ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Γιώργος Καλαϊτζής στο SPORT24 για Ντούσαν Ίβκοβιτς: “Ομάδα με έφηβους και 2 ξένους θα υποβιβαζόταν, ο Ντούντα την έβγαλε τρίτη”

Ο Γιώργος Καλαϊτζής με την φανέλα του Πανιωνίου
Ο Γιώργος Καλαϊτζής με την φανέλα του Πανιωνίου EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καλαϊτζής μίλησε στο SPORT24 για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Οι κατσάδες από τις οποίες δεν γλίτωνε κανείς, το θαύμα του Πανιωνίου, οι... σερίφηδες και η φιλοσοφία πως είτε ήσουν μαζί του, είτε απλώς... δεν έκανες.

Ο Γιώργος Καλαϊτζής είναι ένα από τα πολλά “παιδιά” του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος έφυγε από την ζωή το πρωί της Πέμπτης (16/9). Μέλος του Πανιωνίου μαζί με τον Γιώργο Καράγκουτη, έλαμψε την διετία 1994-1996 φτάνοντας μία ανάσα από τον τελικό την σεζόν 1995/96.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η συζήτηση με τον νυν team manager του Παναθηναϊκού για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν θα μπορούσε να μην πάει στην συνύπαρξή του και τον τρόπο που τον διαμόρφωσε ο “Ντούντα”, με τον Γιώργο Καλαϊτζή να θυμάται μερικές ωραίες ιστορίες.

Η πρώτη ερώτηση δεν γίνεται να είναι διαφορετική: Ήταν σκληρός προπονητής ο Ντούντα;

Γενικά ήταν ένας σκληρός προπονητής και οι αντιδράσεις του ήταν στα άκρα. Είχε περιπτώσεις που είχε επιτεθεί σε παίκτες και είχε διώξει παίκτες από προπόνηση, ήταν από τους πιο σκληρούς προπονητές. Από έναν σημείο και μετά το έκανε αυτό για να διαμορφώσει το χαρακτήρα στους παίκτες”.

Τον φοβόσασταν στον Πανιώνιο τότε;

Αν τον φοβόμασταν δεν θα βγαίναμε τρίτοι. Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι ίσως στην αρχή τον φοβόμασταν λίγο. Κυρίως όμως τον σεβόμασταν”.

Τι κλίμα είχε τότε ο Πανιώνιος με τόσους νεαρούς παίκτες;

“Δεν ξέρω πώς είναι τα κολέγια, αλλά σίγουρα επειδή ήμασταν όλοι μικροί μοιάζαμε λίγο με κολέγιο. Ήμασταν νέοι και ακούραστοι. Ο Ίβκοβιτς είχε φτιάξει μία ομάδα με δύο-τρία μεγάλα παιδιά και όλοι οι άλλοι μικροί, οπότε είχαμε πειθαρχία".

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δίνει οδηγίες σε αγώνα του Πανιωνίου
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δίνει οδηγίες σε αγώνα του Πανιωνίου EUROKONISSI

Υπήρξε κάποιος δέος όταν ενημερωθήκατε ότι θα στηριζόταν σε εσάς; Εσύ, ο Καράγκουτης και ο Καμαριώτης είχατε βγει και πρώτοι στον κόσμο ως έφηβοι το 1995.

Όταν μας το είχε πει ότι θα παίζουμε, που ήταν πριν το Παγκόσμιο ήταν κάτι σπουδαίο. Για εμάς το ότι μας επέλεξε ο Ίβκοβιτς ήταν το πιο τιμητικό πράγμα που είχε γίνει. Πριν ακόμα ξεκινήσουμε τους αγώνες στο Παγκόσμιο μάλιστα είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη (σ.σ οι αγώνες των Ομίλων είχαν γίνει στην Θεσσαλονίκη και η τελική φάση στην Αθήνα) και μας είπε ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες – όπως ο Ντίβατς ο Κούκοτς – έχουν κατακτήσει έναν τέτοιο τίτλο και πως ήταν μία ευκαιρία για εμάς να τα καταφέρουμε”.

Είχε πράγματι συμπεριφορά δασκάλου όπως έλεγαν;

Όλη η συμπεριφορά ήταν ακριβώς τέτοια, και για αυτό τον λένε δάσκαλο. Έχει να κάνει με όσα έκανε εντός και και εκτός παρκέ. Μας μάθαινε πράγματα και μέσα στις γραμμές, αλλά και έξω από αυτές. Για αυτό είχε μεγαλύτερη επίδραση σε εμάς τότε επειδή ήμασταν έφηβοι. Ο μπασκετικός και ο αθλητικός χαρακτήρας μας ήταν υπό διαμόρφωση και μας διαμόρφωσε”.

Γενικά πόσο αυστηρός και δίκαιος ήταν;

“Θα σου πω κάτι απλό. Ακόμα και σε δικά του παιδιά, παιδιά από την Γιουγκοσλαβία δηλαδή τότε που έπαιζαν στην ομάδα ως ελληνοποιημένοι, είχε την ίδια συμπεριφορά. Θα μπορούσε να ήταν υπέρ τους και να του δίνει άλλοθι, αλλά ήταν πολύ δίκαιος. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, επειδή αυτοί θεωρούσαν ότι θα είχαν μεγαλύτερη βοήθεια από τον προπονητή, αυτό λειτούργησε εις βάρος τους και για αυτό δέχθηκαν επίθεση. Τους έλεγε τότε σερίφηδες. Το ίδιο έκανε και με τους Έλληνες βέβαια. Μπορεί να έλεγε και κανέναν Έλληνα έτσι. Δεν έκανε διαχωρισμούς”.

Είχατε ακούσει κατσάδα όλοι δηλαδή; Ακόμα και ο Φάνης Χριστοδούλου;

Δεν το απαντάω καν για το αν είχα ακούσει εγώ κατσάδα (σ.σ γέλια). Προφανώς. Δεν γλίτωνε κανείς. Ακόμα και στον Φάνη, με διαφορετική προσέγγιση βέβαια επειδή τον αγαπούσε πολύ και τον θεωρούσε έναν από τους καλύτερους παίκτες που είχε προπονήσει, έκανε παρατήρηση. Δεν γλίτωνε κανείς

Καταλάβετε ποτέ τι ξεχωριστό είχατε πετύχει τότε;

Όταν το κάνεις, δεν το καταλαβαίνεις. Αυτό που έγινε τότε θα μπορούσε να το πετύχει μόνο ο Πανιώνιος, αλλά μόνο με τον Ίβκοβιτς στον πάγκο. Μόνο ο Πανιώνιος θα έδινε ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες και μόνο ο Ντούντα θα μπορούσε να τους φτάσει τόσο μακριά. Αν δώσεις σε οποιονδήποτε άλλο προπονητή 15 έφηβους και δύο ξένους, η ομάδα θα πέσει. Ο Ίβκοβιτς έβγαλε την ομάδα τρίτη στην Ελλάδα”.

Κάτι τελευταίο. Θεωρείς ότι ο Ίβκοβιτς σε προετοίμασε τότε ώστε να διαχειριστείς καλύτερ άλλους προπονητές που επίσης είχαν χτίσει το προφίλ ενός σκληρού τεχνικού όπως ο Ομπράντοβιτς, ο Σούμποτιτς και ο Γιαννάκης;

Δεν νομίζω, αλλά αυτό έχει να κάνει με εμένα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει κάτι: Αυτοί οι άνθρωποι είναι έτσι από την φύση τους και δεν λογαριάζουν ποιοι είναι δίπλα τους. Δεν τους νοιάζει αν είναι μεγάλοι σε ηλικία ή μικροί. Σταρ, εργαλεία ή παικταράδες. Έχουν την δική τους φιλοσοφία, τρόπο σκέψης και την δική τους σφραγίδα. Η πας μαζί τους ή δεν κάνεις. Το ότι πέτυχα τέτοιου είδους προπονητές στον δρόμο μου μάλλον σημαίνει ότι μου ταίριαζε και τους ταίριαζα”.

Ντούσαν Ίβκοβιτς - Η τελευταία συνέντευξη της ζωής του

Ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο SPORT24 και έδωσε την τελευταία συνέντευξη της ζωής του. Μίλησε για όλους και για όλα. Από το πως ήρθε στην Ελλάδα, την πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη, την ΤΣΣΚΑ και το “όχι” στους Ντένβερ Νάγκετς μέχρι και τον τελικό της Πόλης.

Ντούσαν Ίβκοβιτς, The Story

TAGS ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ