BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Σάσα Βεζένκοβ: Τι έκανε στην preseason, η μετατόπιση στο "3" και ο ρόλος στο rotation

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ Ⓒ 2023 JOSE LUIS VILLEGAS/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl InStat τα πεπραγμένα του Σάσα Βεζένκοβ στην preseason με τους Κινγκς. Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε, η θέση που πέρασε το 64% του χρόνου του στο παρκέ και ο ρόλος που είχε, με την ελπίδα να κερδίσει μία θέση στο ροτέισον της ομάδας. 

Ο Σάσα Βεζένκοβ ολοκλήρωσε δυναμικά την preseason, πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνισή του στο τελευταίο φιλικό των Κινγκς, όπου νίκησαν με 116-113 τους Τζαζ.

Ο MVP της EuroLeague για την σεζόν 2022/23 είχε ανάγκη από αυτή την εμφάνιση, αφού είχε μία preseason με - αναμενόμενα - σκαμπανεβάσματα και χωρίς σταθερό ρόλο, αφού προσπαθεί ακόμα να βρει τα πατήματά του στο NBA.

Ο Βεζένκοβ πήρε μέρος και στα 5 φιλικά των Κινγκς (σε δύο ξεκίνησε στην βασική πεντάδα), αριθμώντας 6.8 πόντους με 38.2% στα σουτ, 27.3% στα τρίποντα, 100% στις βολές, 3.2 ριμπάουντ, 0.6 ασίστ, 0.2 κλεψίματα, 0.2 κοψίματα και 0.4 λάθη μέσο όρο σε 16 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα συμμετοχής.

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat τι έκανε ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού στην preseason.

Οι γωνίες του παρκέ και ο τρόπος που επιτέθηκε

Ο Βεζένκοβ ξεκίνησε την προετοιμασία με τους συμπαίκτες του να τον αποθεώνουν για την ικανότητά του στο μακρινό σουτ. Την ίδια στιγμή, ο Μάικ Μπράουν δήλωνε πως ο Βούλγαρος φόργουορντ πρέπει να κάνει κάτι που μοιάζει απλό: Όταν οι Κινγκς παίρνουν το ριμπάουντ πρέπει να πηγαίνει στις γωνίες για να τραβάει την προσοχή της αντίπαλης άμυνας. Αυτό είναι κάτι που ο Βεζένκοβ τήρησε στον απόλυτο βαθμό, κάτι που φαίνεται και από το Shot Chart του σε αυτά τα 5 παιχνίδια, που περιλαμβάνει αρκετά σουτ από τις γωνίες.

Το Shot Chart του Βεζένκοβ στην preseason
Το Shot Chart του Βεζένκοβ στην preseason Ⓒ 2023 RYAN SUN/ ASSOCIATED PRESS - HUDL INSTAT

Ο Βεζένκοβ ξέρει ότι οι Κινγκς θέλουν από αυτόν να ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του, αλλά και να κινείται διαρκώς όταν δεν έχει την μπάλα στα χέρια του. Όπως δηλαδή έκανε και στον Ολυμπιακό, όταν καθιερώθηκε στα μάτια του κόσμου ως ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη στην κίνηση μακριά από την μπάλα.

Οι Κινγκς παίζουν ένα στυλ μπάσκετ που έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό του περσινού Ολυμπιακού. Ξεκινάει από το Pick and Roll του Φοξ με τον Σαμπόνις, αλλά και πολλά handoff (πάσες χέρι με χέρι) με δημιουργό τον Σαμπόνις, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ στον κόσμο. Η αποστολή των τριών παικτών που συμπληρώνουν τους δύο σταρ είναι να κινούνται διαρκώς και να ανοίγουν το γήπεδο.

Αυτό είναι κάτι που υποστήριξε ο Βεζένκοβ στην preseason, κάτι που φαίνεται και από τις επιθέσεις που πήρε σε αυτά τα 5 φιλικά.

Η θέση που πέρασε στο 68% του χρόνου του και οι απαιτήσεις

Ένα μεγάλο ζήτημα στην περίπτωση του Βεζένκοβ είναι η θέση που θα χρησιμοποιηθεί στους Κινγκς. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πάουερ φόργουορντ και σε ειδικές καταστάσεις ως σμολ φόργουορντ. Για να σταθεί στο NBA ωστόσο πρέπει να κατέβει μία θέση, αφού δεν έχει αρκετό όγκο και αθλητικότητα για να μαρκάρει μεγάλα κορμιά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις και σχήματα που θα αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Βεζένκοβ συμπεριλήφθηκε συνολικά σε 20 διαφορετικές πεντάδες των Κινγκς. Συνυπήρξε αρκετά με τον Χάρισον Μπαρνς (combo φόργουορντ, που αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ σε αυτά τα σχήματα) - κυρίως επειδή πέρασαν αρκετό χρόνο στο παρκέ σε ματς που έλειψε ο Κίγκαν Μάρι. Παράλληλα όμως, πέρασε αρκετό χρόνο στο παρκέ μαζί με τους Τρέι Λάιλς και Τζαβέιλ ΜακΓκί, τους δύο έμπειρους ψηλούς των Κινγκς δηλαδή και μέλη της δεύτερης πεντάδας του Σακραμέντο.

Οι Κινγκς έχουν στο μυαλό τους να χρησιμοποιούν ενίοτε μαζί τους Λάιλς και ΜακΓκί για να έχουν μέγεθος κοντά στο καλάθι όταν ξεκουράζεται ο Σαμπόνις, με τον Λάιλς να ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του. Σε αυτό το σχήμα είναι που θέλει να μπορέσει να μπει ο Βεζένκοβ - έχοντας ως άμεσο ανταγωνιστή τον Κρις Ντουάρτε για αυτή την θέση.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Βεζένκοβ πέρασε το 64% του χρόνου του στο παρκέ ως σμολ φόργουορντ και το 36% ως πάουερ φόργουορντ, σε μία ξεκάθαρη πρόθεση των Κινγκς να τον τοποθετήσουν στην περιφέρεια.

Είναι σαφές ότι αυτά μπορούν να αλλάξουν. Το Σακραμέντο είχε και σχήματα όπου ο Βεζένκοβ αγωνίστηκε ως πάουερ φόργουορντ στο πλευρό του Λάιλς, ώστε το Σακραμέντο να παίξει με 5 σουτέρ στο παρκέ (5 out) και να ανοίξει το γήπεδο. Προς το παρόν ωστόσο ο Βούλγαρος φόργουορντ φαίνεται να υπολογίζεται περισσότερο ως σμολ φόργουορντ.

Ανηφόρα και δουλειά

Ο Βεζένκοβ ξέρει ότι έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση. Με την σεζόν να απέχει μερικές ημέρες, δεν ξέρει ακόμα αν θα είναι μέρος του ροτέισον. Γνωρίζει όμως ότι πρέπει να κερδίσει κάθε λεπτό συμμετοχής με την προσπάθεια που θα κάνει.

Οι Κινγκς έχουν απαιτήσεις από τον Βεζένκοβ. Αναγνωρίζουν όμως παράλληλα ότι η μετάβαση από την EuroLeague στο NBA - και ειδικά σε μία ομάδα που έχει ως στόχο να προχωρήσει στα playoffs - είναι δύσκολη. Ξέρουν ότι οι αντίπαλες ομάδες θα τον σημαδέψουν στην άμυνα, γιατί - πολύ απλά - αυτό κάνουν όποτε βρίσκουν απέναντί τους ρούκι, ειδικά αν αυτός είναι Ευρωπαίος.

Ξέρουν ότι του ζητάνε κάτι άλλο από αυτό που έχει συνηθίσει όταν αμύνεται στο Pick and Roll, αφού στην Ευρώπη μάρκαρε συνήθως τον σκρινέρ (παίζοντας τεσσάρι) και στο NBA πρέπει να μαρκάρει τον αντίπαλο περιφερειακό και θα δέχεται αυτός το σκριν. Ο Βεζένκοβ είχε καλές και κακές στιγμές σε αυτό το κομμάτι, θέλοντας ακόμα να βρει τρόπο να προσαρμοστεί στην ταχύτητα που παίζεται το παιχνίδι.

Ο MVP της σεζόν 2022/23 της EuroLeague ξέρει ότι έχει μπροστά του ανηφόρα και δουλειά. Πρέπει να αποδείξει στο Σακραμέντο ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί στην άμυνα και παράλληλα ότι θα πάρει πράγματα από αυτόν στην επίθεση. Το βιογραφικό του είναι γεμάτο, αλλά στο NBA θεωρείται απλώς ρούκι. Δεν είναι ο κλασικός ρούκι, αλλά είναι ρούκι. Και πρέπει να δουλέψει προκειμένου να κερδίσει τον ρόλο του

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΒΕΖΕΝΚΟΒ NBA ΗΠΑ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ