NBA

Κινγκς - Βεζένκοβ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, άνοιξε χώρο το Σακραμέντο στη διάρκεια του NBA Draft 2023

Κινγκς - Βεζένκοβ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, άνοιξε χώρο το Σακραμέντο στη διάρκεια του NBA Draft 2023
EUROKINISSI

Άνοιξε το παράθυρο για να ξεκινήσουν Κινγκς και Βεζένκοβ τις διαπραγματεύσεις. Το Depth Chart, οι ανάγκες, οι παίκτες στους οποίους επένδυσε το Σακραμέντο και οι κινήσεις στο NBA Draft 2023, το πιθανό κέρδος του Ολυμπιακού. Το SPORT24 αναλύει.

Το NBA Draft 2023 ολοκληρώθηκε και αυτό σημαίνει ότι οι Σακραμέντο Κινγκς μπορούν πλέον να διαπραγματευθούν επίσημα με τον Σάσα Βεζένκοβ.

Οι ομάδες του NBA δεν χρειάζονται την 30η Ιουνίου και την έναρξη της Free Agency για να μιλήσουν με παίκτες των οποίων τα draft rights διατηρούν και με δεδομένο ότι κι ο ίδιος ο Βεζένκοβ θέλει -ιδανικά- το θέμα του να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό, οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν άμεσα στο ίδιο τραπέζι για να δουν αν τα "θέλω" τους συμβαδίζουν.

Επίσης με δεδομένο ότι οι παράγοντες και οι προπονητές των Κινγκς ταξίδεψαν πέντε φορές στην Ελλάδα και με επίσης δεδομένο ότι "ελληνικές φωνές" στο οργανισμό έχουν αναλύσει πλήρως το προφίλ του MVP της σεζόν 2022/23 στη EuroLeague, θεωρείται ασφαλές να πει κάποιος ότι οι Κινγκς θέλουν τον Βεζένκοβ από την ερχόμενη περίοδο. Το θέμα, φυσικά, είναι τι χρήματα μπορούν να του προσφέρουν και επίσης τι ρόλο, πόσα λεπτά στο ροτέισον με ποια προοπτική.

Το Depth Chart των Κινγκς αυτή τη στιγμή:

  • PG: ΝτιΆαρον Φοξ, Ντέιβιον Μίτσελ
  • SG: Κέβιν Χέρτερ, Μαλίκ Μονκ, Κόλμπι Τζόουνς *
  • SF: Τζέιλεν Σλόσον *
  • PF: Κίγκαν Μάρεϊ,
  • C: Ντομάντας Σαμπόνις

Μη εγγυημένα είναι τα συμβόλαια του πόιντ γκαρντ Πι Τζέι Ντόζιερ και του σμολ φόργουορντ Κέσλερ Έντουαρντς. Ο δεύτερος έχει πιθανότητες να μείνει καθώς είναι φθηνός (1.927.896 δολάρια) και μπορεί να σταθεί ως δεύτερος ή τρίτος σμολ φόργουορντ, είναι καλός αθλητής και εξελίξιμος μπασκετμπολίστας.

* Με αστερίσκο οι rookies που δεν έχουν υπογράψει (διαβάστε παρακάτω).

Δεν αλλάζουν κάτι οι Ανουνόμπι - Σιάκαμ

Τις τελευταίες ημέρες τα ονόματα του Όου Τζι Ανουνόμπι και του Πασκάλ Σιάκαμ ακούστηκαν και αρκετά έντονα για τους Κινγκς. Ωστόσο, ακόμη κι αν η ομάδα του Σακραμέντο καταφέρει (διότι περί κατορθώματος θα πρόκειται) να πάρει έναν από τους δύο, τα δεδομένα στην περίπτωση του Βεζένκοβ δεν θα αλλάξουν.

Αν αποκτηθεί ο Ανουνόμπι, θα παίξει στο τρία με τον Μάρεϊ στο τέσσερα και τον Σαμπόνις στο πέντε. Αν αποκτηθεί ο Σιάκαμ, θα παίξει στο τέσσερα με τον Μάρεϊ να κατεβαίνει στο τρία και τον Σαμπόνις να μένει στο πέντε.

Με απλά λόγια, ο Βεζένκοβ δεν προορίζεται (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) για θέση στην αρχική πεντάδα καθώς οι Κινγκς ψάχνουν έναν starter για να καλύψουν την τρύπα που ανοίγει με την διαφαινόμενη αποχώρηση του Χάρισον Μπαρνς. Τον Σάσα τον θέλουν για πρώτη αλλαγή στα φόργουορντ, τουλάχιστον για την πρώτη σεζόν, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες μέχρι να προσαρμοστεί (αν φυσικά κάνει το ταξίδι για το Σακραμέντο) και να δείξει αν "έχει" το επίπεδο από νωρίς.

Γιατί θεωρούμε δύσκολο να βρεθούν ο Ανουνόμπι ή ο Σιάκαμ στους Κινγκς;

Διότι για τον πρώτο οι Βασιλιάδες δεν έχουν πακέτο που μπορεί να νικήσει τον ανταγωνισμό σε έναν πιθανό πλειστηριασμό και γιατί ο δεύτερος δεν θέλει να δεσμευθεί πριν παραχωρηθεί ότι θα υπογράψει πρόωρη επέκταση.

Τι πήραν οι Κινγκς στο NBA Draft 2023

Οι φήμες έλεγαν ότι το Σακραμέντο ήθελε τον Κρις Μάρεϊ, δίδυμο του Κίγκαν Μάρεϊ, όμως τον πρόλαβαν οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στο νούμερο 23. Οι Κινγκς είχαν την αμέσως επόμενη επιλογή, αλλά την έδωσαν στους Ντάλας Μάβερικς (Ολίβιε-Μαξάνς Πρόσπερ, ένας 20χρονος ύψους 2μ.03 φόργουορντ).

Στο νούμερο 34 (μέσω Σέλτικς) πήραν τον Κόλμπι Τζόουνς, ένα ψηλό γκαρντ που είχε φέτος στο Ζέιβιερ 15 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ, ενώ στο νούμερο 54 πήραν τον 23χρονο δίμετρο γκαρντ/φόργουορντ Τζέιλεν Σλόσον που έπαιξε στο Φέρμαν και είχε 15.6 πόντους με 39.4% στο τρίποντο, 7.1 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.5 μπλοκ ανά 30.7 λεπτά σε 36 αγώνες. Ούτε ο Τζόουνς, ούτε ο Σλόσον μπορούν να θεωρηθούν παίκτες με προοπτική να πάρουν άμεσα ρόλο.

Τι έχουν να προσφέρουν στον Βεζένκοβ

Μία από τις πραγματικές προτεραιότητες των Κινγκς, ήταν η παραχώρηση του σέντερ Ρισόν Χολμς. Ήθελαν να ξεφορτωθούν τα 25 εκατομμύρια δολάρια που έχει λαμβάνειν για τα επόμενα δύο χρόνια (player option η σεζόν 2024/25), ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ευελιξία και να μην εξαρτώνται (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά) από τις δύο διαθέσιμες exceptions (Mid-Level, περίπου 12.3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για 1 έως 4 χρόνια και Bi-Annual, περίπου 4.5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για 1 έως 2 χρόνια). Και τα κατάφεραν, καθώς τον έστειλαν στους Ντάλας Μάβερικς, πανηγυρίζοντας.

Θεωρητικά, η Mid-Level Exception "κουμπώνει" στο στάτους του Βεζένκοβ, αλλά ξεπερνάει τις αποδοχές παικτών όπως ο Μονκ (6th Man) κι ο Μάρεϊ (starter), ενώ η Bi-Annual είναι σημαντικά μικρή για τον Βούλγαρο σούπερσταρ που θέλει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους του κόσμου, αλλά αν δεχθεί αυτό το ποσό θα εισπράξει καθαρά όσα θα έπαιρνε στον Ολυμπιακό με την νέα αναπροσαρμογή που έχει αποφασιστεί για εκείνον.

Πέρα πάντως από τα χρήματα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στο Σακραμέντο υπάρχει πλέον πολύς χώρος, πολλά λεπτά και μεγάλη ανάγκη για φόργουορντ(ς).

Τι θα πάρει ο Ολυμπιακός

Το buy-out του Βεζένκοβ φτάνει το 1.5 εκατομμύριο δολάρια, με deadline το μέσο του Ιουλίου. Από αυτό το ποσό, οι Κινγκς μπορούν να καλύψουν σύμφωνα με τους κανονισμούς του NBA (Excluded International Player Payment) το 50%, οπότε το υπόλοιπο (750.000 δολάρια) θα πρέπει να το πληρώσει ο αθλητής μετά από συμφωνία με τον Ολυμπιακό για τις δόσεις και για τις ημερομηνίες καταβολής τους.

Αυτό το ποσό, πάντως, οι Κινγκς θα προσπαθήσουν να το προσθέσουν στο συνολικό ποσό που θα προσφέρουν στον Σάσα, ώστε εκείνος να μην έχει... χασούρα σαν αυτές που είχαν στο παρελθόν παίκτες όπως ο Φακούντο Καμπάσο, ο οποίος ακόμη πληρώνει και θα πληρώνει για μερικά ακόμη χρόνια το δάνειο που πήρε για να μετακομίσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο NBA.

Με απλά λόγια...

Οι Κινγκς θέλουν τον Βεζένκοβ και το έδειξαν με τον ασφυκτικό και αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο τον παρακολούθησαν στη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Και φυσικά και με τις κινήσεις τους στο NBA Draft 2023.

Ο Βεζένκοβ θέλει να παίξει στο NBA και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Και οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τα χέρια, αλλά θα προσπαθήσουν να το κάνουν η κάθε μία με τους δικούς της όρους.

Το Σακραμέντο γύρισε μετά από 16 χρόνια στα playoffs και δεν βρίσκεται πια σε φάση... απελπισίας, ενώ ο Σάσα περνάει καλά στον Ολυμπιακό, είναι ο πιο καυτός φόργουορντ της Ευρώπης, αμοίβεται καλά και πλέον λατρεύεται από τον κόσμο της ομάδας του Πειραιά.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, καθώς όπως ήδη αναφέραμε οι οργανισμοί της Λίγκας μπορούν να διαπραγματευθούν με παίκτες των οποίων τα draft rights κατέχουν, ωστόσο δεν περιμένουμε ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα.

Η λογική λέει ότι οι Κινγκς θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με τον Χάρισον Μπαρνς (θέλουν να τον κρατήσουν, όμως το ενδιαφέρον για εκείνον είναι μεγάλο), θα μιλήσουν με τον Ντομάντας Σαμπόνις για πρόωρη επέκταση και θα σαρώσουν την αγορά για starter στο τρία (Κρις Μίντλετον;) ή στο τέσσερα (Κάιλ Κούζμα;) πριν δουν τι χρήματα θα έχουν για την καλύτερη πρόταση στον Βεζένκοβ.

Ο οργανισμός πήρε πριν από έναν χρόνο τα δικαιώματά του (έχει επίσης εκείνα των Δημήτρη Αγραβάνη - Λούκα Μίτροβιτς), τον θέλει, τον εκτιμά και πλέον έχει πολύ χώρο για να του προσφέρει. Για τα χρήματα, θα περιμένουμε λίγο ακόμη.

TAGS NBA ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ