Κράτησαν τις έδρες τους οι γηπεδούχοι

Πρόβα Παρισιού για τον ΟΣΦΠ, που νίκησε 75-63 τον Άρη. Καταιγιστικός ο ΠΑΟ, διέλυσε 92-57 τον Πανιώνιο. Κράτησαν τις έδρες τους ΠΓΣ (71-69 τον ΠΑΟΚ) και Μαρούσι (87-68 τον Κολοσσό)
Οι πρώτοι αγώνες της α’ φάσης των πλέι οφ δεν επεφύλασσαν κάποιο break, αφού ο Πανελλήνιος τα βρήκε δύσκολα στο φινάλε του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο κλειστό της Κυψέλης, αλλά τελικά πήρε τη νίκη με 71-69. Σε περίπατο μετέτρεψε το Μαρούσι την αναμέτρηση με τον Κολοσσό, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να φτάνει εύκολα στο τελικό 87-68.
Το επόμενο ραντεβού των οκτώ “μονομάχων” δίνεται τη Δευτέρα, όπου ο Άρης, ο Πανιώνιος, ο Κολοσσός και ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθούν τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, το Μαρούσι και τον Πανελλήνιο αντίστοιχα.
Ολυμπιακός-Άρης 75-63
Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα ημίχρονο για να κάνει το 1-0 στην προημιτελική σειρά με τον Άρη (
75-63 ) και να διώξει από πάνω του ένα ακόμη άγχος, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για το Παρίσι. Κορυφαίοι για τους ερυθρόλευκους ο Τζος Τσίλντρες και ο Λίνας Κλέιζα. Επόμενο ραντεβού για τις δύο ομάδες τη Δευτέρα στο Αλεξάνδρειο.
Αν το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν τεστ ετοιμότητας ενόψει του final-4, τότε ο Παναγιώτης Γιαννάκης σίγουρα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη μέτρια εμφάνιση του Ολυμπιακού, που ωστόσο έφερε τη νίκη και το 1-0 στη σειρά με τον Άρη. Όμως, από την άλλη, κάθε μέρα που περνάει οι παίκτες των ερυθρολεύκων σκέφτονται όλο και περισσότερο το ταξίδι στο Παρίσι. Μπορεί το ίδιο να κάνουν και οι φίλαθλοι της ομάδας που δεν έδωσαν βροντερό παρών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρότι επρόκειτο για το τελευταίο ματς του Ολυμπιακού στην έδρα του πριν το Φάιναλ Φορ. Ποιος ξέρει, ίσως όσοι έλειπαν, να είναι εκείνοι που θα πάνε Παρίσι…
Η ουσία πάντως, είναι, ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά ή τέλος πάντων συγκεντρωμένα για ένα ημίχρονο και έκαμψε την αντίσταση του Άρη που ξεκίνησε πολύ δυνατά, αλλά στη συνέχεια δεν άντεξε. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί η εξαιρετική εμφάνιση του Τζος Τσίλντρες που ήταν για 27 λεπτά πολύ καλός, χωρίς νεκρά διαστήματα, πέτυχε 17 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ, εικόνα που μπορεί να γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους του Ολυμπιακού για την κατάσταση του Αμερικανού πριν το μεγάλο ραντεβού στην Πόλη του Φωτός και τον ημιτελικό με την Παρτίζαν.
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 92-57
Διαστημικός ο Παναθηναϊκός στο α’ ματς των πλέι οφ του πρωταθλήματος, σκόρπισε στους πέντε ανέμους τον άτυχο Πανιώνιο με σκορ
92-57 . Οι “πράσινοι” έπαιξαν ολοκληρωτικό μπάσκετ κατά διαστήματα και απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι βρίσκονται σε πολύ κατάσταση.
Οι γηπεδούχοι ουσιαστικά καθάρισαν το ματς στο β’ δεκάλεπτο όταν ξέφυγαν με 20 πόντους, χάρη στα συνεχόμενα τρίποντα των Τέπιτς, Νίκολας.
Επίδειξη δύναμης από τους “πράσινους” που βρέθηκαν να προηγούνται και με 39 πόντους (78-39) και έκαναν εύκολα το 1-0.
Πρώτος σκόρερ του αγώνα και του Παναθηναϊκού ο Τέπιτς με 17 πόντους, από 12 είχαν Μπατίστ και Νίκολας.
Επόμενο ραντεβού για τις δύο ομάδες, την Δευτέρα στο κλειστό της Αρτάκης, όπου ο Πανιώνιος ευελπιστεί να παρουσιάσει ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και να ισοφαρίσει τη σειρά σε 1-1.
Μαρούσι-Κολοσσός Ρόδου 87-68
Επίδειξη δύναμης έκανε το Μαρούσι που στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τον Κολοσσό, νίκησε με
87-68 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, επιβεβαιώνοντας την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό, αλλά και τη διάθεση να “καθαρίσει” γρήγορα τους Ροδίτες και να προκριθεί στους “4”.
Οι “κίτρινοι” πραγματοποίησαν εκπληκτικό ξεκίνημα και κατάφεραν 1 λεπτό πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου, να προηγηθούν με 30-2, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά πολύ νωρίς την άνετη επικράτηση.
Από την άλλη πλευρά ο Κολοσσός, δεν θύμισε σε τίποτα την καλοδουλεμένη ομάδα που απέδειξε ότι έχει κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος και πλέον καλείται να ξεπεράσει την… ψυχρολουσία, να μαζέψει τα κομμάτια του και να μεταμορφωθεί στο ματς που θα γίνει τη Δευτέρα στο “Βενετόκλειο”, ώστε να ισοφαρίσει σε 1-1 τη σειρά.
“Κλειδί” για τη νίκη των γηπεδούχων αποτέλεσε η φανταστική άμυνα, ειδικά πάνω στον Χάρις, ο οποίος τελείωσε το ματς με 4 πόντους. Ο Τζάρεντ Χόμαν, με 14 και 9 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος για το Μαρούσι, που είχε ως πρώτο σκόρερ τον Καϊμακόγλου με 16 πόντους.
Καλάθης και Κις συμπλήρωσαν την τετράδα των διψήφιων με 13 και 10 πόντους αντίστοιχα, με τον Αμερικανό να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας του, μοιράζοντας 9 ασίστ.
Από πλευράς Κολοσσού, καλύτερος όλων ήταν ο Ζάρας με 14 πόντους και ακολούθησε ο μαχητικός Παππάς με 11.
Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ 71-69
Διά πυρός και σιδήρου πέρασε ο Πανελλήνιος, ο οποίος αν και είχε συνεχώς το προβάδισμα, στο τέλος λίγο καρδιοχτύπησε. Οι “Ολυμπιονίκες” νίκησαν
71-69 τον ΠΑΟΚ στο α’ ματς των πλέι οφ και έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους “4”.
Στο τέλος ο ΠΑΟΚ το έκανε ντέρμπι και μείωσε σε απόσταση αναπνοής (70-69) στο ενάμιση λεπτό πριν το τέλος, ωστόσο ακολούθησαν νευρικές επίθέσεις και από τις δύο ομάδες και τελικά ο Μπλάκνεϊ με 1/2 βολές στα 8” πριν τη λήξη έγραψε το τελικό σκορ.
Κορυφαίος για τους “Ολυμπιονίκες” ο Ντέβιν Σμιθ ο οποίος πέτυχε 18 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ κάνοντας “νταμπλ νταμπλ”.