BASKETBALL ANALYSIS

Κάρι: Πώς ένας εξωγήινος στο Σακραμέντο σμπαράλιασε την άμυνα των Κινγκς

Ο Στεφ Κάρι κατά τη διάρκεια των playoffs κόντρα στους Κινγκς
Ο Στεφ Κάρι κατά τη διάρκεια των playoffs κόντρα στους Κινγκς AP PHOTO/JOSE LUIS VILLEGAS

Πολλά απ' όσα έκανε ο Στεφ Κάρι στο έβδομο παιχνίδι των Γουόριορς με τους Κινγκς και η συνολική παρουσία του στα NBA playoffs δεν έχουν προηγούμενο. Θα τον σταματήσει ο Λεμπρόν Τζέιμς και οι Λέικερς ή οι Γουόριορς θα φτάσουν ξανά ως το τέλος της διαδρομής υπό την καθοδήγησή του;

Το NBA είναι, αποδεδειγμένα πια, η μπασκετική λίγκα που υπερβαίνει τη λογική. Κάθε νέα μέρα είναι μια φρέσκια σελίδα με ατομικά κατορθώματα, αριθμούς και ρεκόρ.

Το τελευταίο πειστήριο είχε την υπογραφή γνησιότητας του τεράστιου και αγέραστου Στεφ Κάρι. Οι 50 πόντοι του στον έβδομο αγώνα των Γουόριορς με τους Κινγκς στο Σακραμέντο ήταν οι περισσότεροι που έχει πετύχει ποτέ παίκτης σε ανάλογη συνθήκη και μέχρι να βρεθεί άλλος θ' απολαμβάνει την κορυφή. Ο Κέβιν Ντουράντ μετρούσε 48 από το 2021 με τους Νετς και ο Σαμ Τζόουνς των Σέλτικς με τον Ντόμινικ Γουίλκινς των Χοκς έναν λιγότερο από το 1963!

Οι βασιλιάδες, που μετά από 16 σεζόν αγωνιστικής ξηρασίας μπήκαν στην postseason ως η τρίτη καλύτερη ομάδα της Δύσης, είχαν χτίσει τις προϋποθέσεις για να βρεθούν στον β' γύρο των playoffs για πρώτη φορά μετά το 2004, όταν είχαν περάσει τους Μάβερικς και είχαν αποκλειστεί από τους Τίμπερογουλβς. Χάρη στο ατσάλινο διπλό που προηγήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο είχαν στείλει τη σειρά σε Game 7 και ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας/πρόκρισης στα ημιτελικά.

Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις καταπατήθηκαν απ' όλα αυτά τα απίθανα που ο βετεράνος σταρ των πρωταθλητών υλοποίησε στο παρκέ, προκαλώντας με τη ραψωδία του φρενίτιδα στο αθλητικό σύμπαν. Ναι μεν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς υπερέβαλε εαυτόν, αλλά ήταν τόσο αβίαστο ό,τι συνέβη στη διάρκεια του παιχνιδιού που φάνηκε σαν να πρόκειται για άλλη μια ημέρα στη δουλειά του.

Ο Στιβ Κερ εξήγησε εκ των υστέρων πως ο Κάρι είχε προετοιμάσει τους πάντες γι' αυτό το καθοριστικό παιχνίδι. Ουδείς περίσσευε σ' αυτή τη μάχη και τους μίλησε ως ταγός, εμπνέοντάς τους. Κυρίως όμως φρόντισε να δουλέψει με τον εαυτό του. Σωματικά και πνευματικά, διότι δεν σκόπευε ν' αφήσει οτιδήποτε στην τύχη.

Ήταν σε φανερή αποστολή και την έφερε εις πέρας αψεγάδιαστα, κερδίζοντας όλα τα credits. Πάντα το έκανε, αλλά τώρα είχε έναν λόγο παραπάνω.

Οι Γουόριορς ήταν βέβαιο πως θα κινηθούν κάπως έτσι. Συμβαίνει, όχι τυχαία, όταν βρίσκονται σε panic mode ν' αφήνουν την μπάλα σχεδόν αποκλειστικά στον τύπο που επί μια δεκαετία δημιουργεί υπερηρωικές ιστορίες - τη μια μετά την άλλη. Τα δικά του σουτ μετά από pick 'n' roll (σκριν στην μπάλα) ή hand off (πάσα χέρι με χέρι) είναι η βασική επιθετική επιλογή, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία και η αναζήτηση του ελεύθερου παίκτη να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Κάρι πάλεψε πολύ να βάλει τον Τόμπσον στη ροή του ματς, αλλά δεν κατέστη δυνατό, διότι ο έτερος των Splash Brothers ήταν άστοχος. Αναπόφευκτα οπότε επωμίστηκε αυτός όλο το βάρος της ευθύνης.

Εκτέλεσε από την κορυφή, μπούκαρε από δεξιά

Συνολικά, και όπως κατά κόρον προτιμά, εκτέλεσε κυρίως από την ευθεία της μπασκέτας. Επίσης ο δεξιός διάδρομος ήταν η πρώτη επιλογή του τις φορές που βούτηξε προς το καλάθι για να προκαλέσει ανισορροπία είτε με τελείωμα είτε με ασίστ.

Στο προσωπικό shot chart του αποτυπώνονται τα παραπάνω.

Όλες οι προσπάθειες που πήρε ο Στεφ Κάρι στο Game 7 απέναντι στους Κινγκς
Όλες οι προσπάθειες που πήρε ο Στεφ Κάρι στο Game 7 απέναντι στους Κινγκς NBA.COM

Ο Κάρι δεν είχε ξεσπάσματα στο παιχνίδι του κι αυτό είχε τεράστια αξία. Η συνεισφορά του διέθετε την απαιτούμενη συνέπεια και συνέχεια, κάτι που η άμυνα των Κινγκς δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει με επάρκεια.

Μπήκε δυναμικά στην αρχή με 10 πόντους στην πρώτη περίοδο (4/6 FG, 2/4τρ), συνέχισε με ισάριθμους στη δεύτερη (4/9 FG, 2/5τρ), έδωσε 14 πόντους στην τρίτη παίρνοντας τα περισσότερα σουτ (5/12 FG, 1/4τρ) και τέλειωσε με 16 στην τέταρτη (7/11 FG, 2/5τρ), σπάζοντας τα κοντέρ σε έβδομο παιχνίδι σειράς.

Τερμάτισε την επιρροή

Η επίδραση του 35χρονου γκαρντ στο παιχνίδι των Γουόριορς γίνεται πιο κατανοητή με μια ματιά στα advanced stats.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του basketball reference, ο Κάρι τέλειωσε το ματς με 43.7% στην κλίμακα του Usage, ένας αριθμός τεράστιος, καθώς στο φινάλε περισσότερες από 4/10 επιθέσεις των Γουόριορς είχαν οριστεί από δικά του χέρια. Κατ' επέκταση έφτασε να είναι υπεύθυνος για το 47.6% των συνολικών πόντων που βρήκε στο παιχνίδι η ομάδα του Κερ.

Επίσης, και με βάση την ίδια πηγή στατιστικών, το ποσοστό του τόσο σε trueshooting και σε eFG ξεπέρασε το 61.5%, ενώ όσο βρισκόταν στο παρκέ το 43.6% των εύστοχων σουτ των συμπαικτών του προήλθε από δική του πάσα. Το αποτέλεσμα αυτών; Να προκαλεί τεράστια και σταθερή ζημιά στην αμυντική λειτουργία των Κινγκς.

Ο Κάρι απέναντι στον Λεμπρόν

Συμπερασματικά ο Κάρι υπήρξε απολαυστικός στη μεγάλη σειρά κόντρα στο Σακραμέντο. Παίζοντας 39.1 λεπτά ανά ματς, έφτασε να έχει 33.7 πόντους με 48.8% στα σουτ, μέσα ή έξω από τη γραμμή. Είναι αριθμοί που δεν είχε εμφανίσει άλλη φορά ως τώρα στα playoffs, ξεπερνώντας τον εαυτό του.

Μάλιστα περίπου το 1/3 αυτών έχει προέλθει από προσπάθειες στη ρακέτα (10.3 ανά ματς), παράγοντας που του επιτρέπει να γίνεται εντελώς απρόβλεπτος, διαβάζοντας και τιμωρώντας αυστηρά τις αντίπαλες αδυναμίες.

Εφόσον παραμείνει ενεργός στο ίδιο mode, τίποτα δεν αποκλείεται στη συνέχεια της postseason. Γι' αρχή οι μάχες κόντρα στους Λέικερς αναμένονται με τρομερό ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA NBA ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ