NBA FINALS

NBA Finals: Το μεγάλο δίλημμα των Μπακς με τον Μπρουκ Λόπεζ

Ο Μπρουκ Λόπεζ σουτάρει στο Game 2 των τελικών του NBA ανάμεσα στους Μπακς και τους Σανς
Ο Μπρουκ Λόπεζ σουτάρει στο Game 2 των τελικών του NBA ανάμεσα στους Μπακς και τους Σανς © 2021 KATHY WILLENS / AP PHOTO

Ο Μπρουκ Λόπεζ είναι πολύτιμος για τους Μπακς. Είναι όμως και αυτός που σημαδεύουν οι Σανς στους ΝΒΑ Finals. Αυτό προκαλεί το μεγάλο ερώτημα: Μήπως ήρθε η ώρα να παίξει λιγότερο; Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Το σκηνικό είναι πλέον γνωστό έπειτα από δύο αγώνες στους ΝΒΑ Finals ανάμεσα σε Μπακς και Σανς: Ο Κρις Πολ ή ο Ντέβιν Μπούκερ ζητάει σκριν από τον παίκτη που μαρκάρει ο Μπρουκ Λόπεζ, αρχίζει να “μετράει” τον σέντερ των Μπακς και ακολούθως σουτάρει. Πολύ συχνά μάλιστα, ευστοχεί κιόλας.

Οι Σανς προηγούνται με 2-0 στην σειρά μετά την νίκη τους με 118-108 στο Game 2 και ετοιμάζονται πλέον για το Game 3 τα χαράματα της Δευτέρας στο Μιλγουόκι (12/4, 03:00, Cosmote Sport 4 και LIVE από το SPORT24). Και λίγο-πολύ το οφείλουν στο δίδυμο των Πολ-Μπούκερ και την ικανότητα των δύο γκαρντ τους να εκτελούν και να δημιουργούν μέσα από το Πικ εν Ρολ. Ένα Πικ εν Ρολ που συνήθως βρίσκει τον Μπρουκ Λόπεζ στην άλλη πλευρά, με τους δύο σταρ του Φοίνιξ να τον σημαδεύουν ανελέητα στα δύο πρώτα παιχνίδια.

Οι Μπακς έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να μαρκάρουν το Πικ εν Ρολ. Ξεκίνησαν με την κλασική άμυνά τους, παίζοντας “Drop”, αφήνοντας τον Λόπεζ πιο πίσω δηλαδή. Δεν έπιασε. Τον έφεραν ένα βήμα μπροστά παίζοντας “Flat” (όπως έκαναν και με τους Χοκς κάποια στιγμή για να αντιμετωπίσουν τον Τρέι Γιανγκ). Δεν έπιασε. Δοκίμασαν (πιο σπάνια) να κάνουν “Blitz” (βγάζοντας δυναμικά τον παίκτη που μαρκάρει τον σκρινέρ για να κάνει παγίδα), δοκίμασαν Hedge Out (βγάζοντας δυναμικά τον ψηλό πριν επιστρέψει πίσω), δοκίμασαν αλλαγές στα σκριν. Τίποτα δεν έπιασε. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν κάτι που δεν θέλουν;

Οι Σανς πληγώνουν τον Λόπεζ

Ο Λόπεζ είναι ένας από τους καλύτερους rim protectors στο ΝΒΑ. Κόντρα στους Σανς ωστόσο δεν το έχει δείξει αυτό και ο λόγος είναι σαφής: Δεν γίνεται να μπορέσεις να προστατέψες το καλάθι όταν ο αντίπαλος που μαρκάρεις σουτάρει από τα 4.5 έως τα 7.5 μέτρα από το καλάθι. Σε εκείνη την φάση πρακτικά είναι... απενεργοποιημένος.

Σύμφωνα με το InStat Scout, στην σειρά των NBA Finals οι Σανς σημειώνουν 1.4 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός) και 1.07 πόντους σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όταν σουτάρει ο περιφερειακός. Όταν τον χειριστή της μπάλας σε κατάσταση ένας εναντίον ενός τον μαρκάρει ο Λόπεζ (έπειτα από αλλαγή), αυτός ο αριθμός εκτοξεύεται στο 1.88 πόντους ανά κατοχή. Όταν δε ο χειριστής της μπάλας επιχειρεί τζαμπ-σουτ και όχι διείσδυση αυτός ο αριθμός πάει στο εξωπραγματικό 2.17 πόντους ανά κατοχή. Κοινώς κάθε φορά που ένας γκαρντ των Σανς σουτάρει από την περιφέρεια με τον Λόπεζ πιο κοντινό αμυντικό σημειώνει κάτι παραπάνω από 2 πόντους, σε ένα αδιανόητο νούμερο.

Ο Λόπεζ εξακολουθεί να προστατεύει το καλάθι των Μπακς όταν κληθεί να το κάνει. Με αυτόν πιο κοντινό αμυντικό οι Σανς σουτάρουν μόλις με 38% μέσα στην ρακέτα. Αν όμως ο Λόπεζ δεν είναι στην ρακέτα επειδή κυνηγάει κάποιον παίκτη στην περιφέρεια, τότε ποιος ο λόγος να βρίσκεται στο παρκέ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει πολύς κόσμος, βλέποντας τον Λόπεζ να κυνηγάει στην περιφέρεια τον Πολ και τον Μπούκερ.

Το θέμα βέβαια για τους Μπακς είναι ότι ο Λόπεζ παραμένει πολύτιμος. Δίνει το κάτι διαφορετικό στην ομάδα στην επίθεση, αφού μπορεί είτε να σουτάρει από την περιφέρεια τραβώντας μακριά από το καλάθι όποιον τον μαρκάρει ή και να ποστάρει τον αντίπαλό του (που σε αυτή την σειρά συχνά είναι ο κατά 10 πόντους κοντύτερος Τζα Κράουντερ) για να δώσει ανάσες στο σκοράρισμα. Στην σειρά με τους Σανς έχει μέχρι στιγμής 12.5 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 1.5 κοψίματα μέσο όρο με 45.8% στα σουτ και 42.9% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής. Δεν είναι κακός. Αλλά το δίλημμα των Μπακς παραμένει.

Το σχήμα με τον Γιάννη στο “5” που κερδίζει έδαφος και η μεγάλη απόφαση

Την στιγμή που οι Μπακς απέκτησαν τον Πι Τζέι Τάκερ έγινε σαφές ότι το έκαναν για να αποκτήσουν ευελιξία. Ήθελαν να μπορούν όταν χρειαστεί να χαμηλώσουν το σχήμα έχοντας τους Τάκερ και Αντετοκούνμπο μαζί κάτω από το καλάθι και να εφαρμόσουν την λογική των αλλαγών σε όλα τα σκριν με τον Λόπεζ είναι στον πάγκο. Και είναι ένα σχήμα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στους τελικούς.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Μπακς παρατάχθηκαν έχοντας στις δύο θέσεις των ψηλών τους Γιάννη και Μίντλετον για 14 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα στο Game 2. Το πρόσημό τους σε αυτό το διάστημα ήταν όμως αρνητικό, βγάζοντας -4 στο σύστημα +/-. Αυτό σε μία πρώτη ματιά δείχνει ότι δεν είναι ο Λόπεζ το πρόβλημα. Ο Λόπεζ όμως έχει συνολικά -18 στο σύστημα +/- στην σειρά με τους Σανς.

Είναι αλήθεια πάντως ότι το σχήμα με τον Γιάννη σε θέση σέντερ κερδίζει έδαφος για τους Μπακς και ο λόγος είναι σαφής: Η ευελιξία που δίνει αυτό στο σχήμα. Με τον Γιάννη σε θέση σέντερ – και τον Τάκερ δίπλα του – οι Μπακς μπορούν να παίξουν αλλαγές σε όλα τα σκριν, να κυνηγήσουν τους σουτέρ των Σανς, να κάνουν δύσκολη την ζωή των Πολ και Μπούκερ. Όλα αυτά βέβαια στην θεωρία.

Είναι σαφές ότι η θεωρία με την πράξη απέχουν πολύ. Είναι πολύ πιο εύκολο να πει κάποιος ότι οι Μπακς πρέπει να στείλουν τον Λόπεζ στον πάγκο από ότι να γίνει κάτι τέτοιο, λόγω του ρόλου του θηριώδη σέντερ στην αμυντική φιλοσοφία της ομάδας. Όπως και να έχει πάντως, είναι ένα δίλημμα που πλέον εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Και αν οι Μπακς έχουν άσχημη εικόνα στο ξεκίνημα του Game 3 είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγήσει σε μία μεγάλη απόφαση τον Μπουντενχόλζερ. Βασικά, από ένα σημείο κι έπειτα, ενδεχομένως να μην έχει και άλλη επιλογή.

Το SPORT24 στους NBA Finals!

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, αποτελέσματα, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ από μόνο στο SPORT24.

TAGS NBA FINALS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ BASKETBALL ANALYSIS ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ