BASKETBALL ANALYSIS

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός: Ο… μπαμπούλας Βέσελι και το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τους "πράσινους"

EUROLEAGUE /  -  (UROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (UROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη. Το +21 του Γιαν Βέσελι που έπαιξε ρόλο… μπαμπούλα στην άμυνα, το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τον Παναθηναϊκό και οι παράγοντες Πάουλι και Πάρκερ. 

O Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι “πράσινοι” βρέθηκαν από νωρίς πίσω στο σκορ και τελικά ηττήθηκαν με 80-72 στην Βαρκελώνη, με την τελική διαφορά να είναι τιμητική για αυτούς με βάση την εικόνα τους στο παρκέ.

Το “τριφύλλι” ήταν ουσιαστικά ανταγωνιστικό για περίπου 15 λεπτά, με την διαφορά στην συνέχεια να ξεφεύγει και την Μπαρτσελόνα να φτάνει σε μία εύκολη νίκη.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού.

Το μέγεθος της Μπαρτσελόνα και ο Πάουλι που ήρθε από το πουθενά

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τους Σλούκα, Βιλντόσα, Παπαπέτρου κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ οι Καταλανοί δεν είχαν τους Λαπροβίτολα και Γιοκουμπάιτις, κοινώς αμφότεροι είχαν δύο λιγότερους πόιντ γκαρντ. Αυτό διαμόρφωσε ωστόσο μία ενδιαφέρουσα συνθήκη για την Μπαρτσελόνα, αφού το ρόστερ που παρέταξε κόντρα στους “πράσινους” είχε μόλις έναν παίκτη με ύψος κάτω από 2.01 μέτρα, τον ύψους 1.87 μέτρων Μπριθουέλα.

Ήταν αυτό το μέγεθος των Καταλανών που έκανε σε μεγάλο βαθμό την διαφορά. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με ψηλά 4αρια (Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου, Μαντζούκας), αλλά υστερεί σε μέγεθος σε θέση 5 και - κυρίως - στην περιφέρεια λόγω της απουσίας του Παπαπέτρου. Ο κόουτς Αταμάν έχει προσπαθήσει να το καλύψει αυτό με τον Ερνανγκόμεθ (και τον Μαντζούκα στο χθεσινό παιχνίδι), αλλά δεν γίνεται να παίζει με τέτοια σχήματα 40 λεπτά. Κόντρα μάλιστα σε ομάδες με το μέγεθος της Μπαρτσελόνα, αυτό το πλεονέκτημα της παρουσίας του Ερνανγκόμεθ σε θέση 3 εξουδετερώνεται.

Οι Καταλανοί ξεκίνησαν με τον ύψους 2.01 μέτρων Σατοράνσκι στην θέση του πόιντ γκαρντ. Όταν βγήκε για ανάσες ο Τσέχος, στο παρκέ πέρασε ο - επίσης ύψους 2.01 μέτρων - Όριολ Πάουλι (12 πόντοι) στην πρώτη φετινή του συμμετοχή στην EuroLeague. Οι χώροι παρέμειναν κλειστοί. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πάουλι έγινε παράγοντας στο ματς, χτυπώντας συνεχώς στο Pick and Roll τον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Παουλί σημείωσε τους 8 από τους 12 πόντους του σε κατάσταση Pick and Roll, τιμωρώντας την άμυνα των “πράσινων”.

Πέρα ωστόσο από αυτό, το θέμα του Παναθηναϊκού ήταν ότι είχε μεγάλα προβλήματα από το μέγεθος των Καταλανών. Η Μπαρτσελόνα έκλεινε χώρους με το μέγεθός της, οι παίκτες της πήγαιναν προς το “ζωγραφιστό” και έπνιξαν τον Παναθηναϊκό. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Μήτογλου προσπαθεί να ποστάρει τον Πάρκερ, με όλους τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να βρίσκονται κάτω από την γραμμή των βολών.

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός: Ο… μπαμπούλας Βέσελι και το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τους "πράσινους"
PRINTSCREEN

Ο Μήτογλου κλείνεται και πασάρει στον Λεσόρ, με 4 παίκτες των Καταλανών να είναι σε απόσταση μίας πάσας και μόνο τον Αμπρίνες να βρίσκεται κοντά στο τρίποντο, καλύπτοντας τον Γκάι.

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός: Ο… μπαμπούλας Βέσελι και το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τους "πράσινους"
PRINTSCREEN

Ο Λεσόρ αστοχεί σε fade away σουτ.

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός: Ο… μπαμπούλας Βέσελι και το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τους "πράσινους"
PRINTSCREEN


Η Μπαρτσελόνα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον Παναθηναϊκό με την άμυνά της. Η απουσία των Σλούκα, Βιλντόσα στέρησε από τον Παναθηναϊκό τους βασικούς του δημιουργούς και το μέγεθος των Καταλανών δεν άφησε τους "πράσινους" να ποστάρουν και να δημιουργήσουν από μέσα προς τα έξω. Παράλληλα, αυτή η διαφορά μεγέθους - ειδικά στην περιφέρεια - έκανε την διαφορά και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Οι Καταλανοί τελείωσαν το παιχνίδι με 13 επιθετικά ριμπάουντ και πήραν 22 πόντους από αυτά, σε ένα απίστευτο νούμερο.

Το +21 του Βέσελι, η επίδρασή του στην άμυνα και η απελευθέρωση του Πάρκερ

Το μέγεθος της Μπαρτσελόνα έκανε την διαφορά. Ήταν όμως ο Γιαν Βέσελι αυτός που φρόντισε ώστε όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια. Μία πρώτη ματιά στα επιτεύγματα του Τσέχου σέντερ δεν τραβάει την προσοχή, αφού είχε 9 πόντους με 2/7 σουτ (5/6 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 17 λεπτά συμμετοχής. Είχε όμως +21 στο σύστημα +/-. Παράλληλα ήταν και αυτός που άλλαξε τις ισορροπίες με την παρουσία του στην άμυνα.

Ο Βέσελι είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ευέλικτους ψηλούς τον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη την τελευταία 10ετία. Το μέγεθός του, τα αθλητικά του προσόντα και το μπασκετικό του I.Q φροντίζουν για αυτό. Κόντρα στον Παναθηναϊκό έδωσε από πλευράς του ένα ακόμα αμυντικό ρεσιτάλ.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Τσέχος ήταν μέλος 6 διαφορετικών πεντάδων της Μπαρτσελόνα. Όλες είχαν θετικό πρόσημο στο σύστημα +/-, κερδίζοντας με επιμέρους σκορ 42-21. Σε αυτά τα 17 λεπτά ο Παναθηναϊκός εκδήλωσε 29 επιθέσεις (κατοχές), σημειώνοντας 21 πόντους (0.72 ανά κατοχή) με 7/19 σουτ, 5 λάθη και 5/5 βολές. Ιδού και το Shot Chart του Παναθηναϊκού όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Βέσελι:

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Γιαν Βέσελι
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Γιαν Βέσελι EUROKINISSI/HUDL INSTAT

Ο Τσέχος είναι το Α και το Ω της άμυνας των Καταλανών. Αυτό φάνηκε ειδικά στην 2η περίοδο, όταν η Μπαρτσελόνα άλλαξε την άμυνά της στο Pick and Roll από Hedge Out (όπου ο ψηλός έβγαινε δυναμικά στον χειριστή της μπάλας πριν επιστρέψει στην ρακέτα) σε αλλαγές σε όλα τα σκριν, με τον Βέσελι να σταματάει σε διαδοχικές επιθέσεις τους γκαρντ του Παναθηναϊκού στο ένας εναντίον ενός.

Καθόλου τυχαία, με τον Βέσελι στο παρκέ απελευθερώθηκε και ο Τζαμπάρι Πάρκερ. Έχοντας έναν… μπαμπούλα στο πλευρό του, ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν πιο ήρεμος στην άμυνα και πιο ελεύθερος στην επίθεση, τελειώνοντας τον αγώνα με 17 πόντους. Ο άλλοτε NBA βρήκε χώρους, ειδικά στο ανοιχτό γήπεδο, σκόραρε με άνεση και έδειξε πράγματα. Ιδού το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Τζαμπάρι Πάρκερ κόντρα στον Παναθηναϊκό
Το Shot Chart του Τζαμπάρι Πάρκερ κόντρα στον Παναθηναϊκό PRINTSCREEN/HUDL INSTAT

Ιδού και πώς έκανε την ζημιά στους "πράσινους":

Ένα ματς που έδειξε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη δεν είναι ακριβώς εκτός προγράμματος για καμία ομάδα στην Ευρώπη. Οι Καταλανοί έχουν ένα πανίσχυρο σύνολο, που στοχεύει στην κατάκτηση της EuroLeague και έχουν ξεκινήσει δυναμικά την σεζόν. Ακόμα κι έτσι, είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έδειξε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού.

Το μέγεθος των Καταλανών δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους “πράσινους” και στις δύο πλευρές του παρκέ. Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα σημείωσε 14 πόντους σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού), σε ένα θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό.

Είναι δεδομένο ότι το παιχνίδι θα ήταν διαφορετικό αν έπαιζαν οι Σλούκας, Βιλντόσα, Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός θα είχε καλύτερη ισορροπία στην επίθεση, θα έπαιρνε καλύτερες αποφάσεις, θα διέθετε περισσότερες απειλές στην επίθεση. Αυτό δεν αλλάζει ότι την ίδια στιγμή οι “πράσινοι” ψάχνουν ακόμα να εντάξουν στο σύνολο τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, υστερούν σε μέγεθος στην θέση του σμολ φόργουορντ μετά τον τραυματισμό του Παπαπέτρου και χρειάζονται έναν παίκτη να δίνει ανάσες με συνέπεια στον Λεσόρ σε αγώνες υψηλού επιπέδου.

Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα ανήκει ήδη στο παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, που κοιτάζει μπροστά. Οι επιστροφές των Σλούκα, Βιλντόσα και η ένταξη του Ναν στο σύνολο θα δώσει πολλά πράγματα. Το “τριφύλλι” πάντως έχει ακόμα δουλειά μπροστά του.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ