NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Γιόκιτς και ο Εμπίντ πήραν φωτιά

Ο Νίκολα Γιόκιτς με την φανέλα των Νάγκετς
Ο Νίκολα Γιόκιτς με την φανέλα των Νάγκετς Ⓒ 2021 JOHN RAOUX/ASSOCIATED PRESS

Ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Τζοέλ Εμπίντ που κυριάρχησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, το ξέσπασμα του Ντόντσιτς και τα προβλήματα των Λέικερς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.


Ο Τζοέλ Εμπίντ τα διέλυσε όλα, ο Νίκολα Γιόκιτς απάντησε άμεσα, οι Λέικερς και οι Τζαζ ψάχνονται και ο Λούκα Ντόντσιτς μοιάζει να βρίσκει τον εαυτό του.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 13 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Παιχνίδι που πήγε σε παράταση και κρίθηκε με νικητήριο σουτ μπαίνει αυτόματα σε αυτή την θέση. Οι Νάγκετς και οι Κλίπερς πρόσφεραν ένα υπέροχο ματς στον κόσμο, με το Ντένβερ τελικά να παίρνει την νίκη με 130-128, με τον Άαρον Γκόρντον να ευστοχεί σε τρίποντο στα 1.7 δευτερόλεπτα για το φινάλε, κάνοντας το 130-127.

Οι Κλίπερς πήραν… δώρο έναν πόντο από τους Νάγκετς (των οποίων οι παίκτες βιάστηκαν να μπουν στο παρκέ και να πανηγυρίσουν νομίζοντας ότι τελείωσε το παιχνίδι), με τον Λιουκ Κενάρντ να κάνει το 130-128 με μία βολή, αλλά το σουτ του Ρέτζι Τζάκσον στο φινάλε από το κέντρο δεν βρήκε στόχο.

Ο Νίκολα Γιόκιτς (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) με 49 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ ήταν ο ηγέτης των Νάγκετς, με τον Γκόρντον να προσθέτει 28 πόντους. Για τους Κλίπερς, ο Ίβιτσα Ζούμπατς είχε 32 πόντους και 10 ριμπάουντ και ο Ρέτζι Τζάκσον 28 πόντους και 12 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Τζοέλ Εμπίντ ήταν… μια ομάδα μόνος του κόντρα στους Μάτζικ, οδηγώντας τους Σίξερς στην νικη με 123-110, κάνοντας… τα πάντα. Ο θηριώδης σέντερ ήταν ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 50 πόντους με 16/20 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 15/17 βολές, 12 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 κοψίματα σε 27 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα συμμετοχής!

Ο Εμπίντ σημείωσε έτσι την δεύτερη πιο γρήγορη 50αρα στην ιστορία του NBA από τότε που καθιερώθηκε το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων. Η πιο γρήγορη ανήκει στον Κλέι Τόμπσον με 52 πόντους σε 26 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα από τις 29 Οκτωβρίου 2018, σε έναν αγώνα των Γουόριορς με τους Μπουλς (νίκη με 149-124 για το Γκόλντεν Στέιτ).

Η πιο… Γιόκιτς εμφάνιση

Σε μία βραδιά που ο Τζοέλ Εμπίντ σημείωσε 50 πόντους σε 27 λεπτά συμμετοχής, διεκδικώντας τον τίτλο του καλύτερου σέντερ στο NBA, ο Νίκολα Γιόκιτς απάντησε με ένα δικό του αριστούργημα: 49 πόντοι, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην νίκη των Νάγκετς με 130-128 επί των Κλίπερς. Το δίλημμα παραμένει: Ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στο NBA; Η απάντηση έρχεται με την μορφή ερώτησης: Έχει σημασία;

Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον στην εμφάνιση του Γιόκιτς - πέρα από την… ίδια την εμφάνιση - είναι ότι σε μία βραδιά που κυριάρχησε, έκρινε το παιχνίδι με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: Μία μαγική ασίστ από τις 45 μοίρες, με δύο παίκτες να τον πιέζουν, όπου έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία στον Άαρον Γκόρντον για το νικητήριο τρίποντο.

Το μπάσκετ συχνά είναι στιγμές. Η συγκεκριμένη εμφάνιση του Γιόκιτς είναι ιστορική. Και είναι η πιο… Γιόκιτς εμφάνιση της σεζόν. Όχι επειδή έκανε triple-double με 49 πόντους. Αλλά επειδή ακόμα και σε μία από τις κορυφαίες βραδιές της καριέρας του, έκρινε το παιχνίδι με την μπασκετική του ευφυΐα, βγάζοντας μία ασίστ που είναι αμφίβολο αν μπορούν να βγάλουν 5 παίκτες σε ολόκληρο το NBA. Και ακόμα πιο αμφίβολο αν υπάρχει άλλος ψηλός στην ιστορία πέραν του Αρβίντας Σαμπόνις που θα μπορούσε να δει αυτή την πάσα στον Γκόρντον.

Οι Μπακς συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα

Οι φορμαρισμένοι Γκρίζλις εμφανίστηκαν απειλητικοί στο Μιλγουόκι. Στο τέλος όμως, οι Μπακς έκαναν αυτό που έχουν κάνει σχεδόν σε όλα τα φετινά τους παιχνίδια κόντρα στις πραγματικά καλές ομάδες του NBA: Ανέβασαν στροφές όταν έπρεπε και πήραν την νίκη με 126-114 με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να έχει 33 πόντους και 15 ριμπάουντ, δείχνοντας ότι παραμένουν τα αφεντικά του NBA κι ας μην έχουν το καλύτερο ρεκόρ στην λίγκα.

Το Μιλγουόκι έχει την αύρα του πρωταθλητή. Έχει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που κάνει τους πάντες στην ομάδα να πιστέψουν πως όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, θα βρεθεί η λύση. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις ομάδες που έχουν φτάσει προηγουμένως μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησαν τον τίτλο.

Οι Μπακς έχουν πλέον ρεκόρ 17-2 στα ματς που ήταν ταυτόχρονα διαθέσιμοι οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κρις Μίντλετον και Τζρου Χόλιντεϊ. Κάποια στιγμή θα επιστρέψει και ο Μπρουκ Λόπεζ. Το Μιλγουόκι εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα

Κάτι δεν πάει καλά στους Λείκερς

Αν οι Μπακς στέλνουν μηνύματα, οι Λέικερς δείχνουν εδώ και καιρό να βρίσκονται… εκτός δικτύου, χάνοντας τα δικά τους μηνύματα. Αυτό φάνηκε και στον αγώνα με τους Πέισερς στο Λ.Α, όπου απώλεσαν διαφορά 15 πόντων και ηττήθηκαν με 104-111. Θα πει κάποιος ότι οι Λέικερς δεν έχουν τον Άντονι Ντέιβις. Οι Πέισερς όμως δεν είχαν τον Μάιλς Τέρνερ και - από την αρχή της σεζόν - δεν έχουν τον Τι Τζέι Γουόρεν, ενώ ήταν ανέτοιμος και ο Μάλκολμ Μπρόγκντον.

Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για τους Λέικερς, αφού σχεδόν όλοι οι φόβοι των επικριτών τους βγαίνουν σωστοί. Αποστάσεις στην επίθεση δεν υπάρχουν, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ δεν έχει βρει χημεία με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, η άμυνα θυμίζει ελβετικό τυρί. Ο Ντέιβις αναμένεται σύντομα πίσω. Αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αρκετό για τους Λέικερς. Όχι όταν τα προβλήματά τους υπήρχαν ακόμα και όταν ο Ντέιβις ήταν υγιής.

Το ξέσπασμα του Ντόντσιτς

Ο Λούκα Ντόντσιτς δείχνει να συνέρχεται. Αυτό φάνηκε τουλάχιστον κόντρα στους Ράπτορς, όπου ο Σλοβένος είχε 41 πόντους (season high), 14 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε 42 λεπτά συμμετοχής, στην νίκη των Μάβερικς με 102-98. Αυτή ήταν η 4η σερί νίκη των Μαβς και 10η στα τελευταία 11 παιχνίδια τους.

Έχει περάσει στα… ψιλά, αλλά οι Μαβς έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή τους. Με ρεκόρ 26-19 πλέον βρίσκονται στην 5η θέση της Δύσης. Το Ντάλας άντεξε την παρατεταμένη αγωνιστική κοιλιά του Ντόντσιτς, με τους συμπαίκτες του να τον κουβαλούν. Η άμυνα της ομάδας είναι απροσδόκητα καλή. Αν ο Ντόντσιτς επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ το Ντάλας θα είναι πολύ επικίνδυνο.

Οι Τζαζ σε κρίση

Η Γιούτα δεν είναι καλά. Το έδειξε αυτό για ακόμα μία φορά, αφού ηττήθηκε από τους Ρόκετς μέσα στην έδρα της με 111-116. Θα πει κάποιος ότι δεν αγωνιζόταν ο Ντόνοβαν Μϊτσελ, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα κόντρα στην χειρότερη ομάδα της Δύσης - και τρίτης χειρότερης στο NBA.

Οι Τζαζ είναι… εκτός ρυθμού. Η απουσία του Γκομπέρ λόγω κορονοϊού τους αποσυντόνισε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η επιστροφή του συνδυάστηκε με την απουσία του Ντόνοβαν Μίτσελ. Η Γιούτα εξακολουθεί να έχει - στα χαρτιά - μία ομάδα που μπορεί να στοχεύσει στον τίτλο. Μετράει όμως 6 ήττες στα τελευταία 7 παιχνίδια της.

Η εικόνα των “Μορμόνων” στην άμυνα είναι χειρότερη από ότι θα περίμενε κάποιος, με αποτέλεσμα να πηγαίνει στράφι η εξαιρετική εικόνα τους στην επίθεση. Ο Μάικ Κόνλεί είναι ασταθής. Ο Τζο Ινγκλς γέρασε. Η Γιούτα μοιάζει να χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα, να βρίσκεται μία ανταλλαγή μακριά από το να κάνει το βήμα παραπάνω.

Ο Τζεράμι Γκραντ των Πίστονς είναι ο παίκτης που κυνηγούν… όλοι οι διεκδικητές του τίτλου και είναι ένας παίκτης που θα τους ταίριαζε. Ωστόσο πέραν του συμβολαίου του Ινγκλς οι Τζαζ δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν στους Πίστονς για να τους πείσουν χωρίς να χαλάσουν τον βασικό τους κορμό. Ο Ινγκλς γενικά μοιάζει να είναι το πιο δυνατό διαπραγματευτικό τους “χαρτί” στην trade deadline, αλλά είναι από αυτούς που βοήθησαν να χτιστεί μία κουλτούρα. Η Γιούτα χρειάζεται βοήθεια.

Ο Μπαμ Αντεμπάγιο είναι καλά

Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπει κάποιος έναν από τους σταρ - ή εκκολαπτόμενους σταρ - του NBA να επιστρέφει στα παρκέ από τραυματισμό και να δείχνει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Μπαν Αντεμπάγιο, ο οποίος επέστρεψε έπειτα από απουσία 6 εβδομάδων και ήταν εξαιρετικός στην νίκη των Χιτ επί των Μπλέιζερς (104-92), έχοντας 20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 5 κλεψίματα και 3 κοψίματα σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Ο Αντεμπάγιο παίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό που εκπροσωπούν οι Χιτ. Εν τη απουσία του έλαμψε ο Ομέρ Γιουρτσέβεν, ωστόσο είναι σαφές ότι για να μπορέσουν οι Χιτ να εκπληρώσουν τον στόχο τους - που δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα - πρέπει ο Αντεμπάγιο να παίξει σαν All Star. Κόντρα στους Μπλέιζερς έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο Τρέι Γιανγκ θέλει να ξυπνήσει τους Χοκς

Η νίκη επί των Μπακς έδωσε αυτοπεποίθηση στους Χοκς. Αυτό φάνηκε και κόντρα στους Γουλβς, με την Ατλάντα να παίρνει την νίκη με 134-122. Και στην μέση όλων αυτών βρισκόταν ο Τρέι Γιανγκ, έχοντας 37 πόντους με 6/10 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 14 ασίστ.

Ο Γιανγκ προσπαθεί όλη την σεζόν να σηκώσει τους Χοκς. Δεν είχε αρκετή βοήθεια όμως. Η επιστροφή του ΝτιΆντρε Χάντερ όμως - από τους πλέον υποτιμημένους ρολίστες στο NBA - το αλλάζει αυτό. Ο Γιανγκ θέλει να ξυπνήσει την Ατλάντα. Και δείχνει να τα καταφέρνει σιγά-σιγά.

Ο Βάντερπουλ παίζει άμυνα και με κουστούμι

Όσοι 30αρηδες παρακολουθούσαν την EuroLeague στις αρχές του 2000 θυμούνται τον Ντέιβιντ Βάντερπουλ, έναν εξαιρετικό ρολίστα που έλαμψε με τις φανέλες της Σιένα (2003-2005) και της ΤΣΣΚΑ (2005-2007). Πλέον ο Βάντερπουλ είναι ασίσταντ κόουτς στους Νετς και στον αγώνα με τους Γουίζαρντς (νίκη με 119-118 για το Μπρούκλιν) έβγαλε μία από τις άμυνες της βραδιάς, κόβοντας μία πάσα της Γουάσινγκτον.

Να μίλησε το ένστικτο του παίκτη μετά από τόσα χρόνια; Να έγινε κατά λάθος; Επίτηδες; Όπως και να έχει, οι διαιτητές δεν πήραν χαμπάρι και ο Βάντερπουλ έβγαλε μία ακόμα άμυνα. Έστω και με κουστούμι πλέον.

TAGS NBA ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ ΣΙΞΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ