NBA

Μάβερικς - Μπλέιζερς, ο πρώτος αγώνας που κρίθηκε από το μπασκετικό... VAR

Μάβερικς - Μπλέιζερς, ο πρώτος αγώνας που κρίθηκε από το μπασκετικό... VAR
AP Photo/Tony Gutierrez AP PHOTO/TONY GUTIERREZ

Ο αγώνας των Μάβερικς με τους Μπλέιζερς κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από το challenge των δεύτερων, που σε αντιστοιχία είναι κάτι αντίστοιχο με το ποδοσφαιρικό VAR.

Οι Μπλέιζερς επιβλήθηκαν με 121-119 των Μάβερικς στο Ντάλας, υποχρεώνοντας την παρέα του Ντόντσιτς στην πρώτη φετινή της ήττα. Το θέμα ωστόσο είναι πως έγιναν η πρώτη ομάδα που χρειάστηκε την βοήθεια της τεχνολογίας και το λεγόμενο Challenge - κάτι σαν το ποδοσφαιρικό VAR - για να σφραγίσει τη νίκη της!

Αρχικά μία υπενθύμιση σχετικά με το τι είναι το Challenge: Το Challenge προστέθηκε φέτος δοκιμαστικά στο ΝΒΑ, σύμφωνα με το οποίο μία ομάδα μπορεί να αμφισβητήσει μία απόφαση των διαιτητών, με τίμημα ένα τάιμ-άουτ.

Με βάση τους κανονισμούς, αυτό το οποίο μπορούν να αμφισβητήσουν - στέλνοντας τους διαιτητές να παρακολουθήσουν το VIDEO της φάσης - είναι κάποιο φάουλ που χρεώθηκε εναντίον τους, μία παράβαση goaltending ή την διεκδίκηση της κατοχής αν η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου. Πάμε τώρα να δούμε και τι έγινε στον αγώνα των Μάβερικς με τους Μπλέιζερς:

Με το σκορ να είναι 120-119 για το Πόρτλαντ, οι Μαβς είχαν την τελευταία επίθεση, την οποία εκτέλεσε ο Λούκα Ντόντσιτς και αστόχησε. Κάπου εκεί όμως εμφανίστηκε ο Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ παίρνοντας το επιθετικό ριμπάουντ, προσπαθώντας στην συνέχεια να σκοράρει, με τον Λίλαρντ να του κλέβει τη μπάλα. Οι διαιτητές όμως χρέωσαν φάουλ. Τότε ήταν που ο Λίλαρντ είπε στον προπονητή του, Τέρι Στοτς, να κάνει challenge την απόφαση, αφού πίστευε ότι δεν έκανε φάουλ. Το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε, με τους διαιτητές να παίρνουν πίσω το φάουλ και να δίνουν τζάμπολ από το κέντρο του γηπέδου, με την κατοχή να καταλήγει στους Μπλέιζερς και τον Κεντ Μπέιζμορ να κερδίζει φάουλ, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ με 1/2 βολές.

" Αν ο Λίλαρντ δεν ήταν τόσο πιεστικός δεν θα είχα κάνει challenge. Έχω πει στους παίκτες μου πως όταν ζητάνε κάτι τέτοιο πρέπει να είναι ειλικρινείς, αφού όλοι πιστεύουν ότι δεν κάνουν φάουλ. Τους εμπιστεύομαι, αλλά πρέπει να πάρουν την ευθύνη" δήλωσε σχετικά ο Στοτς μετά το παιχνίδι, επαινώντας τον Λίλαρντ.

Ο Ιδιοκτήτης των Μαβς, Μαρκ Κιούμπαν, δεν χάρηκε πάντως ιδιαίτερα με την αλλαγή της απόφασης των διαιτητών, σχολιάζοντας σχετικά στο twitter: " Είμαι υπέρ του κανονισμού για το challenge, αλλά αν αλλάζεις μία απόφαση πρέπει να δείχνεις το replay που σε οδήγησε σε αυτή μαζί με μία εξήγηση, αλλιώς θα έχουμε προβλήματα. Από τις γωνίες που το είδαμε στο γήπεδο έμοιαζε με καθαρο κλέψιμο, αλλά υπάρχει αρκετή επαφή με το σώμα. Οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο δεν είχαν ιδέα γιατί πήραν οι διαιτητές πίσω το φάουλ. Δεν πρέπει να γίνεται έτσι".

Στο VIDEO που παρατίθεται μπορείτε να δείτε την επίμαχη φάση, όπως την παρουσίασε ο Σύνδεσμος Διαιτητών του ΝΒΑ:

AP Photo/Tony Gutierrez

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ