EUROLEAGUE

Η EuroLeague προς το παρόν δεν αλλάζει, η Μακάμπι με κλειστές πόρτες και οι Έλληνες δίπλα στον Ιερεθουέλο

Ο Λορέντζο Μπράουν και η Μακάμπι θα παίζουν στο Βελιγράδι με κλειστές τις πόρτες της Χάλα Παϊονίρ
Ο Λορέντζο Μπράουν και η Μακάμπι θα παίζουν στο Βελιγράδι με κλειστές τις πόρτες της Χάλα Παϊονίρ EUROKINISSI SPORTS

Μέχρι το 2026 δεν τίθεται θέμα για την επέκταση της EuroLeague στο Ντουμπάι, ή διεύρυνση των ομάδων τους από 18 σε 20. Τι γίνεται με ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι που θα παίζει με κλειστές πόρτες στο Βελιγράδι και ο ρόλος του Χρήστου Χριστοδούλου, αλλά και του Κώστα Ρήγα που επέστρεψε μετά από εφτά χρόνια.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για αύξηση των ομάδων της EuroLeague από 18 σε 20 και μάλιστα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2024-25) είχε βάση και οι πληροφορίες ότι το Λονδίνο και το Παρίσι θα γίνονταν -σε κάποια στιγμή- δυο σταθμοί της διοργάνωσης επίσης συμφωνούσαν. Στην όποια φημολογία, ωστόσο, έβαλε φρένο η ίδια η διοργάνωση δια στόματος του CEO, Παούλιους Μοτιεγιούνας. Ο Λιθουανός παράγοντας υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα expansion και απ' ό,τι φαίνεται μέχρι το 2026 τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Τότε εκπνέει και η δεκαετής συμφωνία που είχε κάνει πριν από τη σεζόν 2015-16 με την IMG, όταν αναζητούσε επειγόντως οικονομική υποστήριξη ώστε να αποφύγει το πρέσινγκ της FIBA. Αυτό το deal που απέφερε 630 εκ. ευρώ για τη διοργάνωση (περισσότερα από τα μισά διατέθηκαν στους συλλόγους) ήταν η αφετηρία για την μετεξέλιξη της EuroLeague στην εταιρεία των 13 μετόχων.

Οι όποιες συζητήσεις για διεύρυνση της διοργάνωσης πάνε πίσω. Το ίδιο ισχύει και για την περίφημη πρόταση των σεΐχηδων από το Ντουμπάι, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάρκο Πέσιτς, σύμφωνα με τον οποίο η "Ευρωλίγκα πρέπει να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή τη συγκεκριμένη προοπτική". Λογικές μοιάζουν αν αληθεύουν ότι για χεντ κόουτς της ομάδας που υποτίθεται ότι θα δημιουργηθεί στο Ντουμπάι, προορίζεται ο πατέρας του.

Επί της ουσίας, όμως, θέμα για αλλαγή των δεδομένων δεν υπάρχει. Ούτε 20 θα γίνουν οι ομάδες, ούτε θα ταξιδεύουν μέχρι το Ντουμπάι για να παίζουν με ένα καινούργιο κλαμπ που θα φτιαχτεί ειδικά για να συμμετέχει στην Ευρωλίγκα.

Η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι με τις κλειστές πόρτες

Υπάρχουν, άλλωστε, και δυο σημαντικά θέματα τα οποία έχουν προκύψει από μη αγωνιστικούς λόγους. Η απουσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, παραμένει και η επιστροφή της ρωσικής ομάδας δεν μοιάζει ορατή. Και δεν πρόκειται, βέβαια, να συμβεί με πρωτοβουλία της EuroLeague. Θα πρέπει να προηγηθούν ανάλογες κινήσεις από τις διεθνείς αθλητικές αρχές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και στο μπάσκετ.

Το παράδοξο, βέβαια, στην όλη ιστορία είναι ότι η ΤΣΣΚΑ παραμένει βασικός μέτοχος στην εταιρεία, έχει λόγο και ψήφο στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για το ίδιο το πρωτάθλημα.

Η απουσία της ΤΣΣΚΑ μειώνει περισσότερο το πρεστίζ της EuroLeague, παρά τα έσοδα της, αφού η αγορά της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το σπόνσορινγκ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Είναι, πάντως, ένα πλήγμα για την γενικότερη απήχηση του μπάσκετ και το ενδιαφέρον των πλούσιων ρωσικών κλαμπ που ξόδευαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια αναζητώντας καλούς προπονητές και ακόμα καλύτερους μπασκετμπολίστες.

Ένας άλλος πόλεμος, αυτός στη Γάζα, μπορεί να κράτησε τη Μακάμπι εντός EuroLeague, δημιουργεί ωστόσο ένα πρόσθετο πρόβλημα στη διοργάνωση. Αν μάλιστα υπάρξουν επιπλοκές ή συνέχεια των επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Μακάμπι μπορεί να βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση. Ήδη αντιμετωπίζει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς έχει φύγει από το Τελ Αβίβ και εδρεύει πλέον στο Βελιγράδι.

Στην Αλεκσάντερ Νίκολιτς Αρένα (τη Χάλα Παϊονίρ, δηλαδή) η ισραηλινή ομάδα θα παίξει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, όπως ήδη ανακοινώθηκε. Εκτός απροόπτου το ίδιο θα συμβεί και με τον αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού, την ερχόμενη Τρίτη. Η Μακάμπι κατάφερε να κρατήσει όλο το ρόστερ της, αν όμως η κατάσταση στη Γάζα γίνει χειρότερη, τότε εν όψει της νέας σεζόν θα τεθούν άλλου είδους θέματα...

Και Χριστοδούλου αλλά και Ρήγας

Την ίδια ώρα η καινούργια εποχή στην διαιτησία της EuroLeague έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ντάνι Ιερεθουέλο είναι ως γνωστόν ο νέος επικεφαλής της διαιτησίας στη διοργάνωση. Στο πλευρό του από το ξεκίνημα της σεζόν βρίσκεται και ο Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος των ορισμών στο Eurocup, ενώ εκτελεί και χρέη παρατηρητή των αγώνων της EuroLeague.

Αλλά και ένας παλιός γνώριμος, ο Κώστας Ρήγας, υπεύθυνος διαιτησίας στα πρώτα 15 χρόνια της διοργάνωσης, Ο βετεράνος καθηγητής διαιτησίας ήταν προσκεκλημένος στο φετινό ετήσιο σεμινάριο των διαιτητών που έγινε τέλος Αυγούστου στη Λιουμπλιάνα. Μετά από εφτά χρόνια έδωσε το παρών σε εκδήλωση της EuroLeague και καθώς ο πάγος έσπασε, δέχθηκε την πρόταση του Ιερεθουέλο για μια νέα συνεργασία. Έχει ήδη αναλάβει το ρόλο του αξιολογητή και την ανίχνευση νέων διαιτητών από συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ο "στόλος" των ρέφερι της κορυφαίας διοργάνωσης χρήζει αναβάθμισης αλλά και ανανέωσης.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική διαιτησία αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται στην EuroLeague από τρεις διαιτητές: Τσαρούχα, Πιτσίλκας και Φούφης. Εκτός απροόπτου ένας, μπορεί και δυο, ρέφερι από τη χώρα μας θα συμμετέχουν στις δυο διοργανώσεις (Ευρωλίγκα-Eurocup) στη θέση του Ηλία Κορομηλά ο οποίος κρέμασε την σφυρίχτρα του.

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ