ΑΕΚ

Λάνγκφορντ, ο άρχοντας του σουτ από μέση απόσταση

Ο Κιθ Λάνγκφορντ ετοιμάζεται να σουτάρει σε αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Ο Κιθ Λάνγκφορντ ετοιμάζεται να σουτάρει σε αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ EUROKINISSI

Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το buzzer-beater του Λάνγκφορντ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Η αγάπη στο mid-range σουτ, η ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και το σημείο του παρκέ που εκτελεί καλύτερα από κάθε άλλο.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ για την τελευταία επίθεση της ΑΕΚ στην παράταση με τον ΠΑΟΚ, με τον Ζερμέιν Λαβ να τον μαρκάρει. Όλοι ήξεραν ότι θα έπαιρνε την τελευταία επίθεση. Το θέμα πλέον ήταν τι θα ακολουθούσε.

Ο Λάνγκφορντ μέτρησε τον αντίπαλό του. Ντρίμπλαρε υπομονετικά μέχρι να κυλήσει ο χρόνος. Κατόπιν, επιτέθηκε προς το καλάθι, σταμάτησε την ντρίμπλα του και σούταρε από τα 4 μέτρα με τον Λαβ κρεμασμένο πάνω του. Και ευστόχησε, δίνοντας την νίκη στην ΑΕΚ με 85-87 με buzzer-beater.

Ο Λάνγκφορντ έχει κάνει αυτή την κίνηση χιλιάδες φορές στην καριέρα του. Την έκανε μία φορά ακόμα, σούταρε ακριβώς από το σημείο που ήθελε και έδωσε την νίκη στην ΑΕΚ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι είναι ένας τρομερός σκόρερ, αλλά και ένας από τους καλύτερους παίκτες στο σουτ από μέση απόσταση την τελευταία 10ετία στην Ευρώπη. Και το επιβεβαίωσε σουτάροντας από το σημείο του παρκέ που σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλο την τελευταία διετία με την φανέλα της ΑΕΚ.

ΕΝΑΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ MID-RANGE SHOT

Ο Λάνγκφορντ είναι ένας από τους άρχοντες του mid-range shot, του σουτ από μέση απόσταση δηλαδή, που κατά κανόνα ένας παίκτης παίρνει μετά από ντρίμπλα. Σύμφωνα με το InStat Scaout, την διετία που βρίσκεται στην ΑΕΚ ο Λάνγκφορντ έχει επιχειρήσει 315 σουτ από μέση απόσταση, έναντι 170 σουτ στο “ζωγραφιστό” και 298 τριπόντων σε όλες τις διοργανώσεις (Stoiximan Basket League, Κύπελλο, Basketball Champions League και Super Cup), κάτι που φαίνεται και στο σχετικό Shot Chart του:

Οι προσπάθειες για σουτ του Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ τα 2 τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις
Οι προσπάθειες για σουτ του Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ τα 2 τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ τα 2 τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις (Πηγή InStat Scout)

Παρατηρώντας κάποιος το Shot Chart του Λάνγκφορντ, διαπιστώνει ότι υπάρχουν μόνο δύο σημεία από τα οποία σουτάρει με ποσοστό κάτω του 35%: Αριστερά στο τρίποντο στις 45 μοίρες και δεξιά από τις 45 μοίρες, από τα 4-6 μέτρα. Μία πιο προσεκτική ματιά όμως δείχνει κάτι άλλο: Το σημείο από το οποίο εκτέλεσε ο Λάνγκφορντ το τελευταίο σουτ κόντρα στον ΠΑΟΚ, είναι το σημείο από το οποίο σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλο στο παρκέ με εξαίρεση το “ζωγραφιστό” της ρακέτας. Για την ακρίβεια, την τελευταία διετία ο Λάνγκφορντ σουτάρει με 58% από το σημείο που εκτέλεσε τον ΠΑΟΚ.

Οι προσπάθειες για σουτ του Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ τα 2 τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις
Οι προσπάθειες για σουτ του Λάνγκφορντ με την φανέλα της ΑΕΚ τα 2 τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις INSTAT SCOUT

Το ποσοστό του Λάνγκφορντ ανά σημείο του παρκέ με την φανέλα της ΑΕΚ τα 2 τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις (Πηγή InStat Scout)

Καθόλου τυχαία, επέλεξε ξεκινώντας από την κορυφή της ρακέτας να πάει προς τα αριστερά για να εκδηλώσει επίθεση. Και, επίσης καθόλου τυχαία, ο μοναδικός παίκτης που βρισκόταν κοντά του αριστερά – στην δυνατή πλευρά δηλαδή – ήταν ο Ντάριλ Μέικον, ένας εξαιρετικός σουτέρ, κάτι που δεν έδινε περιθώρια στον ΠΑΟΚ να δώσει βοήθεια στο μαρκάρισμα του Λάνγκφορντ από εκείνο το σημείο του παρκέ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

ΕΝΑ ΣΚΟΡΕΡ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο Λάνγκφορντ αποκτήθηκε από την ΑΕΚ για να κάνει την διαφορά σε παιχνίδια που η μπάλα ζυγίζει τόνους. Για να δημιουργεί κάτι από το τίποτα. Και αυτό ακριβώς κάνει την τελευταία διετία, όντας ο παίκτης από τον οποίο η “Ένωση” ζητάει ένα καλάθι όποτε το χρειάζεται.

Σύμφωνα με τα Advanced Stats του InStat Scout, την διετία που βρίσκεται στην ΑΕΚ ο Λάνγκφορντ, το 30.6% των σουτ που έχει επιχειρήσει σε όλες τις διοργανώσεις είναι σε κατάσταση Isolation (ένας εναντίον ενός), ενώ έχει εκτελέσει μετά από ντρίμπλα έπειτα από Πικ Εν Ρολ που έχει στήσει στο 20.3% των κατοχών του. Κοινώς, πάνω από τα μισά σουτ που έχει επιχειρήσει έχουν έρθει έπειτα από προσωπική ενέργεια, δείγμα του πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στην επιθετική λειτουργία της “Ένωσης”.

Ο Λάνγκφορντ ήταν πάντα σκόρερ και παίκτης που θέλει την μπάλα στα χέρια του στο τέλος ενός αγώνα. Είναι ένας σκόρερ μίας άλλης εποχής, ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει από παντού και με κάθε τρόπο. Για αυτό αποκτήθηκε από την ΑΕΚ. Κόντρα στον ΠΑΟΚ μίλησε ξανά η κλάση του, με τον Αμερικανό να παίρνει το τελευταίο σουτ από το σημείο του παρκέ που σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλο μέρος του γηπέδου την τελευταία διετία, επιβεβαιώνοντας κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια: Είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη και ένας “δολοφόνος” από μέση απόσταση.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ BASKETBALL ANALYSIS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ