BASKETBALL ANALYSIS

Μπάγερν - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 29 πόντοι του Σλούκα, το +15 του Χουάντσο και το σημάδι στον Ιμπάκα στο Pick and Roll

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν. Το ανελέητο σημάδι στον Ιμπάκα στο Pick and Roll, το +15 και οι 14 πόντοι με δύο ντρίμπλες του Ερνανγκόμεθ και οι 29 πόντοι του Σλούκα. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε μία ακόμα σημαντική νίκη επικρατώντας με 75-82 της Μπάγερν στο Μόναχο και πλέον βρίσκεται μία ανάσα από το να κλειδώσει την 2η θέση στην κανονική περίοδο στην EuroLeague.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του “τριφυλλιού”.

Το Pick and Roll, το σημάδι στον Ιμπάκα και οι 29 πόντοι του Σλούκα

Σύμφωνα με το Hudl Instat η Μπάγερν είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα της EuroLeague στο σύνολο πόντων που δέχεται σε καταστάσεις Pick and Roll όπου σουτάρει ο χειριστής με 16.15 πόντους παθητικό μέσο όρο ανά αγώνα, αλλά 7η καλύτερη στους πόντους ανά κατοχή που δέχεται (0.94 ανά κατοχή). Η λογική της ξεκινάει με την παρουσία του Σερτζ Ιμπάκα, που παίζει Drop άμυνα (μένει πίσω δίνοντας το σουτ), κάτι που απαιτεί από τους γκαρντ της να σπάνε τα σκριν.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι την ίδια στιγμή μία από τις καλύτερες και πιο παραγωγικές ομάδες της EuroLeague σε καταστάσεις Pick and Roll που σουτάρει ο χειριστής χάρη στην παρουσία των Σλούκα, Ναν (και σε δεύτερο χρόνο των Γκραντ, Βιλντόσα, Γκριγκόνις). Ήταν σαφές ότι πολλά θα κρίνονταν στο πώς θα σούταραν οι γκαρντ του Παναθηναϊκού AKTOR σε κατάσταση Pick and Roll.

Σύμφωνα με το Hudl Instat λοιπόν, το “τριφύλλι” σημείωσε 21 πόντους σε 23 κατοχές σε κατάσταση Pick and Roll (0.91 πόντοι ανά κατοχή). Κάτω από τον μέσο όρο του δηλαδή (0.99). Δεν παύει όμως να πήρε πολλούς πόντους. Και έτσι ξεκλείδωσε το ματς. Κομβικός σε αυτό ήταν ο Κώστας Σλούκας (12 πόντοι και 7 ασίστ).

Ο ηγέτης των “πράσινων” ήταν κομβικός για ακόμα ένα παιχνίδι, χάρη στην ικανότητά του να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, αλλά και να δημιουργεί. Σημείωσε 10 από τους 21 πόντους των “πράσινων” σε κατάσταση Pick and Roll (σε 8 κατοχές), ενώ μοίρασε άλλους 17 πόντους με τις ασίστ του. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος για 29 πόντους του Παναθηναϊκού AKTOR. Ιδού μία χαρακτηριστική φάση:

Ο Σλούκας παίζει Pick and Roll με τον Λεσόρ, με τον Ιμπάκα να μένει πίσω, παίζοντας Drop.

Μπάγερν - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 29 πόντοι του Σλούκα, το +15 του Χουάντσο και το σημάδι στον Ιμπάκα στο Pick and Roll
PRINTSCREEN

Ο Σλούκας ευστοχεί σε τρίποντο.

Μπάγερν - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 29 πόντοι του Σλούκα, το +15 του Χουάντσο και το σημάδι στον Ιμπάκα στο Pick and Roll
PRINTSCREEN

Ο Παναθηναϊκός AKTOR σημάδεψε τον Ιμπάκα όλο το βράδυ. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο άλλοτε NBAερ ψηλός ήταν κύριος αμυντικός σε 10 κατοχές και δέχθηκε 13 πόντους (1.3 ανά κατοχή). Οι “πράσινοι” γνώριζαν την άμυνα της Μπάγερν και προσαρμόστηκαν αντίστοιχα.

Η βραδιά του Ερνανγκόμεθ

Σε μία βραδιά που ο Ντίνος Μήτογλου σημείωσε τους 6 πρώτους του Παναθηναϊκού AKTOR και μετά σίγησε, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (14 πόντοι με 3/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές) και +15 στο σύστημα +/- (το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του), πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα, αν όχι την καλύτερη, δίνοντας λύσεις σε κομβικά σημεία.

Μπάγερν - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι 29 πόντοι του Σλούκα, το +15 του Χουάντσο και το σημάδι στον Ιμπάκα στο Pick and Roll
INTIME SPORTS

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Για πρώτη φορά από τότε που επέστρεψε από τον τραυματισμό του, ο Ερνανγκόμεθ έπαιξε όπως περίμενε ο Παναθηναϊκός AKTOR όλη την σεζόν. Κινήθηκε καλά χωρίς την μπάλα, έβαλε τα σουτ που πήρε. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο ήταν ότι χρειάστηκε μόλις δύο ντρίμπλες για να σημειώσει 14 πόντους.

Σε έναν Παναθηναϊκό AKTOR που έχει γκαρντ που θέλουν πάρα πολύ ώρα την μπάλα στα χέρια τους, η παρουσία ενός παίκτη που μπορεί να κάνει ζημιά παίζοντας χωρίς αυτήν είναι κομβική. Αυτός ήταν ο λόγος που αποκτήθηκε ο Ερνανγκόμεθ, επειδή ξέρει να το κάνει καλά αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μήτογλου έχει εκτοξευτεί φέτος. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Ερνανγκόμεθ ήταν πολύτιμος χθες, δίνοντας όλα αυτά που περιμένει ο Παναθηναϊκός AKTOR από αυτόν.

Ο χαρακτήρας της ομάδας και το ροτέισον που μεγαλώνει την κατάλληλη στιγμή

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν αυτός που είχε το “πρέπει” στο Μόναχο επειδή κυνηγάει την 2η θέση, αφού η Μπάγερν είχε κυρίως μαθηματικές ελπίδες εισόδου στο play-in της EuroLeague. Σε ένα σκληρό παιχνίδι όμως έβγαλε χαρακτήρα και πήρε ακόμα μία σημαντική νίκη. Ακόμα πιο σπουδαίο όμως - ειδικά επειδή πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία της σεζόν - είναι ότι μεγάλωσε το ροτέισον σε ένα κρίσιμο παιχνίδι.

Συνολικά εννέα παίκτες των “πράσινων” αγωνίστηκαν μεταξύ 10 και 29 λεπτών. Για ένα “τριφύλλι” που έχει βγάλει σχεδόν όλη την σεζόν με ροτέισον 7 παικτών αυτό είναι πολύτιμο. Η απόδοση του Χουάντσο είναι λογικό να ενθουσιάζει. Καλή παρουσία είχε όμως και ο Ιωάννης Παπαπέτρου όσο αγωνιστηκε, δίνοντας λύσεις. Οι δύο φόργουορντ και ο Λούκα Βιλντόσα - που ακόμα ψάχνεται και αγωνίστηκε μόλις 5 λεπτά - έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα φέτος από τραυματισμούς. Έλειψαν πολύ, παρά την σπουδαία πορεία των “πράσινων” όλη την σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα μπει στην τελική ευθεία της σεζόν έχοντας βρει χημεία και ρόλους. Αν οι Ερνανγκόμεθ και Παπαπέτρου συνεχίσουν έτσι, αυτό αλλάζει για τα καλά τα δεδομένα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος των “πράσινων” από το παιχνίδι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ