ΜΠΑΣΚΕΤ

Μίλα μου για μιζέρια

Μίλα μου για μιζέρια

Η μπασκετική Ευρώπη γιορτάζει τα Final 8 της και η Ελλάδα είναι πάλι ο χωριάτης χώρια. Όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά το "να σταματήσει η μιζέρια" του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Κάτι χάσαμε ή... κάτι δεν πάει καλά;

Από τη μία το " καλό θα ήταν να σταματήσει η μιζέρια και η γκρίνια" που δήλωσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ανήμερα της κλήρωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου θα εμφανιστούμε με wild card (ή κατά τον Γιάννη Φιλέρη με "πιστωτική κάρτα για 2 (+1) χρόνια") από την άλλη όσα συμβαίνουν αυτό το σαββατοκύριακο στα γήπεδα της Ευρώπης, όπου έχουν γιορτή και Final 8 (και εμείς -κλασικά εικονογραφημένα-, πόλεμο και μονό τελικό), πόσα περισσότερα να θέλει μια ψυχή για να αναρωτηθεί τι είναι τελικά μιζέρια;

Ξεκινήσαμε από τα απλά -πλην όμως, βασικά: πήραμε ένα λεξικό, πήγαμε στο λήμμα "μ", ψάξαμε τον όρο "μιζέρια" και διαβάσαμε πως " είναι η αθλιότητα, η κακομοιριά, η μεγάλη φτώχεια, η γκρίνια, η τσιγκουνιά". Μεγάλη σχέση δεν βρήκαμε με αυτά που ακούμε και διαβάζουμε και για αυτό ζητήσαμε από δικούς μας ανθρώπους να δώσουν λύση στο... μπέρδεμα.

Tι σημαίνει μιζέρια

...για τον Μάνο Μίχαλο: " Μιζέρια είναι να μην θες τίποτα καινούριο, να μην κάνεις τίποτα διαφορετικό, να μην δοκιμάζεις πράγματα και να μένεις κολλημένος σε πρακτικές του παρελθόντος που έχει αποδειχθεί, ότι απλώς διαιωνίζουν μια μη προοδευτική κατάσταση.

Μιζέρια είναι ο αρνητισμός. Η εξαθλίωση ανθρώπων που τους προσπερνάμε καθημερινά, λόγω της δικής μας μιζέριας, που μας ενοχλούν τα πάντα αλλά δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό για να τα αλλάξουμε. Μιζέρια, πάντως, δεν είναι να καταλαβαίνεις ότι σε κοροϊδεύουν πετώντας άλλων χρήματα, για δικούς τους σκοπούς".

...για τον Γιάννη Φιλέρη: "Καλά, όταν εμείς διδάσκαμε φιλοσοφία, αυτοί ήταν στα δέντρα" είναι το γνωστό επιχείρημα των "Ελληναράδων". Γι αυτό, έχουμε κάνει και την Ελλάδα σαν τα μούτρα μας. Από τη μια η ατολμία και η ανικανότητα της Ομοσπονδίας, από την άλλη ο εκχυδαϊσμός και η κατρακύλα του Έλληνα φιλάθλου, προς τα κάτω. Προς τον πάτο. Γιατί δε γίνονται τέτοιες γιορτές, όπως στις άλλες χώρες των "κουτόφραγκων", στα πάτρια εδάφη;

Διότι κάποιος πρέπει να τις διοργανώσει. Κάποιος πρέπει να κάτσει να σκεφτεί, να συντονίσει, να προβλέψει, να προφυλάξει. Αλλά και να τα κάνει όλα αυτά (που ο συγκεκριμένος αρμόδιος φορέας δεν μπορεί) θα πρέπει να ... συνεργαστεί και με την Αστυνομία, τις Ειδικές Δυνάμεις, ου μην και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Να μας λείπει το βύσσινο, λοιπόν. Δεν θέλω να βλέπω ΜΑΤ και ΜΕΑ στα γήπεδα, να ανάβουν καπνογόνα οι μάο-μάο ημίγυμνοι και μαστουρωμένοι, να τσακώνονται οι πρόεδροι στην ΚΕΔ σε μια φαρσοκωμωδία άνευ προηγουμένου (στην οποία συμμετέχουν ενεργά και τα μέλη της επιτροπής, αφού καμιά φορά σκέφτομαι ότι ζουν για αυτές τις συνεδριάσεις) και μετά στο γήπεδο να επικρατεί μια άκρως ελληνική ατμόσφαιρα.

Τσιγάρα, σε κλειστό, ενώ απαγορεύεται, αντικείμενα στο παρκέ, που καμιά φορά βρίσκουν τον στόχο τους, σεξουαλικά συνθήματα από στερημένους οπαδούς,ένα αρρωστημένο σκηνικό, που δεν αντέχεται. Ανακοινώσεις, κύκλοι, τετράγωνα, εμετικά πρωτοσέλιδα, τι θες ρε Νίκη και με ...μπριζώνεις Παρασκευιάτικα; Προτιμώ, λοιπόν, να βλέπω τα φάιναλ-έιτ των ξένων στην τηλεόραση και να περνάει ευχάριστα η ώρα μου. Αφήστε που φέτος, κάναμε κι ένα βήμα μπροστά. Θα γίνει ο τελικός σε γεμάτο γήπεδο. Αυτό που το πας;".

...για τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη: " Ό,τι είναι η Ελλάδα, σε όλους τους τομείς. Ο τρόπος που δεν αναζητά να βρει τον εαυτό της. Μιζέρια είναι να συμβιβάζεσαι με τη μιζέρια".

...για τον Στέφανο Τριαντάφυλλο: "Είναι το να σηκώσεις στο χέρι σου τα χαρτιά που σου μοιράστηκαν και να απλά να αποδεχθείς ότι είναι μέτρια ή κακά, να μην παλεύεις τις όποιες πιθανότητες, να μην ονειρεύεσαι, να μην προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος, αλλά και παράλληλα να μη θέλεις να γίνονται ούτε οι άλλοι δίπλα ή απέναντι σου, για να μη φανεί η διαφορά Μίζερος είναι αυτός που άκουσε τον Γουέιν Γκρέτσκι να λέει "χάνεις 100% των σουτ που δεν έκανες ποτέ" και τελικά δεν σούταρε".

...για τον Ηλία Αναστασιάδη: " Είναι στάση ζωής. Ο μίζερος άνθρωπος θα βρει πάντα κάτι να μιζεριάσει. Στις μεγάλες ήττες, είναι η καλύτερη του. Στις μεγάλες νίκες, θα ψάξει να βρει το fail. Για να κουκουλώσει τα δικά του προβλήματα, κρίνει αυτά των υπολοίπων. Δεν χρειάζεται να γαμ... για να γίνει μίζερος. Είναι έτσι κι αλλιώς".

. ..για τον Θανάση Κρεκούκια: "Μιζέρια είναι να πρέπει να γράψω για πολλοστή φορά για το χάλι μας το μαύρο, για τη μαλακία που μας δέρνει, για την ανικανότητα που μας διακρίνει, για όλα αυτά που μας χαρακτηρίζουν μέσα στα γήπεδα, για εκείνα που έχουν οι άλλοι και που εμείς δεν πρόκειται να αποκτήσουμε, πολύ απλά γιατί δεν τα θέλουμε. Επειδή έχουμε κάνει την επιλογή μας και θέλουμε άλλα.

Αυτή η ιστορία του ελληνικού κυπέλλου στο μπάσκετ έχει καταντήσει μια άρρωστη ηλιθιότητα με την οποία δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς. Ας συνεχίσουν να ασχολούνται αυτοί που γουστάρουν τον οπαδικό αυνανισμό, τη γκρίνια με τους διαιτητές, τα πρωτοσέλιδα των βόθρων του Τύπου, τη βλακεία της Ομοσπονδίας, τα τσιτάτα των προέδρων, τα συγκινητικά δακρυγόνα, το ξύλο κάθε είδους και γενικότερα την πασαρέλα των Αυστραλοπίθηκων σε κάθε επίπεδο. Φέτος, λέει, δεν θα έχουμε πανό όπως τα προηγούμενα χρόνια στο Ελληνικό, αλλά θα γεμίσει το γήπεδο στην Κρήτη.

Με βλαμμένους που όμως θα απαγορεύεται να έχουν κασκόλ, σημαίες και λοιπά διακριτικά (!). Αλλά θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους το οπαδικό τους μίσος και οτιδήποτε άλλο θα μπορεί να μετατρέψει σε μπουρδέλο τον τελικό, αν και όποτε το αποφασίσουν. Και από την άλλη, στη Μάλαγα θα εξελίσσεται το Final-8 του Copa del Rey, αυτή η υπέροχη μπασκετική γιορτή που μοιράζει απλόχερα αθλητικό πολιτισμό και διαμορφώνει τις ιδανικότερες συνθήκες για όποιον θέλει να απολαύσει αυτό που αγαπάει. Αλλά μην ανησυχείτε. Οι δικοί μας φωστήρες αποφάσισαν ότι στον δικό μας τελικό, όποιος φτάσει αργά στο γήπεδο, δεν θα μπορέσει να μπει μέσα. Θα είναι όπως στα θέατρα. Με το τρίτο κουδούνι ξεκινάει η παράσταση και οι πόρτες κλείνουν. Έτσι θα γίνει και στο δικό μας μπασκετικό θέατρο. Αυτό του παραλόγου".

...για τον Ηλία Ευταξία: "Εύκολη λέξη στη χρησιμοποίησή της και από αυτές που βολεύουν στους βαρύγδουπους λόγους, γιατί προσδιορίζει αρκετά πράγματα στο μυαλό των περισσοτέρων χωρίς να είναι κάτι συγκεκριμένο. Μ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια δηλαδή.

Η κακομοίρα η μιζέρια όμως, έχει ορισμό και προσδιορίζει συγκεκριμένα πράγματα ή καταστάσεις. Η γαλλική λέξη "misère" επεξηγεί την αθλιότητα, αλλά και τη δυστυχία, η οποία έρχεται στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα της φτώχειας. Ουσιαστικά η μιζέρια είναι η ψυχολογική αντανάκλαση της οικονομική ανεπάρκειας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι για τον κάθε ένα ξεχωριστά, αλλά στο δικό μου μυαλό, χωρίς περίεργους όρους, ο μίζερος είναι ο τσιγκούνης (προσοχή, το αντίθετο δεν ισχύει) και αυτός που καταβάλλεται από το γεγονός πως δεν έχει να φάει ή να βρει στέγη. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει διαφορετικά τη λέξη, είναι δικαίωμά του και πολύ εύκολο μάλιστα, αφού ο κάθε ένας έχει τη μιζέρια διαφορετικά στο μυαλό του".

...για τον Θοδωρή Κουνάδη: "Λένε ότι το αντίθετο της ζωής είναι ο θάνατος. Λέω ότι η μιζέρια είναι η άρνηση να χαμογελάσεις, να αγαπήσεις, να διεκδικήσεις, να ερωτευτείς, να δοκιμάσεις, να παλέψεις, να ονειρευτείς, να ρισκάρεις, να μοχθήσεις, να πιστέψεις, να κοιτάξεις μπροστά. Τελικά, το αντίθετο της ζωής είναι η μιζέρια...".

Για εσάς, αλήθεια, τι είναι μιζέρια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ