NBA

NBA, Γουόριορς: Το +14 της νέας "Death Lineup" ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν

Golden State Warriors guard Stephen Curry gestures toward fans during the second half of Game 1 of the team's NBA basketball first-round playoff series against the Denver Nuggets in San Francisco, Saturday, April 16, 2022. (AP Photo/Jeff Chiu)
Golden State Warriors guard Stephen Curry gestures toward fans during the second half of Game 1 of the team's NBA basketball first-round playoff series against the Denver Nuggets in San Francisco, Saturday, April 16, 2022. (AP Photo/Jeff Chiu) @ 2022 JEFF CHIU / ASSOCIATED PRESS

Η άνετη νίκη των Γουόριορς επί των Νάγκετς στο Game 1 των playoffs ήταν η πρώτη είδηση. Η δεύτερη όμως ήρθε από την νέα "Death Lineup" των "Πολεμιστών", μίας ευκίνητης πεντάδας που γύρισε τον χρόνο πίσω στην περίοδο που το Γκόλντεν Στέιτ κυριαρχούσε στο NBA.

Οι αναμνήσεις ξαναγύρισαν στο Γκόλντεν Στέιτ. Η "Death Lineup" είναι πάλι εδώ. Και το πρώτο δείγμα της, αν κρίνει κάποιος από την νίκη με 123-107 επί των Νάγκετς στο Game 1 του πρώτου γύρου των playoffs του NBA, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.

Πριν από τον αγώνα η είδηση της βραδιάς ήταν η επιστροφή του Στεφ Κάρι. Κατά πολλούς, η είδηση μετά τον αγώνα ήταν η 30αρα του Τζόρνταν Πουλ. Όσοι όμως κοίταξαν λίγο καλύτερα, δεν άργησαν να κάνουν τους συνειρμούς βλέποντας μία συγκεκριμένη πεντάδα των Γουόριορς να μετατρέπει ένα ντέρμπι σε εύκολη επικράτηση.

Το +14 της πεντάδας που περίμεναν όλη την σεζόν

Με κάτι παραπάνω από 4 λεπτά να μένουν για την λήξη της δεύτερης περιόδου (4:23 για την ακρίβεια) και το σκορ στο 40-41 για τους Νάγκετς, ο Στιβ Κερ πέρασε στο παρκέ τον Πουλ. Για πρώτη φορά την φετινή σεζόν, οι Γουόριορς παρέταξαν στο παρκέ την πεντάδα που ονειρεύονταν όλη την σεζόν: Κάρι, Πουλ, Τόμπσον, Γουίγκινς και Γκριν. Η συνέχεια ήταν καταιγιστική.

Οι Γουόριορς έκλεισαν με φόρα την δεύτερη περίοδο, έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 18-6 και πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 58-47. Είχαν μόλις πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Σύμφωνα με το InStat Scout, σε αυτό το διάστημα σημείωσαν 18 πόντους με 3/6 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 3/3 βολές, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ιδού και το σχετικό Shooting chart τους.

Το Shot Chart της Death Lineup των Γουόριορς στα 4.5 λεπτά που μοιράστηκε το παρκέ κόντρα στους Νάγκετς
Το Shot Chart της Death Lineup των Γουόριορς στα 4.5 λεπτά που μοιράστηκε το παρκέ κόντρα στους Νάγκετς INSTAT SCOUT

Συνολικά οι Γουόριορς χρησιμοποίησαν αυτή την πεντάδα για 4 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα. Για την ακρίβεια, την έριξαν στο παρκέ για 4 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα στην δεύτερη περίοδο και άλλα... 9 δευτερόλεπτα στην τέταρτη περίοδο. Μόλις τόλμησαν να το κάνουν για δεύτερη φορά, οι Νάγκετς απέσυραν τους βασικούς, με το Γκόλντεν Στέιτ να ακολουθεί αμέσως μετά. Σε αυτό το διάστημα, η συγκεκριμένη πεντάδα έβγαλε συνολικό πρόσημο +14 στο σύστημα +/-. Και ξύπνησε μνήμες.

Η "Death Lineup" που άλλαξε την ιστορία των Γουόριορς

Ήταν η σεζόν 2014/15, αυτή του πρώτου πρωταθλήματος της εποχής του Στεφ Κάρι δηλαδή, όταν ο Στιβ Κερ είχε την έμπνευση να χαμηλώσει (πολύ) το σχήμα στα κρίσιμα σημεία των αγώνων. Αποφάσισε έτσι να ρίξει ταυτόχρονα στο παρκέ την εξής πεντάδα: Κάρι, Τόμπσον, Ιγκουοντάλα, Μπαρνς, Γκριν. Ήταν μία πεντάδα που είχε πολύ ταλέντο στην επίθεση, υψηλό μπασκετικό I.Q, δύο απίθανους σουτέρ (Κάρι, Τόμπσον), τρεις καλούς πασέρ (Κάρι, Ιγκουοντάλα, Γκριν) και έναν ακόμα καλό σκόρερ (Μπαρνς). Πάνω από όλα όμως, αυτή η πεντάδα άντεχε επειδή το δίδυμο των Μπαρνς και Γκριν μπορούσε να τα βάλει με τα... θηρία κάτω από το καλάθι στην άμυνα και να τους εκθέσει στην επίθεση.

Αυτή η πεντάδα των Γουόριορς έφερε το πρωτάθλημα του 2015 και πήρε το παρατσούκλι "Death Lineup", δηλαδή η... πεντάδα του θανάτου. Και ήταν αυτή η πεντάδα που τους οδήγησε στο απόλυτο ρεκόρ νικών στην ιστορία του NBA στην κανονική περίοδο την σεζόν 2015/16 με 73 νίκες και 9 ήττες, η οποία όμως "λύγισε" στους τελικούς στην συνέχεια, χάνοντας με 4-3 από τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Όπως αποδείχθηκε, υπήρχε ένα ακόμα χαρτί για αυτή την ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2016 οι Γουόριορς έφεραν στο Γκόλντεν Στέιτ τον Κέβιν Ντουράντ, διαλύοντας τα πάντα. Ο νυν σταρ των Νετς ήταν αυτός που πήρε την θέση του Χάρισον Μπαρνς στην περίφημη "Death Lineup" και την εκτόξευσε. Οδήγησε το Γκόλντεν Στέιτ σε δύο ακόμα πρωταθλήματα (2017 και 2018), αλλά και στους τελικούς του 2019, όπου - υπό το βάρος και των σοβαρών τραυματισμών των Τόμπσον και Ντουράντ - οι Γουόριορς ηττήθηκαν από τους Ράπτορς. Τότε, ήρθε και το τέλος μίας εκ των πιο φονικών πεντάδων στην ιστορία του NBA. Οι Γουόριορς όμως θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

Δεν είναι η ίδια πεντάδα, αλλά είναι... φονική

Είναι ξεκάθαρο ότι η πεντάδα των Κάρι, Πουλ, Τόμπσον, Γουίγκινς και Γκριν δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της εποχής του Κέβιν Ντουράντ. Αρχικά δεν έχει το ίδιο μέγεθος, αφού ο Ντουράντ είναι κοντά στα 2.10 μέτρα και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, με τον ύψους 1.93 μέτρων Πουλ να έχει πάρει την θέση του. Δεύτερον, όσο ταλαντούχος και να είναι ο Γουίγκινς, σίγουρα δεν έχει το μπασκετικό I.Q του Ιγκουοντάλα. Ο οποίος Ιγγκουοντάλα βρίσκεται βέβαια ξανά στους Γουόριορς ως παγκίτης και ίσως κάποια στιγμή πάρει χρόνο συμμετοχής. Όλα αυτά δεν αλλάζουν όμως ότι οι "Πολεμιστές" δείχνουν να βρίσκουν ξανά το χαμένο DNA τους.

Η κλάση των Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, το μπασκετικό οξύμωρο που λέγεται Ντρέιμοντ Γκριν, ο ενθουσιασμός και η εκτελεστική δεινότητα του Τζόρνταν Πουλ, τα αθλητικά προσόντα και η αμυντική συνέπεια του Άντριου Γουίγκινς, όλα αυτά είναι στοιχεία που κάνουν αυτή την πεντάδα φονική. Ίσως όχι τόσο καλή με τις προηγούμενες - αφού μεταξύ άλλων η τριάδα των Κάρι, Τόμσον και Γκριν έχει μεγαλώσει - αλλά σίγουρα επικίνδυνη.

Οι Γουόριορς είναι (επιτέλους) πλήρεις. Έπειτα από αναμονή 82 αγώνων, είδαν στο παρκέ την πεντάδα που τους εκφράζει. Μία πεντάδα που ξύπνησε μνήμες, με την ελπίδα να δημιουργήσει νέες όμορφες αναμνήσεις. Οι Γουόριορς είναι επικίνδυνοι. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή μπόρεσαν να γυρίσουν στις ρίζες τους και να βρουν το χαμένο DNA τους. Χρειάστηκε απλώς να περάσουν τρία χρόνια μέχρι να δουν ξανά ταυτόχρονα στο παρκέ τους Κάρι, Τόμπσον, Γκριν, τοποθετώντας δίπλα τους δύο παίκτες (Πουλ, Γουίγκινς) που άλλαξαν επίπεδο στο δικό τους περιβάλλον. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ