ΣΕΠΚ

"Η ερώτηση στον Μάκη Γιατρά ήταν ξεκάθαρα προσβλητική και κατακριτέα"

"Η ερώτηση στον Μάκη Γιατρά ήταν ξεκάθαρα προσβλητική και κατακριτέα"
EUROKINISSI

Θέση στην ένταση που υπήρξε μετά το τέλος του Game 1 της ΑΕΚ με τον Προμηθέα πήρε ο ΣΕΠΚ, υπογραμμίζοντας πως η ερώτηση που έγινε προς τον Μάκη Γιατρά ήταν ξεκάθαρα προσβλητική και κατακριτέα.

Ενταση υπήρξε μετά το τέλος της πρώτης αναμέτρησης ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Προμηθέα Πατρών για την ημιτελική φάση της Basket League . Ενταση που μεταφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, εκεί όπου ο coach Γιατράς είχε και μία έντονη στιχομυθία με δημοσιογράφο που ήταν στην αίθουσα .

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης πήρε θέση μέσω ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας πως "η ερώτηση «αν είστε προπονητής» ήταν ξεκάθαρα προσβλητική και κατακριτέα" και πως "ως Σύνδεσμος οφείλει να καταδικάσει υβριστικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη του".

Αναλυτικά:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προπονητών Καλαθοσφαίρισης πιστεύει σε δύο θεμελιώδεις αρχές: στους διακριτούς ρόλους μεταξύ θεσμών, φορέων και πρωταγωνιστών του αθλητισμού και στην αναγκαιότητα μιας σχέσης σεβασμού μεταξύ όλων αυτών. Οι παίκτες παίζουν, οι προπονητές προπονούν, οι διοίκησεις διοικούν και οι δημοσιογράφοι ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, καταγράφοντας, ερμηνεύοντας και σχολίαζοντας τα γεγονότα. Άπαντες οφείλουν να σέβονται το ρόλο του άλλου στο οικοδόμημα που ονομάζεται επαγγελματικός αθλητισμός.

Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν τηρείται πάντα. Γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ατυχούς στιγμής μετά το τέλος του αγώνα της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Προμηθέα Πατρών, με θύμα τον Μάκη Γιατρά. Ο προπονητής του Προμηθέα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τιθασεύοντας τους σφυγμούς λίγα μόλις λεπτά το τέλος της αναμέτρησης στον οποίο η ομάδα του είχα χάσει και μάλιστα με δραματικό τρόπο στα τελευταία δευτερόλεπτα, μίλησε με ψυχραιμία και σεβασμό για την ΑΕΚ, τους οπαδούς της και το παιχνίδι.

Μόνο όταν ρωτήθηκε αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη κατά την αποχώρηση του από τον αγωνιστικό χώρο, δεχόμενος άδικη επίθεση από δημοσιογράφους, που μίλησαν με απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπο του, τη θέση του και τη διαδρομή του. Η δική του θέση που στη συνέχεια έγινε ηπιότερη για να πέσουν οι τόνοι, είχε να κάνει με την σαφή τήρηση των διακριτών γραμμών και ρόλων των πλευρών, κάτι που δεν τηρήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Η δική του ερώτηση περί "δημοσιογραφικής ιδιότητας" δεν είχε να κάνει με την δημοσιογραφική κατάρτιση, εμπειρία ή ικανότητα του συνομιλητή, αλλά με τον διαχωρισμό της ιδιότητας του επαγγελματία από αυτή του οπαδού, κάτι που βασανίζει τον ελληνικό αθλητισμό σε πολύ μεγαλύτερο πλαίσιο εδώ και πολλά χρόνια. Η ερώτηση όμως των δημοσιογράφων "αν είστε προπονητής" ήταν ξεκάθαρα προσβλητική και κατακριτέα.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης δεν επιθυμεί να παίξει το ρόλο του ανακριτή για να ανακαλύψει ποιος ξεκίνησε τι, ποιος προκάλεσε και πόσο. Ως Σύνδεσμος οφείλει να καταδικάσει υβριστικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη του και παράλληλα υπηρετώντας τη θέση και το ρόλο του προπονητή που προετοιμάζει και δείχνει το σωστό δρόμο οφείλει να εγκαλέσει ΑΠΑΝΤΕΣ να δείξουν τον πρέποντα σεβασμό προς ΠΑΣΑ κατεύθυνση, διότι ουδείς μπορεί να ζητά σεβασμό, χωρίς πρώτα να τον δίνει. Η αυτοκριτική προηγείται της κριτικής, κάτι που οι προπονητές γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά καλό είναι να το κατανοήσουν όλοι".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ