BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Γουόριορς, η επόμενη μέρα: Το "Last Dance" και το ερωτηματικό για τον άνθρωπο που έχτισε την δυναστεία

Οι Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν, Άντριου Γουίγκινς και Τζόρνταν Πουλ
Οι Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν, Άντριου Γουίγκινς και Τζόρνταν Πουλ Ⓒ 2023 JEFF CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Οι Γουόριορς κοιτάζουν την επόμενη μέρα τους μετά τον αποκλεισμό τους από του Λέικερς στον δεύτερο γύρο. Το ερώτημα για το αν έκλεισε ο κύκλος τους είναι ανοιχτό. Ενώ όμως όλοι στέκονται στα συμβόλαια των Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν, η επόμενη μέρα της ομάδας ξεκινάει από τον Πρόεδρο και GM της ομάδας, Μπομπ Μάγιερς. 

Η σεζόν 2022/23 θα ολοκληρωθεί με έναν νέο πρωταθλητή στο NBA. Η προσπάθεια των Γουόριορς για το δεύτερο repeat της ιστορίας τους ολοκληρώθηκε στον 2ο γύρο των playoffs μετά τον αποκλεισμό τους από τους Λέικερς και μαζί το όνειρο για το 2ο σερί πρωτάθλημα και 8ο της ιστορίας τους.

Ήταν μία περίεργη σεζόν αυτή για τους Γουόριορς. Μία σεζόν που φάνηκε να στραβώνει πριν ακόμα ξεκινήσει, όταν ο Ντρέιμοντ Γκριν έδωσε γροθιά στον Τζόρνταν Πουλ σε προπόνηση της ομάδας, με την διαρροή του VIDEO να θέτει θέματα εμπιστοσύνης στον ίδιο τον οργανισμό.

Ακόμα κι έτσι, μέσα στις δυσκολίες, οι Γουόριορς έμοιαζαν στα μάτια του κόσμου με διεκδικητές του τίτλου. Κι ας έκλεισαν την κανονική περίοδο τερματίζοντας στην 6η θέση στην Δύση με ρεκόρ 44-38. Κι ας είχαν ρεκόρ μόλις 11-30 μακριά από το γήπεδό τους στην regular season. Υπήρχε όμως πάντα η πίστη ότι η ομάδα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Το Γκόλντεν Στέιτ είδε τον Στεφ Κάρι να αγωνίζεται σε μόλις 56 αγώνες λόγω τραυματισμών. Τον Άντριου Γουίγκινς σε μόλις 37 παιχνίδια - αρχικά λόγω τραυματισμού και στην συνέχεια επειδή έπρεπε να βρεθεί στο πλευρό του άρρωστου πατέρα του, Μίτσελ Γουίγκινς. Όταν ξεκίνησαν όμως τα playoffs, οι Γουόριορς ήταν πλήρεις. Δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού στην postseason. Απέκλεισαν με μειονέκτημα έδρας τους Κινγκς στον πρώτο γύρο. Μετά όμως δεν άντεξαν κόντρα στους Λέικερς.

Το Γκόλντεν Στέιτ απλώς δεν είχε αυτό που χρειαζόταν κόντρα στην αρμάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Άντονι Ντέιβις. Δεν είχε το μέγεθος και την αθλητικότητα να τα βάλει με το Λος Άντζελες. Δεν πήρε πράγματα από τους νεαρούς παίκτες του, μέχρι που ο Στιβ Κερ τους… πάρκαρε στον πάγκο του και στηρίχθηκε στους βετεράνους του. Οι Κάρι, Τόμπσον και Γκριν όμως είναι μαζί έχουν μαζί ηλικία… 101 χρόνων και με βαρύ ιστορικό τραυματισμών.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε. Οι τρεις μελλοντικοί Hall of Famers της ομάδας είπαν ότι θέλουν να επιστρέψουν. Ο Στιβ Κερ ζήτησε ακόμα μία ευκαιρία. Η επόμενη μέρα των Γουόριορς όμως δεν ξεκινάει από αυτούς, αλλά από πολύ ψηλότερα, σε μία απόφαση που ίσως κρίνει πολλά.

Ο άνθρωπος που έχτισε την ομάδα είναι… free agent το καλοκαίρι

Το όνομα του Μπομπ Μάγιερς δεν λέει πολλά στους μη μυημένους με το NBA. Αυτοί όμως που παρακολουθούν στενά την κορυφαία λίγκα στον κόσμο γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων παραγόντων στο NBA, αν όχι τον κορυφαίο. Είναι ο πρόεδρος και General Manager της ομάδας. Είναι ο άνθρωπος που έχτισε - με τα λεφτά του Τζο Λακόμπ - το οικοδόμημα των Γουόριορς από το 2011 κι έπειτα, όταν ανέλαβε θέση assistant General Manager στην ομάδα. Και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Οι Γουόριορς είναι ο Κάρι, ο Τόμπσον, ο Γκριν και ο Στιβ Κερ. Είναι όμως και ο Μπομπ Μάγιερς, αφού - με εξαίρεση τον Κάρι - είναι αυτός που έφερε όλους τους υπόλοιπους στην ομάδα. Επέλεξε στο NBA Draft τους Τόμπσον, Γκριν και Κεβόν Λούνι. Έφερε τον Στιβ Κερ αντί του Μαρκ Τζάκσον στην θέση του προπονητή. Αρνήθηκε να παραχωρήσει με ανταλλαγή τον Τόμπσον για χάρη του Κέβιν Λαβ όταν ο τελευταίος ήταν σταρ και ο Τόμπσον απλώς ένας σουτέρ. Έπεισε το 2016 τον Κέβιν Ντουράντ να υπογράψει στους Γουόριορς. Έκανε την ανταλλαγή του Άντριου Γουίγκινς.

Ο Μάγιερς έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο σε κάθε απόφαση που πήραν οι Γουόριορς την τελευταία 10ετία. Το Γκόλντεν Στέιτ θέλει να τον κρατήσει, με αμερικανικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο Λακόμπ σχεδόν του έχει δώσει… λευκή επιταγή από το ξεκίνημα της σεζόν. Ο ίδιος όμως έχει ζητήσει χρόνο για να σκεφτεί και να αποφορτιστεί. Μία πιθανή δική του αποχώρηση ίσως φέρει τσουνάμι εξελίξεων, αφού έχει προσωπική σχέση με όλους τους σταρ των “Πολεμιστών”.

Τα συμβόλαια των Τόμπσον, Γκριν

Οι Γουόριορς θα ξεκινήσουν τον προγραμματισμό τους - με ή χωρίς τον Μάγιερς - με τα συμβόλαια των Ντρέιμοντ Γκριν και Κλέι Τόμπσον, των δύο παικτών δηλαδή που αποτελούν τα στηρίγματα του Κάρι εδώ και μία δεκαετία, αφού από το υπάρχον ρόστερ οι μοναδικοί free agents είναι οι ΤζαΜάικαλ Γκριν και Άντρε Ιγκουντάλα, ενώ ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο έχει player option που λογικά δεν θα ενεργοποιήσει και θα αποχωρήσει, αφού - με τα ισχύοντα δεδομένα μετά την νέα συλλογική σύμβαση - οι Γουόριορς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον κρατήσουν.

Ο Γκριν έχει player option για την επόμενη σεζόν (2023/24) έναντι 27.5 εκατ. δολαρίων. Αν κάνει opt out, τότε οι Γουόριορς θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα του προσφέρουν νέο πολυετές συμβόλαιο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θέλει να μείνει και είναι σαφές ότι θα έκανε… εκπτώσεις στις απολαβές του για να συμβεί αυτό, ενώ το Γκόλντεν Στέιτ φαίνεται ότι - μάλλον - επιθυμεί το ίδιο, αλλά είναι ένα θέμα το πόσο… νερό στο κρασί του θα βάλει ο Γκριν.

Ο Τόμπσον έχει επίσης συμβόλαιο για την νέα σεζόν έναντι 43.2 εκατ. δολαρίων, ενώ το Γκόλντεν Στέιτ έχει δικαίωμα να του προσφέρει πρόωρη επέκταση συμφωνίας. Είναι αλήθεια ότι φέτος δεν θύμισε τον παίκτη που ήταν πριν από τους δύο σοβαρούς τραυματισμούς του, ωστόσο είναι πυλώνας για την ομάδα. Κατά πολλούς, η “απλή” λύση θα ήταν να παραχωρηθεί με ανταλλαγή ο Τόμπσον, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο απλό για δύο λόγους: 1. Πιθανή αποχώρηση του έμπειρου γκαρντ θα έφερνε τριγμούς στο οικοδόμημα της ομάδας. 2. Η αξία του στην αγορά - ακόμα και ως expiring contract - δεν είναι τόσο μεγάλη.

Ο Τόμπσον θέλει και αυτός να μείνει. Όπως και ο Γκριν, φαίνεται και αυτός διατεθειμένος να το κάνει αυτό, συμφωνώντας σε ένα συμβόλαιο το οποίο θα βοηθούσε οικονομικά τους Γουόριορς, που μετά την συμφωνία για την νέα συλλογική σύμβαση είναι πιθανό να πληρώσουν περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια (!) σε φόρο πολυτελείας. Όταν μπαίνουν τα λεφτά στην μέση όμως, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά.

Η άβολη κατάσταση με τον Πουλ, που ίσως δώσει την λύση

Λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν - κα περίπου 10 ημέρες μετά την γροθιά που δέχθηκε από τον Γκριν - ο Πουλ υπέγραψε με τους Γουόριορς πρόωρη τετραετή επέκταση συμβολαίου έναντι 140 εκατ. δολαρίων, το οποίο ενεργοποιείται από φέτος (όπου θα έχει ετήσιες αποδοχές ύψους 28 εκατ. δολαρίων). Στην κανονικη περίοδο. Είναι αλήθεια πως ο Πουλ είχε αρκετά πάνω-κάτω, αλλά ακόμα κι έτσι είχε 20.4 πόντους και 4.5 ασίστ μέσο όρο φέτος σε 30 λεπτά συμμετοχής (82 αγώνες - 43 ως βασικός). Στα playoffs ωστόσο σταδιακά βγήκε εκτός ροτέισον, μέχρι που σχεδόν… εξαφανίστηκε στην σειρά με τους Λέικερς.

Οι Γουόριορς έχουν ξοδέψει αλόγιστα - κυρίως επειδή παίρνουν κάθε δολάριο πίσω χάρη στο νέο τους γήπεδο - τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αυτοί όμως δεν έχουν την πολυτέλεια να δίνουν 28 εκατ. δολάρια σε έναν παίκτη που δεν θα παίζει στα playoffs. Πόσο μάλλον… 71 εκατ. δολάρια (μαζί με τα 43 εκατ. δολάρια στον Τόμπσον) για την θέση του σούτινγκ γκαρντ.

Είναι σαφές ότι το γυαλί ανάμεσα στις δύο πλευρές ράγισε μετά το σκηνικό με τον Γκριν, με τον Πουλ να συμπεριφέρεται πάντως απολύτως επαγγελματικά όλη την σεζόν. Ενδεχομένως ωστόσο όλη αυτή η κατάσταση να δώσει μία λύση που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Είναι δεδομένο πως ο Πουλ έχει - μετά τον Άντριου Γουίγκινς - την μεγαλύτερη αξία στην αγορά. Δεδομένου ότι ο Γουίγκινς είναι πολύτιμος, ο Πουλ είναι αυτός που μπορεί να φέρει τα περισσότερα πίσω αν οι Γουόριορς τον παραχωρήσουν. Και ίσως πληρώσει τελικά το τίμημα.

Την ίδια στιγμή, το Γκόλντεν Στέιτ πρέπει να δει τι θα κάνει και με τον Τζόναθαν Κουμίνγκα. Ο αθλητικός φόργουορντ θέλει να παίζει περισσότερο. Φέτος είχε καλή σεζόν και κάλυψε σε σημαντικό βαθμό το κενό του Γουίγκινς όταν ο Καναδός έλειπε για να είναι στο πλευρό του πατέρα του. Στα playoffs όμως ήταν συνήθως στον πάγκο. Οι Γουόριορς πιστεύουν σε αυτόν, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τον δουν και με συνέπεια στο παρκέ.

Ένα δύσκολο καλοκαίρι

Η σεζόν 2022/23 τελείωσε νωρίτερα από ότι ήθελαν και περίμεναν οι Γουόριορς, που πλέον έχουν μπροστά τους τέσσερις γεμάτους μήνες. Πρακτικά βέβαια έχουν κάτι παραπάνω από έναν μήνα για να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό τους, αφού στις 22 Ιουνίου είναι το NBA Draft 2023 και μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο στο μυαλό τους.

Αυτό που είναι σαφές πάντως, είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για το Γκόλντεν Στέιτ. Το θέμα της παραμονής του Μάγιερς, τα συμβολαια των Γκριν, Τόμπσον, οι σκέψεις ανταλλαγής του Πουλ, η ανάγκη να αποκτηθούν παίκτες που θα δώσουν βάθος στον πάγκο για να μην τα κάνει όλα ο (35χρονος πλέον) Κάρι, όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Και γρήγορα μάλιστα.

Οι Γουόριορς είδαν πολλούς να πιστεύουν ότι η φετινή σεζόν ήταν το δικό τους "Last Dance". Πιστεύουν όμως ότι έχουν ακόμα πράγματα να δώσουν. Θεωρούν ότι αξίζουν ακόμα μία ευκαιρία. Έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα χάρη στα επιτεύγματά τους. Και ελπίζουν να έχουν αυτή την ευκαιρία που ζητούν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ