ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ιτούδης: "Δεν θέλουμε απώλειες"

Ιτούδης: "Δεν θέλουμε απώλειες"
INTIME SPORTS

Για τον αγώνα με τη Βαλένθια, τον κόσμο αλλά και όσα πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να νικήσει στον 500ο ευρωπαϊκό αγώνα μίλησε ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ο Έλληνας προπονητής ανέλυσε τον επόμενο αντίπαλο του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, ενώ ζήτησε από τον κόσμο να βρεθεί στο γήπεδο προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα να μην έχει απώλειες στην έδρα της.

Ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε στον αγώνα με την ισπανική ομάδα, αλλά και το γεγονός ότι θα είναι ο 500ος ευρωπαϊκός αγώνας του «τριφυλλιού». Ένας αριθμός στον οποίο έχουν φτάσει μόλις τέσσερις ακόμη ομάδες στην Ευρώπη (Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπαρτσελόνα).

Μιλώντας για την αλλαγή προπονητή στον πάγκο της Βαλένθια: "Στους δύο τελευταίους αγώνες πριν την αλλαγή προπονητή, η ομάδα έπαιζε χωρίς ιδιαίτερη διάθεση. Το ότι ήρθε ένας καινούριος προπονητής έχει εξιτάρει λίγο τους παίκτες της Βαλένθια, τους έχει αφυπνίσει. Αυτό θα πρέπει να εξιτάρει κι εμάς. Να «ξυπνήσουμε» κι εμείς, με την έννοια ότι έχουμε απέναντί μας έναν αντίπαλο που είναι ανανεωμένος σε σχέση με τις ιδέες του αγωνιστικά.

Αν και ο νέος προπονητής έχει κοουτσάρει μόνο ένα παιχνίδι μέχρι στιγμής, αυτό με τη Σαραγόσα -το άλλο απέναντι στην Ολίμπια Λουμπλιάνα απλά το παρακολούθησε- είχε πλέον μέρες για να προετοιμαστεί για το δικό μας παιχνίδι. Είναι εμφανές ότι πιέζουν την μπάλα από πολύ ψηλά. Παίζουν επιθετική άμυνα, είναι πιο συνεπείς σε αυτόν τον τομέα, στον αμυντικό σε ότι αφορά την ατομική τους, αλλά και την ομαδική τους απόδοση και είναι καθαρός ο προσανατολισμός προς αυτό το στοιχείο, το οποίο προφανώς θα δούλεψε ως προτεραιότητα ο Πέσιτς.

Σε ότι αφορά το κοουτσάρισμα και τη χρησιμοποίηση των παικτών, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δηλαδή οι παίκτες οι οποίοι σήκωναν το μεγαλύτερο βάρος είναι και οι ίδιοι στους οποίους έδωσε και ο ίδιος τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στον αγώνα με τη Σαραγόσα. Μιλάω για τον Κουκ, τον Ράφα Μαρτίνεθ, τον Κλαβέρ , τον Σαβάνοβιτς και τον Γιαβτόκας. Αυτοί οι πέντε θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος, σε ότι αφορά το χρόνο συμμετοχής και τη δημιουργία και την εκτέλεση.

Μπορεί να μην είναι η αρχική τους πεντάδα, μπορεί να ξεκινήσει ο Πιετρούς με τον Λίχτσουκ, αλλά στο τέλος αυτοί οι δύο ψηλοί, ο Σαβάνοβιτς με τον Γιαβτόκας θα παίξουν περισσότερο χρόνο. Από τον πάγκο θα τους βοηθήσουν οι ΝτεΚολό, ο οποίος παίζει και ως πόιντ και ως σούτινγκ γκαρντ, ο Λίχτσουκ με τον Πιετρούς στις θέσεις 4 και 5 και ο Ρίτσαρντσον που παίζει λίγο στη θέση τρία και ίσως ο Σιμεόν μαζί με τον Φερνάντεθ".

Ο άμεσος συνεργάτης του Ζοτς αναφέρθηκε και ξεχωριστά στους παίκτες της ισπανικής ομάδας: "Ο Κουκ είναι αυτός γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το δημιουργικό παιχνίδι της Βαλένθια. Στα τελευταία παιχνίδια, επειδή ήταν πολύ συγκρατημένος ο ίδιος μέχρι τώρα, άρχισε να παίρνει περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες και να σουτάρει μετά από pick n’ roll ή καταστάσεις coast to coast.

Εκτός από τη δημιουργία, όπου είναι πρώτος στις ασίστ με σχεδόν τέσσερις ανά παιχνίδι, άρχισε να έχει και επιλογή στο σκοράρισμα. Ο Ράφα Μαρτίνεθ είναι εξαιρετικός σουτέρ και του δίνουν πολλά σκριν να βγει και να σουτάρει, ο Κλαβέρ έχει ανανεωμένο ρόλο σε ότι αφορά το σκοράρισμα, την άμυνα, αλλά και γενικότερα το χρόνο συμμετοχής. Στον τελευταίο αγώνα με τη Σαραγόσα μάλιστα είχε 5/7 τρίποντα.

Στη θέση 4 υπάρχει ο Σαβάνοβιτς, ο οποίος έχει και καλύτερη επαφή με τον προπονητή έχοντας και την κοινή γλώσσα πλέον και παραμένει ένας πολύ καλός εκτελεστής στη θέση 4. Ο Γιαβτόκας παίζει πολύ καλύτερα σε σχέση με τους πρώτους αγώνες, ίσως και εξαιτίας του τραυματισμού που τον είχε ταλαιπωρήσει. Έχει βρει το ρυθμό του, είναι ουσιαστικός σε άμυνα και επίθεση, είναι ικανός μπλοκέρ, τον ξέρουμε καλά, έχει δημιουργία στο χαμηλό ποστ και εκτέλεση.

Αν ο Πέσιτς θέλει να κάνει πιο αθλητική την ομάδα του, αν και γενικότερα είναι μια αθλητική ομάδα, που τρέχει καλά, μπορεί να παίξει όπως έπαιξε και στο τελευταίο παιχνίδι με τη Σαραγόσα με τον Πιετρούς και τον Σαβάνοβιτς στο 5 και στο 4. Με εμάς ο Πιετρούς κάποια στιγμή έπαιξε και στο 3, αλλά με τον προηγούμενο προπονητή. Ο Κλαβέρ μπορεί να παίξει και στο 4. Έχει κορμιά που τον βοηθούν εκεί στο 3, 4, 5 να κάνει κάποιες αλλαγές".

Οι αλλαγές θα πρέπει να θεωρούνται γενικότερα δεδομένες, καθώς υπάρχει ένας καινούριος προπονητής: "Θεωρώ ότι, και γνωρίζοντας τον Πέσιτς, θα έχουμε κι άλλες αλλαγές σε ότι φορά τον επιθετικό προσανατολισμό. Έχει βάλει κάποιες αλλαγές, αλλά πιστεύω ότι τώρα που είχε και περισσότερο χρόνο θα έχει βάλει και κάποια επιπλέον στοιχεία, θα περιμένουμε και κάτι καινούριο στη διάρκεια του παιχνιδιού να αντιδράσουμε.

Αυτό είναι δεδομένο όταν έχεις έναν προπονητή ο οποίος είναι καινούριο. Προφανώς θα θέλει να βάλει δικά του κομμάτια. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Παίζουμε αρκετά καλά για την περίοδο και αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες γι’ αυτό. Αυτό που περιμένουμε είναι ένα πιο… ενθουσιώδες κοινό σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε στον αγώνα με την Καβάλα. Σε όλα τα παιχνίδια θέλουμε τον κόσμο κοντά μας, όλα είναι σημαντικά.

Δεν θέλουμε να έχουμε απώλειες εδώ στην έδρα μας. Θέλουμε να κερδίσουμε και για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι θέλουμε 40 λεπτά προσπάθεια. Θα πρέπει να μειώσουμε τα λάθη που κάναμε και με την Καβάλα και με το Μιλάνο, γιατί ήταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Θα δουλέψουμε και θα επιμείνουμε σε αυτό. Ο προσανατολισμός ο επιθετικός που είχαμε στον πρώτο αγώνα στη Βαλένθια θα πρέπει να ισχύσει και εδώ. Έχουμε την ικανότητα αυτή να διαβάζουμε καλά το παιχνίδι, γιατί ακριβώς διαθέτουμε παίκτες υψηλής ικανότητας που ξέρουν να διαβάζει το παιχνίδι και ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Τέλος και αναφορικά με τους 500 αγώνες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, ο Δημήτρης Ιτούδης που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια και στον πάγκο της σε 244 από αυτούς τους 500 αγώνες, δίπλα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δήλωσε: "Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είμαστε περήφανοι που είμαστε κομμάτι της ιστορίας του ΠαναθηναΪκού. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτό το συναίσθημα.

Όπως σημαντικό είναι ότι αυτή η πορεία, όλο αυτό το παρελθόν και ελπίζω και το παρόν και το μέλλον, είναι συνδεδεμένο με επιτυχίες, καλό μπάσκετ και χαρές. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο. Και εννοείται ότι έχουμε περισσότερες ευθύνες ακριβώς εξαιτίας αυτής της ιστορίας που έχει ο Παναθηναϊκός. Ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε με επιτυχίες".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ