FIBA WORLD CUP

Μήπως λήξει 0-0;

Μήπως λήξει 0-0;
Ελλάδα-Ακτή INTIME SPORTS

Περίεργο παιχνίδι το σημερινό ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία (18.30-ΕΤ1). Έλληνες και Ρώσοι θα προτιμούσαν να χάσουν για να μην πέσουν πάνω στους Ισπανούς στο πρώτο νοκ άουτ, όμως δημοσίως αποκηρύσσουν αυτή τη σπέκουλα. Οι Ρώσοι πάντως έχουν άλλα προβλήματα. Την κόντρα της ομοσπονδίας με τις ομάδες, τα είπα-ξείπα του Μπλατ και τους... δημοσιογράφους. Χωρίς Φώτση θα παίξει η Εθνική μας.

Οι κακές γλώσσες λένε πως στο στρατηγείο της ελληνικής αποστολής, στο ξενοδοχείο "Χίλτον" της Άγκυρας", καταστρώνονται πλάνα... ήττας για τον σημερινό αγώνα με τη Ρωσία.

Το ίδιο, όμως, θέλουν και οι Ρώσοι. Η Ισπανία, που κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσει τρίτη στον Δ' όμιλο, είναι εξίσου ανεπιθύμητη και γι' αυτούς ως αντίπαλος στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι αυτού του Μουντομπάσκετ (χώρια που αν τα βγάλουν πέρα με τους Ίβηρες, θα πέσουν πάνω στους Αμερικανούς μετά), επομένως και γι' αυτούς καλύτερο θα ήταν να χάσουν σήμερα. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι από τη Ρωσία έκαναν πλάκα στο Κέντρο Τύπου της Ankara Arena και αναρωτιόνταν: "Μήπως μπορεί να λήξει αυτό το παιχνίδι 0-0";

Δημοσίως βεβαίως οι πρωταγωνιστές του αγώνα αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας αυτή τη σπέκουλα. "Είναι κακό να κάνεις υπολογισμούς κι εμείς είπαμε ότι πρέπει να παίξουμε για τη νίκη", τόνισε ο Γιόνας Καζλάουσκας και ο Γιώργος Πρίντεζης πρόσθεσε: "Καμία ομάδα δεν μπαίνει στο γήπεδο για να χάσει. Θα παίξουμε για να κερδίσουμε".

Εξίσου κατηγορηματικοί εμφανίζονται και στο ρωσικό στρατόπεδο. "Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να καθήσουμε να χάσουμε. Δεν είμαστε Τουρκία ούτε Ελλάδα ούτε ΗΠΑ. Είμαστε η Εθνική Ρωσίας και δίνουμε τα πάντα σε αυτή τη διοργάνωση. Έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε την Ελλάδα; Δεν ξέρω. Αλλά οπωσδήποτε θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε", είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε ο Ντέιβιντ Μπλατ και μαζί του συμφώνησε και ο αρχηγός Σεργκέι Μόνια: "Σε κάθε περίπτωση θα παίξουμε για να νικήσουμε".

Τα είπα-ξείπα του Μπλατ και ο εκβιασμός με Κριάπα

Τι τελικά θα γίνει θα το μάθουμε το βράδυ. Άλλωστε υπάρχει πάντα ο παράγοντας Γαλλία, η οποία παίζει μετά τους Έλληνες και τους Ρώσους και μπορεί να διαλέξει αντίπαλο, οπότε όλος αυτός ο ντόρος σε σχέση με το δικό μας παιχνίδι να πάει... περίπατο. Το θέμα είναι πως η ατμόσφαιρα στη ρωσική ομάδα δεν είναι η ιδανική.

Μετά το παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού ο Ντέιβιντ Μπλατ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως μόλις τελειώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα, παρότι έχει συμβόλαιο ως το 2012. Ωστόσο χθες ανέκρουσε πρύμναν: "Χθες μίλησα υπό συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης και κάποια λόγια μου παρερμηνεύτηκαν. Την οριστική απόφασή μου για το αν θα μείνω ή θα φύγω θα την πάρω μετά το τέλος αυτής της διοργάνωσης κι αφού μιλήσω με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Σεργκέι Τσερνόφ. Αυτή η ομάδα αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής μου, αλλά δυστυχώς συγκεκριμένες περιστάσεις με ανάγκασαν να κάνω τη χθεσινή δήλωση".

Ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις; Περισσότερο κι από την άρνηση του Αντρέι Κιριλένκο να παίξει στο Μουντομπάσκετ, παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει χαρούμενος το χειμώνα που η Ρωσία είχε εξασφαλίσει wild card από τη FIBA και η ομοσπονδία είχε πληρώσει την εγγύηση και είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των Γιούτα Τζαζ, εκείνο που προκαλεί μεγάλα εμπόδια στη δουλειά του Μπλατ είναι η στάση των ομάδων στη Ρωσία.

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το χειμώνα με τις στημένες διαιτησίες και είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση των κορυφαίων ρωσικών ομάδων από την ομοσπονδία και τη διοργάνωση του δικού τους πρωταθλήματος, η Εθνική φαίνεται πως έχει γίνει το θύμα αυτής της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στη Ρωσία υποστηρίζουν πως οι ομάδες προσπαθούν να αποτρέπουν τους παίκτες τους από το να αγωνίζονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και υπαινίσσονται πως πίσω από την απόφαση του Χόλντεν να μην ταξιδέψει στην Τουρκία κρύβεται η ΤΣΣΚΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όμως, αυτής της κατάστασης αποτελεί η περίπτωση του Κριάπα. Ο φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε την προετοιμασία με προβλήματα τραυματισμού, ωστόσο ο Μπλατ τον πήρε μαζί του, διότι τον χρειαζόταν και διότι είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τους γιατρούς ότι θα έχανε το πολύ τα πρώτα δύο παιχνίδια του Μουντομπάσκετ.

Πριν τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε ζητήσει από τον Κριάπα να παίξει έστω και για πέντε λεπτά για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται. Το ρεπορτάζ των Ρώσων δημοσιογράφων αναφέρει πως έπεσαν τα σχετικά τηλέφωνα από την ΤΣΣΚΑ, που ανάγκασαν τον Κριάπα να μην αγωνιστεί και έκαναν τον Μπλατ έξαλλο. Με αποτέλεσμα να κάνει τη δήλωση ότι αποσύρεται από την Εθνική.

Μετά τον αγώνα με την Κίνα ο Μπλατ επανήλθε στο θέμα και αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο Κριάπα εναντίον της Ελλάδας, πρόσθεσε: "Τον ρώτησα αν μπορεί να παίξει με την Κίνα. Μου είπε: 'Κόουτς, μπορώ να τρέξω πάνω κάτω το γήπεδο, αλλά δεν θα είμαι ο Κριάπα που ξέρεις'. Ως εκ τούτου κι επειδή δεν θέλω παίκτες που να είναι σκιές του εαυτού τους, αποφάσισα να του δώσω 2-3 μέρες ακόμα".

Πέρα απ' όλα αυτά, πάντως, ο Ντέιβιντ Μπλατ φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τη Μακάμπι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τότε που συμφώνησε με την "ομάδα του λαού" δέχεται συνεχείς πιέσεις να αφήσει την Εθνική Ρωσίας. Κι ίσως αυτές οι πιέσεις να συνέβαλαν στο ξέσπασμά του και τη δήλωση αποχώρησής του εν μέσω Μουντομπάσκετ.

Μόνια: "Μας έχετε τρελάνει στη... λάσπη"!

Και σα να μην έφτανε όλο αυτό το παρασκήνιο, τα μέλη της ρωσικής αποστολής έχουν τρελαθεί με την κριτική που τους ασκούν τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, που παρά το γεγονός ότι η Εθνική έχει χάσει μόνο από την οικοδέσποινα Τουρκία ως τώρα, την έχουν... ξεσκίσει επειδή δεν παίζει καλά. Οι παίκτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν μίλησαν στη μικτή ζώνη μετά τον αγώνα με την Κίνα και μόνο ο Σεργκέι Μόνια βγήκε κάποια στιγμή για να δώσει εξηγήσεις:

"Έχουμε εκπλαγεί δυσάρεστα που η κριτική των μίντια είναι σχεδόν μονίμως αρνητική για μας. Εντάξει, δεν παίζουμε καλά, αλλά είναι προτιμότερο να νικάς χωρίς να παίζεις καλά, παρά να κάνεις καλές εμφανίσεις και στο τέλος να χάνεις. Μετά τα παιχνίδια τηλεφωνούμε σε συγγενείς και φίλους και όλο μας λένε:'Διάβασες τι γράφει ο τάδε; Τι λάσπη ρίχνει''; Μια εφημερίδα έγραψε πως ένας παίκτης της Εθνικής ομάδας ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα και αδιαφορεί για την Εθνική. Άλλες γράφουν πως ο κόουτς Μπλατ κάνει συνέχεια λάθη. Δεν είμαστε εναντίον της κριτικής, αλλά, πιστέψτε με, είναι πολύ δυσάρεστο να παίζεις για την χώρα σου, να υπερασπίζεσαι την τιμή της και συγχρόνως να δέχεσαι τόσους τόνους λάσπης".

Χωρίς Φώτση

Προβλήματα, όμως, έχει και η Εθνική μας ομάδα. Ο Αντώνης Φώτσης υπέστη στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού διάστρεμμα στην πρώτη μετατάρσιο φαλαγγική και παρότι δεν είναι κάτι σοβαρό, θα απουσιάσει από το σημερινό παιχνίδι. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή και του Κώστα Καϊμακόγλου, που έχει μια κάκωση στο μετακάρπιο του δεξιού χεριού, ενώ είχε και διάρροια.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ