ΙΤΑΛΙΑ

H Τρεβίζο επέστρεψε στην 1η κατηγορία

H Τρεβίζο επέστρεψε στην 1η κατηγορία

Το ιταλικό μπάσκετ γιορτάζει, αφού η ιστορική Τρεβίζο επέστρεψε στην 1η κατηγορία, έστω και αν δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα του ένδοξου παρελθόντος.

Τα χρώματα έχουν αλλάξει. Η χορηγός εταιρεία το ίδιο. Για τους παίκτες ούτε λόγος. Ένα μόνο πράγμα έχει μείνει. Το όνομα: Τρεβίζο. Στην Ιταλία γιορτάζουν, αφού η σεζόν 2019/20 θα θυμίζει - βάσει ονομάτων τουλάχιστον - τις μέρες του ένδοξου παρελθόντος. Μετά την Φορτιτούντο Μπολόνια, στην 1η κατηγορία επέστρεψε και η Τρεβίζο!

Η ομάδα που κάποτε ήταν συνώνυμο του θρυλικού ιδιοκτήτη εταιρείας ενδυμάτων, Τζιλμπέρτο Μπένετον, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 23 Οκτωβριου 2018, με το όνομα Μπένετον Τρεβίζο, έχει πλέον άλλο χορηγό (τη ΝτεΛόνγκι). Οι εμφανίσεις της είναι πλέον μπλε και όχι πράσινες όπως την δεκαετία του 90'. Και την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στην 1η κατηγορία.

Η Μπένετον ολοκλήρωσε μία ονειρεμένη σεζόν στην Α2 Ιταλίας. Αφού αρχικά κατέκτησε την 2η θέση στον Όμιλο της Ανατολής στην κανονική περίοδο πίσω από την Φορτιτούντο Μπολόνια (η Α2 Ιταλίας έχει Ομίλους Ανατολής και Δύσης) στην συνέχεια έφτασε μέχρι τους τελικούς, όπου και "σκούπισε" με 3-0 την Κάπο Ντ' Ορλάντο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΚΟΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤ' ΑΝΤΟΝΙ ΣΤΟΝ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

Ο νεότεροι είναι λογικό να μην ξέρουν το μέγεθος της Τρεβίζο. Οι 35αρηδες ωστόσο ξέρουν ότι η Τρεβίζο υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς συλλόγους την δεκαετία του 90' και του 00'. Με την οικογένεια Μπένετον να χρηματοδοτεί την ομάδα, η Τρεβίζο κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα Ιταλίας και 2 Σαπόρτα Καπ, ενώ έφτασε δύο φορές μέχρι τον τελικό της EuroLeague (1993 και 2003).

Την φανέλα της ομάδας έχουν φορέσει παίκτες-θρύλοι, όπως ο Τόνι Κούκοτς, ο Βίνι Ντελ Νέγκρο, ο Χένρι Γουίλιαμς, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο Ραμούνας Σισκάουσκας, ο Νίκος Ζήσης, ο Ορλάντο Γούλντριτζ, ο Τράγιαν Λάνγκτον, ο Τάιους Έντνι και ο Στέφανο Ρουσκόνι, ενώ στον πάγκο της έχουν καθίσει ο Μάικ Ντ' Αντόνι (στα πρώτα του προπονητικά βήματα), ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Έτορε Μεσίνα και ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Για περίπου 25 χρόνια η οικογένεια Μπένετον έκανε γνωστή την πόλη του Τρεβίζο σε όλη την Ευρώπη, μέχρι σταδιακά να αποχωρήσει το 2011, κάτι που οδήγησε τελικά στον υποβιβασμό της ομάδας και την απαξίωσή της. Από το 2015 κι έπειτα η ομάδα αγωνιζόταν στην Α2, ψάχνοντας την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο, κάτι που κατάφερε φέτος, με ηγέτες τον Λόγκαν και τον έτερο Αμερικανό, Ντομίνεζ Μπαρνέτ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η άνοδος της Τρεβίζο έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία για το ιταλικό μπάσκετ. Έπειτα από πολλά χρόνια, στην 1η κατηγορία θα υπάρχουν (σχεδόν) όλες οι ιστορικές ομάδες της μπασκετικής ιστορίας της χώρας.

Η Μιλάνο, οι δύο ομάδες της Μπολόνια (Βίρτους και Φορτιτούντο), η Ρόμα, η Βαρέζε, η Τρεβίζο, η Πέζαρο και η Καντού θα βρίσκονται την σεζόν 2019/20 στην 1η κατηγορία, εκτοξεύοντας το ενδιαφέρον, όταν παράλληλα ομάδες όπως η Βενέτσια, η Τρέντο και η Σάσαρι συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η μοναδική απούσα θα είναι η Σιένα - η οποία πάντως ποτέ δεν ήταν τόσο δημοφιλής στην Ιταλία - ωστόσο ακόμα κι έτσι, στην Ιταλία έχουν κάθε λόγο να χαίρονται μπροστά στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά τους.

Η επιστροφή στης Τρεβίζο, μαζί με αυτή της Φορτιτούντο και της Ρόμα, ξύπνησε μνήμες σε όλο τον μπασκετικό κόσμο. Παράλληλα, ενδέχεται να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον του κόσμου στην Ιταλία. Οι συνθήκες σίγουρα είναι ευνοϊκές για όλους. Μένει να φανεί πώς θα εκμεταλλευτούν αυτές τις συγκυρίες οι Ιταλοί.

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ