STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Κεραυνοί Ξανθόπουλου: "Μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή, κάποιοι παίκτες έχουν πληρωθεί 3 από τους 7 μήνες"

Κεραυνοί Ξανθόπουλου: "Μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή, κάποιοι παίκτες έχουν πληρωθεί 3 από τους 7 μήνες"
EUROKINISSI

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ξέσπασε με δηλώσεις του εναντίον των ιδιοκτητών, τονίζοντας ότι απαξίωσαν τους παίκτες, αποκαλύπτοντας ότι πολλές ομάδες χρωστάνε λεφτά.

Με την απόφαση για διακοπή της ΕΚΟ Basket League να έχει παρθεί και να μην πρόκειται να αλλάξει, οι παίκτες προσπαθούν να πάρουν τα χρήματά τους. Και, σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Ξανθόπουλου στην "LIVE Sport" αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι για κάποιους.

Ο γκαρντ του Περιστερίου και Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΚ είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην συνέντευξή του, τα οποία και θα συζητηθούν.

Η συζήτηση ξεκίνησε με όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους παίκτες και τους ιδιοκτήτες, τα οποία σίγουρα τραβούν την προσοχή: " Μας άκουσαν, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Παντού στον κόσμο λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των παικτών, τους σέβονται, προσπαθούν να τους βοηθήσουν, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά" δήλωσε αρχικά ο έμπειρος γκαρντ, για να συμπληρώσει: " Αρνήθηκαν να έχουμε μαζί μας στη συζήτηση με τις ΚΑΕ, τον νομικό σύμβουλο μας, γιατί μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή. Ωστόσο, εκθέσαμε τα αιτήματα μας και τονίσαμε πως το μείζον για εμάς είναι να πληρωθούν τα παιδιά των 20 χιλιάδων ευρώ όλο το συμβόλαιό τους και να δούμε από κοινό τι πρέπει να γίνει για το καλό του μπάσκετ από εδώ και στο εξής.

Μας προϊδέασε η άρνηση τους (σ.σ των ιδιοκτητών) να έχουμε μαζί στη τηλεδιάσκεψη τον δικηγόρο του Συνδέσμου. Οφείλουμε να πούμε ότι υπήρχαν πρόεδροι - ιδιοκτήτες που μας αντιμετώπισαν με σεβασμό και κατανόηση. Μίλησαν σωστά και έπραξαν τα δέοντα. Άλλοι δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν.

Κάποιοι ήταν αρνητικοί, αλλά έκαναν συζήτηση. Είναι όμως αλήθεια ότι υπήρχαν και ορισμένοι που μας μίλησαν άσχημα. Φάνηκε πως μας έχουν για τα παλιά τους τα παπούτσια που λένε. Μας απαξίωσαν και μας απευθύνθηκαν με ύφος που είναι απαράδεκτο και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τον λόγο".

Στην συνέχεια ο Ξανθόπουλος αποκάλυψε κάτι που δείχνει πολλά για το ελληνικό μπάσκετ, αφού πολλές ομάδες χρωστάνε έως και τέσσερις μισθούς στους παίκτες: " Κάνουμε έρευνα για τους μισθούς και θέλουμε να δούμε πως είναι οι πληρωμές στις ομάδες της Α1. Υπάρχουν ομάδες που έχουν καταβάλει μόνο τρία από τα 7 μηνιάτικα κατά τα οποία είχαμε αγωνιστική δράση. Οι περισσότερες οφείλουν από 1.5 έως 2 μήνες και μόνο 1-2 ομάδες δεν χρωστούν δεδουλευμένα.

Το Ρέθυμνο, ενημερωθήκαμε από τον αρχηγό της ομάδας, πως έχει πληρώσει 7,5 ίσως και 8 μήνες. Η ενημέρωση που λάβαμε ήταν ξεκάθαρη: είμαστε καλυμμένοι. Μας είπαν μάλιστα ότι ο κ.Ζομπανάκης στους παίκτες με συμβόλαιο κάτω των 20.000€ σκοπεύει να δώσει επιπλέον χρήματα ως οικονομική ενίσχυση για τις ημέρες που βιώνουμε όλοι μας. Το πρόβλημα με τις πληρωμές των δόσεων που είναι σε εκκρεμότητα μετά την αναστολή των αγώνων είναι κρίσιμο και σημαντικό.

Το τονίζω με κάθε τρόπο και τόνο είναι βιοποριστικό. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, να δούμε το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος. Να δουλέψουμε για το "αύριο". Θα τα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να κάνουμε κάτι".

Ακολούθως ο γκαρντ του Περιστερίου τόνισε ότι δεν γίνεται να πληρώσουν το τίμημα για την διακοπή μόνο οι παίκτες: " Συζητήσαμε στο Δ.Σ. του ΠΣΑΚ και συμφωνήσαμε το αυτονόητο: ότι προέχει η υγεία όλων μας, όχι μόνο των παικτών, αλλά από των ανθρώπων γύρω από τις ομάδες, μέχρι των διαιτητών και των θεατών.

Επίσης, όπως είπαμε και στους ιδιοκτήτες, κατανοούμε το πρόβλημα που προκαλεί αυτή η πρωτοφανής πανδημία και αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις όμως κι από τις δύο πλευρές. Όχι μόνο από τη δική μας. Δεν είναι σωστό, δεν είναι ηθικό, δεν είναι ανθρωπίνως δίκαιο να πληρώσουν μόνο οι παίκτες τη ζημιά. Πλέον το θέμα, για πολλούς παίκτες, έχει γίνει βιοποριστικό. Έχουν οικογένειες να ζήσουν".

Κλείνοντας, ο έμπειρος γκαρντ τόνισε ότι οι Έλληνες παίκτες θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των ξένων, αλλά και να εφαρμοστεί νόμος για τα χρέη των ομάδων: " Θεωρούμε απαιτητική ανάγκη να μειωθούν οι ξένοι. Πιστεύουμε πως η μείωση των ξένων σε 4 ανά ομάδα θα βοηθήσει και στο οικονομικό τομέα τις ΚΑΕ, αλλά θα δώσει την ευκαιρία να αγωνίζονται Έλληνες παίκτες και να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για ανάπτυξη Ελλήνων. Οι 4 ξένοι είναι το πρώτο βήμα.

Το 2ο που είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί είναι να θεσπιστεί ένας κανόνας για τα χρέη κάθε προηγούμενης σεζόν. Είναι απαράδεκτο να οφείλουν ομάδες το 30-50% των μισθών της περασμένης σεζόν και να κάνουν μπάτζετ και μεταγραφές για την νέα χρονιά. Αυτό είναι κάτι που αφορά πρωτίστως τις ίδιες τις ΚΑΕ, διότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ομάδες που κάνουν "εικονικά" μπάτζετ, δημιουργούν πιο ισχυρά ρόστερ από εκείνες που είναι συνεπείς και αποκτούν παίκτες, σύμφωνα με όσα δύνανται να πληρώσουν.

Οι οφειλές προς τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές είναι ένα πρόβλημα για όσους έχουν λαμβάνειν, αλλά αν το δούμε συνολικά είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος. Αλλοιώνει το πρωτάθλημα, είναι ξεκάθαρα αθέμιτος ανταγωνισμός. Υπάρχουν ομάδες που χρωστούν 3-4 μήνες. Πώς θα κάνουν ρόστερ την επόμενη σεζόν; Δεν αλλοιώνει το πρωτάθλημα;""

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ