EUROLEAGUE

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Ο Κώστας Καϊμακόγλου μιλάει για την εντυπωσιακή πορεία της Ούνιξ Καζάν και τη σύγκριση με τη Ρεάλ, αποκαλύπτει την αντίδραση του Αντρέα Τρινκιέρι στην αναζήτηση νέου προπονητή από την ΕΟΚ και αποδέχεται δημόσια την πρόκληση του Νίκου Ζήση!

Οι φετινές εμφανίσεις και τα αποτελέσματα της Ούνιξ Καζάν σε EuroCup και VTB United League προκαλούν ενδιαφέρον. Στα δικά μας μάτια, τουλάχιστον. Γιατί σε αυτά των αντιπάλων της, προκαλούν πραγματικό τρόμο!

Δεν το λέμε εμείς. Το λέει η συγκομιδή της ελληνικής Ούνιξ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος! Σύμφωνοι, το 41-1 της Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαιώνει ότι η ''Βασίλισσα'' είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει εμφανιστεί στα ευρωπαϊκά παρκέ τα τελευταία χρόνια όμως το 32-2 της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι κάτι… λέει. Η Ούνιξ προελαύνει σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει και ο Κώστας Καϊμακόγλου παραδέχεται στο Euroleague Greece ότι ο μεγάλος στόχος είναι η συμμετοχή στην Euroleague! Κάπως έτσι αποδέχθηκε την ανοικτή πρόκληση του Νίκου Ζήση (σ.σ. '' αν πάρουμε το EuroCup, θα ξυρίσω τον Καϊμακόγλου'') ενώ αναφέρθηκε στον κόουτς Τρινκιέρι με τον οποίο συνυπήρξαν στην Εθνική ομάδα και πλέον συνεργάζονται στην Ούνιξ.

Η μπασκετική Ευρώπη μιλάει για το ''τρελό'' ρεκόρ της Ρεάλ σε όλες τις διοργανώσεις όμως κι εσείς δεν τα πάτε άσχημα, έτσι;

''Πραγματικά! Νομίζω πως η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά για την Ούνιξ μέχρι στιγμής. Το EuroCup έγινε ακόμα πιο δύσκολο με τη συμμετοχή των ομάδων που αποκλείστηκαν στην Euroleague όμως έχουμε έμπειρους παίκτες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε χάσει μόνο δύο παιχνίδια. Το πρώτο στην Εσθονία με την Κάλεβ, ίσως στη χειρότερη φετινή μας εμφάνιση! Επίσης χάσαμε από την Οστάνδη που μας έπαιξε σκληρά, πάνω από τα όρια του φάουλ. Πάντως όλοι στην ομάδα ξέρουμε ότι ακόμη δεν έχουμε πετύχει ΤΙΠΟΤΑ. Το ξέρουμε εμείς, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Χίμκι που επίσης έχει ένα πολύ καλό ρεκόρ ... Σημασία έχει το πως τελειώνεις τη χρονιά και όχι πως την αρχίζεις''.

Πόσο εύκολο είναι να παραμένεις σε εγρήγορση με ρεκόρ 32-2 όταν συμμετέχεις σε απαιτητικές διοργανώσεις όπως το EuroCup και η VTB United League;

''Νομίζω πως είναι θέμα χαρακτήρα. Έχουμε χτίσει πνεύμα νικητή και αυτό φαίνεται σε όλους τους αγώνες μας. Εξάλλου, αν δεν είσαι πρόθυμος να ξεπεράσεις τα όριά σου, τότε δεν μπορείς να πετύχεις το παραμικρό! Πιστεύω πως είμαστε στον σωστό δρόμο και αυτό φάνηκε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βαλένθια. Είχαμε περιθώριο ήττας όμως κερδίσαμε σε ένα γήπεδο όπου έχουν περάσει μόνο η Ρεάλ και η Ολίμπια Λιουμπλιάνας φέτος! Σκέψου ότι δυο μέρες πριν παίξαμε με την Λοκομοτίβ για την VTB, το επόμενο πρωί φύγαμε από τη Ρωσία για την άλλη άκρη της Ευρώπης και είχαμε στη διάθεσή μας μισή μέρα για να προετοιμαστούμε. Ούτε προπόνηση δεν προλάβαμε να κάνουμε για αυτό το παιχνίδι κόντρα σε μια ομάδα που βγάζει απίστευτη ενέργεια και δύναμη στο γήπεδό της. Μόνο χαλάρωμα!''.

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Η Ούνιξ Καζάν έφυγε με τη νίκη από την έδρα της Βαλένθια με μισή μέρα προετοιμασίας!

Και μιας και είπαμε για Ρεάλ, τι στο καλό γίνεται με τα μούσια φέτος; Αντιγράφεις τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ ή έχεις βάλει κάποιο στοίχημα;

''Δεν αντιγράφω κανέναν (γέλια)! Πάντα είχα γένια, όμως ποτέ τόσο μεγάλο μούσι. Ξεκίνησα να το αφήνω στην αρχή της χρονιάς. Μεγάλωνε, μεγάλωνε κι έχει μείνει ως τώρα. Έχει πλάκα γιατί με παρακαλάνε να το ξυρίσω, έχει γίνει θέμα συζήτησης με τον Βουγιούκα, τον Νίκο και τα άλλα παιδιά στην ομάδα. Μου δίνουν κίνητρο να το κρατάω για τα πειράγματα και τις πλάκες τους! Δεν πρόκειται να το πειράξω''.

Ο Ζήσης πάντως πρότεινε να τον αφήσεις να στο ξυρίσει αν τελικά κατακτήσετε το EuroCup! Θα τον αφήσεις;

''Ναι, ναι! Το έκανε δημοσίως και δεν είχα την ευκαιρία να του απαντήσω. Νομίζω πως είναι ωραία ιδέα. Δεν μου αρέσει να κοιτάω τόσο μακριά όμως αν τελικά τα καταφέρουμε, γιατί όχι; Με μεγάλη μου χαρά!''.

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι... συμπτωματική. Πάντω ο ''Κάι'' τον ''έχει'' τον Σέρχιο!

Κώστα, είναι έτοιμη η Ούνιξ να παίξει στην Euroleague; Γιατί κακά τα ψέματα, ο μεγάλος στόχος της ομάδας σου είναι αυτός. Και μάλιστα από πέρσι, στην πρώτη σου χρονιά στο Καζάν.

''Είναι αλήθεια. Ο μεγάλος στόχος της Ούνιξ Καζάν είναι η συμμετοχή στους ομίλους της Euroleague. Πέρσι η σεζόν ξεκίνησε τραγικά με τον αποκλεισμό στα προκριματικά. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι όλοι στην ομάδα θεωρούν πως η Ούνιξ είναι κλαμπ επιπέδου Euroleague! Το καταλαβαίνουν όλοι εδώ. Ο πολύς κόσμος δεν μας παρακολουθεί όμως η ομάδα κάνει τρομερή πορεία στις διοργανώσεις που συμμετέχει και νομίζω πως μας αξίζει η παρουσία στην Euroleague. Βέβαια, από το «αξίζει» ως το «συμμετέχει» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ελπίζω να είμαστε υγιείς και συγκεντρωμένοι και στο τέλος να τα καταφέρουμε''.

Σου έχει λείψει η διοργάνωση;

''Φυσικά και μου λείπει! Μιλάμε για την κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Όλοι οι παίκτες ονειρεύονται να παίξουν στην Euroleague. Το 2011 έζησα κάτι φανταστικό με τον Παναθηναϊκό και ελπίζω να τα καταφέρω ξανά στο μέλλον. Μακάρι φέτος να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, είτε μέσω του EuroCup είτε μέσω της VTB United League. Να είμαστε υγιείς και να φτάσουμε ως το τέλος''.

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Η κατάκτηση της Euroleague με τον Παναθηναϊκό ήταν κάτι το φανταστικό για τον διεθνή φόργουορντ

Προσωπικά πως ζεις την εμπειρία στο Καζάν;

''Συγκριτικά με πέρσι, το κρύο και τα χιόνια άργησαν να έλθουν φέτος. Είχαμε τεράστιο πρόβλημα επί μια εβδομάδα, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους -30 βαθμούς! Έβγαινες από το αμάξι για να πας στο εστιατόριο ή το γήπεδο και ένιωθες το κρύο στο δευτερόλεπτο! Γενικά φέτος δεν κάνει πολύ κρύο. Την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία ήταν πάνω από το μηδέν. Μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε χωρίς μπουφάν, που λέει ο λόγος. Σίγουρα ο καιρός εδώ δεν θυμίζει σε τίποτα τον καιρό στην Αθήνα όμως σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της Ρωσίας, ο ήλιος δεν λείπει στο Καζάν. Έχουμε ήλιο πολλές μέρες τον χρόνο. Επιπλέον η πόλη έχει αναπτυχθεί λόγω της Πανεπιστημιάδας που διεξήχθη εδώ. Φέτος έχουμε μαζί μας και τον Νίκο, έχουμε γίνει μια παρέα, ξέρουμε τα μέρη που θα βγούμε για να πιούμε έναν καφέ ή να πάμε για φαγητό''.

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Ο Νίκος Ζήσης ήταν το τελευταίο μέλος στην ελληνική ''παροικία'' του Καζάν

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

''Σίγουρα τα αγαπημένα μου πρόσωπα, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και το φαγητό. Κάποιες φορές μέσα στον χρόνο έρχεται η αδελφή μου με την οικογένειά της κι έτσι έχω την ευκαιρία να τους βλέπω''.

Και από τι πιστεύεις ότι γλίτωσες;

''Νομίζω από την αβεβαιότητα. Τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα και αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί πολύ. Ξέχωρα, πάντως, από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να καμαρώνουμε και να είμαστε περήφανοι για αυτήν''.

Πως είναι η συνεργασία σου με τον Αντρέα Τρινκιέρι;

''Η… προεργασία έγινε ουσιαστικά το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ. Η Εθνική απέτυχε, ήμασταν όλοι στεναχωρημένοι από την πορεία μας και δεν ξέραμε τι μας περιμένει στο Καζάν. Ευτυχώς, τόσο εμείς οι παίκτες όσο και ο κόουτς Τρινκιέρι, ο Ηλίας Καντζούρης και ο γυμναστής μας, ο Σάντρο Μπεκαντρίνο, που ήμασταν μαζί στην Εθνική ομάδα καθαρίσαμε το μυαλό μας από αυτό το θέμα. Θα είχαμε μείνει πίσω αν σκεφτόμασταν τι έγινε και αν ψάχναμε δικαιολογίες! Ο κόουτς μάς έδωσε μεγάλο κίνητρο ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην Ούνιξ. Μας έχει βοηθήσει όπως νομίζω ότι τον έχουμε βοηθήσει κι εμείς. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μέχρι στιγμής''.

Τι σας λέει για να διασφαλίσει πως πάντα θα έχετε κίνητρο;

''Ξέρετε καλά ότι δουλειά του κάθε προπονητή δεν είναι μόνο να κοουτσάρει αλλά να είναι και καλός ψυχολόγος. Το κίνητρο είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις και ο κόουτς τα έχει καταφέρει άριστα! Έχει τον τρόπο του για να μας παρακινεί και να μας... δελεάζει ώστε να παίζουμε καλά''.

Η ΕΟΚ βρίσκεται και επίσημα σε αναζήτηση προπονητή. Αλήθεια, πως ζει ο Αντρέα Τρινκιέρι όλη αυτή την κουβέντα που γίνεται για το θέμα ομοσπονδιακού τεχνικού στην Ελλάδα;

''Για να είμαι ειλικρινής, δεν μας έχει ανοίξει ποτέ αυτή την κουβέντα και το θεωρώ πολύ θετικό εκ μέρους του. Ξέρουμε ότι η Ομοσπονδία ψάχνει προπονητή όμως ο κόουτς δεν έχει αντιδράσει αλλά παραμένει προσηλωμένος στην Ούνιξ και του δίνω μεγάλο credit γι' αυτό. Πιστεύω ότι έτσι δείχνει το ήθος του''.

Καϊμακόγλου: ''Θα ξυριστώ αν...''

Ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν έχει κάνει κουβέντα για την Εθνική ομάδα

Αν κληθείς για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία, θα δώσεις το παρών;

''Φυσικά! Από τη στιγμή που οι άνθρωποι της ΕΟΚ έκαναν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και εξασφάλισαν τη wild card, θα ήθελα να παίξω στο Παγκόσμιο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα είμαι υγιής εκείνη την περίοδο και ότι θα με καλέσει ο νέος προπονητής. Χαίρομαι να παίζω για την Εθνική ομάδα και αυτό δεν αλλάζει''.

Παρακολουθείς τις εξελίξεις εδώ; Είδες, για παράδειγμα, το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό;

''Εννοείται πως προσπαθώ να μαθαίνω τι γίνεται στην Ελλάδα. Παρακολουθώ τους αγώνες των ομάδων στην Euroleague και συζητάμε με τα παιδιά, εδώ. Στη Ρωσία είμαστε δύο ώρες μπροστά από την Ελλάδα. Αυτό είναι καλό και κακό. Κακό γιατί επιστρέφουμε στο σπίτι αργά και πριν κοιμηθούμε, προσπαθούμε να δούμε τα παιχνίδια στην Euroleague. Καταλαβαίνεις πως πολλές φορές μας παίρνει η ώρα και στο τέλος μένουμε χωρίς ύπνο (γέλια)!''.

Από την εποχή που ξεκίνησες στη Νήαρ Ηστ ως την κατάκτηση της Euroleague με τον Παναθηναϊκό και την παρουσία σου στην Εθνική ομάδα, έκανες πράξη ό,τι ονειρευόσουν ή υπάρχει κάτι που κυνηγάς ακόμα;

''Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έφτανα ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Πάντα ονειρεύομαι, πάντα θέλω να φτάνω ψηλά. Έχω πετύχει αρκετά ως τώρα, όχι τρομερά πράγματα. Σε όποια ομάδα κι αν βρίσκομαι κάθε χρόνο, θέλω πάντα το καλύτερο''.

-Ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ