BASKETBALL ANALYSIS

Μονακό - Ολυμπιακός: Το μηδέν του Βεζένκοβ στο χειρότερο επιθετικό βράδυ των ερυθρόλευκων και τα κοψίματα που τόσο έλειψαν

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI

Με τη βοήθεια των στοιχείων του Instat Scout εντοπίσαμε τις αιτίες της σκληρής ήττας που υπέστη ο Ολυμπιακός από τη Μονακό, με συνέπεια να πέσει από την κορυφή χάνοντας το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Κρανίου τόπος; Όχι ακριβώς. Μα για δεύτερη φορά επί γαλλικού εδάφους, σε λιγότερο από ένα μήνα μάλιστα, ο Ολυμπιακός έπεσε στην ίδια παγίδα. Έχασε στο φινάλε παρόλο που είχε προηγηθεί νωρίς με διψήφιες διαφορές.

Βέβαια, ως ποιότητα υλικού, η Μονακό είναι ανώτερου επιπέδου από τη Βιλερμπάν. Άρα το 64-60 της Τρίτης στο "Γκαστόν Μεντεσέν" δεν είναι δα και καταστροφή. Αρκεί οι ερυθρόλευκοι να μην ισοβαθμήσουν με τους Μονεγάσκους στο φινάλε της κανονικής περιόδου, διότι πλέον υστερούν ξεκάθαρα στην ισοβαθμία με δύο ήττες.

Κυρίως ο τρόπος ήταν αυτός που άφησε ενστάσεις. Για το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, κυρίως στη διάρκεια της κάκιστης τρίτης περιόδου, όταν οι πρωταθλητές Ελλάδας σκόραραν μόνο 8 πόντους βρίσκοντας σε τοίχο.

Το χειρότερο επιθετικά βράδυ του Ολυμπιακού

Γενικώς ό,τι ο Ολυμπιακός έφτιαχνε με κόπο και ιδρώτα στην άμυνα το γκρέμιζε με μια κλωτσιά στην επίθεση. Δεν του βγήκαν οι συνεργασίες, λίγα δούλεψαν σωστά στο δεύτερο μισό του παρκέ.

Αν και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξε σε περισσότερες κατοχές (86) απ' όσες ο μέσος όρος της στα ματς της EuroLeague (81.8), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Instat Scout, το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αντίστροφο. Το πιο παραγωγικό σύνολο της διοργάνωσης εμφάνισε τη χαμηλότερη επίδοση από την αφετηρία της σεζόν!

Ποτέ μέχρι τώρα στα προηγούμενα 17 παιχνίδια τους οι Πειραιώτες είχαν βρεθεί κάτω από τους 0.94 πόντους ανά κατοχή. Η πτώση απέναντι στη Μονακό ήταν τόσο κατακόρυφη που η κόρνα της λήξης τούς βρήκε στους 0.76π! Πιθανόν η Μονακό να μην τους ταιριάζει, διότι οι 0.98π. στον αγώνα του ΣΕΦ είναι, πλέον, η τρίτη χειρότερη επίδοση της χρονιάς τους.

Γενικά ήταν η βραδιά του σίδερου για τον Ολυμπιακό. Τα ποσοστά του σε eFG (effective field goals) και TS (true shooting) ήταν τα χαμηλότερα ως σήμερα με 50.3% και 43.6% αντίστοιχα, κάτι που είχε ως συνέπεια την κακή αντιστοιχία ασίστ/λαθών (1.07), όταν προηγουμένως ο μέσος όρος του στα ματς ήταν 1.91!

Όχι τυχαία ο Κώστας Σλούκας προσέφερε μόνο 9 πόντους από τελικές πάσες, στο δεύτερο χαμηλότερο δικό του νούμερο στα 18 ματς (8 απέναντι στην Μπάγερν).

Το μηδενικό του Βεζένκοβ

Μόνο ο Πίτερς με 4/5 τρίποντα προσέφερε τη συνέπεια που απαιτούσε ο αγώνας με τη ρακέτα σφραγισμένη από τα αθλητικά κορμιά των Μονεγάσκων.

Από 'κει και πέρα το χάος, γεγονός που επηρέασε σφόδρα την τροπή των πραγμάτων με δεδομένο ότι είχε αυξηθεί το ποσοστό των επιθέσεων που εκτελέστηκαν σε catch and shoots συνθήκες - από το 23.1% στο 26.5%, χωρίς να έρθει η ανάλογη αύξηση στους πόντους ανά κατοχή. Αντιθέτως υπήρξε μικρή πτώση (από 1.2π σε 1.17π).

Το ότι ο Ολυμπιακός δεν αποκόμισε τίποτα από τον Σάσα Βεζένκοβ μέσα από αυτές τις αγαπημένες του συνθήκες παιχνιδιού καταλαβαίνει κανείς πόσο επέδρασε αρνητικά. Ο αρχισκόρερ της ομάδας έδινε κατά μέσο όρο 1.36π ανά κατοχή και δεν έδωσε τίποτα. Μηδέν.

Οι προσπάθειες του Σάσα Βεζένκοβ από καταστάσεις catch and shoots
Οι προσπάθειες του Σάσα Βεζένκοβ από καταστάσεις catch and shoots INSTAT SCOUT


Το κοψίματα έγιναν ποσταρίσματα

Η δική του "οπισθοχώρηση" αποτυπώθηκε κατά βάση στην αδυναμία του Ολυμπιακού να "χτυπήσει" την άμυνα της Μονακό με κοψίματα. Ο συγκεκριμένος άξονας επίθεσης είναι μια από τις τρεις σταθερές του Ολυμπιακού στη χρονιά με ποσοστό που άγγιζε το 12% (11.7%). Κόντρα στους Μονεγάσκους οι ερυθρόλευκοι πήραν τέτοιες επιλογές στο μόλις 5.9% των επιθέσεών τους.

Η διαφορά είναι τεράστια για μια ομάδα που έχει μάθει και της αρέσει να παίζει πολύ με κίνηση χωρίς την μπάλα. Ακόμη κι αν ο Σάσα Ομπράντοβιτς είχε προετοιμάσει τους παίκτες του για την αντιμετώπιση των εν λόγω καταστάσεων, το μικρό ντεφορμάρισμα του Βεζένκοβ έδειξε να 'ναι καταλυτικό.

Εξ ανάγκης η ελληνική ομάδα πήγε σε περισσότερα ποσταρίσματα (από 7.6% σε 10.3%) και απόπειρες ν' ανοίξει το γήπεδο μέσω του τρανζίσιον (13.2% από 8.4%). Καμία εκ των καταστάσεων ωστόσο δεν απέδωσε, αφού ένα σύνολο που έχει συνηθίσει να παίζει με ακρίβεια συγκεκριμένα πράγματα, δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστεί χωρίς να υποστεί τις επιπτώσεις.

Αντίθετα ο Ομπράντοβιτς βρήκε λαγό στο καπέλο με τον Γιοάν Μακουντού, ο οποίος όσο ήταν στο παρκέ επέτρεψε στη Μονακό να 'ναι στο +12. Ό,τι ανώτερο και, πιθανώς πιο επιδραστικό και ωφέλιμο, εμφάνισαν οι γηπεδούχοι σε αυτό το πολύ κλειστό και οριακό παιχνίδι, καθώς ταυτόχρονα ήταν ο παίκτης με την καλύτερη απόδοση πόντων ανά κατοχή για όσους έπαιξαν τουλάχιστον 17 λεπτά.

Ο αγώνας με τη Βίρτους στην Μπολόνια θα δείξει αν ο Ολυμπιακός έχει τον χρόνο να ανακτήσει τις σταθερές του ή θα ψάξει ξανά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους να βρει ένα σημαντικό διπλό στη μάχη που δίνει στα ψηλά πατώματα της κατάταξης. Τεστ αντοχών πλέον η μάχη με την παρέα του Τεόντοσιτς.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ