NBA

NBA, ΛεΜπρόν εναντίον λίγκας για την τιμωρία-χάδι στον Σάρβερ: "Λάθος απόφαση, πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα"

Ο Λεμπρόν Τζέιμς εν δράσει
Ο Λεμπρόν Τζέιμς εν δράσει AP PHOTO/GERALD HERBERT

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ξέσπασε μέσω twitter για την τιμωρία-χάδι του NBA στον ιδιοκτήτη των Σανς, Ρόμπερτ Σάρβερ, για σεξιστική και ρατσιστική συμπεριφορά, λέγοντας ότι η λίγκα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή.

Το NBA βρίσκεται σε αναβρασμό. Η απόφαση της λίγκας να τιμωρήσει με έναν χρόνο αποκλεισμό και 10 εκατ. δολάρια πρόστιμο τον Ρόμπερτ Σάρβερ για τις κατηγορίες της σεξιστικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς και μισογυνισμού εκνεύρισε πολύ κόσμο, αφού όλοι περίμεναν αυστηρότερες ποινές. Και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν αυτός που έδειξε τις σκέψεις όλων.

Το πρόστιμο ύψους 10 εκατ. δολαρίων σε έναν... δισεκατομμυριούχο και η κάπως... γενικευμένη έννοια της τιμωρίας αποκλεισμού ενός χρόνου στον ιδιοκτήτη της ομάδας ήταν ποινές-χάδι, με τον ΛεΜπρόν να ξεσπάει μέσω twitter, βάζοντάς τα ανοιχτά με το NBA.

Συγκεκριμένα, ο "Βασιλιάς" έγραψε: "Διάβασα τις ιστορίες για τον Σάρβερ μερικές φορές. Πρέπει να είμαι ειλικρινής... Η λίγκα μας σίγουρα πήρε λάθος απόφαση. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί. Όλοι έχετε διαβάσει τις ιστορίες και μπορείτε να αποφασίσετε. Το έχω ξαναπεί, αλλά θα το ξαναπώ:

Δεν υπάρχει χώρος στην λίγκα για τέτοια συμπεριφορά. Αγαπάω την λίγκα και σέβομαι την ηγεσία μας. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Δεν υπάρχει χώρος για μισογυνισμό, σεξισμό και ρατσισμό σε κανένα εργασιακό περιβάλλον. Δεν έχει σημασία αν είσαι ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας ή παίζεις για την ομάδα. Ως λίγκα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα και δεν είναι αυτές οι αρχές μας".

Ποια θα ήταν η σωστή τιμωρία σύμφωνα με τον ΛεΜπρόν και τους επικριτές της απόφασης για τον Σάρβερ; Η απάντηση είναι αρκετά ξεκάθαρη, αφού αρκετοί υποστηρίζουν ότι το NBA θα έπρεπε να βρε έναν τρόπο να τον απομακρύνει από την λίγκα. Κάτι δηλαδή που είχε συμβεί το 2014, όταν εξοστρακίστηκε ο - τότε ιδιοκτήτης των Κλίπερς - Ντόναλντ Στέρλινγκ από το NBA επειδή διέρρευσαν ηχητικά ντοκουμέντα που έδειχναν ρατσιστική συμπεριφορά.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ακόμα και τότε, η συμπεριφορά του Στέρλινγκ δεν αποτελούσε είδηση στους κύκλους του NBA. Ήταν κάτι που συνέβαινε για χρόνια υπό την ανοχή της λίγκας μέχρι να βρεθεί μία πραγματική αφορμή, γεγονός που δείχνει αρκετά πράγματα για το πώς κάποια θέματα δεν είναι ακριβώς όπως δείχνουν στο NBA.

TAGS NBA ΗΠΑ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ