ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μακάμπι-Ολυμπιακός: 77-80

Μακάμπι-Ολυμπιακός: 77-80
βούιτσιτς

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μακάμπι με 77-80 στην παράταση, σε ένα φιλικό που έμοιαζε με επίσημο!

Το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ έμοιαζε... με επίσημο, έστω κι αν μοιάζει υπερβολική η συγκεκριμένη εκτίμηση. Κι όμως, η προσπάθεια και το πάθος των παικτών και των δύο ομάδων, αλλά και τα τάιμ άουτ στρατηγικής προς το τέλος του αγώνα ήταν στοιχεία που έδειξαν ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Μακάμπι ήθελαν πολύ αυτή τη νίκη.
Πριν την έναρξη του αγώνα ο Νίκολα Βούιτσιτς έζησε πολύ συγκινητικές στιγμές με τον κόσμο της Μακάμπι να τον αποθεώνει, τον Σιμόν Μισράχι να του δίνει αναμνηστική πλακέτα και τον Κροάτη να "βουρκώνει" από την αναγνώριση των κόπων και των χρόνων του στο Τελ Αβίβ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Βιντέακι με φάσεις από την καριέρα του, 10.000 φίλαθλοι να τραγουδούν το όνομά του και εκείνον να λέει δακρυσμένος "σας ευχαριστώ για όλα, είστε αληθινοί φίλοι" ήταν το σκηνικό που στήθηκε στη Nokia Arena προς τιμήν του κορυφαίου σέντερ που πέρασε από το Τελ Αβίβ τα τελευταία δέκα χρόνια. Λίγο πριν το τζάμπολ, ο Βούιτσιτς φόρεσε για μια ακόμη και τελευταία φορά τη φανέλα της Μακάμπι...

Ο αγώνας


Στο παρκέ η "ομάδα του λαού" μπήκε πολύ πιο δυνατά από τον Ολυμπιακό και προηγήθηκε με 11-21, αλλά ο Παναγιώτης Γιαννάκης έριξε στο δεύτερο δεκάλεπτο τους Ερτσέγκ και Σχορτσανίτη στη μάχη και ισορρόπησε την κατάσταση. Οι δύο παίκτες βοήθησαν στον αμυντικό κυρίως τομέα, γεμίζοντας τη ρακέτα με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ανακόψει το ρυθμό της Μακάμπι και να πάει ισόπαλος στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς φόρεσε για πρώτη φορά την ερυθρόλευκη φανέλα με το Νο4, αλλά φάνηκε ότι ακόμη είναι ανέτοιμος, κάτι που είναι λογικό, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των ατομικών προπονήσεων και δεν έχει πιάσει ακόμη ρυθμό. Την οργάνωση του παιχνιδιού στο δεύτερο ημίχρονο ανέλαβε ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος τελείωσε το ματς με 20 πόντους και έδειξε πολύ ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι και πολύ πιο εξοικειωμένος με τα ερυθρόλευκα.

Ωστόσο, αυτός που έδινε τις περισσότερες λύσεις ήταν ο Βούιτσιτς, που με έξυπνες ενέργειες εκμεταλλευόταν τόσο το δικό του σκοράρισμα, όσο και των συμπαικτών του. Βέβαια, ο Κροάτης, όπως και οι υπόλοιποι ψηλοί του Ολυμπιακού παρούσιασαν κενά στο κέντρο της ρακέτας, ενώ το συνεχές πρόβλημα στα αμυντικά ριμπάουντ έδινε τη δυνατότητα στη Μακάμπι για περισσότερες επιθέσεις.

Μάλιστα, όταν το σκορ ήταν 62-68 υπέρ του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι κόλλησαν για τα καλά σε άμυνα κι επίθεση, με συνέπεια η Μακάμπι να ισοφαρίσει χωρίς να προλάβει να το καταλάβει κανείς! Ο Τεόντοσιτς έκανε αρκετά λάθη και βεβιασμένες επιθέσεις, ενώ επιθετικά δεν βοηθούσε ούτε ο Τσίλντρες. Τελικά στην τελευταία επίθεση της κανονικής η μπάλα ήταν στα χέρια του Λιν Γκριρ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει.

Στη συνέχεια με ένα δευτερόλεπτο να απομένει, οι δύο προπονητές πήραν αλλεπάλληλα τάιμ άουτ και σε ένα από αυτά ο Παπαλουκάς είχε έντονο διάλογο με τον έναν διαιτητή. Εν τέλει η Μακάμπι στην επαναφορά από το κέντρο προσπάθησε μάταια για άλει χουπ και το σκορ έμεινε ισόπαλο και έτσι το ματς πήγε στην παράταση.

Εκεί ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα, πήρε μια διαφορά πέντε πόντων, αλλά και πάλι η Μακάμπι αντέδρασε. Οι δύο ομάδες πήγαν και πάλι χέρι χέρι μέχρι το τέλος και όταν το σκορ ήταν 77-78, ο Ολυμπιακός προσπάθησε με τον πρωταγωνιστή Βούιτσιτς να καθαρίσει το ματς, αλλά δεν τα κατάφερε. Στην επόμενη επίθεση η Μακάμπι είχε την ευκαιρία, αστόχησε και ο Τσίλντρες σε μια μονομαχία με τον Φίσερ, πήρε το αμυντικό ριμπάουντ και εν συνεχεία κέρδισε και αντιαθλητικό φάουλ.

Ο Αμερικανός ήταν εύστοχος και στις δύο βολές, με τον Σιμόν Μισράχι να κόβει βόλτες αγχωμένος (!) και τον Θοδωρή Παπαλουκά να πανηγυρίζει αμέσως μετά με υψωμένες γροθιές. Επειδή, όμως, ήταν απλά ένα φιλικό ματς και τίποτα περισσότερο σημειώνουμε το τελικό 77-80 και περιμένουμε πλέον τους επίσημους αγώνες του Ολυμπιακού.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 32-32, 50-53, 68-68, 77-80

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 14(1), Μπουρούσης 9, Χαλπερίν 6(1), Γκριρ 8(1), Βασιλόπουλος, Σχορτσανίτης 12, Ερτσεγκ 11 (11 ριμπ.), Τεοντόσιτς 5, Βούιτσιτς 15.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ρόντνεϊ 12, Σαρπ, Αρόγιο 14 (2 τρ., 11 ασ.), Ελιάχου 5, Γκριν, Μπερστάιν 3(1), Σίμονς 5(1), Ουίλιαμς 11, Κάσπι 5, Χάτζατζ, Μπατίστα 10, Φίσερ 12

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 32-32, 50-53, 68-68, 77-80

Βούιτσιτς: "Έκλαιγα και γελούσα την ίδια στιγμή"


Ο Νίκολα Βούιτσιτς σε δηλώσεις του μετά το ματς που έγινε προς τιμήν του, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, δηλώνοντας: "Ηταν σίγουρα η πιο συναισθηματική μέρα της ζωής μου. Τους ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου έκαναν σε μένα και την οικογένειά μου. Θα το θυμάμαι για μια ζωή. Εκλαιγα και γελούσα την ίδια στιγμή. Δύσκολα να το εξηγήσω".

Αναφορικά με τον αγώνα ο σέντερ των ερυθρολεύκων, τόνισε: "Οταν παίζεις στη Νόκια πάντα είναι δύσκολο να παίζεις μπάσκετ. Εγώ και ο Παπαλουκάς είμαστε οι πιο έμπειροι στην ομάδα κι έχουμε υποχρέωση να εξηγούμε στους άλλους τι πρέπει να κάνουν. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Τώρα είμαι παίκτης του Ολυμπιακού και με νοιάζει το καλό της ομάδας μου".



Γιαννάκης: "Πολλά συγχαρητήρια στην Μακάμπι"

Τον θαυμασμό του στην ενέργεια των ανθρώπων της Μακάμπι να τιμήσουν τον Νίκολα Βούιτσιτς, εξέφρασε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Μακάμπι γιατί έδειξε πως πρέπει να συμπεριφέρονται σε τόσο μεγάλους παίκτες όπως είναι ο Νίκολα. Ηταν ένα μάθημα από τη Μακάμπι.

Η ζωή συνεχίζεται, η Μακάμπι προσπαθεί να παραμείνει στην κορυφή, αλλά δεν ξέχασε τη μεγάλη προσφορά κάποιου που βοήθησε την ομάδα. Θεωρώ ότι θα είναι καλό κάποια στιγμή οι φίλαθλοι μας να φτάσουν σ’ αυτό το επίπεδο γιατί το μπάσκετ είναι ένα ωραίο παιχνίδι που πρέπει να το απολαύσουν όλοι".



Όσο για την εικόνα της ομάδας του ο "δράκος" εμφανίστηκε ικανοποημένος, λέγοντας: "Εμείς σε όλα τα φιλικά προσπαθούμε να μάθουμε κάτι κι αυτό είναι φυσιολογικό γιατί 11 νέα παιδιά. Αυτό το ματς μας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε πιο πολύ.

Είναι καλό να κερδίζουμε αυτά τα παιχνίδια γιατί βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν όλα τα παιδιά, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό που θέλουμε να παίξουμε. Σίγουρα όμως το να διαχειριστείς σωστά ένα παιχνίδι μέσα στο Τελ Αβίβ είναι ένα συν".




































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ