ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η Training Day του Ντουέιν Μπέικον

Η Training Day του Ντουέιν Μπέικον

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε (21:05, NOVASPORTS Prime, LIVE από το SPORT24) στο Τελ Αβίβ και ο Βασίλης Σκουντής αναφέρεται στη διαδικασία εκπαίδευσης, προσαρμογής και εξοικείωσης του Αμερικανού φόργουορντ στο καινούργιο περιβάλλον του.

Στην ταινία "Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται" του 1977 πρωταγωνιστεί ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Στην ταινία "Educating Rita" (Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα) του 1983 πρωταγωνιστούν η Τζούλι Γουόλτερς και ο Μάικλ Κέιν.

Στην ταινία "Training Day" (Ημέρα Εκπαίδευσης) του 2001 πρωταγωνιστεί ο Ντένζελ Ουάσιγκτον.

Και πλέον στην ταινία "Educating Bacon" πρωταγωνιστεί ο απατός του, κατά πως λέμε και στην Κρήτη.

Ο ίδιος ο Ντουέιν Μπέικον. Ο ίδιος αυτοπροσώπως!

Ο λεγάμενος αφίχθη την Τρίτη στην Αθήνα, έκανε τις απαραίτητες εξαγγελίες του, απόψε θα παρακολουθήσει από την τηλεόραση τον αγώνα του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ (21:05 NOVASPORTS Prime, LIVE από το SPORT24) και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω την Κυριακή κόντρα στον Κολοσσό και κυρίως την ερχόμενη Πέμπτη απέναντι στην Παρτίζαν Βελιγραδίου.

Η αναγκαία πολυτέλεια

Άρτι αφιχθείς στην Αθήνα ο Μπέικον αποτελεί μια μη περιττή πολυτέλεια για το ρόστερ των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης: στην πραγματικότητα συνιστά μια απολύτως αναγκαία πολυτέλεια σε ό,τι αυτό αφορά και τη δαπάνη, αλλά και την απαραίτητη αναδιανομή των ρόλων εκ μέρους του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Ο Μαυροβούνιος προπονητής άφησε τον πρώην παίκτη της Μονακό στην Αθήνα και τον χρέωσε με 108 στον Θανάση Γιαπλέ, που ανέλαβε το έργο να τον παραδώσει έτοιμο, διαβασμένο και σένιο από πάσης πλευράς!

Αντί λοιπόν να μάθει τα plays εν πτήσει και να ενταχθεί αυθωρεί και παραχρήμα στην ομάδα και μάλιστα σε ένα πολύ ζόρικο ματς, προτιμήθηκε η λύση να περάσει την ώρα του στο ΟΑΚΑ για να προπονηθεί, να μάθει τα συστήματα και να εξοικειωθεί στο καινούργιο εργασιακό περιβάλλον του.

Σε αυτή την εξ ανάγκης ταχύρρυθμη διαδικασία εκπαίδευσης του ο Μπέικον δεν εμφανίστηκε ξυπόλυτος στα αγκάθια...

Πρώτα απ' όλα, όπως έμαθα, βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση κι αυτό είναι φυσιολογικό, καθόσον μέχρι πριν από λίγες ημέρες πάλευε μέχρις εσχάτων για να αρπάξει μια θέση στο ρόστερ των Λέικερς, έχοντας κιόλας την (εντέλει άχρηστη) εύνοια του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Ο Λι σε ρόλο μεσάζοντα και πληροφοριοδότη

Σε αυτή την διαδικασία εκπαίδευσης και προσαρμογής, οι Πράσινοι έχουν έναν σπουδαίο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τον Πάρις Λι. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ έπαιξε μαζί με τον Μπέικον πέρυσι στη Μονακό, ξέρει καλά τα χούγια του και απέκτησε έναν εξαιρετικό κώδικα επικοινωνίας μαζί του, εντός και εκτός παιδιάς.

Δεν είναι μόνο συμπαίκτες (για δεύτερη σεζόν), αλλά και φίλοι, μάλιστα -όπως είπε προχθές ο Λι- μέχρι να πατήσει ο Μπέικον το πόδι του στην Αθήνα αντάλλαξαν πολλά μηνύματα.

Συν τοις άλλοις ο Λι έδωσε κιόλας αναλυτικό ραπόρτο στον Ράντονιτς για τον 27χρονο συμπαίκτη του σε ό,τι αφορά τόσο το αγωνιστικό προφίλ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στο γήπεδο, όσο και τον χαρακτήρα του, για τον οποίο υπάρχει μια περιρρέουσα φημολογία.

Στοργή και... Προδέρμ

Όντως ο Μπέικον μερικές φορές δεν ελέγχει τις αντιδράσεις του και αυτό συμβαίνει, όταν νιώθει ότι "προκαλείται" και δέχεται παραβιάσεις στη ρουτίνα του. Σε κάθε περίπτωση το ηθικό δίδαγμα που έχουν λάβει οι Πράσινοι συνίσταται στο ότι ο Μπέικον είναι μια χαρά χαρούμενος όταν αισθάνεται τη σημαντικότητα και την πολυτιμότητα του στη λειτουργία μιας ομάδας.

Σαν να λέμε, θέλει λίγη στοργή και... Προδέρμ!

Από πλευράς αγωνιστικού ύφους και στιλ, είναι προφανές πως ο Μπέικον είναι το κομμάτι που έλειπε από το παζλ του Παναθηναϊκού, που προσδοκά ότι ο νεόκοπος φόργουορντ θα φτιασιδώσει τις κακοτεχνίες της επίθεσης και θα κάνει τη διαφορά.

Ο Μπέικον κομίζει και βάζει στην πράσινη φαρέτρα κάμποσα στοιχεία που αποτελούν τις εκ των ων ουκ άνευ συνθήκες για τη βελτίωση της εικόνας της ομάδας.

Η προίκα του Μπέικον

Εν τη παρουσία του οι Πράσινοι έχουν στη διάθεση σους έναν παίκτη ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες στις θέσεις "3" και "4" και μοστράρει στοιχεία που λείπουν από τους υπόλοιπους παίκτες, όπως το παιχνίδι ένας εναντίον ενός, το isolation game, η εκτέλεση στο midrange και η ικανότητα του να δημιουργεί, να αναλαμβάνει και να τελειώνει προσωπικές φάσεις στην επίθεση, η οποία μέχρι στιγμής παρουσιάζεται δυσκοίλια!

Σε ό,τι αφορά τη θέση, ο Ράντονιτς έχει στο μυαλό του να τον χρησιμοποιεί εκ προοιμίου ως τριάρι, αλλά να του δίνει και μερικά λεπτά στο "4", κάτι που (θα) βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη φόρμα του Ντέρικ Γουίλιαμς που είναι ο βασικός πάουερ φόργουορντ και τη δυνατότητα του Λευτέρη Μαντζούκα να κάνει σκάντζα βάρδια!

Η απελευθέρωση του Γκριγκόνις

Ο Μαυροβούνιος προπονητής εκτιμά ότι ο Μπέικον θα "παντρευτεί" εύκολα, γρήγορα και αρμονικά με τον Μάριους Γκριγκόνις και τον Ματέους Πονίτκα στις θέσεις 2-3 και ότι η παρουσία του Μπέικον θα αποβεί ευεργετική για τον Λιθουανό γκαρντ, ο οποίος σε κάποια ματς εμφανίσθηκε αγχωμένος και ατζαμής!

Θεωρεί δηλαδή ότι ο Γκριγκόνις έχει ανάγκη να βρίσκεται δίπλα του ένας παίκτης που απειλεί το αντίπαλο καλάθι και δημιουργεί δικές του φάσεις, ώστε να απελευθερωθεί.

Ο Μπέικον θα λείψει από την αποψινή, δύσκολη, ζόρικη και επικίνδυνη αποστολή του Παναθηναϊκού στο πάντοτε πυρακτωμένο "Γιαντ Ελιάου", όπου παρεμπιπτόντως θα απλωθούν σαν τον... τραχανά 12(6+6) τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και 185 εν συνόλω τίτλοι (118-67)!

Οι Σέλτικς, οι Λέικερς, ο Κάτας και ο Νέντοβιτς

Eχω ξαναγράψει για το χρονικό των μεταξύ τους αγώνων, που ξεπερνάει τα όρια της Ιστορίας και καθίσταται μυθολογία και μένει να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια στο επερχόμενο επεισόδιο αυτού του σίριαλ.

Στο επίκεντρο του αποψινού ανταμώματος των πράσινων Σέλτικς με τους κίτρινους Λέικερς της Ευρώπης βρίσκονται ασφαλώς ο Οντεντ Κάτας, που έχει περάσει από το ΟΑΚΑ ως παίκτης (1999-2001) και προπονητής (2020-21), ο Ντέρικ Γουίλιαμς (Μακάμπι 2021-22), o Νέιτ Γουόλτερς (Μακάμπι 2019-20) και ο συνεργάτης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού (2014-15) Χοσέ Μαρία Μπεροκάλ.

Το χρονικό των αναμετρήσεων των δυο ομάδων συνιστά μια... ισορροπία του τρόμου, καθώς σε 45 αγώνες το σκορ είναι 23-22 υπέρ των Ισραηλινών!

Στην κορύφωση του αέναου νταλαβεριού τους ξεχωρίζουν οι τελικοί του 2000 στην Πυλαία (Παναθηναϊκός-Μακάμπι 73-67), του 2001 στο Παρίσι (67-81) και του 2011 στη Βαρκελώνη (78-70), οι ημιτελικοί του 2002 στην Μπολόνια (83-75) και του 2005 στη Μόσχα (82-91) και η συγκλονιστική σειρά των playoffs του 2012 (σκορ 3-2).

Πέρυσι η Μακάμπι νίκησε τον Παναθηναϊκό τόσο στο Τελ Αβίβ με 77-73, ενώ είχε προηγηθεί με 64-44, όσο και στην Αθήνα με 95-83, ενώ πρόπερσι οι Πράσινοι είδαν μετά θλίψεως να πηγαίνει στράφι στράφι η ραψωδία του Νεμάνια Νέντοβιτς που σκόραρε 39 πόντους!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ