BASKETBALL ANALYSIS

Κώστας Σλούκας: Η τέχνη του Pick and Roll και ο τρόπος που μπορεί να τον αξιοποιήσει ο Αταμάν

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας EUROKINISSI - FIBA

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το πώς μπορεί να ταιριάξει ο Κώστας Σλούκας στην φιλοσοφία του Εργκίν Αταμάν στον νέο Παναθηναϊκό. Το Pick and Roll που αποτελεί βασικό συστατικό στην φιλοσοφία του Τούρκου τεχνικού, το “πάντρεμα” με τον Λεσόρ και η ανάγκη να υπάρχουν σουτέρ στο παρκέ. 

Ο Κώστας Σλούκας (33 χρονών, 1.90 μέτρα) είναι και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού. Έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας παίκτης σε ελληνική ομάδα στην ιστορία, σε μία κίνηση που οι “πράσινοι” έχτισαν βήμα-βήμα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε την κίνηση της δεκαετίας στο ελληνικό μπάσκετ. Σε αγωνιστικό, αλλά και εξωαγωνιστικό πλαίσιο.

Αν κάποιος σταθεί πάντως καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, συνειδητοποιεί ότι πρόσθεσε έναν από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη. Έναν παίκτη που έχει DNA νικητή, ο οποίος αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο πάνω από μία δεκαετία. Κυρίως, όμως, έδωσε στον Εργκίν Αταμάν τον παίκτη γύρω από τον οποίο μπορεί να χτίσει την φιλοσοφία του, που ξεκινάει από έναν πόιντ γκαρντ με τα στοιχεία του Κώστα Σλούκα.

Ο καλλιτέχνης του Pick and Roll που έχει πάντα στις ομάδες του ο Αταμάν

Όταν είχε παρουσιαστεί το προφίλ του Εργκίν Αταμάν, είχε γίνει ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι ο Τούρκος είχε σε όλες τις ομάδες του τα τελευταία 25 χρόνια τουλάχιστον έναν πόιντ γκαρντ που ήταν καλλιτέχνης στο Pick and Roll.

Από τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς στην Αναντολού Εφές στο λυκαυγές του 21ου αιώνα, στον Βρίμπισα Στεφάνοβ στην Σιένα και την Ούλκερ, τον Πέταρ Ναουμόσκι στην Ούλκερ, τον Κάρλος Αρόγιο, τον Έντερ Αρσλάν και τον Μπρούνο Φιτιπάλντο στην Μπεσίκτας και - φυσικά - τον Βασίλιε Μίτσιτς στην Αναντολού Εφές, ο Αταμάν πάντα είχε έναν ελίτ γκαρντ σε καταστάσεις Pick and Roll. Αυτό ακριβώς είναι και ο Σλούκας.

Με τον Έλληνα γκαρντ υπό τις οδηγίες του, ο Εργκίν Αταμάν βρήκε τον παίκτη που θα ορίζει τις εξελίξεις και το τέμπο. Τον παίκτη που θα παίρνει τις αποφάσεις, θα στήνει πάνω από τα μισά Pick and Roll της ομάδας, θα μπορεί να εκτελέσει και - κυρίως - να δημιουργήσει. Βρήκε τον καπετάνιο του.

Στο πλευρό του Σλούκα θα υπάρχει - όπως παραδοσιακά στις ομάδες του Αταμάν - ένας ακόμα παίκτης με ικανότητα να παίξει το Pick and Roll σε πολύ υψηλό επίπεδο: Ο Λούκα Βιλντόσα, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του χειριστή/δεύτερου δημιουργού που έχει πάντα στις ομάδες του ο Τούρκος τεχνικός (όπως ο Λάρκιν στην Εφές ή ο Σινάν Γκιουλέρ στην Γαλατάσαραϊ).

Φυσικά, υπάρχει και ο Τζέριαν Γκραντ - που θεωρείται κλεισμένος - ο οποίος (σε μικρότερο βαθμό από τους Σλούκα και Βιλντόσα) επίσης μπορεί να στήσει Pick and Roll, αν και ο Αμερικανός combo γκαρντ έχει συνηθίσει να έχει περισσότερο εκτελεστικό από δημιουργικό ρόλο.

Το πάντρεμα με τον Λεσόρ, ο Αντετοκούνμπο και o 2ος σέντερ

Όπως γίνεται σαφές, ο παίκτης που πιθανότατα χάρηκε περισσότερο από κάθε άλλον στο άκουσμα της προσθήκης του Σλούκα ήταν ο Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ είναι ένας κλασικός Pick and Roll ψηλός (από τους καλύτερους στην Ευρώπη για την ακρίβεια) και το πάντρεμά/χημεία του με τον Σλούκα (και τον Βιλντόσα) θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στο πώς θα κινηθεί ο Παναθηναϊκός στην επίθεση.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Αντετοκούνμπο, που θα είναι ο τρίτος σέντερ των “πράσινων” και επίσης χρειάζεται έναν γκαρντ που θα τον αξιοποιήσει.

Από εκεί και πέρα, το θέμα του σέντερ που θα πάρει την μερίδα του λέοντος στον χρόνο συμμετοχής μαζί με τον Λεσόρ αποτελεί επίσης ένα ζήτημα.

Αν μείνει ο Γιώργος Παπαγιάννης, τότε θα υπάρχει στο ρόστερ ένας ακόμα ψηλός που μπορεί να παίξει το Pick and Roll, με την διαφορά ότι ο διεθνής σέντερ μπορεί να παίξει και Pick and Pop (να σουτάρει δηλαδή από την περιφέρεια. Αν τελικά ο Παπαγιάννης αποχωρήσει, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα αποκτηθεί και τρίτος Pick and Roll ψηλός ή Stretch-5, αν και αυτό δεν σχετίζεται πλέον με τον Σλούκα.

Η ανάγκη να υπάρχουν σουτέρ στο παρκέ

Αυτό ωστόσο που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι στις τελευταίες κινήσεις του ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσθέσει στο ρόστερ του παίκτες με ικανότητα στο σουτ. Βασικά στο Spot Up σουτ (στατικό σουτ), ώστε να ανοίξει το γήπεδο προκειμένου οι “πράσινοι” να παίξουν το μπάσκετ που επιθυμεί ο Εργκίν Αταμάν και να πάρουν το βέλτιστο από τον Κώστα Σλούκα.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ερωτηματικό σχετικά με την παραμονή του Μάριους Γκριγκόνις (έχει συμβόλαιο για την νέα σεζόν, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μείνει), οι μόνοι παίκτες του Παναθηναϊκού που έχουν ως χαρακτηριστικό το καλό σουτ σε Spot Up καταστάσεις είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας και ο Τζέριαν Γκραντ.

Ο Βιλντόσα - όπως και ο Σλούκας - αποτελεί μεγαλύτερη απειλή όταν έχει την μπάλα στα χέρια - ασχέτως αν η αντίπαλη άμυνα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν από τους δύο ελεύθερο στην περιφέρεια - ο Δημήτρης Μωραΐτης επίσης είναι καλύτερος με την μπάλα στα χέρια, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (αν τελικά μείνει) είναι ασταθής σουτέρ, ο Ντίνος Μητογλου σουτάρει, αλλά δεν είναι κλασικός σουτέρ, ενώ οι Λεσόρ και Αντετοκούνμπο είναι Pick and Roll ψηλοί.

Κάνοντας έτσι την πρώτη ακτινογραφία του ρόστερ του Παναθηναϊκού μετά την προσθήκη του Σλούκα, είναι ξεκάθαρο ότι σε πρώτο πλάνο για τους “πράσινους” θα μπει η προσθήκη παικτών που θα έχουν καλό σουτ για να ανοίξει το γήπεδο.

Ο νέος τιμονιέρης του Παναθηναϊκού

Όποιες και να είναι πάντως οι επόμενες κινήσεις του Παναθηναϊκού, είναι φανερό ότι το μεγάλο μπαμ έγινε με την προσθήκη του Σλούκα. Οι “πράσινοι” έβαλαν στην μηχανή τους έναν γκαρντ με παραστάσεις, που μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και να παίξει το Pick and Roll σε ελίτ επίπεδο, ο οποίος δεν θα διστάσει στο τέλος των αγώνων να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Ο Σλούκας θα είναι ο νέος τιμονιέρης του Παναθηναϊκού. Ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο ο Εργκίν Αταμάν θα χτίσει την ομάδα που έχει στο μυαλό του. Τώρα, μένει να συνεχίσει να πλαισιώνει τον 33χρονο γκαρντ με παίκτες που θα τον βοηθήσουν να βγάλει το βέλτιστο στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ