ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ισπανία - Ελλάδα: Η… ληστεία του αιώνα στη Μαδρίτη

Ισπανία - Ελλάδα: Η… ληστεία του αιώνα στη Μαδρίτη
EUROKINISSI

Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει την Ισπανία στη Μαδρίτη κι ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει 15 χρόνια πίσω και θυμάται με... υποβολέα τον Παναγιώτη Γιαννάκη το αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος της Εθνικής.

Έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε που ο Χρήστος Λάζος έγραψε ένα ιστορικό βιβλίο ο τίτλος του οποίου δυστυχώς μας στοιχειώνει εδώ και 15 χρόνια και στο μπάσκετ!

"Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη"!

Το βιβλίο πραγματεύεται τη συμμετοχή των Ελλήνων στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τις μάχες που έδωσαν εναντίον των φασιστών του Φράνκο.

Στην μπασκετική εκδοχή του, ελόγου μας πεθάναμε στη Μαδρίτη εκείνο το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου του 2007!

Ως γνωστόν, συνήθως ρέπω προς την υπερβολή, αλλά, όπως λέει και μια φίλη μου στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά υπερβάλλω προς τα κάτω!

Στο άλμπουμ των αναμνήσεων και στο θυμικό μας, οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι, στο νυν WiZink Center που ακόμη ονομαζόταν Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid και αποτελούσε το θέατρο της τελικής φάσης του 35ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το τρίποντο του Σπανούλη και το λέι απ του Παπαλουκά

Η υπερασπιζόμενη τα σκήπτρα που είχε κατακτήσει το 2005 στο Βελιγράδι, Εθνική βγήκε δεύτερη στον όμιλο της Α' φάσης στη Γρανάδα με ρεκόρ 2-1, πίσω από τη Ρωσία (53-61) και μπροστά από το Ισραήλ (76-66) και τη Σερβία (68-67, παράταση).

Στη δεύτερη φάση που φιλοξενήθηκε στην Arena της Μαδρίτης η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την Ισπανία με 76-58 και νίκησε την Κροατία με 81-78 (χάρη στο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη) και την Πορτογαλία με 85-67.

Ακολούθησε το θρίλερ του προημιτελικού με τη Σλοβενία στον οποίο η Εθνική (με μια πεντάδα καμικάζι στην οποία έπαιξε κομβικό ρόλο ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος) επέστρεψε από το -16 στα τελευταία τέσσερα λεπτά και γράπωσε τη νίκη με το λέι απ του Θοδωρή Παπαλουκά!

Πρωταθλητές Ευρώπης εναντίον πρωταθλητών κόσμου

Από την πλευρά τους οι Ισπανοί είχαν καταλάβει επίσης τη δεύτερη θέση στον όμιλο της Α' φάσης, στη Σεβίλλη, γνωρίζοντας την ήττα από την Κροατία με 85-84 και έφτασαν χωρίς άλλη απώλεια στην τετράδα, ξεπερνώντας εύκολα το εμπόδιο του Ντιρκ Νοβίτσκι στον προημιτελικό (83-55).

Ο πρώτος ημιτελικός της 15ης Σεπτεμβρίου έφερνε αντιμέτωπους τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2005 με τους πρωταθλητές κόσμου του 2006, ενώ στον δεύτερο θα βρίσκονταν ενώπιος ενωπίω οι Ρώσοι και οι Λιθουανοί.

Εμφορούμενοι από αλαζονεία οι οικοδεσπότες άρχισαν την… προπαγάνδα από πολύ νωρίς, ο κόσμος θεωρούσε βέβαιη την επικράτηση τους και μάλιστα είχαν κλειστεί αίθουσες για τα πάρτι, ενώ στην κορύφωση της έπαρσης που καλλιεργήθηκε (και) από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, η ισπανική ομάδα χάρη σε ένα λογοπαίγνιο παραλληλίστηκε με το ΝΒΑ.

Η λαχτάρα, η αλαζονεία και το "Ε-Νιε-Μπε-Α"

Από τη μια πλευρά το λεγόμενο "Ε-Νιε-Μπε-Α" κι από την άλλη το σύνθημα "A por ellos" (που σημαίνει "γι' αυτούς") δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι η διοργάνωση είχε κριθεί προτού καν αρχίσει!

Οι Ισπανοί κυριεύονταν όντως από τη μεγάλη λαχτάρα και την κάψα για να κατακτήσουν τον τίτλο, διότι στη μακρά ιστορία τους δεν είχαν στεφθεί ποτέ μέχρι τότε πρωταθλητές Ευρώπης και αυτό το απωθημένο στοίχειωνε όλες τις γενιές τους και ήθελαν να το εκπληρώσουν.

Κλείνω εδώ την παρένθεση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και επιστρέφω στο… ψητό: στον κολασμένο ημιτελικό , που αφενός έδωσε την πρόκριση στους Ισπανούς με σκορ 82-77 και αφετέρου άνοιξε το γαϊτανάκι της βεντέτας ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Οι θεοί, οι δαίμονες και το Θέατρο Τέχνης

Οι Ισπανοί προηγήθηκαν στο 15ο λεπτό με 37-26, αλλά η Εθνική δεν κιότεψε και ξαναστάθηκε στο ύψος της κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Για την ακρίβεια αντέδρασε και μάλιστα χάρη σε ένα σερί 7-0 πέρασε μπροστά (50-53, 52-55, 55-58, 59-60) έχοντας απέναντι της το κοινό, τους διαιτητές και τους αντιπάλους της οι οποίοι εκτός από εξαιρετικοί παίκτες αποδείχθηκαν και έξοχοι ηθοποιοί, ες και είχαν θητεύσει στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν!

Οι θεατρινίστικες κινήσεις όλο το βράδυ πήγαν σύννεφο, με αποκορύφωμα τις δυο φάσεις στις οποίες ο Χοσέ Καλδερόν και ο (νυν πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας) Χόρχε Γκαρμπαχόσα προσπάθησαν και κατάφεραν να εκμαιεύσουν αντιαθλητικά φάουλ από τον Βασίλη Σπανούλη και τον Κώστα Τσαρτσαρή αντιστοίχως.

Το ξεκάρφωμα με τον Ρούντι κι ο καυγάς Διαμαντίδη - Ναβάρο

Αυτά τα φάουλ δεν θα το καταλόγιζε ούτε ο προπονητής Πέπου Ερνάντεθ (ο οποίος επίσης έδωσε ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον πάγκο), αλλά φευ...

Ούτως ή άλλως ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ντραμπικόφσκι, ο Σέρβος Μιλιβόγε Γιόβσιτς και ο Πολωνός Γκρέγκορτζ Ζιεμπλίνσκι έγερναν από την αρχή προς το μέρος των Ισπανών και είναι απορίας άξιον πώς κάποια στιγμή χρέωσαν με τεχνική ποινή τον Ρούντι Φερνάντεθ όταν προσπάθησε να τους κοροϊδέψει σε μια διείσδυση στην οποία ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δεν τον ακούμπησε καν!

Το ντέρμπι κρίθηκε στις λεπτομέρειες και σημαδεύτηκε από αρκετές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους παίκτες, μάλιστα σε μία από αυτές μάλωσαν σαν τα κοκόρια ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Κατά την προσφιλή συνήθεια του ο "La Βomba" προσποιήθηκε ότι τον κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα (sic), οι διαιτητές παρασύρθηκαν, ο Διαμαντίδης τσατίστηκε και πάνω στην αναμπουμπούλα που επεκτάθηκε και στην εξέδρα, κάποιοι θερμόαιμοι Ισπανοί φίλαθλοι μάς την έπεσαν στην εξέδρα του Τύπου!

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ κι ο χαμός στα δημοσιογραφικά

Ένας από το σινάφι μας έβγαλε από την τσέπη του χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και τα ανέμιζε επιδεικτικά προς τους διαιτητές με αποτέλεσμα να γίνει ο κακός χαμός!

Μετέδιδα εκείνο τον αγώνα για την ΕΡΤ, μαζί με τον Βαγγέλη Ιωάννου και υπό το κράτος της φασαρίας και των απειλών βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση και για μερικά δευτερόλεπτα -μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη- αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τη μετάδοση!

Σηκώθηκα κιόλας όρθιος και μπήκα κι εγώ για μερικά δευτερόλεπτα στο τριπάκι των αντιδράσεων, αλλά ο γέγονεν γέγονεν και η… "ληστεία του αιώνα" απέβη αναπόφευκτη!

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το… αποτρόπαιο ματς:

ΙΣΠΑΝΙΑ: Π.Γκασόλ 23 (6ρ), Φερνάντεθ 2, Καμπέθας 3 Ναβάρο 23 (5/6τρ), Καλδερόν 18 (4/8τρ), Ρέγες 2, Χιμένεθ 5, Μ.Γκασόλ, Μουμπρού, Γκαρμπαχόσα 6

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 3, Μπουρούσης, Ζήσης 6, Σπανούλης 24 (5ασ), Βασιλόπουλος 10 (3τρ.), Χατζηβρέττας 3, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 6 (9ρ,) Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 8

Έγινε μία… σφαγή

"Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έγινε μια… σφαγή και μας στέρησαν την ευκαιρία να παίξουμε στον τελικό και να κατακτήσουμε τον τίτλο" μου είπε πριν από λίγες ώρες ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανατρέχοντας στα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ…

Και συνέχισε: "Οι διαιτητές μάς χρέωσαν με τεχνικές ποινές, με αντιαθλητικά φάουλ και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας εμποδίσουν να νικήσουμε. Παίζαμε απέναντι στη χρυσή γενιά της Ισπανίας που ήταν κιόλας πρωταθλήτρια κόσμου και θα κυριαρχούσε τα επόμενα χρόνια στο παγκόσμιο στερέωμα. Μετά από 15 χρόνια νιώθω πάντοτε υπερήφανος για το πώς παίξαμε σε εκείνο τον ημιτελικό. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ματς στην ιστορία της Εθνικής ομάδας, έστω και χωρίς να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα" (σσ. στον μικρό τελικό η Εθνική ηττήθηκε από τη Λιθουανία και βγήκε τέταρτη).

Η μάχη του Ελ Αλαμέιν και η θεία δίκη με τον Χόλντεν

Στην πραγματικότητα αυτός ο αλήστου μνήμης ημιτελικός ισοδυναμεί με τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, όπως είχε ορίσει τη σημασία της ο Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Η νίκη των Συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν δεν έκρινε την επικράτηση τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έδειξε ότι οι Γερμανοί κινδυνεύουν να τον χάσουν

Ο ημιτελικός της Μαδρίτης δεν έκρινε τον τίτλο στο Eurobasket του 2007, αλλά έδειξε ότι οι Ισπανοί κινδυνεύουν να τον χάσουν.

Και πράγματι –με την παρέμβαση της θείας δίκης- τον έχασαν μετά από 24 ώρες στον τελικό κόντρα στη Ρωσία, με το ριφιφί του Τζει Αρ Χόλντεν!

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και τότε συμπαίκτης του Θοδωρή Παπαλουκά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας σκόραρε με λέι απ για το 60-59, ακολούθησε το άστοχο ταμπ σουτ του Πάου Γκασόλ και ο Ντέιβιντ Μπλατ κήδεψε τα όνειρα των Ισπανών, που θα διόρθωναν το λάθος μετά από δυο χρόνια στο Κατοβίτσε.

Πλάκα πλάκα έπιασαν οι κατάρες μας από το προηγούμενο βράδυ!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ