NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Στεφ Κάρι αγγίζει ένα ακόμα ρεκόρ

Ο Στεφ Κάρι με την φανέλα των Γουόριορς
Ο Στεφ Κάρι με την φανέλα των Γουόριορς Ⓒ 2021 DOUG MCSCHOOLER/ASSOCIATED PRESS

Τα 2 τρίποντα που χρειάζεται ο Στεφ Κάρι για να (ξαναγράψει) ιστορία, οι Μπακς που απλώς θέλουν να μείνουν υγιείς και οι πάσες του Καμπάσο που τρελαίνουν κόσμο. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Στεφ Κάρι απέχει μία ανάσα από το να ξαναγράψει ιστορία, ο Έρικ Γκόρντον αξίζει κάτι καλύτερο και ο Κέβιν Λαβ δίνει λόγους στον κόσμο να χαμογελά.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Σε ένα παιχνίδι που ακόμα και οι φίλοι των Πέισερς πήγαν στο γήπεδο για να δουν τον Στεφ Κάρι να σπάει το ρεκόρ του Ρέι Άλεν στα εύστοχα τρίποντα στην κανονική περίοδο, οι Πέισερς και οι Γουόριορς πρόσφεραν ένα όμορφο παιχνίδι στον κόσμο.

Στο τέλος, ήταν οι Γουόριορς αυτοί που χαμογέλασαν, επικρατώντας με 102-100, με τον Κέβιν Λούνι να σημειώνει το νικητήριο καλάθι έπειτα από άστοχο τρίποντο του Κάρι.Οι Πέισερς είχαν την τελευταία επίθεση, αλλά ο Καρίς ΛεΒέρτ έχασε την μπάλα υπό την πίεση του Γκάρι Πέιτον και τελικά γνώρισαν την ήττα.

Ο Κάρι με 26 πόντους ήταν ο κορυφαίος των νικητών, με τους Ντρέιμοντ Γκριν και Άντριου Γουίγκινς να έχουν από 15 πόντους. Για τους Πέισερς, ο Ντομάντας Σαμπόνις - το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τους Γουόριορς σε σενάρια ανταλλαγών - είχε 30 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Τζέισον Τέιτουμ βρίσκεται εδώ και καιρό σε άνοδο. Κόντρα στους Μπακς έμελλε να δώσει το καλύτερό φετινό του σόου, οδηγώντας τους Σέλτικς στην νίκη με 117-103.

Ο All Star φόργουορντ ήταν ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 42 πόντους με 16/25 σουτ (7/13 τρίποντα), 3/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 λάθη σε 38 λεπτά συμμετοχής, διαλύοντας κάθε αμυντικό πλάνο του Μιλγουόκι.

Μία ανάσα από το ρεκόρ ο Κάρι

Εδώ και ημέρες το βασικό θέμα συζήτησης στους αγώνες των Γουόριορς δεν είναι η (εξαιρετική) εικόνα τους, αλλά η προσπάθεια του Στεφ Κάρι να σπάσει (και αυτό) το ρεκόρ του Ρέι Άλεν και να γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του NBA στην κανονική περίοδο (είναι ήδη πρώτος στα playoffs και σε σύνολο τριπόντων). Στον αγώνα με τους Πέισερς ο σταρ των Γουόριορς είχε 5/15 τρίποντα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον χρειάζεται ένα τρίποντο για να ισοφαρίσει τον Ρέι Άλεν και 2 για να τον ξεπεράσει.

Ο Κάρι έχει δηλώσει ότι δεν τον αγχώνει το ρεκόρ, ότι απλώς θα χαρεί το παιχνίδι. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι στους δύο τελευταίους αγώνες φαίνεται να πιέζει λίγο καταστάσεις, κάτι που επισήμανε και ο Στιβ Κερ. Ο επόμενος αγώνας των Γουόριορς είναι τα χαράματα της Τετάρτης (15/12) στο θρυλικό “Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν” κόντρα στους Νικς. Πολλοί μπορούν να πουν ότι είναι το ιδανικό μέρος για να σπάσει το ρεκόρ. Και θα έχουν δίκιο. Ο Κάρι απέχει δύο τρίποντα από το να (ξανα)γράψει ιστορία.

Οι Μπακς θέλουν απλώς να μείνουν υγιείς

Από το ξεκίνημα της σεζόν οι Μπακς δεν έχουν παίξει ούτε έναν αγώνα με πλήρη σύνθεση. Ο τραυματισμός του Μπρουκ Λόπεζ στην μέση εξασφαλίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί μέχρι την… άνοιξη. Στον δρόμο για την υπεράσπιση του τίτλου τους ωστόσο οι Μπακς το μόνο που ζητούν είναι να μείνουν υγιείς. Αντ’ αυτού, σχεδόν για κάθε επιστροφή βλέπουν και κάποιον παίκτη να τραυματίζεται.

Όταν ο Μπόμπι Πόρτις επέστρεψε στις προπονήσεις, τέθηκε εκτός ο Μπρουκ Λόπεζ. Τώρα που αναμένεται να επιστρέψει ο Ντόντε ΝτιΒιντζέντζο, οι Μπακς είδαν τον Κρις Μίντλετον να τραυματίζεται στο αριστερό γόνατο στον αγώνα με τους Σέλτικς, ελπίζοντας να μην έχει κάτι σοβαρό.

Αν ο All Star φόργουορντ έχει κάτι σοβαρό, τότε οι ελπίδες των Μπακς για repeat θα μειωθούν δραματικά και αυτό το ξέρουν όλοι. Μακάρι να μην έχει κάτι σοβαρό ο Μίντλετον.

Ο vintage Κέβιν Λαβ

Εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει σαφές πως κάτι έχει αλλάξει στον Κέβιν Λαβ, ο οποίος είναι αναγεννημένος φέτος. Μπορεί να μην παίζει όπως όταν ήταν All Star, αλλά είναι χρήσιμος. Στην νίκη των Καβαλίερς επί των Χιτ (105-94) πάντως, ο βετεράνος φόργουορντ θύμισε για ένα ημίχρονο τον - άλλοτε All Star - εαυτό του.

Ο Λαβ βρήκε χώρο και… ξεσάλωσε σημειώνοντας και τους 23 πόντους του με 5/8 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα (έχοντας και 9 ριμπάουντ), όντας καθοριστικός στην νίκη των Καβς με 105-94. Μια vintage εμφάνιση από έναν παίκτη που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, αλλά φέτος δείχνει να βρίσκει τον εαυτό του. Εντός και εκτός παρκέ.

Ο Μπιλ έχει δίκιο

Ο Μπράντλι Μπιλ αιφνιδίασε πολύ κόσμο με την κυνική δήλωσή του μία ημέρα πριν τον αγώνα των Γουίζαρντς με τους Νάγκετς (ήττα με 107-113, με τον ίδιο να έχει 19 πόντους και 10 ασίστ) όταν δήλωσε πως “για να είμαι ειλικρινής παίζω σκ…α όλη την σεζόν”.

Την φετινή σεζόν ο Μπιλ έχει 22.4 πόντους (πέρυσι είχε 31.3 και πρόπερσι 30.5), 4.7 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 3.4 λάθη (χειρότερη επίδοση της καριέρας του) και 0.8 κλεψίματα (χειρότερη επίδοση της καριέρας του) μέσο όρο με 44.1% στα σουτ (χαμηλότερο ποσοστό της καριέρας του από την σεζόν 2014/15) και 26.8% στα τρίποντα (χαμηλότερο ποσοστό της καριέρας του) σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Ο Μπιλ μπορεί να μην παίζει σκ…α με την γενικότερη έννοια της φράσης, αλλά σίγουρα δεν στέκεται στο ύψος των προσδοκιών. Οι Γουίζαρντς έχουν ανάγκη όμως από τον κανονικό Μπιλ. Από τον ηγέτη Μπιλ, που την τελευταία διετία μπήκε στην κουβέντα για τους κορυφαίους σούτινγκ γκαρντ στο NBA. Τον έχουν κουβαλήσει στους πρώτους 25 αγώνες της σεζόν. Τώρα ήρθε η δική του σειρά όμως.

Ο Έρικ Γκόρντον αξίζει να βρεθεί σε ομάδα με στόχους

Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο Έρικ Γκόρντον ήταν ένας πολύτιμος έκτος παίκτης μίας ομάδας που έκανε πρωταθλητισμό: Των Χιούστον Ρόκετς. Στα 33 του πλέον, βρίσκεται ακόμα στην ίδια ομάδα. Οι στόχοι όμως έχουν αλλάξει, με το Χιούστον να έχει ως στόχο το Νο1 του NBA Draft 2022, με αποτέλεσμα ο Γκόρντον να… κάνει κακό στους στόχους της ομάδας, αφού με αυτόν στο παρκέ το Χιούστον είναι καλύτερο και νικάει, με τελευταία απόδειξη την νίκη επί των - απογοητευτικών - Χοκς με 132-126, όπου ο έμπειρος γκαρντ είχε 32 πόντους.

Ο Γκόρντον είναι το… αντίθετο του Τζον Γουόλ στους Ρόκετς. Δεν ζήτησε να παίζει βασικός (αλλά έγινε), δεν ζήτησε ανταλλαγή (τουλάχιστον όχι δημόσια) και απλώς κάνει την δουλειά του, όντας μέντορας των νεαρών παικτών της ομάδας. Την φετινή σεζόν έχει 15.1 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ μέσο όρο με 44.8% στα τρίποντα σε 30 λεπτά συμμετοχής. Ο Γκόρντον αξίζει να πάει σε ομάδα που έχει στόχους. Και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όσο πλησιάζει το trade deadline οι Ρόκετς θα έχουν αρκετές κρούσεις.

Ο Γιούτα Γουατανάμπε είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση

Ο Ιάπωνας Γιούτα Γουατανάμπε παλεύει από το 2018 να βρει έναν ρόλο στο NBA. Έπειτα από μία τετραετία στο κολέγιο του Τζορτζ Γουάσινγκτον δεν επιλέχθηκε στο NBA Draft. Κέρδισε όμως ένα two-way συμβόλαιο με τους Γκρίζλις, φορώντας τελικά την φανέλα τους σε 33 αγώνες την διετία 2018-2020. Πέρυσι υπέγραψε exhibit 10 συμβόλαιο με τους Ράπτορς, φτάνοντας τελικά στο να το κάνει εγγυημένο.

Την σεζόν 2020/21 έπαιξε σε 50 αγώνες έχοντας 4.4 πόντους και 3.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14.5 λεπτά συμμετοχής. Την φετινή σεζόν έχει 6.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο με 36.7% στα τρίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής. Στην νίκη επί των Κινγκς είχε 12 πόντους και 10 ριμπάουντ σε 26 λεπτά συμμετοχής στο πρώτο double-double της καριέρας του. Ο Ιάπωνας φόργουορντ παίρνει ευκαιρίες λόγω των τραυματισμών των Ράπτορς και τις αρπάζει από τα μαλλιά.

Ο Γουατανάμπε είναι ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Είναι 2.06 μέτρα, παίζει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, μαρκάρει τα… πάντα, βγάζει ενέργεια και - με κάποιον τρόπο - μοιάζει πάντα να βρίσκεται στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή. Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Ο Καμπάσο είναι μία κατηγορία μόνος του

Ο Φακούντο Καμπάσο δεν πήγε στο NBA για να είναι κομπάρσος. Κυρίως όμως πήγε έχοντας ως βασικό στόχο να είναι ο γνωστός - τρελός - εαυτός του. Αυτό δείχνει σε κάθε παιχνίδι και αυτό έδειξε στην νίκη των Νάγκετς επί των Γουίζαρντς (113-107), όπου είχε 8 πόντους και 5 ασίστ. Και καμία ασίστ δεν ήταν περισσότερο “ασίστ - Καμπάσο” από αυτή:

Ο Ντάβιον Μίτσελ βγάζει τα συκώτια των αντιπάλων του

Οι Κινγκς οδεύουν ολοταχώς για την… 50η συνεχόμενη σεζόν τους εκτός playoffs (εντάξει, η 16η συνεχόμενη θα είναι, στο χειρότερο ενεργό σερί στο NBA, αλλά ποιος μετράει;) ωστόσο υπάρχει και ένας λόγος που μπορούν να είναι αισιόδοξοι: Η άμυνα που παίζει ο Ντάβιον Μίτσελ (Νο9 στο NBA Draft 2021), με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτή την κατοχή στον αγώνα με τους Καβαλίερς, όπου έβγαλε τα συκώτια του - εξαιρετικού φέτος - Ντάριους Γκάρλαντ, κερδίζοντας στο τέλος ένα επιθετικό φάουλ.

Ο Μίτσελ έχει στοιχεία που ενδεχομένως κάποια στιγμή να του χαρίσουν θέση σε μία από τις καλύτερες αμυντικές πεντάδες του NBA και ίσως το βραβειο του “Αμυντικού της χρονιάς”. Δεν φοβάται κανέναν. Την φετινή σεζόν έχει 9.6 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1 λάθος μέσο όρο με 30.9% στα τρίποντα σε 25.5 λεπτά συμμετοχής. Οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν, αλλά όταν κάποιος αμύνεται όπως αυτός τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν.

Οι Κινγκς είναι σε ιδιαίτερη θέση. Τρεις από τους καλύτερους παίκτες τους (Φοξ, Χαλιμπάρτον και Μίτσελ) είναι πόιντ γκαρντ. Οι δύο πρώτοι είναι πάνω από 1.96 μέτρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην πειράζει που ο Μίτσελ είναι 1.83 μέτρα. Στο ίδιο ρόστερ όμως υπάρχει και ο Μπάντι Χιλντ σε θέση σούτινγκ γκαρντ. Κάποια στιγμή το Σακραμέντο θα πρέπει να αποφασίσει γύρω από ποιους παίκτες θα χτίσει την ομάδα του μέλλοντος, για να μην φτάσει πράγματι να κλείσει 50 σεζόν μακριά από τα playoffs. Ο Μίτσελ ίσως είναι μία καλή βάση.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ