NBA

NBA Finals, Κρίστιαν Μπράουν: Ο ρούκι των Νάγκετς έφερε τα πάνω-κάτω στο Game 3, βρίσκοντας τα κενά στην ζώνη των Χιτ

Ο Κρίστιαν Μπράουν με την φανέλα των Νάγκετς
Ο Κρίστιαν Μπράουν με την φανέλα των Νάγκετς Ⓒ 2023 RICK BOWMER/ ASSOCIATED PRESS

Ο Κρίστιαν Μπράουν ήταν ο παίκτης-κλειδί των Νάγκετς στο Game 3 των NBA Finals κόντρα στους Χιτ, παίρνοντας ένα (μικρό) μέρος από την δόξα των Γιόκιτς και Μάρι. Όσο για το πώς τα κατάφερε; Απλώς κινήθηκε σε μέρη που δεν είχε πάει κανένας παίκτης του Ντένβερ στο Game 2. 

Ο Κρίστιαν Μπράουν (22 χρονών, 2.01 μέτρα) δεν είναι ακριβώς ένας συνηθισμένος ρούκι. Έχοντας ως παρακαταθήκη τρία πρωταθλήματα σε επίπεδο Γυμνασίου και ένα πρωτάθλημα του NCAA (πέρυσι με το Κάνσας) ξέρει τι θα πει πίεση. Ακόμα κι έτσι βέβαια, κανείς δεν περίμενε να κάνει όσα έκανε στο Game 3 των NBA Finals κόντρα στους Χιτ.

Σε ένα παιχνίδι όπου το Ντένβερ κυριάρχησε και χάρη στο break στο Μαϊάμι έκανε το 2-1 στην σειρά, σε ένα παιχνίδι που οι Γιόκιτς και Μάρι έγραψαν ιστορία κάνοντας ταυτόχρονα triple-double με 30αρα και ήταν υπεύθυνοι για 85 από τους 109 πόντους της ομάδας τους, ο Μπράουν έμελλε να είναι τελικά ο παίκτης-κλειδί.

Το Νο21 του NBA Draft 2023 έμεινε στο παρκέ 19 λεπτά (με τον Μαίκ Μαλόουν να αφήνει για χάρη του στον πάγκο τον Μάικλ Πόρτερ στην 4η περίοδο) και πρόσφερε 15 πόντους με 7/7 δίποντα, 0/1 τριποντο, 1/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος σε 19 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Ήταν το πρώτο ματς που είχε διψήφιο αριθμό πόντων στην καριέρα του στα playoffs, ενώ οι 15 πόντοι που σημείωσε στους τελευταίους 7 αγώνες που είχε πάρει μέρος τον τελευταίο μήνα!

Ο Μπράουν δεν φοβήθηκε. Ατρόμητος και με αυτοπεποίθηση - αφού μέσα στην σεζόν ουσιαστικά ήταν ο 8ος παίκτης της ομάδας, με σημαντικό ρόλο ανά διαστήματα - άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και έκανε την διαφορά. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε ακριβώς;

Βρίσκοντας τα κενά στην ζώνη των Χιτ

Η περιβόητη σύνθετη άμυνα ζώνη του Μαϊάμι έβαλε σε μπελάδες τους Νάγκετς στο Game 2. Οι Χιτ ξεκινούσαν συνήθως με πίεση 2-2-1 σε όλο το γήπεδο και κατέληγαν σε μία ζώνη 2-3 με αρκετές προσαρμογές. Κυριότερη ήταν ότι ο παίκτης που βρισκόταν στην γωνία της απέναντι πλευράς συνήθως ανέβαινε πιο ψηλά, κάνοντας την άμυνα να μοιάζει με 3-2 ή και 1-3-1 κάποιες φορές.

Το Ντένβερ είχε μεγάλα θέματα στο Game 2. Οι παίκτες του (με πρώτο τον Μάικλ Πόρτερ) φαινόταν να μην ξέρουν τι να κάνουν για να δώσουν επιλογές στον Γιόκιτς (και τον Μάρι) ώστε να τους βρει. Ο Μπράουν έμελλε να δώσει αυτή την επιλογή. Ο ρούκι των Νάγκετς ήταν αυτός που κινήθηκε καλύτερα από κάθε άλλον στα κενά της άμυνας ζώνης των Χιτ στην αδύνατη πλευρά, πληγώνοντας το σύνολο του Έρικ Σπόλστρα.

Ο 22χρονος γκαρντ/φόργουορντ σημείωσε τους 9 από τους 15 πόντους του με κοψίματα προς το καλάθι, τελειώνοντας τις φάσεις στην πλάτη της άμυνας των Χιτ. Σημείωσε ακόμα 4 πόντους στον αιφνιδιασμό (δύο εξ αυτών με ένα κλέψιμο και κάρφωμα στην 4η περίοδο) και 2 πόντους σε handoff play (πάσα χέρι με χέρι).

Ο Μπράουν πήγε απλώς εκεί που δεν πήγαινε… κανείς παίκτης του Ντένβερ (με εξαίρεση ίσως τον Άαρον Γκόρντον). Σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτό και το γεγονός ότι το Μαϊάμι αρκετές φορές τον αγνόησε λίγο επειδή είναι ρούκι, δίνοντας περισσότερο προσοχή στους σταρ των Νάγκετς. Ο Μπράουν όμως έκανε αυτό που έπρεπε για να δώσει το κάτι παραπάνω, βγάζοντας παράλληλα και κάποιες σημαντικές άμυνες.

Η αποθέωση και η ταπεινότητα

Το φινάλε του αγώνα βρήκε τους παίκτες και τον προπονητή των Νάγκετς να αποθεώνουν τον Μπράουν. “Του είπα ότι κέρδισε το παιχνίδι για εμάς σήμερα. Είναι νικητής και κέρδισε το παιχνίδι για εμάς” δήλωσε ο Νίκολα Γιόκιτς όταν ρωτήθηκε, με τον Μάικ Μαλόουν να προσθέτει:

Αν ρίξετε μία ματιά, θα δείτε ότι δεν υπάρχουν πολλοί ρούκι που παίρνουν σημαντικό χρόνο συμμετοχής σε αυτό το επίπεδο και έχουν αυτή την αυτοπεποίθηση. Αυτό δείχνει ότι είναι νικητής.

Έχει νικήσει σε όλα τα επίπεδα. Από το Γυμνάσιο, στο Κολέγιο.Τώρα βρίσκεται στους NBA Finals ως ρούκι. Έμεινε έτοιμος όλη την σεζόν, ψυχολογικά, πνευματικά, σωματικά. Δεν απογοητεύεται ποτέ. Είναι ήρεμος. Σήμερα ένιωθες όλη αυτή την αυτοπεποίθηση στον τρόπο που έκοβε στο καλάθι. Ήταν ωραίο να τον βλέπω να τα κάνει όλα αυτά που έκανε σήμερα”.

Ο ίδιος ο Μπράουν μετά τον αγώνα εμφανίστηκε ταπεινός. “Η δουλειά μου είναι εύκολη και αυτοί οι τύπου που έχουμε στο παρκέ με κάνουν να μοιάζω καλός” δήλωσε. Δεν χρειαζόταν να πει κάτι άλλο βέβαια. Ό,τι είχε να πει, το είπε στο παρκέ.

TAGS NBA ΗΠΑ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ