WNBA

Μπρίτνι Γκράινερ: Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ρωσία να δεχθεί την ανταλλαγή με τον καταδικασμένο για εμπόριο όπλων

Η Μπρίτνι Γκράινερ οδεύει προς την ακρόασή της στο δικαστήριο της Μόσχας
Η Μπρίτνι Γκράινερ οδεύει προς την ακρόασή της στο δικαστήριο της Μόσχας 2022 ΑΡ PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Με την Μπρίτνι Γκράινερ να καταδικάζεται σε 9 χρόνια φυλάκιση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου προέτρεψε την Ρωσία να δεχθεί την ανταλλαγή που είχε προταθεί πριν από μερικές εβδομάδες για την Αμερικανίδα σέντερ με τον καταδικασμένο για εμπόδιο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να καταδικάσει την Μπρίτνι Γκράινερ σε κάθειρξη εννέα ετών για κατοχή και λαθρεμπορία ναρκωτικών ουσιών έφερε - ξανά - στην επιφάνεια την προ μερικών εβδομάδων πρόταση των ΗΠΑ για ανταλλαγή της με τον - καταδικασμένο για εμπόριο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε σε επίσημη τοποθέτησή του σε "σοβαρή πρόταση" που έχει κατατεθεί προς την πλευρά της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού δεν γινόταν να επιβεβαιώσει τα άτομα που - ενδεχομένως - θα εμπλακούν σε μία τέτοια κίνηση.

Ακόμα κι έτσι, είναι κοινό μυστικό ότι έχει προταθεί μία τέτοια ανταλλαγή από την πλευρά των ΗΠΑ, σε σημείο που πήρε θέση για το θέμα προ ημερών και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κίρμπι δέχθηκε ερωτήσεις για το ζήτημα, αρκούμενος απλώς να δηλώσει ότι "προτρέπουμε την Ρωσία να δεχθεί την πρόταση. Έπρεπε να την δεχθούμε πριν από αρκετές εβδομάδες όταν την κάναμε".

Στην πραγματικότητα πάντως, ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κολλήσει είναι ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν έξτρα απαιτήσεις. Κι αυτό γιατί οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ζητούν να συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή ο Πολ Γουίλαν, ο οποίος το 2020 συνελήφθη στην Ρωσία και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση, η δε Ρωσία ζητάει στο "πακέτο" να συμπεριληφθεί ο Βαντίμ Κράσικοβ, ένας Ρώσος που έχει καταδικαστεί για φόνο και είναι φυλακισμένος στην Γερμανία.

Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πλέον αρκετό δρόμο, με την άμεση απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την καταδίκη της Γκράινερ να επισπεύδει τις διαδικασίες.

TAGS WNBA ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ