BASKETBALL ANALYSIS

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Το +24 του Βεζένκοβ, ο Σλούκας της 4ης περιόδου και η πεντάδα που “κλείδωσε” το παιχνίδι

Ο Κώστας Σλούκας ως απόλυτος κουμανταδόρος του Ολυμπιακού
Ο Κώστας Σλούκας ως απόλυτος κουμανταδόρος του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με τη βοήθεια του InStat Scout τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια. Ο απίθανος Βεζένκοβ που κράτησε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι έχοντας +24 στο σύστημα +/-, οι 22 από τους 32 πόντους που ήταν υπεύθυνος ο Σλούκας στην 4η περίοδο και η πεντάδα που χάρισε το μεγάλο διπλό στους ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός πήγε στην κόλαση και γύρισε κόντρα στην Μπασκόνια, αλλά τελικά κατάφερε να πάρει την νίκη με 92-97, παραμένοντας αήττητος έπειτα από 4 αγωνιστικές στην EuroLeague.

Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα (και) στην Βιτόρια, πήραν πράγματα από τους ηγέτες και τους ρολίστες τους και έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι παραμένουν σκληρά καρύδια.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout πώς έφτασε ο Ολυμπιακός στην νίκη.

Η μαγική αρχή και η άμυνα που έδωσε τον τόνο

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρομερή αυτοπεποίθηση το παιχνίδι. Οι “ερυθρόλευκοι” χτύπησαν την Μπασκόνια με τη συνεχή κίνησή τους στην επίθεση, σκοράροντας συχνά σε off screen (σκριν μακριά από την μπάλα) καταστάσεις, αλλά και κόβοντας προς το καλάθι, με τον Τόμας Γουόκαπ (8 πόντοι και 8 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 19 πόντους) να οργανώνει ιδανικά το παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ενώ όμως η επίθεση πήρε όλη την λάμψη, ήταν η άμυνα του Ολυμπιακού που έβαλε τις βάσεις για το αρχικό 16-32. Οι “ερυθρόλευκοι” έκλεισαν διαδρόμους στην Μπασκόνια στήνοντας τείχος στο Pick and Roll των Βάσκων από την κορυφή, έχοντας και τρίτο αμυντικό να συμμετέχει ως βοήθεια στην πάνω πλευρά άμυνας.

Αυτό αρχικά μπέρδεψε τους Βάσκους. Την ίδια στιγμή, οι γηπεδούχοι αντιμετώπισαν πρόβλημα από την άμυνα του Ολυμπιακού στα off screen plays τους, αφού ο Ολυμπιακός έπαιζε πάλι “σκιά” (ο παίκτης ακολουθούσε τον παίκτη που έπαιρνε το σκριν, υποχρεώνοντάς τον να βάλει την μπάλα στο παρκέ). Ο λόγος ήταν ότι οι περιφερειακοί της Μπασκόνιαδεν μπόρεσαν να βάλουν την μπάλα σωστά στο παρκέ και έκαναν λάθος επιλογές. Σύντομα όμως αυτά θα άλλαζαν.

Η καθίζηση στην 2η περίοδο και το δίδυμο Πίτερς-Μπόλομποϊ

Με την διαφορά στο +16, ο κόουτς Μπαρτζώκας έκανε το καθιερωμένο ροτέισον. Ήταν η στιγμή που η Μπασκόνια θα ξεκινούσε την αντεπίθεσή της, έχοντας ως βασικό άξονα τα σχήματα με τρεις φόργουορντ (Χομς, Γκιεντράιτις και ένας εκ των Ραϊέστε ή Σεντεκέρσκις).

Οι Βάσκοι ανέβασαν το τέμπο στην 2η περίοδο, εκδηλώνοντας σύμφωνα με το InStat Scout 9 επιθέσεις στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα. Άρχισαν να χτυπούν στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσής τους. Κυρίως όμως χτύπησαν ένα - λογικό μεν, ξεκάθαρο δε - ψεγάδι του Ολυμπιακού: Την έλλειψη χημείας μεταξύ των Τζόελ Μπόλομποϊ και Άλεκ Πίτερς, των δύο εκ των τριών νέων παικτών δηλαδή στην γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με το InStat Scout, οι δύο πρώην παίκτες της ΤΣΣΚΑ συνυπήρξαν για 5 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα στο παιχνίδι. Σε αυτό το διάστημα το πρόσημο του Ολυμπιακού στο σύστημα +/- ήταν -17!

Παίζοντας ανοιχτό Pick and Roll επειδή είχαν αρκετούς σουτέρ στο παρκέ - αλλά και ημίψηλα κορμιά που είχαν ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μην μπορεί να κρύψει τον Σλούκα αμυντικά - οι Βάσκοι χτύπησαν τις αμυντικές περιστροφές των “ερυθρόλευκων”. Το δίδυμο Μπόλομποϊ - Πίτερς φάνηκε ότι ακόμα δεν έχει αφομοιώσει πλήρως την αμυντική φιλοσοφία του Ολυμπιακού, με τον πρώτο ενίοτε να είναι υπερδραστήριος και τον δεύτερο να αργεί μισό δευτερόλεπτο όταν έδινε βοήθεια από την αδύνατη πλευρά. Αυτό το μισό δευτερόλεπτο όμως σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετό για να δεχθεί καλάθι μία ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την ίδια στιγμή που η άμυνα του Ολυμπιακού φυλλορρούσε πόντους, στην επίθεση υπήρχε ξεκάθαρη στασιμότητα. Με εξαίρεση τον Σλούκα δεν υπήρχε άλλος παίκτης να δημιουργήσει, με τα πολλά ημίψηλα κορμιά των Βάσκων να δημιουργούν προβλήματα στους “ερυθρόλευκους”. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα.

Ο τρομερός Βεζένκοβ και ο τραυματισμός του Σεντεκέσκις

Οι Βάσκοι είχαν χτίσει πλέον αυτοπεποίθηση. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην τρίτη περίοδο, όταν έριξαν στο παρκέ το καλύτερό τους σχήμα: Τόμπσον, Γκιεντράιτις, Σεντεκέρσκις, Χομς και Κότσαρ μοιράστηκαν το παρκέ, έχοντας +11 σε διάστημα 7 λεπτών και 18 δευτερολέπτων. Πλέον καθοριστικός σε αυτό το σχήμα ήταν ο Σεντεκέρσκις. Ο Λιθουανός είχε το καλύτερο +/- ανάμεσα στους συμπαίκτες του (+15), ενώ η δική του παρουσία έστελνε υποχρεωτικά τον Βεζένκοβ πάνω του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μαρκάρει ο Κάναν τον πολύ ψηλότερό του Χομς, δεχόμενος δύο τρίποντα.

Το ημίψηλο σχήμα των Βάσκων δημιούργησε πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν θέματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είχαν όμως και τον Σάσα Βεζένκοβ (26 πόντοι και +24 στο σύστημα +/-), ο οποίος τους κράτησε μόνος του στο παιχνίδι, σημειώνοντας 14 πόντους στην τρίτη περίοδο.

Ο Βούλγαρος έδειξε πάλι πόσο σημαντικός είναι. Σύμφωνα με το InStat Scout, σκόραρε ξανά με 8 διαφορετικούς τρόπους (Catch and Shoot, κοψίματα προς το καλάθι, σε κατάσταση αιφνιδιασμού, βγαίνοντας από σκριν, ποστάροντας, σε Catch and Drive, σε σύστημα με πάσα χέρι με χέρι και σε Pick and Pop), "πληγώνοντας" τους Βάσκους με την διαρκή του κίνηση. Ιδού και το Shot Chart του.

Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ κόντρα στην Μπασκόνια
Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ κόντρα στην Μπασκόνια INSTAT SCOUT

Όσο καλός πάντως και αν ήταν ο Βεζένκοβ, το μομέντουμ του αγώνα άλλαξε όταν τραυματίστηκε ο Σεντεκέρσκις. Με το σκορ στο 67-57 ο Λιθουανός πήρε ένα αμυντικό ριμπάουντ με τους Βάσκους να κυριαρχούν σε εκείνο το σημείο. Όταν προσγειώθηκε στο παρκέ έπιασε την δεξιά του γάμπα και ζήτησε αλλαγή, περνώντας στον πάγκο. Ο Λιθουανός έπαιξε έκτοτε μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα για να προφυλαχθεί. Το μομέντουμ του παιχνιδιού ετοιμαζόταν να αλλάξει.

Η ραψωδία του Σλούκα και η καλή πεντάδα

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην τέταρτη περίοδο όντας στο -9. Ήθελε να βγάλει αντίδραση. Και την έβγαλε διά χειρός Σλούκα (20 πόντοι και 6 ασίστ). Ο ηγέτης των “ερυθρόλευκων” οδήγησε την ομάδα του σε ένα σερί 15-0 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Σε αυτό το διάστημα ήταν υπεύθυνος - έμμεσα ή άμεσα - για 13 από αυτούς τους πόντους (11 δικοί του και άλλοι 2 από ασίστ), ενώ ακόμα και το έτερο δίποντο των "ερυθρόλευκων" (του Λαρεντζάκη) ήρθε από δική του πάσα.

Ο Σλούκας σήκωσε όλο το οργανωτικό και εκτελεστικό κομμάτι στην 4η περίοδο. Σύμφωνα με το InStat Scout, ήταν συνολικά υπεύθυνος για τους 22 από τους 32 πόντους του Ολυμπιακού σε αυτό το διάστημα. Την ίδια στιγμή πάντως, είχε αρκετή βοήθεια και από τους συμπαίκτες του στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Το σχήμα με τους Λαρεντζάκη και Γουόκαπ στις θέσεις της περιφέρειας και τους Βεζένκοβ, Φαλ στις θέσεις των ψηλών έδωσε την απαραίτητη κάλυψη στην άμυνα στον Σλούκα και καλές αποστάσεις στην επίθεση. Ο Φαλ τελείωσε τον αγώνα με +23 στο σύστημα +/- και ήταν αυτός που δέχθηκε δύο ασίστ του Σλούκα. Ο Λαρεντζάκης έβαλε δύο μεγάλα καλάθια και έπαιξε μεγάλες άμυνες. Αυτή η πεντάδα είχε +14 στο σύστημα +/-, ίδιο με αυτό της βασικής πεντάδας (Γουόκαπ, Κάναν, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ, Φαλ). Υπήρξαν πράγματι στιγμές που το παιχνίδι πήγε να στραβώσει λόγω του οίστρου του Μαρίνκοβιτς, αλλά τελικά οι “ερυθρόλευκοι” κράτησαν την νίκη.

Το 4/4 δείχνει πολλά

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε αήττητος έπειτα από 4 αγώνες, μετρώντας ήδη τρία “διπλά” στην Ισπανία κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπασκόνια. Το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες νίκες ήρθαν χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου λέει πάρα πολλά για αυτή την ομάδα. Όπως πολλά λέει και ότι κόντρα στην Μπασκόνια απώλεσαν μία μεγάλη διαφορά πριν φέρουν τούμπα το ματς.

Ο Ολυμπιακός είναι εντυπωσιακός στο ξεκίνημά του στην σεζόν. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ωστόσο ότι δεν βρίσκεται στο 100%, ειδικά στην πίσω πλευρά του παρκέ. Η συνοχή του επειδή έχει κρατήσει τον περσινό κορμό του έκανε για ακόμα μία φορά την διαφορά και δεν είναι τυχαίο ότι έκλεισε το παιχνίδι με 5 παίκτες που βρίσκονται από πέρυσι στο ρόστερ.

Το θέμα στον Ολυμπιακό πλέον μετά και από αυτή την νίκη είναι το πόσο γρήγορα θα ενσωματώσει τους νέους παίκτες στην φιλοσοφία της ομάδας. Οι Κάναν, Πίτερς, Μπλακ και (κυρίως) Μπόλομποϊ έχουν αρκετές καλές στιγμές μέχρι στιγμής, αλλά θέλουν ακόμα δουλειά για να καταλάβουν απόλυτα την φιλοσοφία του κόουτς Μπαρτζώκα. Το γεγονός ότι στο διάστημα της… μαθητείας τους συνδυάζεται με νίκες είναι καλό για όλους στην ομάδα. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ