MUNDOBASKET 2023

Λιόλιος: "Την ευθύνη την έχω εγώ και η διοίκηση της ΕΟΚ"

Ο Βαγγέλης Λιόλιος
Ο Βαγγέλης Λιόλιος EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Λιόλιος βγήκε μπροστά μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Ανδρών από το MundoBasket 2023, κάλυψε απόλυτα τον Δημήτρη Ιτούδη και τους παίκτες της Εθνικής Ανδρών και πήρε πάνω του την ευθύνη για οποιαδήποτε μη αγωνιστική υπέρβαση.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έγινε ασπίδα για τους παίκτες και τον Δημήτρη Ιτούδη στις δηλώσεις του μετά τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής Ανδρών κόντρα στο Μαυροβούνιο για το MundoBasket.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ πήρε πάνω του την ευθύνη για την πορεία της Εθνικής, λέγοντας ότι είναι δική του ευθύνη και της Ομοσπονδίας, αφού έχει ως αρχή να φταίνε πάντα αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις.

Αναλυτικά ο προέδρος της ΕΟΚ δήλωσε:

Ο αγωνιστικός στόχος του Παγκοσμίου ήταν μια διάκριση και να κατακτήσουμε θέση που θα μας οδηγούσε στην Ολυμπιάδα και ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε βάλει έναν στόχο παρά τις ελλείψεις. Το πιστεύαμε. Ήταν αναπάντεχη η απώλεια του Ντίνου (σ.σ Μήτογλου), αφού δημιούργησε ανισορροπία.

Ο δεύτερος στόχος που είχαμε, ο ποιοτικός στόχος, ήταν η ομάδα να δώσει το καλύτερο της εαυτό. Να έχει μαχητικότητα, αυταπάρνηση και ενότητα. Αυτό ζητήθηκε από τη πρώτη μέρα από όλους τους παίκτες. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη 100%.

Οι παίκτες έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό και ένα μήνυμα πάθους και αυτοθυσίας προς την Ελληνική κοινωνία. Η Εθνική ομάδα είναι κάτι παραπάνω από ομάδα. Εκπροσωπεί μία χώρα και οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες τι σημαίνει να φοράς αυτή η φανέλα.

Το προπονητικό επιτελείο και οι παίκτες έκαναν το καλύτερο δυνατό προς αυτή τη κατεύθυνση και τους δίνω συγχαρητήρια. Οι προπονητές και οι παίκτες έκαναν ακριβώς αυτό που τους ζητήσαμε και είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτούς. Για οποιαδήποτε μη αγωνιστική υπέρβαση και κατάκτηση του στόχου της συμμετοχής μας στην Ολυμπιάδα την αποκλειστική ευθύνη την έχω εγώ και η ΕΟΚ. Θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τι πήγε λάθος και να έχουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ποτέ δεν κρύφτηκα. Η ευθύνη είναι δική μου και της Ομοσπονδίας. Ποιοτικά τα καταφέραμε, στο αγωνιστικό δεν τα καταφέραμε. Πέρυσι, στο EuroBasket, το μήνυμα ήταν η συστράτευση. Φέτος ήταν η αυτοθυσία. Να τα ενώσουμε αυτά τα δύο για να πάμε παρακάτω. Αυτό που έκανα πάντα και κάνω ακόμα είναι να λέω ότι σε οτιδήποτε συμβάινει, την ευθύνη την έχει η διοίκηση, κανείς άλλος. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, εμείς έχουμε και την ευθύνη".

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους στη μεικτή ζώνη, ο κ. Λιόλιος συμπλήρωσε:

"Αυτή τη στιγμή δεν έχει κάτσει η σκόνη. Πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας ως Ομοσπονδία, να κουβεντιάσουμε με τον κόουτς και το υπόλοιπο σταφ και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Πέρσι στο EuroBasket υπήρχε μια λέξη η "συστράτευση". Φέτος αυτή η λέξη είναι "αυτοθυσία". Νομίζω ότι πρέπει να ενώσουμε αυτά τα δύο, ώστε μέσα από το προολυμπιακό να διεκδικήσουμε την παρουσία μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά να πάμε παρακάτω, για την επόμενη χρονιά (σσ. το 2025) έρχεται ένα EuroBasket. Δεν σταματάει η Εθνική ομάδα. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά έδωσαν μία παρακαταθήκη. Αυτά τα οποία πέτυχαν, το να δείξουν ένα πρόσωπο αυτοθυσίας, αυταπάρνησης και ενότητας το είδαν όλοι εδώ μέσα. Πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε.

Νομίζω πως η ομοσπονδία πρέπει να προχωρήσει προς τις σωστές κατευθύνσεις και αυτό θα πράξει. Και πέρσι που είχαμε το καλύτερο δυνατό σταφ και τους καλύτερους δυνατούς παίκτες, αλλά δεν πετύχαμε το κάτι παραπάνω, η ευθύνη ήταν της Ομοσπονδίας. Κανενός άλλου. Οι διοικήσεις έχουν τις ευθύνες, όχι οι από κάτω. Δεν υπάρχουν αφορισμοί. Διώχνεις, ξεκινάς ή οτιδήποτε. Η Εθνική έχει μία συνέχεια. Κρατάς λοιπόν τα καλά και προσθέτεις αυτά που χρειάζονται.

Μπορεί εδώ και 14 χρόνια η Εθνική να μην έχει φτάσει σε ένα μετάλλιο, αλλά όταν χτυπάς συνέχεια σε έναν τοίχο, κάποια στιγμή θα πέσει αυτός ο τοίχος. Εμείς δύο χρόνια τον χτυπάμε και πιστεύω κάποια στιγμή θα τον ρίξουμε. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε όλα τα παιδιά.

Είναι μια μεγάλη κουβέντα το αν θα διοργανώσουμε ένα προολυμπιακό. Δεν είναι εύκολο, γιατί απαιτούνται πολλά πράγματα. Τα χρήματα που χρειάζονται, τις προϋποθέσεις του πώς θα είναι η ομάδα και απαιτούν και τα δεδομένα, γιατί ό,τι λέμε πρέπει να το κάνουμε πράξη.

Δεν μπορούμε να λέμε κάτι στον αέρα χωρίς να το έχουμε μετρήσει. Θα μετρηθούν όλα. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο ώστε η ομάδα να μπορέσει να διεκδικήσει με τις μεγαλύτερες πιθανότητες και δυνατότητες να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι υποχρέωσή μας και αυτό θα πράξουμε.

Πρέπει να γίνει μια αποτίμηση. Υπήρχε μία τρίμηνη πορεία. Προετοιμαζόμασταν εδώ και καιρό για το Παγκόσμιο. Θέλαμε κάτι παραπάνω; 100%. Πιάσαμε τη βάση; Ναι την πιάσαμε τη βάση. Πήγαμε για παραπάνω; Δεν το καταφέραμε. Δεν το καταφέραμε για 10;΄Δικαιολογίες; 300 μπορούμε να βρούμε. Αξίζει; Δεν με ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες. Με ενδιαφέρει το πώς θα πάμε παρακάτω. Αυτό που ζητάω και θα ζητάω πάντα από τις εθνικές ομάδες είναι να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι παλεύουν για εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Φτάνει; Δεν έφτασε τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσει την επόμενη φορά. Είμαι σχεδόν σίγουρος για αυτό.

Στις παραφιλολογίες δεν απαντάω ποτέ. Είναι θέμα αρχής. Οι σχέσεις τόσο με τους Μπακς, όσο και με τον Γιάννη και όλους τους παίκτες είναι άριστες. Όχι απλά καλές, άριστες. Απορώ γιατί κάποιος λέει κάτι και θα πρέπει εγώ να βγω να το διαψεύσω. Δεν το κάνω ποτέ αυτό. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

Είχαμε επαφή με τον κ. Χορστ. Κουβεντιάσαμε με τον Τζον. Έχουμε συχνά επαφή. Δεν είναι μόνο τώρα. Όπως έχουμε επαφή με όλες τις διοικήσεις των οργανισμών που συμμετέχουν παίκτες που είναι στην Εθνική. Μιλάμε συνέχεια. Δεν θα βγαίνουμε να ανακοινώνουμε συνέχεια αυτό το πράγμα. Είναι δουλειά της ομοσπονδίας που πρέπει να γίνεται.

Και να πω και κάτι τελευταίο. Είμαστε όλοι πάρα πολύ τυχεροί που σε αυτή την ομάδα βρίσκεται ο Νίκος Ζήσης. Είναι ευλογία. όπως ευλογία είναι να έχουμε και τον Δήμο Ντικούδη. Το λέω αυτό γιατί είναι άνθρωποι που είναι πίσω, δεν φαίνονται και κάνουν εκπληκτική δουλειά".

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΕΟΚ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ