ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Καράγκουτης στο SPORT24 για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: “Κάναμε λάθη οι μικροί και αυτός έβριζε τον βοηθό του, τον Μίνιτς”

Ο Γιώργος Καράγκουτης με την φανέλα του Πανιωνίου
Ο Γιώργος Καράγκουτης με την φανέλα του Πανιωνίου EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καράγκουτης μίλησε στο SPORT24 για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η φιλοσοφία και η σκληράδα του, ο Πανιώνιος που κόντεψε να φτάσει τελικό παίζοντας με 19χρονους και οι... φωνές στον βοηθό του, Μίλαν Μίνιτς όποτε έκαναν λάθη οι πιτσιρικάδες της ομάδας.

Η είδηση του θανάτου του Ντούσαν Ίβκοβιτς σκόρπισε θλίψη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας άνθρωπος που άλλαξε το ίδιο το άθλημα έφυγε σε ηλικία 78 ετών. Άφησε όμως πίσω του πολλές αναμνήσεις και ιστορίες που δύσκολα ξεχνιούνται.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε μία πορεία γεμάτη τίτλους και επιτυχίες. Κατά πολλούς ωστόσο μία από τις καλύτερες ομάδες που έχει προπονήσει ήταν μία ομάδα που δεν πήρε κάποιον τίτλο: Ο Πανιώνιος της περιόδου 1994-96. Μία ομάδα που έσφιζε από νιάτα και φαντασία και την σεζόν 1995/96 έφτασε μία ανάσα από το να αποκλείσει τον – πρωταθλητή Ευρώπης – Παναθηναϊκό του Ντομινίκ Γουίλκινς στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. Μία ομάδα που είχε μπροστάρηδες τους Φάνη Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι και Γιώργο Μπόσγανα, τον νεαρό Μπάιρον Ντίνκινς, και στο πλευρό τους... έφηβους: Τον Γιώργο Καράγκουτη, τον Γιώργο Καλαϊτζή, τον Βασίλη Κικίλια, τον Μηνά Τσόπη, τον Μάκη Δρελιώζη.

Επιφανές μέλος εκείνης της ομάδας ήταν ο Γιώργος Καράγκουτης. Πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Εφήβων τότε το 1995 – μαζί με τον Καλαϊτζή και τον Καμαριώτη – ήταν από τους παίκτες που κέρδισαν άφθονο χρόνο συμμετοχής από τον πάντα απαιτητικό Ντούντα και αναδείχθηκε. Και δεν δίστασε να μοιραστεί μερικές ιστορίες για τον θρυλικό προπονητή.

Ο άλλοτε διεθνής φόργουορντ μίλησε για τον δικό του Ίβκοβιτς. Τον άνθρωπο και προπονητή Ίβκοβιτς, ο οποίος είχε ένα όραμα για εκείνο τον Πανιώνιο, σε σημείο που κόντεψε να σπάσει το ταβάνι της ομάδας και να φέρει τα πάνω-κάτω στο ελληνικό μπάσκετ.

Η πρώτη ερώτηση ήταν και η προφανής: Τι άνθρωπος ήταν τελικά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς; Ήταν τόσο σκληρός όσο έλεγαν;

Ήταν πολύ σκληρός, είναι αλήθεια αυτό. Ήταν όμως ένας πολύ ικανός προπονητής. Αυτό που έχει μείνει σε όλους όσοι δούλεψαν μαζί του ήταν ο τρόπος που έκανε προπόνηση. Ήταν δύσκολος και απαιτητικός, αλλά έφερνε αποτέλεσμα, οπότε κανείς δεν είπε ποτέ κάτι”.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τους νεαρούς παίκτες που ανέδειξε. Πώς δούλευε όμως με τους μικρούς στον Πανιώνιο;

Για εμάς υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είχε φέρει μαζί του στην ομάδα τον Μίλαν Μίνιτς στην θέση του βοηθου. Δουλέψαμε πολύ σκληρά μαζί του. Για εμάς το πρόγραμμα ξεκινούσε στις 7:00 με ατομική προπόνηση στο γήπεδο της Αρτάκης. Δουλεύαμε μέχρι τις 7:45. Ύστερα είχαμε γύρω στα 15 λεπτά ξεκούραση και μετά έπρεπε να τρέξουμε να πάμε σχολείο. Συχνά πηδούσαμε από την πόρτα επειδή ήταν κλειστή για να πάμε γα μάθημα!

Εμείς δουλεύαμε ατομικά το πρωί. Το απόγευμα είχαμε μετά προπόνηση με την ομάδα. Και μετά είχαμε πάλι έξτρα προπόνηση. Δουλεύαμε πολύ σκληρά τότε”.

Στιγμή χαλάρωσης από μία προετοιμασία του Πανιωνίου στην Ιταλία
Στιγμή χαλάρωσης από μία προετοιμασία του Πανιωνίου στην Ιταλία ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗ


Πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για τον ίδιο τον Ίβκοβιτς να έχει τόσους πολλούς νεαρούς παίκτες;

Ο Ντούντα είχε αποφασίσει τότε να χτίσει έναν κορμό με παιδιά της ομάδας. Όταν πήγαμε προετοιμασία, πριν ακόμα υπογράψει ο Ζαρκο (σ.σ Πάσπαλι) και επειδή δεν είχαμε τον Φάνη (σ.σ Χριστοδούλου) ήταν σαν σχολική εκδρομη με 18αρηδες και 19αρηδες.

Στην προετοιμασία ήμασταν μόνο μικροί και ο Ντίνκινς, ο οποίος κοιμόταν όλη μέρα και όλη νύχτα. Αφού αναρωτιόμασταν πόσο κουρασμένος ήταν. Στον αγώνα όμως είχε ενέργεια. Ήταν φορές που είχαμε τελειώσει το φάγητο στο ξενοδοχείο και τον ξυπνούσαμε να πάμε στα δωμάτια.

Ολοι έλεγαν ότι με αυτή την ομάδα δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Ο Ιβκοβιτς όμως είχε υπομονη και προσωπικότητα. Έβαλε τέλος σε όλα υπογράφοντας τον Πάσπαλι τότε. Όταν ήρθε ο Ζάρκο έδωσε άλλη ποιότητα. Και μετά όταν ενσωματώθηκε και ο Φάνης, ο Πανιώνιος έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ τότε. Γρήγορο, εντυπωσιακό μπάσκετ με φαντασία. Αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί τότε, θα παίζαμε τελικό με τον Ολυμπιακό και ποιος ξέρει τι θα γινόταν”.

Πώς ενσωματώθηκε τότε ο Φάνης στα μέσα της σεζόν; Πώς τον δέχθηκε ο Ίβκοβιτς;

Ο Φάνης ήρθε προς τα Χριστούγεννα νομίζω. Είχαμε πάει για πρωινή προπόνηση. Τα είχαν πει ήδη με τον Ντούντα. Την συνάντηση είχαν προκαλέσει η οι διοικούντες και τους είχαν φέρει πιο κοντά. Έκαναν... μασάζ και στους δυο για να συναντηθούν. Είμαστε λοιπόν σε μία πρωινή προπόνηση και ξαφνικά ακούσαμε την χάρλεϊ του Φάνη και αναρωτιόμασταν αν μας γελάνε τα αυτιά μας. Και μπήκε ξαφνικά ο Φάνης.

Για εμάς ήταν μεγάλη ανακούφιση γιατί αυτός έβαλε την κλάση του αλλά και το τεράστιο κορμί τότε για να μοιραστεί την θέση 5 με εμένα και τον Γέλιτς. Από τότε και μετά ο Πανιώνιος άλλαξε μορφή και στόχους και γινόμασταν ακόμα καλύτεροι”.

Οι παίκτες του Πανιωνίου πανηγυρίζουν με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να στέκεται χαμογελαστός δίπλα τους
Οι παίκτες του Πανιωνίου πανηγυρίζουν με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να στέκεται χαμογελαστός δίπλα τους EUROKINISSI


Πώς βοήθησε εσένα ο Ίβκοβιτς να βελτιωθείς, αλλά και άλλους παίκτες;

Ο ΄Ίβκοβιτς με βοήθησε πάρα πολύ και τον ευχαριστώ για όλα. Με εμπιστεύτηκε και με ανέδειξε εκείνες τις δύο χρονιές και χάρη σε αυτή την εμπιστοσύνη μπόρεσα να ξεδιπλώσω το ταλέντο μου. Ο Ίβκοβιτς έδινε ευκαιρίες σε νεαρούς, αλλά αν στράβωνε μαζί σου δεν είχες καμία τύχη, σε καθάριζε.

Αυτό που θυμάμαι είναι ότι είχα το ελεύθερο να σουτάρω Με τόση ελευθερία είχα και καλά ποσοστά. Εγώ επειδή ήμουν μικρός, με βοήθησε πολύ ότι μου έδειξε τέτοια εμπιστοσύνη ένας προπονητής αυτού του επιπέδου. Είχα το σουτ από την θέση 4 και όταν έκλειναν οι άμυνες στο Πικ εν Ρολ του Ντίνκινς στον Πάσπαλι και τον Φάνη ήμουν ελεύθερος. Είχα μία καλή σεζόν επειδή ένιωθα πάρα πολύ έντονα την εμπιστοσύνη που μου είχε”.

Λέγεται ότι φώναζε πολύ πάντως. Σε εσάς τους πιτσιρικάδες φώναζε τότε;

Αυτό που θυμάμαι και μας έχει μείνει πως ότι στραβό και να γινόταν στην προπόνηση φώναζε με τις γνωστές βρισιές στα σέρβικα στον Μίνιτς! Ο,τι στραβό γινόταν με τους μικρούς την πλήρωνε ο Μίνιτς Κάναμε λάθος και τα άκουγε ο Μίνιτς και μετά αυτός αυτός φώναζε σε εμάς είτε τότε είτε την άλλη μέρα! Ήταν λίγο αστείο όλο αυτό”.

Με τον Πάσπαλι πώς ήταν η σχέση του;

Ο Ζαρκο είχε μία επικοινωνία με τα μάτια με τον Ίβκοβιτς. Μας είχε κάνει εντύπωση. Είχε παίξει στον Ολυμπιακό και είχε κατακτήσει τόσους τίτλους, αλλά οι δύο έδειχναν πόσο απεριόιστο σεβασμό ο ένας για τον άλλο και μιλούσαν μόνο με τα μάτια”.

Αντί επιλόγου, ποιος ήταν τελικά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς;

Ήταν ένας μεγάλος προπονητής και η καριέρα του το μαρτυράει όλο. Το ελληνικό μπάσκετ και οι ομάδες που εργάστηκε του χρωστάνε πολλά γιατί έδωσε διαφορετική προσέγγιση στο άθλημα στην χώρα μας”.

Ντούσαν Ίβκοβιτς - Η τελευταία συνέντευξη της ζωής του

Ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο SPORT24 και έδωσε την τελευταία συνέντευξη της ζωής του. Μίλησε για όλους και για όλα. Από το πως ήρθε στην Ελλάδα, την πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη, την ΤΣΣΚΑ και το “όχι” στους Ντένβερ Νάγκετς μέχρι και τον τελικό της Πόλης.

Ντούσαν Ίβκοβιτς, The Story

TAGS ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ