EUROLEAGUE

Η Μπάγερν Μονάχου είναι... μία

Η Μπάγερν Μονάχου είναι... μία

Έως το περασμένο καλοκαίρι, η Μπάγερν Μονάχου ήταν γνωστή στην Ευρώπη μόνο για το ποδόσφαιρο της. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς εξηγεί πως φέτος φιλοδοξεί να γίνει γνωστή και για το μπάσκετ. Πώς; Με ομαδική δουλειά (videos)

Οι φίλα προσκείμενοι στην Μπάγερν Μονάχου είναι... ενήμεροι πως από τις 25 Μαϊου του 2012 άνοιξαν οι πόρτες του FC Bayern Erlebniswelt, δηλαδή το νέο μουσείο του οργανισμού, στην Allianz Arena.

Σε 3000 τετραγωνικά μέτρα απλώνονται 2600 εκθέματα (όλα τα τρόπαια, φανέλες των διακριθέντων, μπάλες που... θυμίζουν κάτι σε τίτλο, παπούτσια), 500 φωτογραφίες και 320 λεπτών φιλμ και ό,τι άλλο παραπέμπει στην ιστορία των 114ων χρόνων που έχει ο οργανισμός.

Γιατί όμως, σας τα λέμε όλα αυτά και δη από τις κατηγορίες "μπάσκετ" και Euroleague; Είναι απλό, αλλά να σας το εξηγήσουμε.

" Το Μόναχο είναι στην καρδιά του χάρτη της Euroleague. Είναι πόλη γνωστή για την τεράστια αθλητική παράδοση, ειδικά σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο. Από φέτος ωστόσο, η FC Bayern Munich είναι γνωστή για το μεγαλείο της σε όλα τα σπορ", ενημερώνει ο κύριος που κάνει το voice over στα videos του Weekly Show της Euroleague, πριν... περάσει στο παρασύνθημα. Στην πρώτη χρονιά, δηλαδή της Μπάγερν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σε συλλογικό επίπεδο, κατά την οποία βρέθηκε και στο ΤΟΡ16, ως η μόνη εκπρόσωπος της χώρας.

Ο Σβέτλισλαβ Πέσιτς ενημερώνει πως " αυτή τη σεζόν θέλαμε να μας παρουσιάσουμε στη Euroleague. Δεν μπορώ να πω ότι θέλουμε να μάθουμε από τους άλλους, αλλά... γιατί όχι; Αυτό που σίγουρα θέλαμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τους πάντες πως στο Μόναχο δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο. Υπάρχει και μπάσκετ".

Για το Weekly Show, ο οργανισμός άνοιξε τα γραφεία που υπάρχουν στο Audi Dome, όπου 6.700 φαν βρίσκονται στο πλευρό της ομάδας, σε ματς -είτε είναι ευρωπαϊκό, είτε για την εγχώρια λίγκα-, για να τη βοηθήσουν να διακριθεί. Εμπειρία που ζει για πολλά χρόνια η ποδοσφαιρική ομάδα.

" Στα βορειοανατολικά της πόλης, υπάρχει η αξιοθαύμαστη Allianz Arena, έδρα των πρωταθλητών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα φανταστικό στάδιο, το οποίο χτίστηκε το 2005 και στεγάζει το μουσείο του οργανισμού, όπου μπορείτε να θαυμάσετε όλες τις επιτυχίες του ένδοξου παρελθόντος. Συμπεριλαμβανομένων των τροπαίων που είχε κατακτήσει η ομάδα μπάσκετ, τη δεκαετία του '50, όταν η Μπάγερν πήρε δυο εθνικά πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Λίγο πιο δίπλα υπάρχουν όλα τα εκπληκτικά τρόπαια της ποδοσφαιρικής ομάδας, τα οποία δεν είναι εύκολο να "ματσάρει" κάποιος".

Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι οι βάσεις αυτού του εξαίρετου οργανισμού, με τους φαν και τους παίκτες να είναι "ένας για όλους και όλοι για έναν", όπως αποδεικνύει και η επίσκεψη του Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ στο Audi Dome. Όχι για τις ανάγκες του video. Είναι κάτι που κάνει συχνά, όπως εξηγεί ο Γερμανός μέσος. Όλα ξεκίνησαν από τη φιλία που τον ενώνει με τον Στέφεν Χάμαν και μετά η συνήθεια έγινε λατρεία.

" Μου αρέσει να παρακολουθώ μπάσκετ. Αγαπώ το άθλημα αυτό καθ' αυτό, αλλά κυρίως εστιάζω στην προσωπικότητα των παικτών, τη γλώσσα του σώματος. Όταν έχω χρόνο έρχομαι και βλέπω τις προπονήσεις, τις τακτικές των προπονητών"... και κάνει και κανά σουτάκι (με τα χέρια και τα πόδια).

Στη συνέχεια, ο... κύριος με το μικρόφωνο εξηγεί πως παρά τη διαφορά ηλικίας, του χαρακτήρα και του σπορ που εκπροσωπούν, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς και ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχουν πολλά κοινά. Με πρώτο ότι είναι και οι δύο είναι νικητές και τελειομανής. Μοιράζονται και κάτι ακόμα.

" Το σύγχρονο ποδόσφαιρο όπως και το σύγχρονο μπάσκετ είναι το ίδιο πράγμα: όλα εξαρτώνται από το transition, σε άμυνα και επίθεση", ενημερώνει ο Σέρβος κόουτς, πριν προσθέσει πως "ο Γκουαρντιόλα είναι από εκείνους που σκέφτονται με το σύγχρονο τρόπο. Έχω μιλήσει μαζί του. Μια φορά συζητήσαμε για μισή ώρα, επί της οργάνωσης του transition".

Στο "κλείσιμο" της παρουσίασης υπάρχει ο Στάιγκερ και ο Τέιλορ, για να εξηγήσουν τι σημαίνει να είσαι μέλος αυτού που λέγεται "Μπάγερν Μονάχου", με τον Πέσιτς -κάτοχο μιας Euroleague- να ολοκληρώνει εξηγώντας πως ο οργανισμός για τον οποίον δουλεύει έχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτυχία: " Για να βελτιώσεις την ομάδα, χρειάζεσαι το κατάλληλο κλαμπ, με τη σωστή οργάνωση, το σωστό management, το σωστό sponsoring, το σωστό ticketing, το σωστό γυμναστή. Στη Γερμανία κάνουν πολύ καλή δουλειά, στον τομέα της οργάνωσης".

Πράγμα που επιβεβαίωσε και ο γιος του, Μάρκο Πέσιτς, ο οποίος εργάζεται ως GM στην Μπάγερν και εξηγεί " για να παίζεις ή για να δουλεύεις σε αυτό το κλαμπ, πρέπει πάντα να έχεις τους ύψιστους στόχους", πριν εστιάσει στον πατέρα του και ενημερώσει " πάντα θέλει να είναι όλα τέλεια. Πάντα πιέζει όλους, όχι μόνο τους παίκτες και τους συνεργάτες του στον πάγκο, αλλά όλο το stuff να κάνουν περισσότερα, να κάνουν τα καλύτερα".

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ