ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Ιταλία - ΗΠΑ, το "ματς υψηλής επικινδυνότητας" που τρεις ομάδες ήθελαν να αποφύγουν για έναν συγκεκριμένο λόγο

Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο
Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο FIBA.BASKETBALL

Ο Πάολο Μπανκέρο επέλεξε τις ΗΠΑ για να πάρει μετάλλια, όμως οι Ιταλοί θα έχουν την Τρίτη (5/9) τεράστιο κίνητρο για να τον αποκλείσουν. Κι αυτός ο προημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 είναι ένα ματς πραγματικά υψηλής επικινδυνότητας.

Οι δύο πρώτες φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 ολοκληρώθηκαν, οι 24 από τις 32 ομάδες της διοργάνωσης είτε αποχώρησαν, είτε αποχωρούν από τη Μανίλα και πλέον οκτώ έμειναν για να διεκδικήσουν το τρόπαιο και μία θέση στο βάθρο.

Τέσσερα σπουδαία ζευγάρια θα μας απασχολήσουν την Τρίτη (5/9) και την Τετάρτη (6/9). Λιθουανία - Σερβία, Ιταλία - ΗΠΑ, Γερμανία - Λετονία και Καναδάς - Σλοβενία. Ξεκάθαρα φαβορί υπάρχουν σε κάποια ματς, σίγουρα όμως υπάρχει και ένας αγώνας που τρεις ομάδες ήθελαν να αποφύγουν.

Αυτός ο αγώνας είναι το συναπάντημα της Ιταλίας του Ποτσέκο με τις ΗΠΑ του Κερ. Και ήθελαν να το αποφύγουν και οι δύο προπονητές, αλλά και οι Ορλάντο Μάτζικ.

Βλέπετε, στην Ιταλία δεν έχουν ξεχάσει την "προδοσία" του Πάολο Μπανκέρο και όσο κι αν κάποιοι παίκτες όπως ο Τζίτζι Ντατόμε προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, υπάρχουν άλλοι που ζουν γι' αυτή τη μάχη. Και ήλπιζαν από το ξεκίνημα του τουρνουά να έχουν την ευκαιρία να την δώσουν. Απλώς προτιμούσαν να γίνει λίγο πιο αργά στο τουρνουά και όχι στα προημιτελικά, καθώς η Team USA είναι το φαβορί και οι Ιταλοί, ως πρώτοι του ομίλου τους, προτιμούσαν να παίξουν με τη Λιθουανία.

Ο Μπανκέρο, ο οποίος θα γίνει 21 ετών στα μέσα Νοεμβρίου, ήταν ο ρούκι της σεζόν 2022/23 με 20 πόντους, 6.9 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και σχεδόν ένα κλέψιμο ανά 33.8 λεπτά σε 72 αγώνες της κανονικής περιόδου του NBA. Ήξερε ότι στην εθνική ομάδα της Ιταλίας θα ήταν το μεγάλο όνομα και όμως προτίμησε να παίξει με τις ΗΠΑ. Ο Κερ τον χρησιμοποιεί ως δεύτερο σέντερ και μέχρι στιγμής ο φόργουορντ των Μάτζικ μετράει 10.2 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά αγώνα.

Γιατί όμως υπάρχει μίσος για εκείνον από τους Ιταλούς; Διότι η ιταλική ομοσπονδία κι ο πρόεδρός της, Τζάνι Πετρούτσι, είχαν κάνει τεράστια προσπάθεια για να τον πείσουν να φορέσει τη φανέλα της σκουάντρα ατσούρα και τον είχαν ακούσει να λέει πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα το κάνει στο μέλλον. Χωρίς πάντως να δεσμευθεί ότι αυτό θα συμβεί στο MundoBasket 2023.

Ο Μπανκέρο, με δηλώσεις του στο podcast του τότε συμπαίκτη του στους Μάτζικ, Αρ Τζέι Χάμπτον, είχε αφήσει την εντύπωση ότι είχε κλείσει την πόρτα στην Team USA, τον Απρίλιο όμως εξήγησε ότι βρισκόταν και πάλι ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες. Η αλήθεια όμως είναι ότι είχε αποφασίσει να παίξει για τις ΗΠΑ και απλώς... φοβόταν να το ανακοινώσει, γνωρίζοντας ότι οι αντιδράσεις από την ιταλική ομοσπονδία θα είναι έντονες, έως και ακραίες.

Όπως κι έγινε. Ο Πετρούτσι μίλησε για προδοσία, υποστήριξε ότι είχε ήδη βρεθεί χορηγική συμφωνία τόσο για τον Μπανκέρο, όσο και για την ομάδα και όπως μας εξήγησαν Ιταλοί συνάδελφοι, ήταν πολύ έντονος για αρκετές εβδομάδες στον τρόπο με τον οποίο μιλούσε για τον παίκτη των Μάτζικ.

Ο Πετρούτσι ήξερε ότι έχασε ένα ιστορικό... asset για την Ιταλία, ήξερε ότι δίπλα στους Σπανιόλο (20), Παγιόλα (23), Πρόσιντα (21), Φοντέκιο (27), Πολονάρα (31), Μέλι (32) ο 20χρονος Μπανκέρο μπορούσε να κάνει την ομάδα διεκδικήτρια μεταλλίων σε κάθε διοργάνωση. Το πλήγμα ήταν τεράστιο, όχι απλά μεγάλο, τα συναισθήματα δεν έχουν μαλακώσει και το συναπάντημα των δύο ομάδων την Τρίτη (5/9) θα έχει πολύ ενδιαφέρον

Τώρα, στο ερώτημα αν μπορεί η Ιταλία να κάνει ζημιά στην Team USA, η απάντηση είναι εύκολη. Φυσικά και μπορεί, αρκεί να το πιστέψει όπως το πίστεψαν οι Λιθουανοί που έβαλαν 110 πόντους στην ομάδα των 12 NBAers.

Ο Ποτσέκο ξέρει ότι η ομάδα του δεν έχει το επιθετικό ταλέντο των Λιθουανών που σκοράρουν 96.4 πόντους ανά αγώνα, την ώρα που η δική του μετά βίας αγγίζει τους 81. Ξέρει όμως ότι το κίνητρο των παικτών του είναι τεράστιο, ξέρει ότι παίκτες σαν τον Σπίσου, τον Ντατόμε, τον Φοντέκιο, τον Μέλι και τον Πολονάρα δεν τρομάζουν από κανέναν αντίπαλο και η παρουσία του Μπανκέρο δίνει έξτρα κίνητρο σε όλους. Για να τον αποκλείσουν και να του στερήσουν την ευκαιρία να κερδίσει αυτό που δεν πίστεψε ότι μπορεί να κερδίσει με την Ιταλία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ