EUROLEAGUE

Κουσένκο εναντίον ΝΒΑ

Ο τζένεραλ-μάνατζερ της ΤΣΣΚΑ, Σεργκέι Κουσένκο συνεχίζει τον (ψυχρό;) πόλεμο προς το ΝΒΑ...

Αναλυτικά το κείμενο:
"Καλό το ΝΒΑ Europe Live tour, η εμμονή, όμως, των Αμερικανών να κινούν τα νήματα, αφήνοντας την Ευρώπη σε δεύτερο ρόλο (κομπάρσου) έχει προκαλέσει, ήδη, σφοδρές αντιδράσεις. Και δεν αναφερόμαστε στις συνηθισμένες επιθέσεις, που εξαπολύει, ενίοτε, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, καθώς τον λόγο από την BasketWeek παίρνει σήμερα ο Σεργκέι Κουσένκο. Ο "πολύς" τζένεραλ-μάνατζερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μιλάει με πολύ σκληρά λόγια για την συμπεριφορά του ΝΒΑ, θέτοντας το ερώτημα: "Θέλει το ΝΒΑ την συνεργασία; Ή μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας;"

Γιατί αυτή η ξαφνική έκρηξη; Ο Κουσένκο πρωτοστάτησε πέρσι στην πρώτη έκδοση της ευρωπαϊκής περιοδείας του ΝΒΑ, φιλοξενώντας, μάλιστα, σχεδόν με... τσαρική μεγαλοπρέπεια τους Λος Άντζελες Κλίπερς στη Μόσχα. Μόνο που η συγκεκριμένη εμπειρία του έδωσε να καταλάβει ότι όταν το ΝΒΑ μιλάει για συνεργασία με τους Ευρωπαίους, ουσιαστικά συζητάει μόνο, υπό τους δικούς του όρους. Κι όταν φέτος έκανε λόγο για "ισότιμη αντιμετώπιση" η Πρωταθλήτρια Ευρώπης … έφαγε πόρτα και η Ρωσία εξαιρέθηκε από το νέο tour των Αμερικανών.

"Η ιστορία είναι απλή" λέει στην BasketWeek, ο Κουσένκο, που ήθελε, μάλιστα, να τα πει δια ζώσης στην Αθήνα, με τους Έλληνες δημοσιογράφους (όταν η ΤΣΣΚΑ έπαιξε με τον Ολυμπιακό) αλλά ένα πολύωρο μίτινγκ με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας (η ΤΣΣΚΑ παραμένει η ομάδα του Στρατού) τον κράτησε στην ρωσική πρωτεύουσα, παρότι είχε εισιτήρια για την Ελλάδα: «Ελπίζω μιλώντας στην εφημερίδα σας, να δώσω σε όλους να καταλάβουν τις θέσεις μας» πρόσθεσε με την βοήθεια της μάνατζερ της ΤΣΣΚΑ, Βέρα Βακουλένκο, που έκανε χρέη μεταφραστή σε τηλεφωνική πρες-κόνφερανς!

Για να δούμε, λοιπόν, πόσο απλή είναι η ιστορία: "Όταν πέρσι παρουσιάστηκε το σχέδιο της πρώτης περιοδείας του ΝΒΑ στην Ευρώπη, όλοι θελήσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και κατά τη γνώμη μου σε όλες τις πόλεις όπου έπαιξαν οι ομάδες του ΝΒΑ, η οργάνωση ήταν κάτι περισσότερο από υποδειγματική. Μιλώντας, ωστόσο, με τους ανθρώπους του ΝΒΑ, είχαμε επισημάνει ότι αυτό το εγχείρημα θα έχει επιτυχία, μόνο στη βάση της ισότιμης συνεργασίας (partnership είναι ο όρος που χρησιμοποίησε). Κάτι τέτοιο, όμως, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, δεν το συνειδητοποίησαν".








Αποκάλυψη στο Λας Βέγκας


Ο Σεργκέι Κουσένκο βρέθηκε (όπως και αρκετοί, ακόμη, Ευρωπαίοι) στο Λας Βέγκας για το πρόσφατο All Star του ΝΒΑ: "Εκεί διαπίστωσα ότι στο μυαλό του ΝΒΑ υπάρχει ένα άλλο είδος συνεργασίας. Ουσιαστικά δεν συζητούν καν κάτι τέτοιο. Έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, ίσως γιατί νομίζουν ότι βρισκόμαστε, ακόμη, στην δεκαετία του 80! Θα συμφωνούσα σε αυτή την συμπεριφορά, αν ήμασταν είκοσι χρόνια πίσω. Δυστυχώς για τους φίλους μας τους Αμερικανούς, φτάσαμε στο 2007 και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και το ευρωπαϊκό μπάσκετ".

Για τον τζένεραλ-μάνατζερ της ΤΣΣΚΑ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: "Ή θα προχωρήσουμε σε ισότιμη βάση, ή θα αφήσουμε το ΝΒΑ να αλωνίζει"!

Κι όλα αυτά, ενώ πέρσι η ρωσική ομάδα έδωσε σχεδόν γη και ύδωρ στους προσκεκλημένους της από το ΝΒΑ: "Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια πέρσι, για να τους πείσουμε ότι είμαστε σε θέση να οργανώσουμε ένα τέτοιο event. Κανονίσαμε τα πάντα, όλες τις λεπτομέρειες, από τις γραμμές του γηπέδου μέχρι την ρύθμιση για τα κινητά τους τηλέφωνα, που θα είχαν στη Μόσχα. Όλη η διοργάνωση, μας στοίχισε περίπου 1.000.000 ευρώ, αλλά λίγο πολύ καταφέραμε να βγάλουμε αρκετά από τα έξοδά μας, χάρη στους σπόνσορες που συνέβαλαν στους αγώνες".

Δεν ξεχνάει, ακόμη, ότι τα μοναδικά κενά καθίσματα στο γήπεδο της ΤΣΣΚΑ, στον αγώνα με τους Κλίπερς, ήταν τα κρατημένα εισιτήρια για τους Αμερικανούς: "Δεν θεώρησαν σκόπιμο να έρθουν στο γήπεδο, ή να μας ειδοποιήσουν ότι τα εισιτήρια που είχαμε κρατήσει δεν θα τα χρησιμοποιούσαν".

...

Επιμένοντας για τις σχέσεις ισότιμης συνεργασίας και την συμμετοχή, κάθε χρόνο, των ομάδων που βρίσκονται στην κορυφή της Ευρωλίγκας, ο Κουσένκο φυλούσε το καλύτερο για το τέλος: "Ξέρετε ότι η φιλοξενία ενός κλαμπ από το ΝΒΑ στοιχίζει στις ευρωπαϊκές ομάδες από 1 έως 5.000.000 δολάρια. Όταν, σαν ΤΣΣΚΑ, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε φέτος στο NBA tour, μας έκαναν πρόταση να πάμε εμείς στις ΗΠΑ. Πόσα χρήματα, νομίζετε ότι μας έδωσαν; Μόλις 50.000 δολάρια! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως σκέφτονται οι Αμερικανοί;"













Ολόκληρο το κείμενο στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Basketweek".


TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ