BASKETBALL ANALYSIS

Μάριους Γκριγκόνις: Ένα ντελικάτο εργαλείο στα χέρια του Ράντονιτς

Μάριους Γκριγκόνις: Ένα ντελικάτο εργαλείο στα χέρια του Ράντονιτς
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout το προφίλ του Μάριους Γκριγκόνις του Παναθηναϊκού. Η ικανότητά του στην δημιουργία και την εκτέλεση, το εξαιρετικό μέγεθος για την θέση του και το δυνατό - αλλά όχι αθλητικό - κορμί.

Ο Μάριους Γκριγκόνις (28 χρονών, 1.98 μέτρα) είναι ο παίκτης που επέλεξε ο Ντέγιαν Ράντονιτς για την θέση του βασικού σούτινγκ γκαρντ στον Παναθηναϊκό της σεζόν 2022/23, με τους πράσινους να ανακοινώνουν την απόκτησή του το βράδυ της Πέμπτης (15/07) για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Λιθουανός γκαρντ/φόργουορντ είναι ένας παίκτης που έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά του στην EuroLeague τα τελευταία χρόνια, έχοντας το προφίλ του παίκτη που συνηθίζει να συνεργάζεται ο τεχνικός του “τριφυλλιού”.

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού.

Ένας περιφερειακός με μέγεθος που "ακουμπάει" τρεις θέσεις

Ο Μάριους Γκριγκόνις έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν περιφερειακό για όλες τις (επιθετικές) δουλειές. Η άνοδός του ξεκίνησε στην Άλμπα Βερολίνου την σεζόν 2017/18, για να ακολουθήσει μία τριετία στην Ζάλγκιρις - όπου εξελίχθηκε στον ηγέτη της ομάδας - για να βρεθεί την περασμένη σεζόν στην ΤΣΣΚΑ, όπου έδειξε - όσο πρόλαβε να αγωνιστεί πριν αποχωρήσει λόγω του πολέμου με την Ουκρανία - ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε συνθήκη.

Ο Γκριγκόνις είναι ένας σύγχρονος γκαρντ/φόργουορντ με καλό μέγεθος (1.98 μέτρα), ο οποίος μπορεί - υπό προϋποθέσεις - να περάσει και από τις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Είναι σαφές ότι είναι “πλάγιος” (κοινώς, αγωνίζεται στις θέσεις 2 και 3) ωστόσο για ένα μικρό διάστημα μπορεί να “ακουμπήσει” λίγο και στην θέση του πόιντ γκαρντ.

Το βασικό στοιχείο του Λιθουανού είναι ότι έχει την ικανότητα να είναι εξίσου αποδοτικός με και χωρίς την μπάλα στα χέρια. Για την ακρίβεια, ενώ είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ (σουτάρει σταθερά πάνω από 38% στα τρίποντα εδώ και μία πενταετία), στην πραγματικότητα οι ομάδες του αποφάσισαν να του δώσουν την μπάλα στα χέρια.

Ξέρει να δημιουργεί, προτιμά να εκτελεί

Σύμφωνα με το InStat Scout, την τελευταία 4ετία (3 χρόνια στην Ζάλγκιρις και έναν στην ΤΣΣΚΑ) ο Γκριγκόνις εκδήλωsε το 25% των επιθέσεών του σε καταστάσεις Pick and Roll όπου επιχείρησε σουτ, αποδίδοντας 1.07 πόντους ανά κατοχή, σε ένα πολύ καλό νούμερο. Την ίδια στιγμή βέβαια, ακόμα πιο εντυπωσιακό αυτή την τετραετία είναι το νούμερό του σε καταστάσεις Spot Up (σουτ από στάση), αφού σημείωνε 1.47 πόντους ανά κατοχή, σε ένα ελίτ νούμερο.

Τόσο η Ζάλγκιρις όσο - σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό - και η ΤΣΣΚΑ έδωσαν την μπάλα στα χέρια του Λιθουανού και του ζήτησαν να δημιουργήσει καταστάσεις. Τις περισσότερες ο Γκριγκόνις έστηνε κεντρικό Pick and Roll, δείγμα ότι οι ομάδες του ήθελαν να του δώσουν όλο το γήπεδο. Ήταν - και είναι - σαφές ότι ο Γκριγκόνις αισθάνεται πολύ πιο άνετα πηγαίνοντας δεξιά από ότι πηγαίνοντας αριστερά για να επιχειρήσει σουτ. Εξίσου σαφές είναι ότι λόγω έλλειψης υψηλών αθλητικών δεν πήγαινε με μεγάλη συχνότητα προς το καλάθι, παρά προτιμούσε να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Παράλληλα όμως, έχει ένα αρκετά αξιόπιστο floater, το οποίο χρησιμοποιεί. Ιδού το Shot Chart του την τελευταία 4ετία στην EuroLeague.

Το Shot Chart του Μάριους Γκριγκόνις στην EuroLeague την περίοδο 2018-2022
Το Shot Chart του Μάριους Γκριγκόνις στην EuroLeague την περίοδο 2018-2022 INSTAT SCOUT

Όπως γίνεται σαφές αν κάποιος παρατηρήσει το Shot Chart του Γκριγκόνις, είναι ξεκάθαρο ότι έχοντας την μπάλα στα χέρια πήρε την πλειονότητα των επιθέσεών του από την κορυφή της ρακέτας και τις 45 μοίρες. Την ίδια στιγμή ωστόσο επιβεβαίωσε ότι είναι εξαιρετικός σουτέρ και από τα σουτ που πήρε στις γωνίες. Εξίσου σημαντικό είναι πάντως ότι - αν και είναι αποδοτικός σε τέτοιες καταστάσεις - ο Γκριγκόνις πήρε μόλις 32 τρίποντα σε off screen καταστάσεις σε 4 χρόνια, σουτάροντας με ποσοστό 56%. Ο λόγος σαφής: Οι ομάδες του προτιμούσαν να του δίνουν την μπάλα στα χέρια, είτε να τον τοποθετούν σε σημεία του παρκέ που θα απειλούσε με το σουτ.

Στον τομέα της δημιουργίας ωστόσο, ο κόσμος είναι καλό να έχει στο μυαλό του το εξής: Ο Γκριγκόνις δεν είναι “καθαρός” δημιουργός. Έχει βελτιωθεί στον τομέα των αποφάσεων, ωστόσο είναι ένας περιφερειακός που γενικά προτιμάει είτε να σουτάρει μόλις δεχθεί σκριν σε κατάσταση Pick and Roll, είτε να πασάρει στην περιφέρεια. Μπορεί να βρει τον ψηλό που ρολάρει, έχει κάθετο παιχνίδι σε έναν βαθμό, αλλά αυτό δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Ένα μεγάλο κορμί στην άμυνα

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς παραδοσιακά θέλει μεγάλα κορμιά σε κάθε θέση. Ο Γκριγκόνις πληροί στον απόλυτο βαθμό αυτό το “θέλω” του έμπειρου τεχνικού. Είναι ένα ψηλό γκαρντ, με δυνατό κορμί και οριακά άνω του μετρίου αθλητικά προσόντα. Το βασικό ωστόσο είναι ότι δεν φοβάται την επαφή.

Ο Γκριγκόνις δεν είναι εξολοθρευτής στην άμυνα. Έχει πρόβλημα στο να κυνηγάει παίκτες πίσω από τα σκριν. Σύμφωνα με το InStat Scout, την τελευταία τετραετία δεχόταν 1.3 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up (κακό νούμερο), 1.11 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου σούταρε ο αντίπαλός του (μέτριο νούμερο) και 0.94 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις off screen (μέτριο νούμερο). Την ίδια στιγμή όμως δεχόταν μόλις 0.73 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός).

Ο Γκριγκόνις δεν είναι κακός, ούτε αδιάφορος αμυντικός. Είναι σαφές ότι έχει κάποια προβλήματα κόντρα σε πιο γρήγορους αντιπάλους. Έχει όμως αρχές. Κατέχει τα βασικά. Σε μία ομάδα με ξεκάθαρη φιλοσοφία - όπως ήταν η Ζάλγκιρις και η ΤΣΣΚΑ και φιλοδοξεί να γίνει ο Παναθηναϊκός του Ράντονιτς - ξέρει να ακολουθεί τους κανόνες και να μην εκτίθεται. Είναι μαχητικός, υστερεί λίγο στο πώς δίνει βοήθειες, αλλά δεν είναι αρνητικός.

Ένα κομμάτι του παζλ που δίνει ευελιξία

Στα 28 του χρόνια ο Γκριγκόνις έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά του. Ο κόσμος που τον έχει παρακολουθήσει ξέρει ότι πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα σε μία ομάδα. Είναι ένα πολυεργαλείο στην επίθεση, ένας παίκτης που αν μπει στο σωστό πλαίσιο μπορεί να δώσει πράγματα στον τομέα της εκτέλεσης και - σε έναν βαθμό - στην δημιουργία. Κυρίως όμως, είναι ένας παίκτης που μπορεί να ταιριάξει - στην θεωρία - σε κάθε πεντάδα.

Σε έναν Παναθηναϊκό που έχει ήδη ανακοινώσει τους Πάρις Λι, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Νέιτ Γουόλτερς, ο Γκριγκόνις έχει την ποιότητα για να τους απελευθερώσει όλους. Μπορεί να πάρει κομμάτι της δημιουργίας από τους πόιντ γκαρντ της ομάδας, αλλά και να τους βοηθήσει να ανοίξουν οι χώροι από την στιγμή που αποτελεί απειλή. Παίζοντας πάντα δυναμικά, μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες και την φιλοσοφία του Ράντονιτς, δίνοντας μέγεθος στην θέση του σούτινγκ γκαρντ, αλλά και ευελιξία όταν περάσει σε θέση σμολ φόργουορντ.

Στο τέλος της ημέρας, όταν μία ομάδα προσθέτει τον Γκριγκόνις στην μηχανή της ξέρει τι να περιμένει. Ξέρει ότι πρόσθεσε ένα ενδιαφέρον κομμάτι στο παζλ, το οποίο δίνει την δυνατότητα για ευελιξία στην στελέχωσή της. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ