NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Η ηγετική μορφή του Τζέιμς Χάρντεν και ο καθοριστικός Μοράντ

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Η ηγετική μορφή του Τζέιμς Χάρντεν και ο καθοριστικός Μοράντ
2021 JAE C. HONG/AP PHOTO

Ο ηγέτης Τζέιμς Χάρντεν που κάνει πάρτι απόντος του Ντουράντ, ο Πορζίνγκις που έπαιξε και για τον Ντόντιτς και ο man of the match, Τζα Μοράντ. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Ο Τζέιμς Χάρντεν έπαιξε σαν πραγματικός ηγέτης στο Λος Άντζελες, ο Κρίσταπς Πορζίνγκις αγωνίστηκε και για τον απόντα Ντόντσιτς, ο Τζα Μοράντ σόκαρε το Φοίνιξ και οι Ευρωπαίοι έβαλαν τα γυαλιά με την απόδοσή τους.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 7 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Μπορεί στην αρχή το ματς ανάμεσα στους Σανς και τους Γκρίζλις να ήταν ένα από τα επτά της βραδιάς στο ΝΒΑ όμως εξελίχθηκε στο πιο συναρπαστικό παιχνίδι. Οι Γκρίζλις σόκαραν τους πολύ φορμαρισμένους και τρομακτικούς Σανς και μάλιστα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Ο Τζα Μοράντ ήταν αυτός που με απίστευτο καλάθι έκρινε το ματς και χάρισε τη νίκη στους φιλοξενούμενους με 114-113 στο Φοίνιξ.

Το ματς ήταν ντέρμπι, το θέαμα ήταν απολαυστικό και οι Γκρίζλις έφυγαν νικητές από μία δύσκολη έδρα που κατάφεραν όμως να σπάσουν. Πρώτος σκόρερ του αγώνα ήταν ποιος άλλος; Μα αυτός που έκρινε το ματς, ο Τζα Μοράντ που σημείωσε 33 πόντους. Από την άλλη πλευρά ο Μπούκερ ήταν και πάλι κορυφαίος για τους Σανς και μάλιστα με δικό του σουτ, η ομάδα του Φοίνιξ βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη πριν απαντήσει ο Μοράντ. Ο Μπούκερ είχε 30 πόντους ενώ ο Κρις Πολ σταμάτησε στους 13 έχοντας όμως και 13 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Η εμφάνιση της βραδιάς ανήκει δικαιωματικά στον Τζέιμς Χάρντεν. Όχι μόνο επειδή σημείωσε 39 πόντους στη νίκη των Νετς επί των Κλίπερς στο Λος Άντζελες (124-108) αλλά επειδή τα έκανε όλα στο παρκέ και συνέφερε. Απόντος του Κέβιν Ντουράντ, ο Χάρντεν βγήκε μπροστά και πήρε από το χέρι τους Νετς για να τους οδηγήσει στην άνετη επικράτηση.

Δεν είναι μόνο οι 39 πόντοι που σημείωσε, είναι και οι 15 ασίστ που μοίρασε κάνοντας υποδειγματικό παιχνίδι τόσο στην δημιουργία όσο και στην εκτέλεση. Μάλιστα, λίγο έλειψε να σημειώσει νέο triple-double καθώς είχε και οκτώ ριμπάουντ σε 40:04 λεπτά συμμετοχής. Έμεινε ελάχιστα στον πάγκο των Νετς όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία καθώς ο Χάρντεν έμοιαζε ακούραστος και ήταν... on fire και στις δύο πλευρές του παρκέ. Εντύπωση δεν προκαλεί αλλά αποτελεί ακόμα μία επιβεβαίωση της κλάσης του και της ηγετικής του προσωπικότητας.

Ο Πορζίνγκις μπήκε στα παπούτσια του Ντόντσιτς

Ο Λούκα Ντόντσιτς απουσιάζει εδώ και αρκετό καιρό από το βασικό σχήμα των Μάβερικς λόγω τραυματισμού και πολλοί θεωρούν ότι η ομάδα του Ντάλας δεν μπορεί να πάρει νίκες χωρίς τον Σλοβένο στη σύνθεσή της. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις φάνηκε να έχει διαφορετική άποψη και το απέδειξε στο ματς απέναντι στους Μπλέιζερς (132-117) εκεί όπου με 34 πόντους ήταν απολαυστικός και άκρως σημαντικός για την ομάδα του.

Τι κι αν είχε συμπαραστάτη μόνο τον Ντουάιτ Πάουελ που προκάλεσε ζημιά, ο Λετονός δεν είχε κανένα πρόβλημα να βγει μπροστά και να κάνει κουμάντο στο παρκέ του Moda Center στο Πόρτλαντ, αποδεικνύοντας για ακόμα ένα ματς πως μόνο ο Ντόντσιτς δεν φέρνει την άνοιξη και πως οι Μάβερικς μπορούν να παίρνουν τα αποτελέσματα που θέλουν και χωρίς τον Λούκα.

Ο ουσιαστικός Mr. Vucevic

Μπορεί οι ΝτεΡόζαν και ΛαΒίν να ήταν εκείνοι που έκλεψαν την παράσταση με τους 65 πόντους που σημείωσαν , όμως ο Νίκολα Βούτσεβιτς ήταν ο πιο ουσιαστικός στο παρκέ. Έκανε τα σημαντικά πράγματα καλά και τέλειωσε το ματς με ακόμα ένα double-double σημειώνοντας 24 πόντους και μαζεύοντας 17 ριμπάουντ, το ένα πιο σημαντικό από το άλλο.

Ήταν το αφεντικό μέσα στη ρακέτα των Μπουλς και σε συνδυασμό με το επιθετικό κρεσέντο των ΛαΒίν (30 πόντους) και ΝτεΡόζαν (35 πόντους), το Σικάγο δεν δυσκολεύτηκε να στήσει το δικό του πάρτι στην Ατλάντα με καλεσμένους τους Χοκς.

Η λύση που ήρθε από τον πάγκο

Οι Τζαζ δεν είχαν εύκολο βράδυ στο Σαν Αντόνιο όμως πήραν τη νίκη με 110-104 χάρη στον Τζόρνταν Κλάρκσον που ήρθε από τον πάγκο και έγινε ο πρωταγωνιστής για την ομάδα της Γιούτα. Απόντος του Ντόνοβαν Μίτσελ που απουσίαζε λόγω τραυματισμού, οι φιλοξενούμενοι είχαν τον τρόπο να κλέψουν τη νίκη και να πανηγυρίσουν το διπλό.

Όλα αυτά χάρη στον 29χρονο Κλάρκσον που αποτελεί μία αξιόπιστη λύση για τους Τζαζ και που μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ερχόμενος από τον πάγκο. Ο ίδιος ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του Μίτσελ όμως μπορεί να κάνει τη ζημιά και να δώσει στην ομάδα του αυτό που θέλει, τη νίκη.

Βρήκε μια χαραμάδα ανοιχτή

Με την άμυνα των Σανς να είναι όλη ασφυκτικά πάνω του και με 5.1'' στο ρολόι, ο Τζα Μοράντ δεν δίστασε λεπτό και βρήκε την μοναδική χαραμάδα που είχε μείνει ανοιχτή. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή με τους Γκρίζλις να φεύγουν με το πιο σημαντικό διπλό τη φετινή σεζόν απέναντι στους τρομερούς Σανς.

Το σουτ του ήταν πολύ δύσκολο, όχι μόνο από θέμα πίεσης και χρόνου αλλά και από άποψη λογικής και γωνίας. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στο πλανήτη ένα σουτ εκτός ισορροπίας χωρίς καθαρή επαφή με το καλάθι. Όμως ο Μοράντ το κατάφερε και οι Γκρίζλις το πανηγύρισαν.

Τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος

Οι Ρόκετς γνώρισαν άλλη μία ήττα τη φετινή σεζόν, δεν κάνει άλλωστε πλέον και μεγάλη εντύπωση. Αυτό που έκανε ωστόσο εντύπωση στο ματς της ομάδας του Χιούστον απέναντι στους Χόρνετς ήταν η κάκιστη πάσα του Κρίστιαν Γουντ που είχε αποδέκτη μία άμοιρη φίλαθλο που περπάταγε στις εξέδρες και την "πλήρωσε" με τον πιο... επίπονο τρόπο.

Ο Γουντ προσπάθησε με πάσα του να βγάλει αιφνιδιασμό όμως δεν υπολόγισε σωστά τη δύναμη. Το αποτέλεσμα; Η μπάλα να βρει την κοπέλα που περπάταγε στις εξέδρες και να σκάσει με δύναμη στο κεφάλι της. Ευτυχώς εκείνη το διαχειρίστηκε με χιούμορ και συνέχισε προς την θέση της.

Οι μισοί Γουλβς ήταν αρκετοί

Μπορεί ο κορονοϊός να τους είχε αποδυναμώσει και να τους ανάγκασε να παίξουν δίχως την τριάδα των σκόρερ τους (Τάουντ, Έντουαρντς, Ράσελ), όμως οι Γουλβς ήταν ικανοί να βρουν τις λύσεις και να πάρουν τη νίκη απέναντι στους Σέλτικς (108-103) έστω και με δυσκολία. Ο Νάιτ βγήκε μπροστά, το ίδιο και ο Νόουελ και μαζί λύγισαν τους Σέλτικς που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις απουσίες των γηπεδούχων.

Οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 9 παίκτες στη διάθεσή τους αλλά αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε στο παρκέ και πλην του Σίλβα που δεν σκόραρε, όλοι οι υπόλοιποι πρόσφεραν από κάτι, είτε μικρό, είτε μεγάλο.

Η μεγάλη επιστροφή του Μονρό

Μπορεί ο Γκρεγκ Μονρό να είχε να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου από τη σεζόν 2018/19 όμως τα χαράματα της 18ης Δεκεμβρίου έκανε το comeback του στη Μινεσότα με την φανέλα των Γουλβς. Ήταν ένα άκρως πετυχημένο ντεμπούτο καθώς σημείωσε 11 πόντους με 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του ωστε να πάρουν οι Γουλβς τη νίκη απέναντι στους Σέλτικς.

Η εμπειρία του 31χρονου ψηλού έπαιξε μεγάλο ρόλο, με τον ίδιο να καλείται να αποδείξει πράγματα, παράλληλα με την καλή του κατάσταση καθώς το συμβόλαιό του με την ομάδα της Μινεσότα έχει ισχύ για μόλις 10 ημέρες.

Ο Γιανγκ επέστεψε ανεπηρέαστος από τον κορονοϊό

Ο Τρε Γιανγκ επέστρεψε στη δράση στο ματς κόντρα στους Μπουλς, με τους Χόκς όμως να χάνουν μέσα στην έδρα τους με 130-118. Παρά την ήττα, ο εκρηκτικός γκαρντ της Ατλάντα δεν φάνηκε επηρεασμένος από την περιπέτειά του με τον κορονοϊό. Είχε 29 πόντους και 9 ασίστ στην επιστροφή του, σε 39:47 λεπτά αγώνα αλλά δεν ήταν αρκετό.

Η τριάδα φωτιά των ΛαΒίν, ΝτεΡόζαν και Βούτσεβιτς τον λύγισε και δεν του επέτρεψε να κάνει το κάτι παραπάνω για τους Χοκς. Όπως και να έχει όμως, ο Γιανγκ ήταν εκεί, υγιής και έτοιμος να προσφέρει.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ