NBA

Μπάινουμ ο νέος... Τζαμπάρ

Ο Άντριου Μπάινουμ δεν είναι ένας τυπικός 19χρονος. Είναι ο επόμενος μεγάλος ψηλός των Λέικερς

Τζορτζ Μάικαν, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Καρίμ Αμπνούλ Τζαμπάρ, Βλάντε Ντίβατς, Σακίλ Ο' Νιλ και τώρα… Αντριου Μπάινουμ; Ο χρόνος θα δείξει, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά! Με 13 πόντους, 7,6 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 1,4 τάπα ανά αγώνα, ο «Bynumite» (κατά το... dynamite) ή "Α-Bomb" όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι συμπαίκτες του δεν αποτελεί απλώς αξιοπρεπή λύση –ώσπου να επιστρέψουν οι τραυματίες Κουάμι Μπράουν και Κρις Μιμ- στα χέρια του Φιλ Τζάκσον, αλλά με τις φοβερές εμφανίσεις του δημιουργεί υψηλές προσδοκίες.

Σε 29 λεπτά συμμετοχής απέναντι στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς (παρεμπιπτόντως στους "Λύκους" αγωνίζεται ένας από τους πρώτους διδάξαντες της φιλοσοφίας "skip college", ο Κέβιν Γκαρνέτ), ο Μπάινουμ είχε 20 πόντους, 14 ριμπάουντ, 3 τάπες και κανένα λάθος και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος στις 27 Οκτωβρίου έκλεισε μόλις τα… 19 γιορτάζοντας τα γενέθλιά του με τον καλύτερο τρόπο: Με μια τούρτα στην προπόνηση των Λέικερς και κυρίως με την ανακοίνωση εκ μέρους του συλλόγου ότι ανανεώνεται η οψιόν στο συμβόλαιο του νεαρού σέντερ. Μια εξέλιξη, η οποία θα του αποφέρει 2,2 εκατ. δολάρια για την τρέχουσα περίοδο.

Κρίνετε ότι όλα αυτά είναι… αφύσικα για μπασκετμπολίστα της ηλικίας του (Ο ίδιος ο Κόμπι δήλωσε για τον συμπαίκτη του ότι "νιώθω σαν τον μεγάλο αδερφό του και είμαι υπερήφανος για αυτόν λέγοντάς του πόσο καλή δουλειά έχει κάνει"); Μάλλον όχι, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το αγαπημένο μάθημα του Μπάινουμ στο σχολείο ήταν η… Φυσική! Ο "έλεγχός»" του μάλιστα στο Λύκειο "Σεντ Τζόζεφ" του Νιού Τζέρζι μαρτυρά ότι ήταν αριστούχος.

Το "3.6 GPA" (Great Point Average) ισοδυναμεί με... 18,5 μέσον όρο, που σημαίνει ότι ο Μπάινουμ θα μπορούσε όχι μόνο να φοιτήσει, αλλά να... επιλέξει Πανεπιστήμιο, ωστόσο οι ευκαιρίες στη ζωή δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα! Όταν το 2005 οι Λέικερς τον επέλεξαν στο Νο10 του ντραφτ, ο γιγαντόσωμος σέντερ έγινε ο νεότερος παίκτης (17 ετών, 8 μηνών και 2 ημερών) που έχει επιλεγεί ποτέ στο ντραφτ καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Τζερμέιν Ο' Νιλ των Ιντιάνα Πέισερς. Κατέχει, ωστόσο, και άλλα ρεκόρ! Στις 2 Νοεμβρίου του 2005, παίζοντας για έξι λεπτά στην πρεμιέρα των Λέικερς απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς, έγινε ο νεότερος παίκτης (18 ετών και 6 ημερών) που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ.

Η σκηνή, πάντως, που θα του μείνει αλησμόνητη κατά την παρθενική χρονιά του στο Λος Αντζελες εκτυλίχθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2006 με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον προκάτοχό του, Σακίλ Ο' Νιλ. Στην αναμέτρηση με το Μαϊάμι, ο "Σακ" κάρφωσε μπροστά στον Μπάινουμ ξαπλώνοντάς τον στο παρκέ! Ο "νέος"όχι απλώς δεν... μάσησε, αλλά στην επόμενη φάση πήρε την μπάλα και αφού προσποιήθηκε ότι θα πάει δεξιά, περιέστρεψε το σώμα του γύρω από τον Ο' Νιλ, κάρφωσε την μπάλα και αφού τον έσπρωξε (!) επιδεικτικά επέστρεψε στην άμυνα με μορφασμούς και χειρονομίες. Ο "χοντρός" τον τιμώρησε με αγκωνιά στο στέρνο και οι διαιτητές "φιλοδώρησαν" έκαστο με τεχνική ποινή.

Το καλύτερο δώρο, όμως, για τον Μπάινουμ είχε αποστολείς τους ίδιους τους Λέικερς, οι οποίοι –αφού τον επέλεξαν στο ντραφτ- προσέλαβαν τον Τζαμπάρ στη θέση του ασίσταντ κόουτς με ειδίκευση στους ψηλούς (τόσο μπροστά είναι στο ΝΒΑ – όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί κάποιοι το περιφρονούν)! "Αυτή τη χρονιά δεν λογίζεται πια έφηβος. Εχει ωριμάσει και έχει μάθει πολλά γύρω από το παιχνίδι. Δεν ξέρει τόσα πολλά για το πώς ακριβώς παίζεται το μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο και αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο για αυτόν. Εχει, όμως, τις ικανότητες ώστε να το υπερπηδήσει και μάλιστα γρήγορα", δήλωσε προσφάτως ο Τζαμπάρ, ο οποίος εκτός από τις γνώσεις του έχει μεταδώσει στον μαθητή του και το περίφημο... "sky hook", τη ραβέρσα που τον έκανε διάσημο.









TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ