ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Μπραζντέικις, ο λιθουανικός πολυσουγιάς

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις FIBA.BASKETBALL

Μαζί με τις δυο νίκες και την πρώτη θέση στο Τουρνουά της Λευκωσίας ο Ολυμπιακός κουβάλησε και τον Ιγκνας Μπραζντέικις και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τα καθέκαστα…

Στα πολυκαιρισμένα και μπαγιάτικα ένδοξα χρόνια της Εθνικής ομάδας, ο Παναγιώτης Γιαννάκης συνήθιζε να λέει μια ατάκα…

«Ανεξαρτήτως του αν θα πάρουμε μετάλλιο ή όχι, σημασία έχει να γυρίζουμε πιο αγαπημένοι απ’ όσο ήμασταν όταν φύγαμε»…

Φαντάζομαι πως αυτή τη στάση ζωής θα την υπερθεματίζει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που βρέθηκε κιόλας στη δούλεψη του «Δράκου» στο Μαρούσι και όλο και κάτι θα έχει συγκρατήσει από τις διδαχές του…

Απλώς στην προκειμένη περίπτωση οι Πειραιώτες δεν γυρίζουν πίσω μόνο πιο αγαπημένοι, αλλά και πιο πολλοί, απ’ όσο ήταν όταν έφυγαν από τα Σπάτα!

Ο υπεράριθμος λαθρεπιβάτης

Την Πέμπτη μπήκαν στο αεροπλάνο 14 παίκτες και σήμερα (24/9) βγήκαν 15 από δαύτους!

Για την ακρίβεια, στη Λευκωσία πήγαν 14, χωρίς τον Παναγιώτη Τσάμη ο οποίος είχε μείνει πίσω για να φυλάει τα μπόσικα και πριν από λίγη ώρα γύρισαν με extra bonus έναν δίμετρο μουσάτο τύπο!

Πλάκα πλάκα του Γιώργου Μπαρτζώκα γεννούν και τα κοκόρια του!

Τούτο ισχύει στην κυριολεξία και δεν το γράφω σχηματικά και καθ’ υπερβολήν, διότι ο Ιγκνας Μπραζντέικις ενσωματώθηκε από σήμερα στην αποστολή, έχοντας λύσει τον γρίφο που ταλάνιζε τον Ολυμπιακό εδώ και καιρό.

Σε αυτόν έλαχε ο κλήρος αφενός να γίνει ο… περιούσιος παίκτης με τον οποίο κλείνουν το ρόστερ τους οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης και αφετέρου να βάλει άλλο έναν κρίκο στην λιθουανική παροικία που αρχής γενομένης από το 1997 και με… γενάρχη τον Αρτούρας Καρνισόβας έχει παρεπιδημήσει εν Πειραιεί.

Αυτό που έγινε τώρα με τον Μπραζντέικις, ο οποίος ασφαλώς δεν πιάστηκε στα πράσα ως λαθρεπιβάτης, είχε συμβεί και πριν από 15 χρόνια με τον Παπαλουκά!

Η προφητική πτήση με τον Παπαλουκά

Σήμερα ο Λιθουανοκαναδός γκαρντ/φόργουορντ επέστρεψε με την αποστολή του Ολυμπιακού από τη Λευκωσία και ανοίγει καινούργια οικογενειακή και μπασκετική μερίδα!

Το 2008 ο Θοδωρής επίσης δεν κρατιόταν και γύρισε κι ελόγου του με το ίδιο αεροπλάνο!

Tότε ο Θοδωρής αγωνιζόταν ακόμη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας που απέκλεισε τον Ολυμπιακό με 2-1 στα playoffs της EuroLeague και το βράδυ της 9ης Απριλίου του 2008, μετά τον τρίτο αγώνα, επιβιβάσθηκε στην πτήση τσάρτερ που είχαν ναυλώσει οι Πειραιώτες και επέστρεψε μαζί τους, εκμεταλλευόμενος το ρεπό που έδωσε ο Ετορε Μεσίνα, για να δει την οικογένεια του.

Μερικές εβδομάδες αργότερα και ενώ ο Παπαλουκάς είχε ανέβει για δεύτερη φορά στο θρόνο (στο Final Four της Μαδρίτης) μάζεψε τα συμπράγκαλα του, πήρε τον αγαπημένο του σκύλο, τον «»Πειρατή» και βίωσε το νόστιμον ήμαρ στον Ολυμπιακό, μετά από έξι χρόνια στην εξορία!

Στο ταξίδι της επιστροφής μετά τον αγώνα καθόταν δίπλα στον Παναγιώτη Βασιλόπουλο και δεν έκλεισε μάτι διότι, ως γνωστόν, φοβάται τα αεροπλάνα!

Είσαι και μαρτυριάρης!

Μετά από 15 χρόνια έτυχε ο Ολυμπιακός και η Ζάλγκιρις να ανταμώσουν στο 4ο Τουρνουά στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη και την ίδια στιγμή να διαπλέκεται η τετελεσμένη πλέον μεταγραφή του Μπραζντέικις, που άφησε σύξυλη τη λιθουανική ομάδα και από τα πράσινα ντύνεται στα κόκκινα.

Ο 24χρονος Λιθουανός μού τα μαρτύρησε όλα χθες (23/9) : τα μαρτύρησε χωρίς… ξύλο, κατά πως λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις και πλέον ανήκει στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Ιγκνας Μπραζντέικις, αυτός εντέλει είναι ο παίκτης που θα ολοκληρώσει το κόκκινο ρόστερ: Μπραζντέικις τελεία και παύλα, ούτε Μάικ Τζέιμς, ούτε Κέντρικ Ναν, ούτε Τέρενς Ντέιβις (που παρεμπιπτόντως ένα πουλάκι μού είπε ότι ζήταγε ακατέβατα 5.000.000 ευρώ για μία σεζόν), ούτε κανείς άλλος απ’ όσους είχαν ακουστεί όταν ο Ολυμπιακός βγήκε στη γύρα…

Ο εκλεκτικός Μπαρτζώκας

Δεν ξέρω πόσο ψηλά είχε βάλει τον πήχη ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο οποίος πάντως φάνηκε ρεαλιστής και συνάμα εκλεκτικός τις προάλλες, όταν ρωτήθηκε επ’ αυτού του θέματος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό SportFM της Κύπρου.

Πριν από δυο εβδομάδες, για την ακρίβεια, υπήρξε σαφής και ξεκάθαρος σχετικά με την υπόθεση της αναζήτησης του τότε άγνωστου Χ, ο οποίος πλέον πήρε μορφή και όνομα:

«Είμαστε μια ομάδα που τερμάτισε και πέρσι και πρόπερσι στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας στην EuroLeague. Το επίπεδό μας είναι πολύ υψηλό. Δεν μπορούμε να πάρουμε έναν παίκτη έτσι για να τον πάρουμε και να πούμε ότι πήραμε παίκτη. Πρέπει να πάρουμε έναν παίκτη ο οποίος θα μας κάνει καλύτερους”.

Το χρυσό μετάλλιο της θείας!

Εδώ ήρθαμε, λοιπόν…

Πόσο καλύτερο μπορεί να κάνει ο Μπραζντέικις τον Ολυμπιακό ώστε να δικαιώσει και την επιλογή του και τη δαπάνη της πληρωμής της ρήτρας στη Ζαλγκίρις και την καθυστέρηση που σημειώθηκε στον καταρτισμό του ρόστερ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι συγκεκριμένη: ασφαλώς ο ανιψιός της Λίνα Μπραζντεϊκίτε (η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket γυναικών του 1997) μπορεί να αναβαθμίσει το status των Πειραιωτών και να τους καταστήσει ισχυρότερους, ποιοτικότερους και πιο ανταγωνιστικούς, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντοτε απαιτείται χρόνος για να βγει ασφαλές συμπέρασμα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως με βάση την εικόνα, το στιλ, τα χαρακτηριστικά και τα πεπραγμένα του ο αριστερόχειρας παίκτης «κουμπώνει» στο σύστημα του Ολυμπιακού και στο δόγμα του Μπαρτζώκα, άλλωστε αυτά τα συζήτησαν και αναμεταξύ τους…

Το γουρούνι στο σακί και ο πολυσουγιάς

Οι Ερυθρόλευκοι δεν παίρνουν έναν παίκτη μόνο και μόνο για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των φιλάθλων τους (υπό το βάρος κιόλας της θεαματικής ενίσχυσης του Παναθηναϊκού) και επίσης δεν ψωνίζουν γουρούνι στο σακί!

Ο μορφονιός που γεννήθηκε στο Κάουνας, αλλά μεγάλωσε ανάμεσα στο Σικάγο και σε τρεις πόλεις του Καναδά και έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Μίσιγκαν αποτελεί ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων.

Είναι ένας «ελβετικός πολυσουγιάς» με τον οποίο ο Μπαρτζώκας μπορεί να κάνει κάμποσες δουλειές.

Σε μια εποχή κατά την οποία έχουν μεγάλη πέραση και είναι περιζήτητοι οι παίκτες οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν δυο θέσεις, ο Ολυμπιακός εντάσσει στο δυναμικό του τρεις σε συσκευασία ενός!

Ο τριπλός πράκτωρ και ο Παπανικολάου

Το γράφω αυτό, διότι ο Μπραζντέικις συστήνεται ως ένας γκαρντ/φόργουορντ ο οποίος έχει την ικανότητα να παίξει και στο «2» και στο «3», αλλά και στο «4».

Δεδομένου κιόλας ότι είναι αριστερόχειρας, ο πλουραλισμός και η πολυθεσία του παραπέμπουν σε έναν βαθμό (και) στον αρχηγό της ομάδας, Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος αναλόγως των συνθηκών που διαμορφώνονται στους αγώνες και της επιλογής είτε των ψηλών σχημάτων είτε του small ball μπορεί να καλύψει και τις τρεις θέσεις.

Ο Μπραζντέικις «πουλάει» και πλέον κομίζει στον Πειραιά την ικανότητα του στην εκτέλεση και δη υπό πίεση και σε clutch καταστάσεις, την πολυφωνία του, την αναμφισβήτητη ποιότητα του και την εξοικείωση του στις συνθήκες της EuroLeague και γενικότερα του παιχνιδιού στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός επέλεξε έναν παίκτη o οποίος μετά το πέρασμα του από το ΝΒΑ, πέρυσι αγωνίσθηκε στη Ζάλγκιρις και έπειτα από τη θητεία του στις εθνικές ομάδες του Καναδά, από πέρυσι φορά τη φανέλα με το λιθουανικό εθνόσημο και ομνύει στο περιλάλητο krepšinio.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο Μπραζντέικις συνεχίζει και εμπλουτίζει το λιθουανικό γαϊτανάκι στον Πειραιά με τη φιλοδοξία του ίδιου και με την προσδοκία του Ολυμπιακού να αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία.

  • ΥΓ: Όπως συνηθίζω να γράφω σε τέτοιες περιπτώσεις τα υπόλοιπα, προϊούσης της σεζόν, θα τα βρει η υπηρεσία!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ