ΙΤΑΛΙΑ

Φορτιτούντο Μπολόνια, η μεγάλη επιστροφή!

Φορτιτούντο Μπολόνια, η μεγάλη επιστροφή!

Έπειτα από μία 10ετία στα... σκοτάδια των χαμηλών κατηγοριών, η Φορτιτούντο Μπολόνια πανηγύρισε την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία, προς ευχαρίστηση όλου του μπασκετικού κόσμου.

Ήταν το φινάλε της σεζόν 2008/09 όταν η Φορτιτούντο Μπολόνια υποβιβάστηκε από την 1η κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τα οικονομικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει ακόμα πιο χαμηλά: Στις τοπικές κατηγορίες.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την βραδιά που η Τεράμο είχε επιβληθεί με 73-72 της Φορτιτούντο την τελευταία αγωνιστική, ρίχνοντας στον... γκρεμό μία ομάδα που κάποτε κοιτούσε στα μάτια τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια την δεκαετία του 90' και του 00' έχοντας εξωφρενικά μπάτζετ. Αυτά τα εξωφρενικά μπάτζετ, η αλλιώς οι... αμαρτίες του παρελθόντος, έμελλε να καταδικάσουν στην ανυποληψία την Φορτιτούντο. Όλα αυτά άλλαξαν ωστόσο χθες (31/3).

Βήμα, βήμα, σεζόν με την σεζόν, η δεύτερη ομάδα της Μπολόνια ανέβηκε στην ιεραρχία ξανά. Δέκα χρόνια μετά τον ντροπιαστικό υποβιβασμό στην 4η κατηγορία, την αλλαγή ΑΦΜ το 2013 και αμέτρητες πίκρες, η Φορτιτούντο νίκησε με 91-79 την Μπόντι Φεράρα για την 27η αγωνιστική της Α2 Ιταλίας και εξασφάλισε την άνοδό της, αφού με ρεκόρ 24-3 είναι πλέον και μαθηματικά πρώτη στον Ανατολικό Όμιλο! Οι πανηγυρισμοί στην Μπολόνια είναι πλέον γεγονός.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Οι νεότεροι είναι πιθανό να αναρωτιούνται γιατί η άνοδος της Φορτιτούντο Μπολόνια αντιμετωπίστηκε ως κάτι ευχάριστο σε όλη την Ευρώπη. Οι παλαιότεροι όμως δεν γίνεται να μην χαρούν στο άκουσμα αυτής της είδησης. Όχι όταν θυμούνται τι σήμαινε κάποτε για το ιταλικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ αυτή η ομάδα, η οποία δεν είναι καν η καλύτερη ομάδα της πόλης! Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η Βίρτους Μπολόνια, η οποία επίσης αναστήθηκε από τις στάχτες της πριν μερικά χρόνια.

Η Φορτιτούντο ή Τιμσίστεμ ή ΠΑΦ ή Κλιμάμιο ή Σκίπερ Μπολόνια, είναι η ομάδα της... εργατιάς της πόλης. Είναι μία ομάδα που προσπαθούσε να πάει κόντρα στο κατεστημένο στην Ιταλία. Από το ρόστερ της ομάδας της έχουν περάσει παίκτες-θρύλοι του Ευρωπαϊκου και του Παγκόσμιου μπάσκετ. Από τον Ντομινίκ Γουίλκινς και τον Ντέιβιντ Ρίβερς, μέχρι τον Γκρεγκορ Φούτσκα, τον Κάρλτον Μάιερς, τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, τον Τζιανλούκα Μπαζίλε, τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, τον Αντρέα Μενεγκίν, τον Ζόραν Σάβιτς, τον Ματίας Σμόντις, τον Μάρκο Μπελινέλι.

Η Φορτιτούντο ήταν πάντα μία ομάδα που έφτανε στην πηγή, αλλά δεν έπινε νερό. Ήταν μία ομάδα που είχε στο DNA της την τρέλα – εντός και εκτός γηπέδου – που μπορούσε να φτάσει στα όριά του κάθε αντίπαλο. Που μπορούσε με την ίδια ευκολία να ρίξει 30 πόντους στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και να ηττηθεί εντός έδρας από μία κακή ιταλική ομάδα. Πάνω από όλα όμως, ήταν ο απόλυτος αντίπαλος της Βίρτους Μπολόνια και ο λόγος που η πόλη της Μπολόνια αποκαλείται “Basket City”. Αυτή η ομάδα λοιπόν επιστρέφει στο προσκήνιο!

Η ΛΑΜΨΗ ΕΧΕΙ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

Η Φορτιτούντο Μπολόνια πέρασε πολλά την τελευταία δεκαετία. Έμοιαζε να βαλτώνει στα χαμηλά στρώματα μέχρι να ανέβει στην ιταλική Α2 το 2015, περιμένοντας στην συνέχεια άλλα 4 χρόνια μέχρι να έρθει η πολυπόθητη άνοδος. Η μεγάλη στιγμή ήρθε όμως για την ομάδα, που έχει στο ρόστερ της δύο παίκτες να θυμίζουν τις μέρες του παρελθόντος: Τον, 36χρονο πλέον, Στέφανο Μαντσινέλι και τον 37χρονο Κάρλος Ντελφίνο, ο οποίος ξαφνικά πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην ομάδα πριν μερικές εβδομάδες.

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ