ΜΠΑΣΚΕΤ

Μουρατόρε: "Επαίσχυντη η συμπεριφορά της EuroLeague"

USA basketball players clap as Sue Bird receives their trophy from FIBA President Horacio Muratore, following their victory over Spain in the Basketball  World Championship for Women's final, at Fenerbahce Arena in Istanbul, Turkey, Sunday, Oct. 5, 2014. (AP Photo)
USA basketball players clap as Sue Bird receives their trophy from FIBA President Horacio Muratore, following their victory over Spain in the Basketball World Championship for Women's final, at Fenerbahce Arena in Istanbul, Turkey, Sunday, Oct. 5, 2014. (AP Photo) AP PHOTO

Ο πρόεδρος της FIBA, Οράσιο Μουρατόρε, μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις τακτικές της EuroLeague και τις... τρικλοποδιές για τα "παράθυρα" των εθνικών ομάδων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 86 χρόνων ζωής της FIBA, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Οράσιο Μουρατόρε, μίλησε για τα "παράθυρα" των εθνικών ομάδων, την ανάπτυξη των ομοσπονδιών και τον πόλεμο από την EuroLeague, τη συμπεριφορά της οποίας χαρακτήρισε επαίσχυντη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Το τρίτο παράθυρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ FIBA ​​2019 είναι μόλις λίγες μέρες μακριά και σηματοδοτεί το ήμισυ της διαδρομής προς την Κίνα το 2019. Ποια ήταν η αντίδραση που εισπράξατε για Σύστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων της FIBA και το καλεντάρι της από τις διάφορες γωνιές του πλανήτη;

"Έχει γίνει αποδεκτό με πολύ ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που ξεκινήσαμε αυτό το έργο επειδή παρακολουθούμε τις Εθνικές Ομάδες να επιστρέφουν και να παίζουν στο σπίτι τους. Ο στόχος μας είναι οι Εθνικές Ομάδες να παίζουν τακτικά στην έδρα τους, αλλά και να βοηθήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης αυτών των αγώνων, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο επενδύουμε τόσο πολύ. Η χρηματοοικονομική επένδυση, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που τοποθετήθηκε στον πρώτο κύκλο του νέου συστήματος (2017-2021), συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ιστορία της FIBA.

Φυσικά, όμως σημαίνει ότι οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να προετοιμαστούν με πολλή σκληρή δουλειά και ορισμένες από αυτές χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Ωστόσο, λαμβάνουν αυτή την βοήθεια από τα περιφερειακά γραφεία της FIBA, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά του έργου και της ανάπτυξης. Εκ μέρους της FIBA, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειές τους.

Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην περιοχή της FIBA Europe ​​για το πώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τα Προκριματικά. Αυτό δεν ήταν εύκολο εξαιτίας των περιστάσεων που δεν ήταν ιδανικές, λόγω της επαίσχυντης συμπεριφοράς και των επιπλοκών που έθεσε σε λειτουργία η Euroleague Commercial Assets (ECA)".

- Η δική σας εμπειρία επιτρέπει να βλέπετε αυτά τα Προκριματικά από την οπτική γωνία μιας εθνικής ομοσπονδίας και τα πιθανά κέρδη που μπορεί να παραχθούν…

"Ναι, ήμουν πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας της Αργεντινής (CABB), οπότε προσωπικά γνωρίζω τους πονοκεφάλους που προκύπτουν με την οργάνωση ενός γεγονότος. Επρεπε να σκεφτόμαστε την ασφάλεια των παικτών, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της εξασφάλισης υψηλής τηλεοπτικής παραγωγής, να καλύπτουμε το κόστος των διαιτητών και να ασχολούμαστε με ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων. Τώρα, στο πλαίσιο του νέου συστήματος, τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται από τη FIBA. Ως εκ τούτου, οι εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να επικεντρωθούν στα παιχνίδια που φιλοξενούν, καθώς και στην προώθηση τους, την εύρεση χορηγών και την πώληση εισιτηρίων. Οι συζητήσεις που είχα με τις ομοσπονδίες κατά τη διάρκεια αυτών των παιχνιδιών ήταν πολύ θετικές. Έχουν δει τους καρπούς της εργασίας τους. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Οι ομοσπονδίες μας παίρνουν τόσα πολλά από αυτά τα προκριματικά, και συγκεκριμένα:

Έχουν την Εθνική Ομάδα και πάλι στο σπίτι τους, παίζοντας σε επίσημα και ουσιαστικά παιχνίδια.

Υποδέχονται φιλάθλους σε αυτά τα παιχνίδια.

Παράγουν κέρδη μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων και χορηγιών

Προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους νεαρούς αστέρες που εκπροσωπούν τη χώρα τους

Φιλοξενούν αυτά τα παιχνίδια σε πόλεις όπου η Εθνική Ομάδα δεν έπαιξε ποτέ στο παρελθόν

Οικοδομούν μια αγορά για τον εαυτό τους".

- Ο Ιούνιος είναι ένας σημαντικός μήνας για την FIBA ​​με την επέτειο των γενεθλίων της, αλλά και επειδή ο μήνας σηματοδοτεί την επανέναρξη της περιόδου των Εθνικών Ομάδων. Η σεζόν στο 3x3 ξεκίνησε με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι συμπεράσματα βγάλατε από αυτό το τουρνουά;

"Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA ​​3x3 πήγε πολύ καλά και πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικό μέρος. Η Μανίλα ήταν μία πολύ καλή οικοδέσποινα, δεδομένης της αγάπης που υπάρχει για το μπάσκετ στις Φιλιππίνες. Επίσης, ήταν σπουδαίο το γεγονός ότι ειχαμε τους αγώνες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (8-12 Ιουνίου), πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες, το φθινόπωρο (6-18 Οκτωβρίου) και την παγκόσμια περιοδεία του FIBA ​​3x3 με τους τελικούς να γίνονται στο Πεκίνο (27- 28 Οκτωβρίου). Αυτά είναι τα μεγάλα γεγονότα 3x3 του έτους και είναι βασικά στη διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης και προώθησης του 3x3 που θα οδηγήσει στο ντεμοπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020".

- Η σεζόν των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων Νέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Τι περιμένετε από το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ​​U17 σε αγόρια και κορίτσια;

"Και τα δύο τουρνουά θα πρέπει να είναι πραγματικά καλά - το ανδρικό στην Αργεντινή και το γυναικείο στην Λευκορωσία. Ελπίζουμε να δούμε μεγάλους αγώνες. Αυτά είναι γεγονότα παγκοσμίου επιπέδου και πιστεύουμε ότι το επίπεδο των παικτών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, όπως και η ποιότητα του παιχνιδιού. Αυτή είναι μια σπουδαία ηλικιακή κατηγορία και πιστεύω ότι μπορούμε ήδη να δούμε ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί αστέρες του μπάσκετ".

- Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προεδρεύσατε την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της FIBA ​​για το 2018 και υπήρξαν σπουδαία νέα για το γυναικείο μπάσκετ με την έγκριση ενός συστήματος διεξαγωγής των διοργανώσεων που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος και το οποίο αποτελεί ένας μονοπάτι για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του γυναικείου μπάσκετ.

"Αυτό το σύστημα θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και θα ενισχύσει τη θέση του γυναικείου μπάσκετ χάρη στην τακτική και ετήσια παρουσία των γυναικίων Εθνικών Ομάδων σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Πιστεύω ότι το σύστημα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Ένας από τους κύριους στόχους μας στα επόμενα χρόνια είναι η καλύτερη στήριξη, η ανάπτυξη και η προώθηση του γυναικείου μπάσκετ και η μεγαλύτερη προβολή του, ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Η φετινή έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών είναι σχεδόν βασισμένη πάνω μας.

Ναι, σε τρεις μήνες, το γυναικείο μπάσκετ θα γιορτάσει τη μεγαλύτερη στιγμή του σε ένα πανέμορφο νησί στην Ευρώπη, την Τενερίφη. Χαίρομαι που επιστρέφω σε αυτό το μέρος καθώς έχω υπέροχες αναμνήσεις από εκεί, όπου βρέθηκα κατά τη διάρκεια του περσινού FIBA ​​Intercontinental Cup".

- Τέλος, μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τον προκάτοχό σας και τον πρώην Πρόεδρο της FIBA, Γιάν Μαϊνινί, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Μαΐου;

"Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλάς για έναν φίλο που πεθαίνει. Ο Ιβάν Μαϊνινί θα παραμείνει πάντα ένα σημαντικό πρόσωπο για μένα. Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο μπορούσα να αναφερθώ ως πρόεδρος. Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης που διηύθυνε σημαντικούς θεσμούς όπως η Γαλλική Ομοσπονδία Μπάσκετ (FFBB), μια από τις μεγαλύτερες εθνικές ομοσπονδίες που έχουμε στη FIBA. Τον γνώρισα καλά και έγινε ένας άνθρωπος που έχαιρε της εμπιστοσύνης μου, κάποιος στον οποίο θα μπορούσα να απευθυνθώ για συμβουλές. Με βοήθησε πολύ στο “ταξίδι” μου για να γίνω Πρόεδρος της FIBA. Εκλέχθηκε πρόεδρος της FIBA το 2010 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εγώ έγινα αντιπρόεδρος.

Ο Ιβάν ηθελε να είναι σίγουρος ότι σιγά σιγά θα συμμετείχα σε όλες τις αποφάσεις. Με έκανε επίσης να ανακαλύψω τις απαιτήσεις της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, όταν ορίσαμε τους στρατηγικούς πυλώνες μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν. Πάντα ένιωθα ότι ήμουν μέλος της ομάδας γιατί αυτός εξασφάλιζε ότι συμμετείχα στα πάντα. Όταν εξελέγην πρόεδρος της FIBA στη Σεβίλλη το 2014, όλοι οι στόχοι που ορίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη τέσσερα χρόνια νωρίτερα ήταν γνωστοί σε μένα, χάρη στον Ιβάν.

Άφησε μια κληρονομιά πίσω του. Με το θάνατό του, δεν έχασα μόνο έναν μεγάλο εμπνευσμένο ηγέτη, αλλά και έναν πολύ καλό φίλο".

AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ