χόρνετς επί των Θάντερ (121-98). Και υπενθύμισε σε όλους ότι πρέπει να προσπαθήσουν πολλοί οι άλλοι παίκτες της λίγκας για να πάρουν από αυτόν το βραβείο του “Πιο Βελτιωμένου παίκτη της σεζόν’.

Ο Μπρίτζες τρελαίνει κόσμο από το ξεκίνημα της σεζόν και έπειτα από μία μικρή “κοιλιά” έχει επιστρέψει σε υψηλές επιδόσεις. Την φετινή σεζόν έχει 20 πόντους, 7.3 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 0.9 κοψίματα μέσο όρο σε 36 λεπτά συμμετοχής, όταν πέρυσι είχε 12.7 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 0.7 κλεψίματα και 0.8 κοψίματα μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής. Ο Μπρίτζες συνδυάζει θέαμα με ουσία. Το καλοκαίρι είναι restricted free agent. Και λογικά θα είναι περιζήτητος.

Κάτι αλλάζει στους Χοκς

Οι Χοκς έχουν να καλύψουν μεγάλη διαδρομή για να βρεθούν ξανά στην πρώτη 10αδα της Ανατολής, αφού έχουν ρεκόρ 20-25 και είναι 12οι, όταν οι 10οι Σέλτικς έχον ρεκόρ 23-24. Κάθε ταξίδι όμως ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Κόντρα στους Χιτ έκαναν το… τρίτο βήμα, αφού επιβλήθηκαν με 110-108 και σημείωσαν την 3η σερί νίκη τους.

Ο Τρέι Γιανγκ εξακολουθεί να κάνει τα δικά του, ωστόσο το βασικό πλέον είναι ότι μετά την επιστροφή του ΝτιΆντρε Χάντερ και την άνοδο του Κέβιν Χέρτερ έχει βοήθεια στον τομέα της εκτέλεσης και της δημιουργίας. Ο Κλιντ Καπέλα πάτησε κι αυτός παρκέ και αναμένεται σύντομα να εισέλθει ξανά στην βασική πεντάδα. Κάτι αλλάζει στους Χοκς. Μένει να φανεί αν θα συνεχίσουν έτσι.

Ο Τέιτουμ ψάχνει το σουτ του

Ο Τζέισον Τέιτουμ έχει 0/17 τρίποντα στα τελευταία τρία παιχνίδια των Σέλτικς. Έχει αστοχήσει στα 20 τελευταία τρίποντα που έχει επιχειρήσει. Το τελευταίο τρίποντό του το σημείωσε στην πρώτη περίοδο του αγώνα με τους Μπουλς στις 16 Ιανουαρίου. Με λίγα λόγια: Ο Τέιτουμ δεν είναι καλά. Και μαζί δεν είναι καλά και οι Σέλτικς.

Η Βοστώνη συνεχίζει να διαπιστώνει καθημερινά ότι η συνύπαρξη των Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν θέλει δουλειά. Με τον Αλ Χόρφορντ να μην έχει συνέλθει ακόμα από τον κορονοϊό και τον Μάρκους Σμαρτ να απουσιάζει, οι Σέλτικς έχουν χάσει δύο σημαντικά σημεία αναφοράς. Ο Σμαρτ όμως θα γυρίσει σύντομα. Ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς δίνει υποσχέσεις. Η Βοστώνη απλώς περιμένει την έκρηξη του Τέιτουμ. Θα την έχει; Από την απάντηση αυτού του ερωτήματος θα κριθεί εν πολλοίς η κατάληξη της σεζόν για αυτούς.

Οι Λέικερς εξακολουθούν να ασθμαίνουν

Οι Λέικερς νίκησαν με το ζόρι τους Μάτζικ (την χειρότερη ομάδα του NBA) στο Ορλάντο με 116-105, κάτι που για να συμβεί χρειάστηκε να παίξει (πάλι) σέντερ ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Οι Λέικερς ασθμαίνουν, αλλά τουλάχιστον αυτή την φορά νίκησαν. Και έχουν να ελπίζουν στην επιστροφή του Άντονι Ντέιβις.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Λ.Α έχει προβλήματα και δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν θα λυθούν με την επιστροφή του Ντέιβις. Είναι ωστόσο γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν παραταχθεί ποτέ πλήρεις για αρκετά μεγάλο διάστημα φέτος ώστε να κριθούν όπως πρέπει. Όταν βέβαια μία ομάδα στοχεύει στον τίτλο και έπειτα από 46 αγώνες έχει ρεκόρ 23-23 είναι λογικό να ανησυχεί. Ακόμα κι έτσι, οι Λέικερς έχουν σε κάτι να ελπίζουν.

Ο Άλεν ξανά στο επίκεντρο

Είναι στιγμές που η φήμη κάποιου προηγείται των πράξεών του. Αυτό συμβαίνει τώρα με τον Γκρέισον Άλεν, ο οποίος έκανε ένα αντιαθλητικο - και αντιεπαγγελματικό - φάουλ στον Άλεξ Καρούσο στον αγώνα των Μπακς με τους Μπουλς, με τον γκαρντ του Σικάγο να γλιτώνει από θαύμα τον σοβαρό τραυματισμό και τον Μπίλι Ντόνοβαν να επιτίθεται με δηλώσεις του στον γκαρντ του Μιλγουόκι.

Ο Άλεν είναι ανταγωνιστικός. Υπερβολικά ανταγωνιστικός. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάνει καριέρα στο NBA. Όταν όμως το παρελθόν σου βαραίνουν αρκετά παρόμοια περιστατικά, καλό είναι να προσέχεις. Και - έστω για το τυπικό - να ρωτάς τον αντίπαλό σου αν τραυματίστηκε, κάτι που - σύμφωνα με τον Καρούσο - ο Άλεν δεν έκανε ποτέ.

Ο Άλεν έχει χτίσει ένα συγκεκριμένο προφίλ από την εποχή που αγωνιζόταν στο κολέγιο του Ντιουκ. Τα τελευταία χρόνια έδειχνε να φτιάχνει την εικόνα του. Ο αγώνας με τους Μπουλς όμως ήταν μία καλή υπενθύμιση προς όλους ότι ενίοτε ο δυναμικός γκαρντ ξεφεύγει. Αλλά και μία ακόμα καλύτερη υπενθύμιση στον Άλεν ότι ο κόσμος δεν ξεχνάει εύκολα.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ ΣΙΞΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ