ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ισπανική λίγκα εκπέμπει SOS

Η ισπανική λίγκα εκπέμπει SOS

Η Μarca έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, επί του αριθμού των Ισπανών παικτών στη Liga Endesa και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σιγά σιγά εξαφανίζονται, ενώ σημειώνεται και... πυρετός διαβατηρίων.

Τι έμεινε για να αρχίσει η ισπανική λίγκα; Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα και η Marca έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξηγήσει ένα-δυο πράγματα για τη Liga Endesa. Όπως;

Κατ' αρχάς, στο πρωτάθλημα υπάρχουν 18 ομάδες (κανονικά και δια νόμου και είναι γνωστές από τον Ιούλιο -όχι, δεν περίμεναν την τελευταία στιγμή), οι οποίες θα απασχολήσουν συνολικά 215 παίκτες -ο Γκριμάου τερμάτισε τη συμφωνία του με την Μπιλμπάο και ο Αγιόν προστέθηκε στο ρόστερ της Ρεάλ. Εξ αυτών των 215, μόνο οι 84 είναι Ισπανοί, που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 39% ή αν το θέλετε σε κάθε ομάδα, η κάθε μία έχει το πολύ από πέντε.

Πέρυσι, τα νούμερα ήταν τα εξής: εκ των 286 παικτών που έπαιξαν στην κανονική περίοδο, οι 123 ήταν γηγενείς, με το ποσοστό να φτάνει το 43%. Τη σεζόν 2012-13 από τους 273 παίκτες, οι 111 ήταν Ισπανοί και όπως μπορείτε να καταλάβετε, "παίζεται" το σύστημα... κάθε χρόνο και χειρότερα. Η Marca που έκανε την έρευνα, σημειώνει ότι όσο περνούν τα χρόνια οι Ισπανοί παίκτες γίνονται λιγότερο απαραίτητοι, ενώ ρόλο παίζει και το γεγονός των διαβατηρίων που επιτρέπουν σε παίκτες να παίζουν ως γηγενείς.

Το 10% είναι νατουραλιζέ

Από τους 84 Ισπανούς παίκτες της Liga Endesa, οι οκτώ... έγιναν με διαβατήρια. Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν οι Όλεσον (Μπαρτσελόνα), Σαβανέ (Μπανταλόνα), οι δυο Ντιόπ της Λαμποράλ, ο Μπάεθ (Γκραν Κανάρια), ο Βαν Λακ (Εστουντιάντες), ο Ράφα Λουθ (Ομπραντόιρο) και ο Λίμα (Μούρθια).

Η ισπανική λίγκα εκπέμπει SOS

Ο Αλφόνσο Ρέγιες, πρόεδρος των επαγγελματιών παικτών στην Ισπανία, εξήγησε ότι έχει χαθεί η δυνατότητα ταυτοποίησης του κόσμου με παίκτες, αφού δεν υπάρχουν πια παίκτες-σημαίες των συλλόγων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Τζάστιν Ντόλμαν, ο οποίος σε πέντε σεζόν στη χώρα, έχει φορέσει τέσσερις φανέλες. Ο Άνχελ Πάλμι, γενικός διευθυντής της ισπανικής ομοσπονδίας πρόσθεσε ότι το στιλ του ισπανικού μπάσκετ τραβά το ενδιαφέρον των νέων παικτών που θέλουν να ασχοληθούν και να παίξουν στην εθνική, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως έχουν την ποιότητα.

Μικρή και η εμπιστοσύνη των ομάδων της Euroleague

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο μ.ο. των Ισπανών παικτών που υπάρχουν σε Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Μάλαγα, Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ Κούτσα είναι στο 24.6%, ποσοστό πολύ μικρό σε σύγκριση με το παρελθόν. Η Μάλαγα έχει δύο, οι Βάσκοι τρεις, όσους έχει και η Μπαρτσελόνα -συμπεριλαμβανομένου του Όλεσον. Βλέπετε, το νέο trend είναι να μαζεύουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ευρώπη, σε νεαρές ηλικίες και κάπως έτσι μειώνονται οι θέσεις για τους Ισπανούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ