NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Ντουράντ παίζει σαν MVP

Ο Κέβιν Ντουράντ με την φανέλα των Νετς
Ο Κέβιν Ντουράντ με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2021 FRANK FRANKLIN II/ ASSOCIATED PRESS

Ο Κέβιν Ντουράντ που παίζει σαν MVP, ο κορονοϊός που ορίζει τις εξελίξεις στο NBA και ο Τομπάιας Χάρις που περνάει αγωνιστική κρίση. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Κέβιν Ντουράντ συνεχίζει να κουβαλάει τους Νετς και να βάζει υποψηφιότητα για το βραβείο του MVP, ο Καρίς ΛεΒέρτ βρίσκει ρυθμό και ο κορονοϊός ξαναμπήκε - αν και στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ - στην ζωή του NBA.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 4 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Νετς και Σίξερς έχουν χτυπηθεί αλύπητα από απουσίες για μία σειρά λόγους (άρνηση του Ίρβινγκ να εμβολιαστεί, άρνηση του Σίμονς να εμφανιστεί, κορονοϊός, τραυματισμοί). Ακόμα κι έτσι, πρόσφεραν τον αγώνα της βραδιάς, με τους - χωρίς 7 παίκτες λόγω πρωτοκόλλου κορονοϊού και δύο τραυματίες - Νετς να παίρνουν την νίκη με 114-103, σπαταλώντας νωρίτερα διαφορά 20 πόντων.

Ο Κέβιν Ντουράντ με 34 πόντους (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) ήταν ο ηγέτης των Νετς, με τους Μπλέικ Γκρίφιν και Νικ Κλάξτον να έχουν από 17 πόντους. Για τους Σίξερς, ο Τζοέλ Εμπίντ είχε 32 πόντους και ο Σεθ Κάρι 29 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Κέβιν Ντουράντ μοιάζει να έχει μόνιμη θέση σε αυτή την παράγραφο στα παιχνίδια που αγωνίζεται. Για ακόμα μία φορά λοιπόν πρόσφερε την εμφάνιση της βραδιάς, έχοντας 34 πόντους με 13/24 σουτ (2/3 τρίποντα), 6/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1 κόψιμο και 4 λάθη σε 39 λεπτά συμμετοχής, δίνοντας συνέχεια σε μία μαγική σεζόν που τον έχει βάλει για τα καλά στην κουβέντα για το βραβείο του MVP του NBA μαζί με τον Στεφ Κάρι.

Την φετινή σεζόν ο Ντουράντ έχει 29.8 πόντους (πρώτος σκόρερ του NBA), μς 52.3% στα σουτ, 38.2% στα τρίποντα και 88.6% στις βολές, 7.9 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ μέσο όρο σε 37 λεπτά συμμετοχής. Στους τελευταίους 5 αγώνες έχει 34.8 πόντους, 8.6 ριμπάουντ, 7.4 ασίστ και 1.6 κοψίματα μέσο όρο. Κόντρα στα προβλήματα (7 παίκτες το πρωτόκολλο κορονοϊού), τους τραυματισμούς (Χάρις), ό,τι και αν συμβαίνει στο μυαλό του - εμφανώς εκτός ρυθμού και ακόμα υπέρβαρου - Τζέιμς Χάρντεν και το δράμα με τον Καϊρί Ίρβινγκ, οι Νετς είναι πρώτοι στην Ανατολή. Και ο λόγος είναι ο Ντουράντ.

Έχει γίνει - και δικαίως - μεγάλη κουβέντα για τον χρόνο συμμετοχής του Ντουράντ, ο οποίος μένει στο παρκέ 37 λεπτά ανά αγώνα, κάτι που είχε να συμβεί από την σεζόν 2013/14 όταν ήταν 25 χρονών και βρισκόταν στο παρκέ για 38.5 λεπτά ανά αγώνα με την φανέλα των Θάντερ. Κάποια στιγμή ο χρόνος συμμετοχής του επιβάλλεται να μειωθεί. Όπως και να έχει ωστόσο, ο Ντουράντ είναι απόλαυση αυτή τη στιγμή.

To NBA (ξανα)μαθαίνει να ζει με τον κορονοϊό

Το NBA βρισκόταν λίγο σε ένα… συννεφάκι από το ξεκίνημα της σεζόν στο θέμα του κορονοϊού. Παρασυρόμενο και αυτό από την γενικότερη χαλαρότητα σε όλο τον κόσμο χαλάρωσε τα μέτρα του και τώρα πληρώνει τις συνέπειες, έχοντας 52 κρούσματα ανάμεσα στους παίκτες στις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Και αυτό ακριβώς είναι που έφερε την αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με τα τεστ και την χρήση μάσκας.

Το NBA μοιάζει να (ξανα)μαθαίνει να ζει με τον κορονοϊό. Για σχεδόν έναν χρόνο φαινόταν το θέμα να μην το αγγίζει, αφού τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. Όπως όμως έγινε σαφές μετά την γιορτή των “Ευχαριστιών” στις ΗΠΑ, το NBA δεν έχει… ανοσία. Η αυστηροποίηση των μέτρων και η ώθηση προς όλους να κάνουν το τρίτο εμβόλιο δείχνει ότι - έστω και με καθυστέρηση - η λίγκα αποφάσισε πάλι να τραβήξει τα λουριά. Μένει να φανεί αν θα προλάβει πλέον την μεγαλύτερη εξάπλωση προκειμένου να μην χρειαστεί να αναβάλλει κι άλλους αγώνες και - κυρίως - την σεζόν.

Ο ΛεΒέρτ βρήκε ρυθμό

Οι φήμες - βασικά πληροφορίες - ότι οι Νετς σκέφτονται να κάνουν ανακατατάξεις στην ομάδα βγάζοντας στο σφυρί… όλο το ρόστερ τους φαίνεται ότι ήταν το ξυπνητήρι που χρειαζόταν ο Καρίς ΛεΒέρτ. Στους τελευταίους αγώνες ο ταλαντούχος γκαρντ έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, με αποκορύφωμα τους 31 πόντους που σημείωσε στην νίκη της Ιντιάνα με 122-113 επί των Πίστονς.

Ο ΛεΒέρτ αριθμεί 21.9 πόντους, 2.4 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ και 1.6 κλεψίματα μέσο όρο σε 34.5 λεπτά συμμετοχης. Το άσχημο ξεκίνημα - απόρροια του γεγονότος ότι έχασε τους πρώτους αγώνες της σεζόν λόγω τραυματισμού στην μέση - αποτελεί παρελθόν. Στα 27 του χρόνια πλέον, ο ΛεΒέρτ ξέρει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Δεν είναι σταρ, αλλά μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρίτος καλύτερος παίκτης μίας ομάδας, που θα δίνει λύσεις στον τομέα της δημιουργίας και της εκτέλεσης. Και ίσως σύντομα να τα δείχνει όλα αυτά σε μία άλλη ομάδα.

Οι Πίστονς περνάνε την φάση του YOLO

Υπάρχει ένας λόγος που οι Πίστονς μετράνε - προς το παρόν - 13 σερί ήττες και όχι 14: Αναβλήθηκε ο αγώνας τους με τους Μπουλς λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού στους “Ταύρους”. Μπορεί βέβαια σύντομα το σερί να διευρυνθεί έτσι κι αλλιώς, αφού το Ντιτρόιτ υποδέχεται τους Ρόκετς στον επόμενο αγώνα του. Αν και - θεωρητικά - αυτό το παιχνιδι ειναι μέσα στις δυνατότητές τους. Όποιες και να είναι αυτές.

Οι Πίστονς βιώνουν την απόλυτη φάση YOLO. Είναι μία κακή ομάδα, με τον τραυματισμό του Τζεράμι Γκραντ να τους κάνει ακόμα χειρότερη. Θεωρητικά σε μία τέτοια φάση πρέπει να αναδεικνύονται οι νεαροί παίκτες. Με εξαίρεση ωστόσο τον εξαιρετικό Κέιντ Κάνινγκχαμ (Νο1 στο NBA Draft 2021) κανένας άλλος νεαρός παίκτης δεν δημιουργεί προσδοκίες. Οι Σάντικ Μπέι και Αϊζάια Στιούαρτ δείχνουν στάσιμοι. Ο Κίλιαν Χέιζ με κάποιο τρόπο έκανε ένα βήμα πίσω έπειτα από μία απογοητευτική ρούκι χρονιά. Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, με το Ντιτρόιτ να ελπίζει απλώς ότι ο Κάνινγκχαμ θα είναι franchise player και θα ταιριάξει ιδανικά με όποιον παίκτη επιλέξουν ψηλά στο NBA Draft 2022.

Ο Τομπάιας Χάρις περνάει αγωνιστική κρίση

Μέσα στο χάος της κατάστασης με τον Μπεν Σίμονς υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν μιλάει σχεδόν… κανείς στους Σίξερς: Ο Τομπάιας Χάρις δεν είναι καλά φέτος. Και σε κανέναν αγώνα δεν φάνηκε αυτό περισσότερο από αυτόν με τους - μισούς - Νετς, όπου είχε 11 πόντους με 3/17 σουτ.

Την φετινή σεζόν ο 29χρονος φόργουορντ αριθμεί 18.5 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 1.6 λάθη ανά αγώνα με 45.9% στα σουτ (δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην καριέρα του) και 29.9% στα τρίποντα, όταν πέρυσι είχε 19.5 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ μέσο όρο με 51.2% στα σουτ και 39.4% στα τρίποντα. Στους τελευταίους 10 αγώνες έχει μόλις 16.1 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο με 40.7% στα σουτ και 23.8% στα τρίποντα σε 35.5 λεπτά συμμετοχής. Αυτοί δεν είναι οι αριθμοί που περιμένουν οι Σίξερς από έναν παίκτη στον οποίο έδωσαν 180 εκατ. Δολάρια για 5ετές συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019, προτιμώντας τον ουσιαστικά από τον Τζίμι Μπάτλερ.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο λόγος που οι Σίξερς προτίμησαν τον Χάρις από τον Μπάτλερ είναι επειδή ταίριαζε καλύτερα με τον Μπεν Σίμονς, αφού θα του άνοιγε το γήπεδο με το σουτ του και δεν θα ήθελε την μπάλα τόση ώρα στα χέρια του όσο ο νυν σταρ των Χιτ. Με τον Σίμονς όμως εκτός, ο Χάρις όφειλε να βγει μπροστά να γίνει ο συμπαραστάτης του Εμπίντ, να δείξει ότι μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του. Αντ’ αυτού, έχει κάνει ένα βήμα πίσω. Να φταίει ότι έχασε κάποιους αγώνες στο ξεκίνημα της σεζόν επειδή μπήκε στο πρωτόκολλο κορονοϊού και δεν έχει συνέλθει ακόμα; Ίσως. Πάντως ακόμα και πριν νοσήσει δεν έπαιζε πολύ καλύτερα.

Ο Κάμερον Πέιν είναι το ιδανικό back up του Κρις Πολ

Ο Κάμερον Πέιν είδε τους Σανς να του σώζουν την καριέρα πέρυσι. Η απάντησή του ήταν να μεταβληθεί σταδιακά σε έναν από τους καλύτερους back up πόιντ γκαρντ στο NBA και σίγουρα το ιδανικό back up του Κρις Πολ, κάτι που έδειξε και στην νίκη των Σανς επί των Γουίζαρντς (118-98) όπου είχε 11 πόντους και 5 ασίστ σε 23 λεπτά συμμετοχής.

Ο Πέιν ήταν πάντα καλός παίκτης, αλλά δεν είχε βρει την ομάδα να του ταιριάζει μέχρι να εμφανιστούν στον δρόμο του οι Σανς. Την φετινή σεζόν έχει 10.5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ μέσο όρο σε 20 λεπτά συμμετοχής. Είναι ένας πόιντ γκαρντ που εξακολουθεί να ψάχνει περισσότερο το σουτ από την πάσα, αλλά οι Σανς χρειάζονται αυτή την επιθετικότητα.

Οι Γουίζαρντς ξεφούσκωσαν

Πριν λίγο καιρό οι Γουίζαρντς είχαν ρεκόρ 14-8. Έκτοτε μέτρησαν εφτά ήττες σε οχτώ αγώνες, με το ρεκόρ τους να πέφτει στο 15-15 και τους ίδιους να βρίσκονται στην 7η θέση της Ανατολής. Το εξαιρετικό τους ξεκίνημα ανήκει ήδη στο παρελθόν και πλέον δείχνουν να επιστρέφουν στην μουντή πραγματικότητά τους.

Ο Μπράντλι Μπιλ - που ξεκίνησε άσχημα την σεζόν - έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή όμως έχουν αρχίσει να πέφτουν… όλοι οι υπόλοιποι, με τους Γουίζαρντς να μην έχουν ένα δεύτερο σημείο αναφοράς. Αν συνεχίσουν έτσι, τότε δεν αποκλείεται να βρεθούν τελικά εκτός 10αδας και play-in τουρνουά.

Ο Ιμάνουελ Κουίκλι είναι η αχτίδα ελπίδας των Νικς

Οι Νικς έχουν τέσσερις παίκτες στο πρωτόκολλο κορονοϊού. Κόντρα στους - χωρίς Γουντ, Πόρτερ και Τζόουνς - Ρόκετς ωστόσο έβγαλαν μία υποτυπώδη αντίδραση και με την νίκη τους με 116-103 επέστρεψαν στα θετικά αποτελέσματα έπειτα από 4 σερί ήττες. Με ρεκόρ 13-16 είναι 12οι στην Ανατολή. Έχουν όμως και έναν λόγο να χαμογελούν: Τον Ιμάνουελ Κουίκλι.

Κόντρα στους Ρόκετς ο 22χρονος combo γκαρντ είχε 24 πόντους με 7/10 τρίποντα, δείχνοντας ότι σταδιακά βρίσκει ρυθμό, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον δίδυμο στις θέσεις των γκαρνε με τον ρούκι Μάιλς ΜακΜπράιντ. Την φετινή σεζόν έχει 10.2 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής. Ενίοτε το παρακάνει στην επίθεση. Είναι όμως ένας (σχεδόν) αυτόφωτος παίκτης στην επίθεση και οι Νικς δεν έχουν πολλούς τέτοιους. Αν μπορέσει να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, τότε οι Νεοϋορκέζοι ίσως καταφέρουν να ξεφύγουν από την 12η θέση.

Ο Ντράμοντ “ταξίδεψε” αλλά δεν χρεώθηκε με βήματα

Η παράβαση των βημάτων είναι ίσως η πιο δύσκολη να καταλογιστεί στο NBA. Όχι επειδή οι διαιτητές δεν την βλέπουν, αλλά επειδή… κάνουν πως δεν την βλέπουν. Όπως δηλαδή κανείς εκ των τριών διαιτητών του αγώνα των Νετς με τους Σίξερς δεν “είδε” ότι ο Αντρέ Ντράμοντ αποφάσισε να κάνει… βόλτα με την μπάλα πριν καρφώσει έπειτα από κλέψιμο που έκανε στον Πάτι Μιλς:

TAGS NBA ΗΠΑ ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ