BASKETBALL ANALYSIS

Κέντρικ Ναν, ένας γκαρντ που σκοράρει με πολλούς τρόπους: Το σουτ από στάση, το handoff και η άμυνα

Ο Κέντρικ Ναν
Ο Κέντρικ Ναν AP

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ του Κέντρικ Ναν (28 χρονών, 1.91 μέτρα), που ανακοίνωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για χάρη του Παναθηναϊκού. Η ικανότητά του στο Pick and Roll, ο τρόπος που ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του και τα handoff plays που δίνουν κάτι διαφορετικό.

Ο Κέντρικ Ναν (28 χρονών, 1.91 μέτρα) είναι πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έσκασε νέα βόμβα και ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού γκαρντ, προσθέτοντας ακόμα έναν ποιοτικό γκαρντ στο ρόστερ των “πράσινων”.

Ο πρώην NBAερ είναι πλέον ο 8ος ξένος των “πράσινων”, που έχουν ακόμα τους Λούκα Βιλντόσα, Τζέριαν Γκραντ, Κάιλ Γκάι, Μάριους Γκριγκόνις, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι και Ματίας Λεσόρ.

Το SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του Αμερικανού γκαρντ του “τριφυλλιού”

Ένας παίκτης που έχει παλέψει για ό,τι έχει κερδίσει

Ο Κέντρικ Ναν είναι ένας διαφορετικός παίκτης από τους άλλους. Ξεκινώντας από το Κολέγιο του Ιλινόις, είδε τον ρόλο του σταδιακά να μεγαλώνει, ωστόσο αποφάσισε να πάρει μεταγραφή στο Κολέγιο του Όκλαντ για την τελευταία του σεζόν (2017/18) στο NCAA, όπου και… εξερράγη αγωνιστικά, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του στους 25.9 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ μέσο όρο με 39.4% στα τρίποντα.

Οι επιδόσεις του αυτές δεν ήταν αρκετές για να επιλεγεί στο NBA Draft 2018. Δεν έφταναν καν για να κερδίσει ένα εγγυημένο συμβόλαιο στο NBA, αφού πέρασε την σεζόν 2018/19 στην G-League με τους Σάντα Κρουζ Γουόριος (19.2 πόντοι και 3.8 ριμπάουντ μέσο όρο), για να εμφανιστούν οι Μαϊάμι Χιτ στον δρόμο του.

Οι Χιτ είναι ίσως ο πιο απαιτητικός οργανισμός στο NBA. Δεν υπάρχει περιθώριο για πλάκα στο Μαϊάμι. Τα τεστ φυσικής κατάστασης που υποβάλλονται, η προετοιμασία της ομάδας, είναι θρυλικά. Για να παίξει κάποιος στους Χιτ, πρέπει να το αξίζει, χωρίς να έχει σημασία το βιογραφικό του. Για αυτό έχει αναδείξει παίκτες από το… πουθενά. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ναν, ο οποίος είχε μία εξαιρετική διετία στο Μαϊάμι (2019-2021), για να έρθει η μετακίνησή του στους Λέικερς, όπου ένας τραυματισμός τον έφερε πίσω.

Έπειτα από δύο χρόνια που έψαχνε να βρει σταθερό ρόλο - αλλά και ρυθμό αφού το πρόβλημα που είχε στο γόνατο τον άφησε εκτός δράσης όλη την σεζόν 2021/22 - ο Ναν αποφάσισε τελικά να κοιτάξει προς την Ευρώπη, συμφωνώντας με τον Παναθηναϊκό. Πρώτα όμως πάλεψε με κάθε τρόπο να (ξανα)κερδίσει μία θέση στο NBA, γιατί αυτό ακριβώς είναι: Ένας μαχητής.

Ένας γκαρντ που μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους

Ο Ναν αρχικά είναι αριστερόχειρας, ενώ ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία των παικτών που ορίζονται ως combo γκαρντ. Περισσότερο είναι ένας σούτινγκ γκαρντ με ικανότητα ως δεύτερος δημιουργός, παρά πόιντ γκαρντ. Δεν έχει το μέγεθος όμως να αγωνιστεί ως σούτινγκ γκαρντ, ενώ είναι καλός - όχι εξαιρετικός - στο διάβασμα του παιχνιδιού, θέλοντας συνήθως έναν οργανωτή με μέγεθος στο πλευρό του. Κοινώς, δεν είναι καθαρός πλέι-μέικερ και δεν συμπεριφέρεται ως τέτοιος, για αυτό ενίοτε ψάχνει περισσότερο το δικό του σουτ αντί για την δημιουργία.

Στην διετία του στο Μαϊάμι (2019-2021) - όπου και είχε έναν πιο σταθερό ρόλο επειδή ήταν υγιής και λαμβάνεται υπόψη στην ανάλυση - πρακτικά “έφαγε” την θέση του βασικού πόιντ γκαρντ από τον Γκόραν Ντράγκιτς. Ήταν ο δεύτερος δημιουργός της βασικής πεντάδας πίσω από τον Τζίμι Μπάτλερ, έχοντας κυρίως εκτελεστικό ρόλο, αριθμώντας 13.2 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο με 35.8% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής σε αυτή την διετία.

Ο ρόλος του Ναν ήταν ξεκάθαρος: Κουβαλούσε την μπάλα στην επίθεση, δημιουργούσε καταστάσεις για τον εαυτό του όποτε το θεωρούσε σωστό και - όταν του το ζητούσε ο Έρικ Σπόλστρα - άφηνε τον Τζίμι Μπάτλερ (ή έναν εκ των Ντράγκιτ, Χίρο) να δημιουργούν, ανοίγοντας το παρκέ με το σουτ του. Ιδού το πώς έπαιρνε επιθέσεις την διετία του στους Χιτ:

Είναι σαφές ότι το Pick and Roll αποτελεί το βασικό όπλο του Αμερικανού. Η ικανότητά του να σουτάρει μετά από ντρίμπλα (είτε αριστερή ντρίμπλα, είτε δεξιά) του έδωσε μία σταθερή θέση στο ροτέισον των Χιτ, που θέλουν να έχουν παίκτες που μπορούν τόσο να πάρουν Pull Up σουτ (μετά από ντρίμπλα δηλαδή), όσο και από στάση.

Το δε Shot Chart του από την διετία 2019-2021 στο Μαϊάμι δείχνει την ικανότητα του Αμερικανού να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, αφού έχει εξαιρετικά ποσοστά από μέση απόσταση, από όπου παραδοσιακά σουτάρει ένας παίκτης που έχει καλό Pull Up shot.

Κέντρικ Ναν, ένας γκαρντ που σκοράρει με πολλούς τρόπους: Το σουτ από στάση, το handoff και η άμυνα
AP PHOTO/ASHLEY LANDIS/HUDL INSTAT

Το σουτ από στάση, το handoff και η άμυνα

Παράλληλα ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα νούμερο που δείχνει πολλά. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ναν σούταρε με 38.9% στα τρίποντα σε κατάτασταση Catch & Shoot την διετία 2019/21 (είχε 138/354 τρίποντα σε τέτοια κατάσταση), σε ένα καλό νούμερο. Όταν μάλιστα αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι στο NBA το τρίποντο βρίσκεται στα 7.25 μέτρα και όχι από τα 6.75 μέτρα που είναι στην Ευρώπη (για την ακρίβεια είναι 6.75 μέτρα μόνο στις γωνίες) τα νέα αυτά γίνονται ακόμα καλύτερα. Ο Ναν δεν είναι κλασικός σουτέρ, είναι περισσότερο σκόρερ, που προτιμάει να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Δεν είναι όμως και παίκτης που κάποιος μπορεί να τον αφήσει ελεύθερο στην περιφέρεια.

Τέλος, πρέπει να γίνει ακόμα μία επισήμανση: Ο Ναν είναι εξαιρετικός σε καταστάσεις handoff - όπου θα παίρνει δηλαδή πάσα χέρι με χέρι πριν εκδηλώσει επίθεση. Ο Αμερικανός γκαρντ πέρασε δύο χρόνια σε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο (μαζί με τους Γουόριορς και τους Κινγκς που έχουν πλέον τον Σαμπόνις) στα handoff plays και έχει μάθει να διαβάζει το παιχνίδι σε τέτοιες καταστάσεις.

Στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Ναν δεν είναι ακριβώς αμυντικός εξολοθρευτής. Δεν είναι κακός ή αδιάφορος αμυντικός, γιατί - πολύ απλά - αν ήταν κάτι από αυτά τα δύο δεν θα μπορούσε να έχει ρόλο στους Χιτ της διετίας 2019-2021. Πιέζει καλά την μπάλα, βάζει χέρια για deflection, αλλά είναι απλώς καλός αθλητής, έχει μέτριο άνοιγμα χεριών (1.95 μέτρα) και δυσκολεύεται να μαρκάρει ψηλότερους αντιπάλους. Το σωστό πάντρεμα με άλλο γκαρντ θα είναι σημαντικό.

Το ρόστερ και το πάντρεμα με τους υπόλοιπους γκαρντ του Παναθηναϊκού

Η ικανότητα του Ναν να παίζει με και χωρίς την μπάλα στα χέρια αποτελεί πολυτέλεια για κάθε ομάδα, αφού δίνει την δυνατότητα στον προπονητή του - και στην προκειμένη περίπτωση τον Εργκίν Αταμάν - να τον χρησιμοποιήσει στο πλάι οποιουδήποτε γκαρντ, είτε χειριστή, είτε σουτέρ. Τουλάχιστον στην θεωρία.

Ο Ναν έχει στοιχεία που τον βοηθούν να αγωνιστεί στο πλευρό ενός εκ των Κώστα Σλούκα και Λούκα Βιλντόσα, όπου θα έχει ρόλο δεύτερο δημιουργού, που του ταιριάζει και περισσότερο. Πιθανότατα να ταιριάζει καλύτερα με τον ύψους 1.93 μέτρων Τζέριαν Γκραντ, αφού οι δυο τους έχουν στοιχεία που θα τους βοηθήσει να κολλήσουν παρέα στις θέσεις των γκαρντ. Το πιθανό πάντρεμα με τον Κάιλ Γκάι πάντωςθα στερήσει από τον Παναθηναϊκό μέγεθος, ενώ αν συνυπάρξει με τον Γκριγκόνις στις θέσεις των γκαρντ οι “πράσινοι” θα έχουν πάλι δύο πόλους δημιουργίας, αλλά θα χάσουν σε επίπεδο ταχύτητας στην άμυνα. Με τους Γκάιι, Γκριγκόνις όμως ίσως το πρόβλημα λυθεί με την extra large πεντάδα του Παναθηναϊκού, όπου θα είναι σε θέση σμολ φόργουορντ ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε έναν παίκτη κλάσης στο ρόστερ του, που μπορεί να δώσει το κάτι διαφορετικό στον τομέα της εκτέλεσης μετά από ντρίμπλα, στοιχείο απαραίτητο στο σύγχρονο μπάσκετ. Το δε γεγονός ότι αγωνίστηκε πέρυσι σε 70 παιχνίδια στο NBA δείχνει ότι έχει ξεπεράσει και τον τραυματισμό του, έστω και αν είχε πολύ μικρότερο ρόλο από ότι στην διετία του στους Χιτ. Το αν θα ταιριάξει βέβαια τελικά στον Παναθηναϊκό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ