ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός τον χαβά του με απόδραση και μαγικό ντουέτο

Ο Σλούκας πανηγυρίζει τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπασκόνια
Ο Σλούκας πανηγυρίζει τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπασκόνια EUROKINISSI

Τα δύσκολα βράδια, ο στυλοβάτης Σάσα και ο μαγικός Σλούκας, μια ομάδα που έχει 4/4 με τρεις νίκες στην Ισπανία. Ο Παντελής Διαμαντόπουλος περιμένει ένα γεμάτο ΣΕΦ σε λίγα 24ωρα κόντρα στην Μονακό.

Δεν ξέρω που θα κάνει στάση ο Ολυμπιακός, αλλά στην Ισπανία δεν έχει τέτοια διάθεση. Η ομάδα του Πειραιά, πήγε και στην Βασκονία για να περάσει καλά. Για να παίξει σωστά και να πάρει άλλο ένα παιχνίδι. Αν μη τι άλλο, οι βάσεις έχουν μπει γερά. Οι "ερυθρόλευκοι" πορεύονται με ένα 4/4 και από αυτή την τετράδα, οι τρείς νίκες είναι στην Ιβηρική. Πρώτα το Παλάου Μπλαουγκράνα, μετά το Παλάθιος Ντελος Ντεπόρτες και τώρα η Φερνάντο Μπουέσα Αρένα.

Με ίδιο προσανατολισμό, ίδια λογική, ίδια αντίδραση και πάνω απ' όλα την ίδια και απαράλλαχτη συμπεριφορά στην κορυφαία διοργάνωση. Ε για αυτό το τελευταίο δεν μπορώ να πω ότι έγινε σε απόλυτο βαθμό, αλλά δεν μπορείς και να τους μαλώσεις. Ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολύ σωστή ομάδα μέχρι τώρα.

Καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του όσο μπορεί. Βγάζει μπροστά τα πλεονεκτήματά του και στέλνει το μήνυμα, ότι το δικό του το τομάρι, όχι απλά θα το πουλήσει ακριβά, αλλά για την ώρα, δεν έχει καμία όρεξη να το πουλήσει. Άσχετα αν έγινε η προσπάθεια... πώλησης και στο τέλος χρειάστηκε να σωθεί η κατάσταση. Βεζένκοβ και Σλούκας έβαλαν οι δυο τους 46 πόντους, υπήρξαν και άλλοι δίπλα τους (Λαρεντζάκης) αλλά αυτοί οι δυο ξεκάθαρα έχουν μπει μπροστά και οδηγούν.

Πω- πω άμυνα...

Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου ξημερώσει σε έναν αγώνα... Όποιος και να είσαι, όσο καλός και να δείχνεις. Όποια αποτελέσματα και να κουβαλάς. Αυτό ο Ολυμπιακός το ξέρει. Είναι έμπειρη ομάδα. Μπαρουτοκαπνισμένη. Στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα μπαίνεις σαν να μην έχεις παίξει στην Μαδρίτη. Και αυτό ήθελε να τηρήσουν οι παίκτες ο Μπαρτζώκας. Άσχετα αν τα έκαναν μαντάρα μετά την σούπερ αρχή.

Η ομάδα μπήκε με άμυνα σεμιναριακού επιπέδου. Άπλωνε το γήπεδο όπως έπρεπε. Μετά το ξέχασε. Και αν δεν "χτυπούσε" σε έναν αιφνιδιασμό, ήξερε να ταϊσει καλά κόσμο μέσα στο ζωγραφιστό που οι Βάσκοι πονάνε. Η διαφορά πήγε διψήφια νωρίς- νωρίς και αυτό ξεκίνησε με την άμυνα. Ο Γουόκαπ και ο Κάνααν πίεζαν σωστά. Οδήγησαν σε κακοτοπιές τους αντιπάλους τους και φανέρωσαν τις διαθέσεις τους από την... άνοιξη της αναμέτρησης.

Θάλασσα

Μια από τις αποδείξεις ότι η ομάδα δεν είναι 100% έτοιμη εμφανίστηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο. Και το rotation δεν έδωσε πράγματα, αλλά και οι Βάσκοι έγιναν γρήγοροι φτάνοντας σε εύκολα καλάθια.

Εκεί που ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτος άρχοντας της αναμέτρησης, ξαφνικά βρέθηκαν οι παίκτες του, να πετάνε μπάλες έξω, να πατάνε γραμμές, να τρώνε τάπες και να δέχονται και καλάθια που δεν τα βάζει ούτε ο ένας στον άλλο σε οικογενειακό διπλό.

Η στατιστική είχε γυρίσει την πλάτη στους Πειραιώτες και οι Βάσκοι αποφάσισαν να παίξουν πολύ πάνω από το καλάθι με τον Φαλ έξω. Στην Ευρωλίγκα δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Οι μεγάλες διαφορές ανατρέπονται για πλάκα. Και έγινε και στην Βιτόρια αυτό. Ο Ολυμπιακός που έχει πάρει φόρα με όπλο την άμυνα, πήγε στα αποδυτήρια έχοντας μπελάδες από τον Χάουαρντ και τους υπόλοιπους.

Και... χειρότερα

Υπάρχει και ένας άγραφος νόμος. Όταν μια ομάδα την έχεις κάτω και της αλλάζεις τα φώτα, πρέπει και να την αποτελειώνεις. Γιατί αν δεν το κάνεις και αυτή επιστρέψει, τότε μπορείς να πάθεις πολλά και άσχημα. Αν μάλιστα πρόκειται για μια ομάδα της Ιβηρικής που παίζει στην έδρα της και έχει ψυχολογία, τότε να 'σαι έτοιμος για τα χειρότερα.

Η Μπασκόνια έχει πάρει και αποτελέσματα για τα οποία δεν... γέμιζε το μάτι. Ο Ολυμπιακός βγήκε από τα αποδυτήρια με ένα στυλ που τελείωσε το πρώτο μέρος.

Η Μπασκόνια ήλεγξε κάθε κατάσταση, συνδέθηκαν οι παίκτες της με σχετική άνεση και εκμεταλλεύτηκαν την ελάχιστη βοήθεια που πήρε ο Ολυμπιακός όταν άλλαξε παίκτες.

Το αρχικό σχήμα ρόλαρε υπέροχα, οι αλλαγές δεν σταθεροποίησαν κάτι και η... κάτω βόλτα ήρθε. Πώς αντιδράς όταν παθαίνεις κάτι τέτοιο; Θες μεγάλα καλάθια και σκληρή άμυνα. Αυτή που είχε η ομάδα στο πρώτο δεκάλεπτο και την... ξέχασε μετά. Το 31- 10 του δεύτερου δεκαλέπτου τα λέει όλα.

Μπράβο Κώστα

Έδωσε λοιπόν ρυθμό στους αντιπάλους του και αυτοί τον δέχθηκαν μετά χαράς. Τι έμεινε; Ο Βεζένκοβ να... σκοτώνεται μόνος του και να παλεύει να κάνει τον... Γκάλη στην επίθεση.

Ο Σάσα αποτελούσε την αιχμή και η αλήθεια είναι πως δεν έπαιζε άσχημα η ομάδα μπροστά, αλλά πίσω είχε χαθεί κάθε αξιοπιστία. Έβαζαν καλάθια όπως ήθελαν οι Βάσκοι και αν έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα, ήταν να βρει ο Βεζένκοβ συμπαραστάτη. Τον βρήκε στο όνομα του Σλούκα και ο Κώστας δημιούργησε τα ρήγματα που έπρεπε να εμφανιστούν στην άμυνα της Μπασκόνια.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε και για να λέμε την αλήθεια θα του γίνει μάθημα αυτό που πήγε να πάθει. Και γλίτωσαν και έμαθαν. Κανείς δεν μπορεί να παίζει 40 λεπτά. Θα μπορούσαν όμως να είναι πιο σωστοί και πιο ψύχραιμοι. Τα έκανε ο Σλούκας και έβαλε άλλο ένα νικηφόρο παιχνίδι στις αποσκευές.

Και τώρα... κόσμος

Εδώ δεν χωράνε πάρα πολλά. Τα πράγματα είναι απλά και ξάστερα. Η ομάδα έχει μπει με ένα πρόσωπο αγωνιστικό, που πραγματικά δεν ξέρω αν τόσο καλό το περίμενε για την εποχή και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας. Σε λίγα 24ωρα είναι το πρώτο παιχνίδι μπροστά σε κόσμο. Τον δικό του κόσμο.

Ειλικρινά θεωρώ απρέπεια απέναντι σε αυτήν την ομάδα να μην γεμίσει το Ειρήνης και Φιλίας. Να μην επιβραβευτούν αυτοί οι παίκτες για όσα έχουν δώσει ως τώρα. Ναι τίποτα δεν έχουν κάνει, είναι πολύ νωρίς για πλάνα και... αεροπλάνα. Όμως κάτι που 'χει κερδίσει από τώρα η ομάδα, είναι, το να κάνει περήφανο τον κόσμο της κάθε εβδομάδα με την προσπάθειά της...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ