FIBA WORLD CUP

Λιθουανία - Αργεντινή 104-85

Argentina's Fabricio Oberto (L) vies with Lithuania's Martynas Pocius  during a World Cup Championship quarter final basketball match Lithuania versus Argentina in Istanbul on September 9, 2010. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)
Argentina's Fabricio Oberto (L) vies with Lithuania's Martynas Pocius during a World Cup Championship quarter final basketball match Lithuania versus Argentina in Istanbul on September 9, 2010. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Η Λιθουανία έκανε το τέλειο παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση και πέρασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, βγάζοντας νοκ άουτ την Αργεντινή με σκορ 104-85. Το Σάββατο κόντρα στις ΗΠΑ.

Όσοι περίμεναν εύκολη νίκη της Αργεντινής επί της Λιθουανίας στον τελευταίο προημιτελικό δεν πίστευαν στα μάτια τους. Η ομάδα του Κεστούτις Κεμζούρα έκανε το παιχνίδι της και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην αντίπαλο της, νικώντας 104-85.

Ένα ακόμα από τα φετινά φαβορί του φετινού Μουντομπάσκετ βγήκε νοκ άουτ. Θύτες ο Λίνας Κλέιζα και οι συμπαίκτες του, οι οποίοι δεν άφησαν την Αργεντινή να πάρει... ανάσα. Από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό του αγώνα, οι Λιθουανοί ήταν καλύτεροι και κατά διαστήματα έπαιξαν εκπληκτικό μπάσκετ.

Αναμφίσβητητα πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία για το λιθουανικό μπάσκετ, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στους ημιτελικούς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έχοντας σίγουρη μια θέση στην πρώτη τετράδα. Το 1998 και το 2006, η "Λιέτουβα" είχε μείνει στην 7η θέση.

Με πάθος, ενέργεια στο παρκέ, δυνατή άμυνα και παροιμιώδη ευστοχία τουλάχιστον για τρία δεκάλεπτα, η Λιθουανία δεν δυσκολεύτηκε να προκριθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης, γράφοντας μία χρυσή σελίδα της ιστορίας της. Το Σάββατο με ανεβασμένη την ψυχολογία και χωρίς άγχος καθώς είναι επιτυχία η τετράδα, θα τεθούν αντιμέτωποι με τους Αμερικανούς.

Άνευ προηγουμένου επιθετικός πλουραλισμός για τη Λιθουανία, καθώς όχι ένας, ούτε δύο αλλά επτά παίκτες τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων. Πρώτος σκόρερ ο Γιασάιτις με 19 πόντους, δύο λιγότερους είχε ο Κλέιζα ενώ από την Αργεντινή διασώθηκε με 25 ο Ντελφίνο. Στους 13 έμεινε ο Σκόλα ο οποίος βγήκε από το ξεκίνημα εκτός ρυθμού, έχοντας συνεχώς δύο και τρεις παίκτες στο μαρκάρισμά του.

Ο αγώνας:


Ορεξάτη μπήκε στο παρκέ η Λιθουανία η οποία αφού κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της, προηγήθηκε 9-8 με τον Πόσιους. Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη, καθώς κατάφερε να χτίσει μια διαφορά επτά πόντων (17-10) με τον Γιανκούνας να ευστοχεί σε λέι απ.

Με όπλο την ευστοχία της από το τρίποντο, η "Λιέτουβα" όχι μόνο διατήρησε την υπέρ της διαφορά αλλά την αύξησε κιόλας με τον Ντελινινκάιτις να βρίσκει στόχο από τα 6.25μ. και να γράφει το 24-17. Παράλληλα, η άμυνα της ήταν πολύ καλή, κυρίως πάνω στο βαρύ πυροβολικό των Αργεντίνων, Λουίς Σκόλα.

Τη στιγμή που οι Αργεντίνοι έμοιαζαν υπνωτισμένοι, η Λιθουανία έπαιρνε πόντους από όλους τους παίκτες της (Πόσιους, Μασιούλις, Γιανκούνας) και ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο με τη διαφορά στο +10 (28-18).

Εκτέλεση από τα 6.25μ.


Κι αν περίμενε κανείς την αντίδραση της Αργεντινής στη β' περίοδο, δεν ήρθε ποτέ. Με όπλο την άμυνα και φυσικά την ευστοχία της στα τρίποντα, η Λιθουανία εξακολούθησε να είναι να η κυρίαρχος του αγώνα. Με τον Ντελινινκάιτις μάλιστα να παίζει σαν αφηνιασμένος, η ομάδα του Κεμζούρα ανέβασε τη διαφορά στους 15 πόντους (35-20).

Με Ντελφίνο και Πριτζιόνι η Αργεντινή μείωσε παροδικά σε 35-24, όμως ο Κλέιζα με τρίποντο στον αιφνιδιασμό έκοψε τα... πόδια των αντιπάλων, γράφοντας το 38-24. Ο Σκόλα είχε κλειστεί καλά από τους Λιθουανούς καθώς δύο και τρεις παίκτες έτρεχαν πάνω του κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα.

Η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 18 πόντους (46-28), με τον Κλέιζα να ευστοχεί στο 8ο τρίποντο της Λιθουανίας σε ισάριθμες προσπάθειες υποχρεώνοντας τους οπαδούς της ομάδας του να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Την ίδια στιγμή που οι Λιθουανοί έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι, οι παίκτες του Ερνάντεθ το έβλεπαν σαν κοφίνι (0/9 τρίπ.).

Το φόλοου του Καλνιέτις με τη λήξη του ημιχρόνου έδωσε τη χαριστική βολή στους Αργεντίνους που ήταν νευρικοί πια και ανέβασε τη διαφορά στους 20 πόντους (50-30). Μία διαφορά που δημιουργήθηκε όχι μόνο χάρη στην παροιμιώδη ευστοχία των Λιθουανών αλλά λόγω του ότι έλεγχαν τα ριμπάουντ (18-15) και είχαν λιγότερα λάθη (4-5).

Σόου Λιθουανίας και +32


Το ολοκληρωτικό παιχνίδι που έπαιζε η Λιθουανία συνεχίστηκε και στο β' ημίχρονο... Αιφνιδιασμοί, σκληρές άμυνες και πολλά τρίποντα για την αρμάδα του Κεμζούρα που ότι κι αν επιχειρούσε έβρισκε στόχο. Με ένα σερί αποκλειστικά από τον Πόσιους, ξέφυγε με 61-34, ενώ ο Γιανκούνας με νέο τρίποντο έφερε τη διαφορά στους 30 πόντους (66-36).

Ένα ξέσπασμα του Πριτζιόνι μείωσε σε 66-41, σπάζοντας και το ρόδι από τα 6.25μ. απ' όπου η Αργεντινή είχε 0/10 τρίποντα μέχρι εκείνο το σημείο. Η "Αλμπισελέστε" μείωσε σε 72-51, με κάποια μαζεμένα σουτ, όμως οι Λιθουανοί δεν είχαν σκοπό να δείξουν... έλεος. Κλέιζα, Ντελινινκάιτις και Μασιούλις ήταν ασταμάτητοι και με ένα σερί 8-0 έκαναν το σκορ 80-51.

Με νέο τρίποντο του εκπληκτικού Ντελινινκάιτις στα 13'' πριν το τέλος της γ' περιόδου, η διαφορά άγγιξε και τους 32 πόντους (85-53), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην επόμενη φάση ο Σκόλα βρέθηκε μόνος του κάτω από το καλάθι και το έχασε. Κάτι που φυσικά ήταν απόρροια και της κακής ψυχολογίας που είχαν πλέον οι Αργεντίνοι.

Αντέδρασαν αργά οι Αργεντίνοι


Στην δ' περίοδο, η Αργεντινή μπήκε αποφασισμένη αν όχι να κερδίσει, τουλάχιστον να μειώσει στο σκορ. Με σκληρή άμυνα και κάπως καλύτερα ποσοστά, η ομάδα του Ερνάντεθ έκανε την απέλπιδα προσπάθειά της.

Εκμεταλλευόμενη και κάποια μικρή χαλάρωση των αντιπάλων της, μείωσε σε 87-67 στο 34', όμως ο χρόνος που απέμενε πλέον δεν της επέτρεπε να κάνει όνειρα για ολική επαναφορά στο ματς. Βλέπετε, ο Κλέιζα ήταν πανταχού παρών σε άμυνα και επίθεση, δίνοντας συνεχώς λύσεις.

Με 2/2 βολές ο Ντελινινκάιτις έγραψε την κατοστάρα για τους Λιθουανούς (100-81), οι οποίοι έπαιξαν το καλύτερό τους παιχνίδι στο τουρνουά και φυσικά παρέμειναν αήττητοι. Το τελικό 104-85 έδωσε το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στο παρκέ.

Τα δεκάλεπτα: 28-18, 50-30, 85-53, 104-85.

Λιθουανία (Κεμζούρα): Σεϊμπούτις, Καλνιέτις 12(2), Μασιούλις 12(1), Πόσιους 16(2), Ντελινινκάιτις 16(2), Γιασάιτις 19(4), Κλέιζα 17(1), Γιανκούνας 12, Γιαβτόκας.

Αργεντινή (Ερνάντεθ): Σκόλα 13, Πριτζιόνι 7(1), Ομπέρτο 4, Γκουτιέρες Χ. 4, Τσεκέιρα 6, Ντελφίνο 25(1), Κιντέρος 6, Γκουτιέρεζ Λ. 7, Μάτα 2, Γιάσεν 11(1).

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ